Harman Kardon HD 750 - přehraje jen některá CD

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
joxerveliky
Příspěvky: 14
Registrován: 11 říj 2015 10:02
Kontaktovat uživatele:

Harman Kardon HD 750 - přehraje jen některá CD

Příspěvek od joxerveliky »

Zdravím všechny.
Vlastním CD přehravač HK HD 750. Koupil jsem ho jako částečně nefunkční a veškeré nefunkční komponenty jsem vyměnil, či zrepasoval (výměna hnacích řemenů, spínačů, promazání mechanických částí a další drobnosti). Nyní vše funguje, akorát není schopen vůbec načíst některé "vypálené" nosiče. S lisovanými CD není problém vůbec, s vypalovanými půl na půl, jen nechápu, co konkrétně rozhoduje, protože všechna CD jsou pálena na jedné mechanice a tím samým SW.
Napadlo mě, zda se nejedná spíše o špatnou mechaniku. I načtení lisovaného CD ji totiž trvá déle a celkově je při načítání subjektivně hlučná. Mechanické převodové komponenty však poškozeny nemá.
Nejedná-li se tedy o "vlastnost" tohoto modelu a vyznáte-li se někdo v HW komponentech, prosím o radu, na co se při opravě soustředit, nebo zda rovnou měnit celou optickou mechaniku (nevím teď z hlavy, co tam HK montuje).

kite19
Příspěvky: 842
Registrován: 15 říj 2013 18:20
Kontaktovat uživatele:

Re: Harman Kardon HD 750 - přehraje jen některá CD

Příspěvek od kite19 »

To čo popisuješ, teda ten hluk pri načítaní, je pravdepodobne šošovka snažiaca sa zaostriť. Mal som tento problém a bolo to presne ako popisuješ, radil mi jeden servisák a po vyčistení vodiacich tičiek a premazaní mechaniky sa problém opakoval. Bol som upozornený, že toto nie je spôsobené optikou, ale napriek tomu som kúpil nový laser a vymenil ho. Problém pretrvával. Neviem ako je riešená mechnika v tvojom CD prehrávači, ale u mňa sa dal držiak CD na oske uvoľniť šróbom a predpísaná vzdialenosť od konkrétneho bodu mechaniky bola 0,9mm - mal som to posunuté cca o 0,3 mm, po nastavení tej vzdialenosti nemala mechanika žiadny problém s načítaním a načíta bleskovo. Pozeral som si manuál k tomu HK750, ale popis mechaniky tam chýba a ani neviem o aký tip ide, ak to zistíš stiahni k nej servisný manuál a nastav to podľa neho.
To moje CD je ešte z doby kamennej, ale zase v servisnom manuály je do puntíku všetko, čo a ako opraviť, vtedy som bol z toho nadšený - pretože som to robil prvý raz a na základe manuálu som vôbe nemal strach, že niečo zlomím alebo že sa mi zostane zopár súčiastok naviac.

Uživatelský avatar
fox
Příspěvky: 2127
Registrován: 07 črc 2008 10:03
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Harman Kardon HD 750 - přehraje jen některá CD

Příspěvek od fox »

A jak jsi to měřil ?

Uživatelský avatar
pompo
Příspěvky: 781
Registrován: 06 dub 2010 19:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Harman Kardon HD 750 - přehraje jen některá CD

Příspěvek od pompo »

