Počítač v roli ultimativního zdroje

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
Odpovědět
Miero
Kontaktovat uživatele:

Re: Počítač v roli ultimativního zdroje

Příspěvek od Miero »

Vsemozne sposoby ako sa mozu i na prvy pohlad oddelene el. obvody vzajomne ovplyvnovat su popisane napr. tuto:
- http://www.elektrorevue.cz/clanky/00031/index.html

A nezabudaju ani na extremne pripady:
Jedním z nich je tzv. nukleární elektromagnetický impuls (NEMP - Nuclear Electromagnetic Pulse), který vzniká jako doprovodný jev při jaderném výbuchu. Účinky tohoto velmi strmého výkonového impulsu jsou velmi silné až destrukční na veškerá okolní slaboproudá i silnoproudá elektrotechnická zařízení. Jejich dosah závisí na typu jaderné nálože a výšce její exploze nad zemí.
A este prehlad druhov elmag. vazieb/ruseni:
Obrázek

comboy
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od comboy »

Tak tedy nejdřív velké díky Kocmeistrovi za úvodní příspěvek, už dlouho jsem nic tak uceleného a pro mne zajímavého nečetl. Bohužel zbytek diskuze je tak ze 70% zcela zbytečný.

Zaujala mě zmínka o EMI a RFI absorbérech. Hledal jsem bližší info, ale nic zásadního jsem nenašel. Nemáte někdo víc zkušeností? Jak se aplikuje? Která místa by se měla (třeba na NUC) polepit?

Další co mě zajímá, ale nedaří se mi to zprovoznit, je oddělená LAN - jeden kabel pouze a jenom na přísun hudebních souborů do streameru a druhý na připojení streameru do sítě třeba na ovládání z tabletu. Dost se o tom diskutuje třeba tady

https://audiophilestyle.com/forums/topi ... streaming/

Jedná se o tzv. přemostění LAN. Nevím, jak toto nastavit na Intel NUC (kde běží Daphile) a v NASu Asustor. V NUCu je potřeba doinstalovat druhý LAN port (USB - LAN adapter). Neporadí někdo?

Jinak jako streamer používám Intel NUC 6CAYH, který má TDP jenom 10W. Šel jsem tedy minimalistickou cestou, a nikdy jsem nepocítil nedostatek výkonu pro streamování. Používám skříň Akasa Tesla H a jako napájecí zdroj iFi iPower. NUC používám výhradně na muziku, frekvenci CPU mám napevno nastavenou na 1000GHz. Hodně info jsem také posbíral tady

http://hififorum.sk/phpBB3/viewtopic.ph ... f03e5cd8fe

kde příspěvky uživatele kryton jsou vskutku výživné a zajímavé.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

skypi píše:
05 čer 2020 15:21
dadaft píše:
05 čer 2020 13:26
Ještě bych se vrátil ke galvanickému oddělení PC a zbytku sestavy, možná to v diskusi zaznělo ale přehlédl jsem...... takže: pokud dám před PC nějaké oddělovací trafo a propojím ho s DACem optikou, mám PC plně galvanicky oddělené od zbytku sestavy (DAC + AMP). Je to tak???
V případě koaxiálního S/PDIF spojení nebo USB spojení mezi PC a DACem, to oddělení není úplné?u
Do oddělováku bych zapojil ten DAC a od PC jej oddělil tou optikou (viz např. Casea Aquila) Zjednodušeně řečeno, pokud ti mezi komponenty signál vedou metalické vodiče, tak to oddělení není nikdy 100%
Dík.
Trochu jsem se s tím trápil, když jsem měl A-čkový koncák, rušení přes elektrickou síť nešlo nijak odstranit. A přes tu síť šlo v podstatě všechno to rušení, přes analogový nebo USB kabel nic. Když jsem dal koncák pryč a hraju na integráč se spínaným zdrojem, nejde nic ani přes síť, je to úplně odřízlé od šumu a rušení -- i když to osolím na max a dám uši až k výškáčům, je absolutní ticho (slyším 18kHz na obě uši). Ať přes optiku, nebo analogově spojené. To je má zkušenost.
Takže mě to zajímá spíš teoreticky. :D

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

to co popisujes nema co do cineni s galvanickym oddelenim

pulenej
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pulenej »

Konečně zajímavý a aktuální téma, díky za rozsáhlý úvod, ne vzdychani nad úžasným zvukem kabelu za Mega jako na haaajend pozer fóru 😀, jsem ajtak.. Doby kdy jsem se hrabal denně v pc jsou sice pryč a zatím z pohodlnosti hraju z netebooku a stydím se za to, přes singxer a slušnej dac to pro mě hraje skvělé ale věřím že rezervy budou 😀 když čtu to množství příspěvků tak ale vidím že postavit ultimatni pc transport není levný ani jednoduchý ale rád bych si něco složil když je spousta lidí spokojená s výsledkem, možná by nebylo od věci kdyby ti co maj složený transport a mají dobry tipy na jednotlivý kusy hw doporučili konkrétní case. Motherboard atd.. Díky za tipy

Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocmeister »

Comboy: K těm absorbčním fóliím. Je toho víc a špatně se to hledá a v ČR je to nedostupné. Tedy samá negativa hned pro začátek, bohužel. Asi nejznámější jsou tyto a jejich deriváty od 3M: https://cz.mouser.com/ProductDetail/3M- ... 4tdw%3D%3D
Předražené varinaty lze koupit zde: https://shop.highend-audiopc.com/collec ... rber-sheet
Naopak ušetřit se dá když se člověk porozhlídne na Aliexpressu apod. Bohužel Číňani příliš neuvádějí technické specifikace a pokud ano, není jisté jak moc je dodržují, takže je to trochu sázka do loterie, např.https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 3a87modf1U
kabelguru.cz

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Ad absorbční folie.
Ta AB5100SHF by měla být nástupcem chválené AB5100S. Stovka v značení znamená žeto má tl. 1mm.
Tady ve videu je vidět, jak to tam pán aplikuje (začíná to ve 2:16). Dává to pod motherboard. Mluvil jsem s jedním hifistou zde, který náhodou zkoušel stejnou jen užší folii. U něj to bylo bez efektu. Ale v době kdy ještě neměl v potřebné kvalitě řešený i zbytek. Tzn. je to asi s malým otazníkem, zda to pomůže nebo ne.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Jinak hraji na této základní desce -
ASRock J4005M (vybíral jsem z asi 4různých desek) přišla mi celkem dobrá na music server. Dual core celeron, 8GB Ram DDR4. Sdílená grafika. Nechtěl jsem desku s notebookovými paměťmi, LPT portem, hodně řadiči. Spíše méně featurek. Výkon stačí i na slušný obraz. Zkoušel jsem a běží dobře i Ultra HD/4k v 60fps, ale tam už je potřeba i slušný HDMI kabel.

Obrázek

Case -
mám Fractal Design Node 605, s kterým jsem maximálně spokojený pro jeho vysokou modifikovatelnost, masivní provedení. dokonce má na víku nějaký antivibrační/zvuk pohltivý materiál, tlustý čelní Al panel atd. Nevýhodou je, že může být pro někoho velký (pro mně výhoda, mám rád hodně místa, dobře se to chladí, větší komponenty nejsou problém a dá se hrát si se stíněnými přepážkami/ sekcemi/ oddíly pro tunning 8-) ;) ). cena byla kolem 3 tis.
https://pc-skrine.heureka.cz/fractal-de ... =2#reviews
Obrázek

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

PC kde mam este zvukovu kartu ESI Juli tak som prehadzoval do inej minitower krinky, ktora ma ATX zdroj hore, tak aby zdroj bol od karty co najdalej, inak ta karta (pri merani) chytala nejake rusenia od toho zdroja (ktore sa stratilo s vacsou vzdialenostou).

U malych skriniek to moze byt tiez (meratelny) problem a pre ultimatny zdroj by mohlo mat zmysel dat zdroj do inej skatule.

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

Preto mám malý "NUC" a aj v hlinikovej krabici a externý lineárny zdroj na napajanie.
Predtým som mal tiež takýto Intel® N3000 https://www.asrock.com/nettop/Intel/Bee ... /index.asp

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Mně taky kdysi chytala bordel Asus xonar essence v PCIex slotu. Právě z těch malých skříněček různých NUCů, kde je to natěsnané mám strach. :? Asi neoprávněný. Každopádně teď mám tlusté přepážky mezi sekcemi a zároveň je to odvětráno a fanless. Foto úprav zde dávat nebudu z os.důvodů. :)

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

v NUC nemas po vyhozeni wifi zadnou kabelaz ani sloty PCie, integrovanou zvukovku a vse co nepotrebujes proste v BIOSu vypnes, vetrak zahodis a pichnes to do fanless case
Naposledy upravil(a) PavelDosko dne 08 čer 2020 14:06, celkem upraveno 2 x.

jimmi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jimmi »

Podla mna čím menší PC menej drôtov a spojov. Tak isto aj nizke elektické napajanie 12-19V je výhoda, vyžaruje či absorbuje menej rušenia.Samozrejme ho dať aj koli tomu aj kôli bezhlučnosti do hlinikovej pasivnej krabice.Tiež bude dobré vo vnutri tých zopár káblikov odtieniť. Ale to sa opakujem. 8-)

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Je to relativne, a podobne ako napr. s koronavirom. Ak su vsetky komponenty z hladiska rusenia "zdrave", mozu byt aj na tesno u seba, ale staci jeden "nakazeny" a zamori vsetko naokolo.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Pokud není v NUC HDD uvnitř nebo dala by se použít do mé kysny jen deska z NUCu, asi by to mohlo být obojí fajn řešením. což jde, viz obr. *palec*.
Asi už je to pak téměř jedno a vliv větší budou mít jiné věci, než form faktor PC.
https://www.czc.cz/intel-nuc-board-7i3d ... 24/produkt
Obrázek

Odpovědět