Audiolab M-DAC - EISA 2012-2013

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Pavel Diok
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Audiolab M-DAC - EISA 2012-2013

Příspěvek od Pavel Diok »

Už to vím téměř měsíc, ale oficiálně se to zveřejnilo 15. srpna, tak to sem dávám jako samostatné vlákno, aby to v mém vlákně nezaniklo.

Letošním vrcholem všech ocenění, které získal DA převodník M-DAC firmy Audiolab, je nejlepší převodník roku v rámci udělování cen sdružení evropských časopisů EISA 2012-2013. Kromě toho se stal převodníkem roku 2011 i v anglickém časopise What Hifi. Připomínám, že tento převodník je součástí dalších digitálních přístrojů série 8200, a to v CD přehrávači 8200CD, přehrávači s předzesilovačem 8200CDQ a DA převodníku s předzesilovačem 8200DQ. Všechny zmiňované výrobky včetně M-DACu lze spojit přímo s výkonovými zesilovači a to jak přes nesymetrické RCA, tak symetrické XLR. Na vývoji tohoto převodníku se podílel i český konstruktér Dominik Peklo, který se podílel především na vývoji filtrů v digitální oblasti. Jednou z výhod je, že pokud budete muziku hrát přes USB vstup z PC a to třeba z Foobaru, lze reprodukci ovládat dálkovým ovladačem z příslušenství, tak jak na CD přehrávači a takto lze přehrávat gapless, tedy bez mezer. Pokud použijete ovládání např. z IPadu, telefonu Android přes UPNP/DLNA, tak už to bude vždy vkládat mezery mezi skladby. Skladem jsou jak v černé tak i stříbrné barvě.
Zde je video ze stránek EISA: http://www.eisa.eu/award/6/european-da- ... -2013.html

ObrázekObrázek
ObrázekObrázek
Hifi Studio Panský dvůr

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Audiolab M-DAC - EISA 2012-2013

Příspěvek od bh69 »

Měl jste někdo možnost přímo porovnat tento převodník s Casea Cepheus 2 ? Příp. se Stream Magic 6 nebo DM Plus ?

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

bh69 píše:Měl jste někdo možnost přímo porovnat tento převodník s Casea Cepheus 2 ? Příp. se Stream Magic 6 nebo DM Plus ?
nikdo ?

Pavel3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pavel3 »

Zkus se zeptat na Slovanetu, pár lidí tam M-DAC má (nebo se chystalo kupovat), třeba někdo měl možnost porovnat aspoň s Caseou...

(Já M-DAC také užívám, ale ani s jedním z těch, co se na ně ptáš, jsem neměl tu čest.)

zbynekb
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zbynekb »

Proč se ptát stejně ti nikdo pravdu neřekne.Zajdi nebo se tel.domluv s panem Diokem ať ti to pujči na pár dní a pak si odpovíš sám.Já v tím mám jasno :D .Krátce odpovím uživatel. komfort např.přes dálkové ovl. posun skadeb jak u cd,diskrétní J-FET předzesilovač i sluchátkový zesilovač ve třídě A,ESS Sabre32 9018 chip,2 x 24-bit/192kHz coaxial ,2 x 24-bit/96kHz Toslink optical, 1 x 24-bit/96kHz USB, OLED-Display, atd.. a kvalitní zpracování komponentu.Po zvukové stránce vše ok každý si může zvolit ze 7 digitálních filtrů který mu vyhovuje k jeho aparatůře a muzice.Poměr výkon cena prosťe za tu cenu asi nic nekoupíš. Pokud ano v té samé kvalitě a ceně tak klobuk dolů,pokud si nepřiplatíš x krát vic.Nebudu zde zveřejňovat do podrobna osobní uživatelské a poslechové skušenosti tohoto výrobku protože každý má jiné představy jak by to za ty peníze mělo vypadat a hrát.Pro mne je to konečné řešení a na vic se nezmůžu.A připlácet X tisíc nebo i víc aby byl posun v reprodukci lepši jen o pár procent tady cesta nevede pokud se nebudeme pohybovat v častkách nad sto tisíc.A další věc která je opomíjena při testu komponentu je poslechová mísnost,pokud si někdo představuje že si koupí aparát třeb za mega a ten bude hrát dokonale všude tak ať se vráťi nohama zpátky na zem,pokud to není částečně změřená místnost a následně aku.upravená třeba jen z malé části nelze o kterém koliv výrobku říci jak hraje proto že je zvélké části reprodukce zkreslená,danou aku.neupravenou místností.Mám valstní zkušenost při mém měření co mi dělal pán Bohumil Sýkora a konzultaci při aku.úpravách mé poslechové místnosti kterou mám dokončenou asi tak z 70% to co mi změřil a poradil pan Sýkora.Vše bylo uplně jiné v reprodukci mého aparátu :lol: .Víc nemohu říci a poraďit 8-)

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

zbynekb píše:Proč se ptát stejně ti nikdo pravdu neřekne.
presto to, co jsi napsal, je zajimave, diky

Vit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Vit »

M-DAC jsem neslyšel, ale ES9018 je pravděpodobně nejlepší převodní čip současnosti. Samozřejmě záleží na implementaci, napájení, hodiny, zdroj dat apod.