kite19 - má pravdu funkčnost těchto mechanik je velmi závislá na přesném nastavení ,které se někdy tzv. rozjede ,i ten pružně uložený bazmek se čtecí čočkou se u některých mechanik dokáže vlastní váhou po čase vyvěsit a s načítáním je problém nebo i konec a samotný laser může být OK. Něco jiného je čočka ta už se prý nevyrábí ze skla jako dříve ale z plastu nebo nějakého polykarbonátu který vlivem teploty na povrchu časem zmatní (takový modrošedý povlak) což taky dobrému načítání nepomůže a očistit tohle nejde - ne bez poleptání nebo poškrábání, (úspora pár korun ale především dokonalé kurvítko). No a nakonec aby to nebylo tak jednoduché tak záruka čtení pálaných CD-R prakticky neexistuje někdy záměrně od výroby ,někdy nebere +sové DVD-R ,jindy -sové u CD-R to může být podobné.Další věc je že u PC palíren si stáhneš a flash-neš nový firmwer (čímž získáš to ,že i několik let stará CD-rom -ka nebo DVD-RW mechanika najednou správně identifikuje nově vyrobená média všech výrobců a má v malíčku jejich čtení i strategii zápisu. Bohužel většině majitelů i high-end přehrávačů je tento luxus odepřen (jsou i vyjímky ,některé DVD playery např.můj dánský kiss používá běžnou PC mechaniku čímž se stal téměř nesmrtelným transportem). *thumbs up* Je v tom mnoho háčků a také dobrý důvod (alespoň pro mě) přejít na nějakou formu PC přehrávání. Ale to je vedlejší ,chtěl jsem jen upozornit na to ,že no name mechanika bez možnosti (update-firmware) použitá v drtivé většině stolních přehrávačů nemusí ty pálenky vůbec rozpoznat. Výrobci mění (většinou zlevňují) množství barviva Cyanine ,nebo jeho tip ale i jiné věci ,takže mechanika může být i v pořádku a stejně nebude některé média načítat ,to ale nelze nijak zjistit páč zde chybí jakýkoli software (u PC běžný) schopný alespoň základní kontroly bezchybného čtení dat. tož tak.

kite19
Příspěvky: 842
Registrován: 15 říj 2013 18:20
Kontaktovat uživatele:

Re: Harman Kardon HD 750 - přehraje jen některá CD

Příspěvek od kite19 »

Obrázek

Toto som myslel a meral som to takými strojárskymi neviem ako sa to volá, rôzne hrúbky také pliešky :D Toto zabralo perfektne, neviem či je každá mechanika iná, ale postupným vzďalovaním toho držiaka od šošovky by som to riskol, u mňa držiak klesol - smerom hore sa nemal ako dostať :D

joxerveliky
Příspěvky: 14
Registrován: 11 říj 2015 10:02
Kontaktovat uživatele:

Re: Harman Kardon HD 750 - přehraje jen některá CD

Příspěvek od joxerveliky »

Moc Vám děkuji za všechny odpovědi!
Že se pohne držák a tím pádem vzdálenost plochy CD od čočky mě vůbec nenapadlo. K měření mám leda šupleru, ale tou bych mohl něco spíš poškodit. Abych si to nepopletl, držákem je myšlen ten horní dílec mechaniky, který sepne médium shora, je to tak? A vzdálenost se mění utahováním či povolováním toho horního šroubu, nebo se musí šroub povolit, vzdálenost ručně nastavit, nějak zaaretovat držák a šroub opět dotáhnout?
Děkuji.

Co se týká čitelnosti samotných médií, mám Harman-Kardon i v autě a tam mi všechna CD čte bez problémů. Vím, že každá mechanika může být jiná, ale opravdu může být nečitelnost některého vypáleného materiálu i podstatou samotné mechaniky? Všechy CD totiž pálím vždy rychlostí 4x, aby byla zachována plná čitelnost jedniček a nul. Leda tedy, že by měla jednotlivá média jinak silnou zapisovatelnou vrstvu, potom by mohl být problém vskutku ve vzdálenosti čtecí hlavy.

Uživatelský avatar
pompo
Příspěvky: 781
Registrován: 06 dub 2010 19:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Harman Kardon HD 750 - přehraje jen některá CD

Příspěvek od pompo »

joxerveliky píše:Moc Vám děkuji za všechny odpovědi!
Že se pohne držák a tím pádem vzdálenost plochy CD od čočky mě vůbec nenapadlo. K měření mám leda šupleru, ale tou bych mohl něco spíš poškodit. Abych si to nepopletl, držákem je myšlen ten horní dílec mechaniky, který sepne médium shora, je to tak? A vzdálenost se mění utahováním či povolováním toho horního šroubu, nebo se musí šroub povolit, vzdálenost ručně nastavit, nějak zaaretovat držák a šroub opět dotáhnout?
Děkuji.

