SONY ES Esprit CD přehrávače

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
MPK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: SONY ES Esprit CD přehrávače

Příspěvek od MPK »

OK, nebudu tě přesvědčovat o svém názoru, hlavní je, že jsi spokojený. Zpátky k ES přehrávačům, ať to tu neplevelíme, děkuji.

Yiakubou
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Yiakubou »

Ja si teda taky nemyslim, ze by to bylo jen o te stavbe. Ty stary mechaniky jsou v tomto samozrejme kvalitnejsi, takhle se to dnes uz nevyrabi, diky tomu urcite dele vydrzi, muzou diky te mase hmoty lepe odolavat vibracim, muzou byt mechanicky presnejsi, apod. Zas to, ze dlouho vydrzi - jak dlouho? Protoze dily uz nejsou, nebo dost tezko k sehnani, takze je vlastne otazka, jak moc je to relevantni vyhoda. Od osmdesatek to bude za chvili 50 let... Tezko se mi ale veri tomu, ze by meli lepsi elektroniku, korekcni mechanizmy, tim padem nejak lepe cetli horsi disky a dalsi s tim souvisejici veci (jako treba nizsi uroven el. ruseni). Nevim co je ve vysledku celkove lepsi, nebo horsi, ale nemyslim si, ze by to bylo tak jednoznacne a jednoznacne vztazitelne pouze k tomu, jak robustni a predimenzovana je mechanicka konstrukce.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

MPK
Nějak ses rozohnil a v něčem máš možná pravdu. Otřel ses také o Accuphase, no dovolím si něco k tomu napsat. Přečti si popisku toho posledního transportu https://www.accuphase.com/model/dp-1000.html, podotýkám, že tento nevlastním, ale pouze starší model DP-950.
Také si přečti stránky 3,4,5 v pdf v Technických info na této stránce k tomuto transportu. Podobné nářky nejsou jednobarevné, ani s globálním dosahem.
Jsem názoru "mrtvoly nekřísit" - je to neperspektivní a nikam to nevede.

Ještě dodatek, co jsem nenapsal: Řada SONY ES byla celkově v suprové kvalitě a tomu odpovídala i výše cenové hladiny. Musel bys ale jmenovat konkrétní modely a hlavně ty z počátku - u SACD Playerů to byly ty první ryze stereo plaery. Jeden můj kámoš provozoval prodejnu Hifi - hlavně obecně playery a jednou když se jeden SONY porouchal ( už nevím přesně ten model ), tak jej nechal opravit a byl šokován informací, že právě mechanika v tomto modelu SONY byla od druhořadého výrobce ( už také nevím značku ), který prodával ty nejlevnější CD Playery, za čtvrtinovou cenu toho opravovaného SONY a dokonce ani nesmazal ten název barvou na té mechanice.
Závěr byl ten, že když přístě přišel na prodejnu dealer SONY a chtěl nabízet, tak byl vykázán s tím, že jsou podvodníci a firma SONY na této prodejně skočila.

MPK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MPK »

může být, ale i ta DP-1000 má "lacinou" mechaniku. Vždyť je to nemlich to samé, co ten Philips CD Pro2 LF. Tady je šasi z ohýbaného plechu (ne plastu), pohon CD obstarává sice BSL motor, ale viděl jsi jeho rozměry a průměr hřídelky? Optika plast, žádné magnetické vedení. Je to laciná mechanika a nezachrání to ani obložení a zakrytování z AL profilů. Pardon, ale ta se na Sony BU-1, KSS-190A, KSS-151A, KSS-272A, nebo pohony S1 od Denonu absolutně nechytá. Jsem původně strojař, tak si troufnu tvrdit, že o tom něco málo vím. Ty mechaniky jsem měl na stole, rozebrané na servis (mimo Denonu).