Za 21.000 nebo kolik to stojí je to velmi lákavé. DIY modul Buffalo s tímto čipem bez DPH a dopravy (holá deska bez napájení) přijde na 380 USD...

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

A nějaké srovnani charakteru zvuku s CA DacMagic / Magic 6 ? U tech je take moznost volby filtru a Magic 6 ma navic klasicky interni zdroj (plus sikovnou funkci prehravani primo z USB flash/disku a streamování).

Pavel3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pavel3 »

ZbynekB vyjádřil tak z 95% i mou zkušenost.
M-DAC je pro mě (po cca 15 letech motání se v hifi a proinvestovaných stovkách tisíc) konečná pokud jde o DAC a preamp (taky si dle svých zkušeností myslím, že další zlepšení bych musel hledat v násobcích ceny).
Stejně tak vliv místnosti: až když jsem po prvních cca 4 letech začal místnost aspoň trochu řešit, začalo to teprve třídit komponenty.

Jinak, interní zdroj nemusí být výhoda. Na pinkfishmedia psali vývojáři M-DACu, že dali zdroj záměrně ven (rušení).

tomashr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomashr »

Vidím u M-DAC jedinou vlastnost, která mi vadí a odrazuje mě od koupě, totiž absenci podpory 24/192 na USB vstupu. V asynchronním režimu to přitom jde, a je to dostupné už třeba v cenové třídě nového modelu Audio-GD NFB15, v cenové relaci M-DAC je to pak celkem běžné. Takhle bude člověk se zájmem aspoň občast pustit z počítače 24/192 pořizovat ještě nějaký transport, což je upřímně lehce nesmyslné. když už je asynchronní modul součástí M-DAC :-(

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

tomashr píše:Vidím u M-DAC jedinou vlastnost, která mi vadí a odrazuje mě od koupě, totiž absenci podpory 24/192 na USB vstupu.
Cetl jsem na foru neco o upravach 8200CDQ/DQ, ktere mimo jine umoznují snad az 24/384 pres USB - ale nic blizsiho nevim. Mozna, ze se neco podobneho umozni i pro M-DAC ?

Pavel3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pavel3 »

Pro zájemce o detailní info doporučuji server PinkFishMedia, je tam vlákno (resp. je jich víc, protože to už má asi 20 dílů) o M-DACu, kde lze přímo komunikovat s J.Westlakem, odpovídá vpodstatě denně na dotazy atd.

Jinak, mě ta nemožnost 24/192 moc netrápí, mám takových nahrávek jen pár (namátkou Steely Dan), a už 24/96 bylo pro mě dost zklamání, když jsem si zanalyzoval cca 10 nahrávek (vážná i moderní), tak podíl těch, co mají původ v 16/44 masterech (namátkou Fleetwood Mac, ale nasere to hlavně u vážné hudby) je tak vysoký, že už se po hi-res přestávám pídit. Hledám jen věci, co jsou nahrané dobře, třeba v běžném rozlišení. Viz také vlákno Velkého Boba na Slovači.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Pavel3 píše:Jinak, mě ta nemožnost 24/192 moc netrápí, mám takových nahrávek jen pár
presne tak a pro "ochutnani" vyssiho rozliseni 24/96 staci. Pripadne je tu jeste moznost prikoupit za 3 tisice Hiface a pustit to tam pres koax, ktery 24/192 podporuje.

tomashr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tomashr »

Souhlasím, že se to nevyužije extra často, ale je to trochu i o principu - M-DAC už přeci jen není právě levné zařízení (což neznamená, že se nenajdou daleko větší pálky :D ). No a přijde mi jako poněkud úlet, když do něj dají slušně řešený USB modul s asynchronním přenosem a pak se ukáže, že neumí funkci u takto řešených modulů dnes celkem běžnou... Ale bohužel mi připadá, že jsou podobné "mezírky" v poslední době stále častější :(

Odpovědět