POPCORN Media Center C-200
Re: POPCORN Media Center C-200
No, já teda nevím, ale 12db je trochu podivná hodnota, vzhledem k tomu, že hluk v tiché knihovně což je většinou nejnižší udávaná ukázka hluku v typickém lidském prostředí je 30db a tichá místnost má udávaný hluk 40db. I CD mechanika hrající CD podle mě má větší hluk než větráček jedoucí na 15db. Samozřejmě, že s pasivním chlazením máš prakticky 0db. Dovolím si tvrdit, že přístroj s větráním okolo 20db nebude ze 3m slyšet ani v noci v tichém pokoji, obzvlášť při přehrávání hudby i na nějtižší smysluplnou hlasitost. Samozejmě proti gustu žádný dišputát, pokud chce někdo hluk 0, je to jeho věc. V mém počítači je několik větráků a disků a jeho zvuk je slyšet opravdu tak akorát někdy o půlnoci, když je venku i doma úplné ticho. To už víc slyším hučení v topení, nebo když se nám v koupelně zapne kotel.
12 dB neni niak podivna hodnota.. je to hodnota pri ktorej som si isty ze to z 3m pocut nebudem. Tych 20, 30 a 40dB by som istotne pocul. Uz som neake to PC doma mal takze v tomto polemizovat nebudeme. Ono zalezi aj od toho kde byvas a ake mas prostredie a tak isto ake mas usi.. U mna v noci ked nepocitam ze prejde neake auto po ulici pod oknami co vecer nieje tak casto je takmer absolutne ticho.. a to by si sa cudoval co je vsetko vtedy pocut. Z prace sa vraciam uz dost neskoro a preto vacsinou pocuvam s ohladom na susedov dost potichu. To je dovod preco tak nizka hladina hluku. 20bD cez den pri beznom okolnom hluku je nieco uplne ine ako v noci..
Otázkou je, jaká je základní hladina "ticha" - bez SPL metru je to jen a jen planá diskuze. Ty SPL metry obvykle mají nejnižší stupnici -60 dB. Počítač mám cca 1 metr ode mne a přitom ručička ukazuje -10 db, čii základní hladina hluku v místnosti je cca - 70 dB. Dám-li SPL metr před reproduktory (zvuk úplně utlumen) je opět na - 10 dB, taktéž všude jinde.
Na -60 dB se dostanu v okamžiku, kdy přiblížím SPL metr na vzdálenost cca 1 cm od výfukového větráku PC !!! A to mám čtyřjádro Q6600, ve skříni jsou celkem 3 větráky, faktem zůstává, že dva z nich jsou spojeny v sérii (poloviční otáčky - na přání, teplota CPU se zvýšila pouze o 2 st.C , na současných 44 - 45 st.C). A dnes existují dostupné 120 mm a 140 mm větráky s hlučností < 20 dB, to ty moje jsou zcela určitě z kategorie 26 - 29 dB.
Dnes se tedy dá postavit úplně tiché PC i s aktivním chlazením, o pasívním ani nemluvě. Myslím si (zcela subjektivně) že strach z aktivního větráku pochází z dob, kdy skutečně byly hlučné a stalo se tedy tradicí mluvit o hlučném PC.
Na -60 dB se dostanu v okamžiku, kdy přiblížím SPL metr na vzdálenost cca 1 cm od výfukového větráku PC !!! A to mám čtyřjádro Q6600, ve skříni jsou celkem 3 větráky, faktem zůstává, že dva z nich jsou spojeny v sérii (poloviční otáčky - na přání, teplota CPU se zvýšila pouze o 2 st.C , na současných 44 - 45 st.C). A dnes existují dostupné 120 mm a 140 mm větráky s hlučností < 20 dB, to ty moje jsou zcela určitě z kategorie 26 - 29 dB.
Dnes se tedy dá postavit úplně tiché PC i s aktivním chlazením, o pasívním ani nemluvě. Myslím si (zcela subjektivně) že strach z aktivního větráku pochází z dob, kdy skutečně byly hlučné a stalo se tedy tradicí mluvit o hlučném PC.
hlucnost v dB odhadujem na zaklade totho co som pocul a ake tam boli uvadzane hodnoty. Napriklad Noctua uvadza dost realne hodnoty u svojich vetrakov. Mal som Noctua NF-P12 s udavanou hodnotou cca 20dB, kde bol nastaveny s redukciou na najnizsiu hodnotu co mohlo zodpovedat cca 14-15dB a pocul som ho.. samozrejme ze je tu moznost kupit aj Noctua NF-S12B ULN pri ktorom je udavana hlucnost 7dB co by som urcite nepocul, ale zato ma neumerne nizsi prietok vzduchu oproti NF-P12 a je otazne ci by to stacilo na uchladenie HTPC kde mam aj neaku tu slusnejsiu grafiku na doske ktora dost pecie..