Co se týká čitelnosti samotných médií, mám Harman-Kardon i v autě a tam mi všechna CD čte bez problémů. Vím, že každá mechanika může být jiná, ale opravdu může být nečitelnost některého vypáleného materiálu i podstatou samotné mechaniky? Všechy CD totiž pálím vždy rychlostí 4x, aby byla zachována plná čitelnost jedniček a nul. Leda tedy, že by měla jednotlivá média jinak silnou zapisovatelnou vrstvu, potom by mohl být problém vskutku ve vzdálenosti čtecí hlavy.
Pálení rychlostí 4x je u hudby na místě, zda je problém podstatou samotné mechaniky jak říkáš záleží na tom co je to zač. Samozřejmě že jednotlivá média se liší a nejen vrstvou barviva do které se pálí ale prakticky ve všem ,každý výrobce si provede nějakou tu úpravu a hlavně postupem času se to všechno mění. Toto je ale klíčové především pro mechaniku která na ně vypaluje tzn. pokud má palírna starý firmware a "nezná" nově vyrobená média zápis podle toho může vypadat.U jednoduchých mechanik (jen čtecích) by kompatibilita měla být tak nějak zachována takže spíš půjde o únavu nebo opotřebení mechaniky. Jinak "držák" je dost široký pojem ,ale věz že šuplík do kterého ukládáš cd ,nebo clamp který přitlačí cd na unašeč motorku to asi nebude. Co já vím jde většinou o malý transportní mechanismus pohybující se na kovových osičkách (nebo obloukovém rameni-starší phillips) ve kterém je na jemných pružinkách uchycena ( malá kostička cca 1x1cm) se čtecí optikou čočkou ,ta se u některých mechanik po delší době "vyvěsí" čímž asi vzroste vzdálenost čtecí optiky od povrchu rotujícího disku a čočka nemůže správně zaostřit,popisovaná hlučnost budou asi opakované marné pokusy o načtení. U jiných ne-PC mechanik může jít klidně o něco jiného. Každopádně šuplerou tam asi nic nenaměříš ,je to tak na servis pokud výrobce nějaký zajišťuje. U PC je to jednodužší výměna za novou pár set korun.

joxerveliky
Příspěvky: 14
Registrován: 11 říj 2015 10:02
Kontaktovat uživatele:

Re: Harman Kardon HD 750 - přehraje jen některá CD

Příspěvek od joxerveliky »

Díky! konečně jsem pochopil, o kterou část jde. Teď to mohu rozdělat a podívat se, zda půjde něco případně štelovat či nikoliv.

Uživatelský avatar
pompo
Příspěvky: 781
Registrován: 06 dub 2010 19:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Harman Kardon HD 750 - přehraje jen některá CD

Příspěvek od pompo »

joxerveliky píše:Díky! konečně jsem pochopil, o kterou část jde. Teď to mohu rozdělat a podívat se, zda půjde něco případně štelovat či nikoliv.
Není vůbec zač ,nechtěl bych tě podceňovat ale nemyslím že bude snadné to jen tak na koleně seřídit. Napadá mě ještě jedna věc,je to taková dost partyzánština ale pro ověření teorie zda jde o mnou popisovaný problém by jsi mohl ale FAKT OPATRNĚ a POMALU ale hlavně bez otřesú zkusit ten přehrávač v modu play - tedy hrající (respektive snažící se načíst disk který ,mu nejde načíst) otočit. Nevím jestli mi rozumíš a taky nikdo neodhadne poddajnost pružinkového uložení/zavěšení té optiky. Může se po obrácení "hore kopitama" vychýlit sice požadovaným směrem ale klidně taky víc než byla vzdálenost vzniklá postupnou únavou pružinek, každopádně je to poněkud riskantní ,ten blok s optikou by ti taky mokhl začít chytat škrtat o rotující disk - záleží na vzdálenostech a vzniklé vůli.Je to samosebou na tvé triko,já to párkrát zkoušel jen abych u starší CD-rom mechaniky zjisil zda má smysl otevřít ofouknout prach z čočky ,očistit a namazat support atd. /nebo vyhodit. S vytaženou PC mechanikou se ale na delších kabelech otáčí celkem snadno / narozdíl od stolního přístroje (každopádně mechaniky které po "obratu" začaly načítat šly u mě do elektroodpadu páč šlo o popisované vyvěšení čtec.optiky a čištění by stejně nepomohlo. Pokud se ti tento postup nezdá nebo nemáš odvahu otočit hrající přehrávač (se ti nedivím) :D tak na to zapomeň. Mě na tento nápad přivedla doporučení - i nové mechaniky dlouhodobě skladovat v opačné poloze protože gravitace na tohle působí i ve vypnutém stavu ,v mém případě ale nebylo co pokazit 1 vypál.cd a polomrtvá mechanika z pc. Každopádně jsem zvědav jak dopadneš / co zjistíš a zda uspěješ s nějakým nastavením ,takže když se ti bude chtít napiš co bylo. Zdař