Nechci tady rozjíždět spory, co je nebo není lepší. Pokud možno, držme se tematu o ES přehrávačích, ať to má nějakou úroveň a hlavně informace pohromadě. Asi jsem zbytečně sám šlápl do vosího hnízda s tím přirovnáním, no nemohl jsem si pomoct... ;)
Bylo mi od začátku jasné, že pokud sem zavítají fandové jiných značek / současné produkce, bude mela.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Ale jo, beru to. Myslím si však, že smutnět tady na názvy dříve dobrých mechanik, které už se nevyrábějí a ty v provozu jsou na konci živostnosti je zcela mimo.
Obecně se chválí mechaniky Philips.
Jeden příklad: V roce 1984, nebo 85 - už nevím, byla exkurze do Loděnic k výrobci CDček a při výstupu tam byla hromada CD bez potisků - údajně zmetková, která neprošla výstupní kontrolou. Na dotaz, zda si můžem nějaké odnést jako suvenir, tak nám to bylo povoleno, ale s tím, že to k ničemu nebude, protože nefungují. Já i Hifi kámoš jsme si vzali po jednom CD s tím, že budem doma testovat. Kámoš měl z GB přivezenou CDP-101 a já také CDP-101, pro změnu dovezenou z NSR a já navíc měl Tuzexovou XR-50. Oba jsme zjistili, že máme to "zmetkové" CD z Loděnic oba Béďu Sméďu - Má Vlast. Ku podivu oba Playery SONY CDP-101 to CD bez problému několikrát přehrály a Player Toshiba XR-50 z pěti přehráni se jednou zasekl.
To bylo lákadlo pro ostatní Hifisty a tak se ty CD půjčovaly. Pro informaci: při uvedení na trh ČSSR licenční Playery Philips ( byly dva modely ), to nedokázal přehrát ani jeden, ani jednou. Nevím, zda v tom hrála roli ta licence, či něco jiného.

Později se to testovalo tak, že na CD se ze spodu nalepil rovnoramenný trojúhelník z AL pásky - špičkou od středu a měřilo se na kterém playeru to ve kterém čase přestane hrát. Testovat a hrát si s Hifi se dá různě.
Vždy nás zajímalo jak to hraje, co to přehraje, jak mechanicky funguje a pod. Nikoho nezajímalo z čeho je vyrobena, zda z hliníku, či sofistikovaného plastu, který může mít lepší vlastnosti něž ten kov. Kvalitní sofistikované plasty se používají i pro výrobu zbraní, jen tak na okraj. Velmi důležité jsou právě ty vibrace, jak to řeší Accuphase.

BTW. U playeru XR-50 vyjížděl celý šuplík s mechanikou, kde se CD pokládalo přímo na unašeč hřídelky. Samozřejmě byl z plastu, protože pokud by byl kovový, tak by to silně namáhalo to vedení celého šuplíku a mohl by se ulomit " z pantů ".

Moderních sofistikovaných plastů se nebojte, sice jsou ty kvalitní drahé, ale naprosto spolehlivé.

Hlavně ať Vám to dobře hraje.

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Tady pro zajímavost ukazuji tělo CD-8 Pro mechaniky z tlakového litého hliníku
cd-8 pro.jpg
CD-8 Pro .jpg

MPK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MPK »

pár postřehů, co jsem časem zjistil o konstrukčních vlastnostech:

Přístroje vyrobené pro United Kingdom (UK) neměly imitaci dřevěných bočních panelů, jako měly přístroje pro jiný trh (AEP/US). Nevím proč tomu tak bylo, vyplývá to ze servisních manuálů.