Pri vetrakoch ktore spominam musim uviest ze predstavuju sucasnu spicku toho co sa da v ramci znizenia hlucnosti dosiahnut.. takze "bezhlucne" riesenie pouzitim vetrakov na HTPC kde predpokladam aj neaky ten primerany prietok vzduchu zatial neexistuje. Tak isto ak sa bavime o hluku treba spomenut HDD.. tie su tiez dost hlucne a aj ked existuje rada moznosti ako ich stisit.. pri uplnom tichu sa daju registrovat. Tu nejde ani tak o absolutnu hladinu hluku ktoru vydavaju ale skor o ich charakteristicky zvuk na ktore je ucho citlivejsie ako na bezny vysokofrekvencny sum na pozadi..
Suma sumarum uplne "bezhlucne" riesenie PC iba na muziku je este stale v sucasnoti dost nakladne a v pripade HTPC aj s narokmi na video vo full HD je takato konstrukcia pri pouziti dostupnych komponentov na trhu nemozna.. Pasivne sa to neda, lebo by sa to skor ci neskor upieklo a aktivne to stale neaky hluk vydava ktory je v uplnom tichu registrovatelny .. toz moj prakticky poznatok.
Preto ako riesenie povazujem vsetky tie sikovne krabicky, ktore su absolutne "silent" a vykonovo na prehravanie zvuku ako aj full HD obrazu uplne postacuju. Otazne je len najst parametrovo taku hracku ktora by konfortom a svojou funkcionalitou vyhovovala individualnym potrebam/narokom. Ja som taku zatial nenasiel..
Pri vetrakoch ktore spominam musim uviest ze predstavuju sucasnu spicku toho co sa da v ramci znizenia hlucnosti dosiahnut.. takze "bezhlucne" riesenie pouzitim vetrakov na HTPC kde predpokladam aj neaky ten primerany prietok vzduchu zatial neexistuje. Tak isto ak sa bavime o hluku treba spomenut HDD.. tie su tiez dost hlucne a aj ked existuje rada moznosti ako ich stisit.. pri uplnom tichu sa daju registrovat. Tu nejde ani tak o absolutnu hladinu hluku ktoru vydavaju ale skor o ich charakteristicky zvuk na ktore je ucho citlivejsie ako na bezny vysokofrekvencny sum na pozadi..
Suma sumarum uplne "bezhlucne" riesenie PC iba na muziku je este stale v sucasnoti dost nakladne a v pripade HTPC aj s narokmi na video vo full HD je takato konstrukcia pri pouziti dostupnych komponentov na trhu nemozna.. Pasivne sa to neda, lebo by sa to skor ci neskor upieklo a aktivne to stale neaky hluk vydava ktory je v uplnom tichu registrovatelny .. toz moj prakticky poznatok.
Preto ako riesenie povazujem vsetky tie sikovne krabicky, ktore su absolutne "silent" a vykonovo na prehravanie zvuku ako aj full HD obrazu uplne postacuju. Otazne je len najst parametrovo taku hracku ktora by konfortom a svojou funkcionalitou vyhovovala individualnym potrebam/narokom. Ja som taku zatial nenasiel..
No pokud to chceš takhle, tak to se nedá asi nic dělat. Můj osobní názor sice je, jiný ale já to poslouchat nebudu. JInak myslím si, že sestrojit dnes zcela pasivní PC, třeba v tom case který jsem zmiňoval a na platformě, která je v tom Asrocku by jít mělo. Já to nezkoušel, protože to nepotřebuju, ale kdo by chtěl, na netu dnes už určitě najde řadu návodů jak toho docílit. Uchladit pasivně Atom a koupit dobrý pasivní zdroj už není zas tak velký problém v case, ketrý bude aspoň trochu vzdušnější, než malá krabička. Cenově se to při tom pořád bude pohybovat do 15t.