joxerveliky
Příspěvky: 14
Registrován: 11 říj 2015 10:02
Kontaktovat uživatele:

Re: Harman Kardon HD 750 - přehraje jen některá CD

Příspěvek od joxerveliky »

Díky za tip,
jako diagnostická pomůcka by to mohlo fungovat. Když otočím stroj kolem osy tvořené čelní vodorovnou hranou, mohlo by to být nejbezpečnější. Napřed zasunu disk, počkám až mi mechanika řekne, že tam žádný není a pak to otočím a zmáčknu play. Mám někde doma zapomenutej nanometr, tak tím by to možná šlo pak odměřit docela přesně.

Uživatelský avatar
pompo
Příspěvky: 781
Registrován: 06 dub 2010 19:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Harman Kardon HD 750 - přehraje jen některá CD

Příspěvek od pompo »

No i pokud zjistíš změnu že se to chytne (disk načte) nevím zda se tam dá co nastavit ,já to kdysi prohlížel a nějak nic nenašel. :oops: Třeba u té tvé ta možnost bude ,nikdy jsem harmana zevnitř neviděl ale slyšel jsem jeden dobře hrát (přesný model už nevím) ,snad stojí za tu námahu. Teď mě napadá že nebyly špatné Pioneer-y s mechanikou naopak (nějaký ten PD- cosi jsem jednu bobu vlastnil),nevím jak to bylo přesně udělané ale byl bez poruch a nikde jsem nečetl že by si na ně někdo stěžoval.Staré technixy také mnohdy makají dodnes zvukově nevím. Nic přeju hodně zdaru v opravě harmana ,jdu se podívat po síti co to je vlastně za STROJ.

joxerveliky
Příspěvky: 14
Registrován: 11 říj 2015 10:02
Kontaktovat uživatele:

Re: Harman Kardon HD 750 - přehraje jen některá CD

Příspěvek od joxerveliky »

Děkuji!
Ano, opačnou mechaniku jsem už také obsluhoval :)

Uživatelský avatar
pompo
Příspěvky: 781
Registrován: 06 dub 2010 19:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Harman Kardon HD 750 - přehraje jen některá CD

Příspěvek od pompo »

Že by tohle? http://uloz.to/x9CqcybD/harman-kardon-hd-750-rar
Moc betelně tedy nevypadá ,ta má tak 30 dkg. :o Nezřídka mě to provedení stolních přístrojů dostane. Nu což ,necť ti její jednoduchost ulehčí nastavení. :) Mám ale pocit ,že se o ní dost píše ,mrknul bych se s pomocí google překladače po různých fórech ,nedivil bych se kdyby se našel nějaký návod ,se mi zdálo že proběhly i nějaké modifikace.


joxerveliky
Příspěvky: 14
Registrován: 11 říj 2015 10:02
Kontaktovat uživatele:

Re: Harman Kardon HD 750 - přehraje jen některá CD

Příspěvek od joxerveliky »

Podařilo se mi sehnat servisní manuál, ale nějak v tom nic nemohu vyčíst, akorát se mi podařilo zjistit, že výrobcem mechaniky by měl být Panasonic.
Přikládám odkaz na manuál, kdybyste do něj chtěli někdo nakouknout.
Díky moc!

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host