Mrzí mne, že výrobce u některých modelů připojoval trafo(a) k "power boardu" pomocí faston konektorů, tzn. že šlo jednoduše a bez pájení přepojit přístroj např. z verze pro UK 240V na evropskou AEP 220V (a obráceně), což mi přijde velice chytré a u některých modelů naopak vodiče napřímo připájel na kolíky. Jenže to není provedeno jako obyčejný spoj, nýbrž odizolovaný vodič je nejříve namotán na kolík cca. 6-ti závity a pak ještě proletován. Změna přepojení je tak mnohem obtížnější, což je z mého pohledu škoda, protože u AEP/UK verze výrobce ponechal oba dva vývody primárního vinutí transformátorů, akorát ten nepoužitý je připojen na slepou pozici, která nikam nevede. Např. model 557ESD má napájení připojeno konektory, jeho nástupce X7ESD už ho má připájené. Divné je, že v tom nehraje roli rok výroby přístroje, jelikož i třeba starší PCM-501,601,701ES mají trafa připojená přiletovaním a naopak, některé novější modely mají také fastony.
Možná to někdo nepovažuje za důležité, ale po změně napětí v síti z původních 220V na současných 230V (u mne třeba stabilně 241V+) už to taková banalita není. V UK přešli z 240V na evropských 230V, ale údajně jen papírově - díky vyšší toleranci, takže reálně tam mají stále 240V. Všechny své přístroje jsem si takto přepojil z 220V na 240V (abych je zbytečně netýral přepětím - vše se pak uvnitř více hřeje a rychleji opotřebovává), jen PCM-601ES jsem nepřišel na to, jak to udělat, jelikož servisní manuál o tom sice píše na začátku ve specifikaci, ovšem ve schematech ani součástkovém layoutu o tom není ani " ň ".
No a pokud si pořídíte přístroj z US/JAP, tak si nic nepřepojíte, jelikož k trafu(ům) vedou jen dva fousy. Tzn. bez step-down převodního transformátu se neobejdete.

MPK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MPK »

tady je to názorně vidět.

557ESD (r.1987)
Přílohy
Sony557ESD.jpg
Naposledy upravil(a) MPK dne 02 srp 2026 10:41, celkem upraveno 1 x.

MPK
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od MPK »

X55ES (r.1989)
Přílohy
X55ES 7.jpg

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

"" No a pokud si pořídíte přístroj z US/JAP, tak si nic nepřepojíte, jelikož k trafu(ům) vedou jen dva fousy. Tzn. bez step-down převodního transformátu se neobejdete."" Bohužel z Japan ani nekoupíte.

Z Japonska je to ještě složitější, alespoň u Accuphase. Výrobky Accuphase pro Japonský trh vyjdou v přepočtu o třetinu a někde i o polovinu levněji. Samozřejmě toto bylo pro někoho lákadlem a tak byla učiněna tomuto přítrž. Ještě před cca 2-3 roky měli na jejich stránkách varování proti tomu přepojování, neboť údajně v důsledku tohoto byly nějaké úrazy, či požáry. Možná i z těchto důvodů to mají technicky navrženo tak, aby to byl problém přepojit.
Navíc: Pokud to budeš chtít koupit, dotazují se pro jaký region a podle toho Ti prodají verzi napětí, ale i s příslušnou cenou. Pokud se Ti to povede koupit přes Japan kamarády, tak Ti to vyhodí na letišti a dále to nepustí. Kámoš se o to před léty pokusil - neušetřil a ještě platil pokutu. Musel bys domů jet loďkou, nebo na koloběžce.
Pokud by se Ti to náhodou povedlo, tak padá záruka a případnou opravu nikdo nesrealizuje.

Vypadá to, že s tím rozdílným napětím si řeší i cenovou politiku v rámci světové distribuce. Před časem, 2-3 roky jsem tady o tom již psal, včetně toho sdělení výrobce.

Sorry za OT.

Dodatek: Je to tam i dnes.

About Parallel Export Products

Recently, there have been reports of Accuphase products being resold outside Japan. Accuphase products are manufactured and sold to meet the safety regulations of the countries where they are dealt. If products in compliance with the safety regulations of Japan are used in foreign lands, ignition or other defects are at risk, and serious accidents have actually occurred. Accuphase strongly advises against obtaining products with Japan's safety regulations or modified goods that are parallel-exported. Instead, we urge you to rely on our trusted authorized dealers for all your Accuphase product purchases.

Odpovědět