Výběr streameru

CD, SACD, DVD přehrávače, DAC převodníky, hudební servery, PC atd.
reign
Kontaktovat uživatele:

Re: Výběr streameru

Příspěvek od reign »

Přidám svůj názor na Bluesound Node 2. Nejdříve ke zvuku - posoudím spíše charakter, sluch už dávno nemám top, takže to co jiní slyší na první dobrou, já v mozku pracně lovím. Nicméně, mohu porovnat s několika levnými DACy a Node je v tomto potvora líbívá, velmi příjemný, teplý, hutný zvuk, skoro bych řekl lampový. Ale jakoby ztratil rozlišení (i mé chlupaté uši registrují slabší informaci na výškách), při trošce soustředění ten boost na basech znamená ne přímo bláto, ale jistou rozplizlost určitě. Můj řetězec je zes. Yamaha A-S701 a regálovky KEF Q350. Noda mám doma chvilku, chtěl jsem ho kvůli komfortu. Doteď mi jako primární zdroj sloužil Raspberry Pi3B s I2s DACem z Aliexpressu, ta dražší verze z odkazu https://www.aliexpress.com/item/3288400 ... 18028oXZKf který jsem koupil na doporučení kámoše bastlíře s výborným sluchem e přebohatou poslechovou zkušeností. Je to sice levné řešení, ale ten zvuk byl podstatně lepší, než z Noda. Používal jsem na střídačku moode audio a volumio, cca rok už jen volumio - nová verze je super stabilní. Jediné mínus volumia je, že pluggin Tidal connect je pouze v placené verzi za nesmyslné peníze (kdysi měli akci Lifetime za 200€) a tudíž jsem Tidal poslouchal pomocí apky mConnect. S tím charakterem zvuku se budu muset ještě rozmyslet, jestli mi to bude vadit, ale po dlouhém rozjezdu se dostávám k naprosto zásadnímu průšvihu - alespoň v mých očích.
Node je SMART tak moc, že to je blondýna (tomu odpovídá i návod o deseti řádcích) a být skalní HiFista, tak mi do baráku nesmí. Co to je za komponent, který si musím konfigurovat z mobilu a hledat ho přes GPS? Co to je za křáp, který se podělá z připojení externího 2TB HDD s muzikou a kousne se tak, že musíte dělat hard reset? Co to je za paskvil, že nelze vypnout WiFinu a jet jen s LAN připojením? Kupoval jsem z ověřené druhé ruky, ještě v záruce za slušnou cenu, ale musím říct, že i tak mi přijde jako předražený křáp, o původní cenovce nemluvě. Dá se říct, že to je prvotní zhnusení nad nemožností normálního , běžného nastavení - možná se mění standardy na "user friendly", mně to ale vadí.
Ideální verzi levného streameru vidím v tom, co mi leží momentálně v šupleti - dá se s tím hrát, konfigurovat, zlepšovat - zvukově to Noda rozdrtí při zlomku nákladů a hlavně do toho vidíte. Blbý je, že z Raspberry se stává neviditelná pohádková bytost, kromě předražených "startovacích" sad.
Jako jediný důvod koupě Noda vidím nativní podporu Tidalu. Tady si dovolím hříšná slova. Na Tidal jsem se namotal díky reklamě s MQA. Řeknu to kulantně - já rozdíl neslyšel ani s opravdu super sluchátkama, natož na mé sestavě v běžném obýváku. Zpět na Spotify jsem se nevrátil jen kvůli tomu, že mi nevyhovuje jejich mobilní apka, Tidal mi sedí v tomto malinko víc. Kdybyste mně zabili, zvukový rozdíl fakt na první pokus nepoznám (že Spotify je jenom blbá mp3 jsou kecy, je to AAC) a mnohem větší rozdíly jsou v DACech, které jsem slyšel. Spotify má perfektní konektivitu, u volumia se stačí zaregistrovat (bezplatná verze) a aktivovat Spotify plugin, v moode audio funkční bez registrace.
Kdo si myslí, jaký bude HiFi king s Tidal MQA na Bluesoundu - nebude.

reign
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od reign »

Ještě malá poznámka k celkové myšlence - běžná praxe potvrdí, že Tidal je marketingový podvod. Tváří se, že je něco víc, než Spotify, ale není. Nejde o kvalitu formátu, ale o nahrávky. Kdo chce nekompromisní kvalitu, skončí u fyzických nosičů a potom teprve má smysl ladit převodníky, kabely a všechnu tu krásnou alchymii.
Ale proč mám proboha řešit MQA, když ty moderní high res remastery jsou tak úchvatné, že slyším něčí vrzání podrážek, šepot někoho v orchestru a já nevím jaké pazvuky? To u toho seděl d...l a předpokládal, že teprve tak si vychutnám Mahlerovy symfonie v podaní Elihu Imbala? Z nejlepší nahrávky vyrobí odpad, stejně tak dopadl parádní koncert Oscara Petersona s Clarkem Terym. Neřeším zvukové nuance, řeším zesílení rušivých zvuků, které tam prostě nepatří.
Podle ohlasů to vypadá, že lépe by měl znít Quobuz, nevím, neslyšel jsem. Vím jenom to, Že Tidal a Spotify nabízí fantastickou knihovnu s náhodnou kvalitou nahrávek. Mně to až tak nevadí, jen mi přijde směšné řešit ten úžasný zážitek, když ty rozdíly jsou ve výsledku marginální a vlastní sbírku mnohem snáze přehraji na výše zmíněném Rpi, nemluvě o podpoře DSD pro opravdové netopýry.

Antony
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Antony »

Zesílení ruchů je mimo jiné důsledek dynamické komprese. Co mělo být vzadu, potichu a podprahově, to je najednou rušivě vepředu. U streamovacích služeb má člověk jednu jistotu. Že vždy spolehlivě vyberou to zvukově nejzprasenější vydání.
Hudbu lze kvalitně poslouchat jedině z vlastních ověřených a vybraných zdrojových nosičů. Žádná knihovna ani playlist to za tebe neudělají. Cesta streamingu je krásná rovná a vybetonovaná dálnice vedoucí přímo do poslechového pekla.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Antony

Přesně, zmrzačené DR. *thumbs up*

reign
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od reign »

Další perla - po odpojení a opětovném zapojení LAN kabelu (WiFi běží dál) se musí opět aktualizovat celá knihovna, v mém případě cca 36000 souborů, takže si 2-3 hodiny z disku nic nepustím. Tak jdu na Tidal (internet mám regulérní optiku) a hned v první skladbě 2x dropout. Sice to je mizerný, ale aspoň je to drahý.

jarda-hifista
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jarda-hifista »

reign píše:
26 úno 2023 09:11
Ale proč mám proboha řešit MQA, když ty moderní high res remastery jsou tak úchvatné, že slyším něčí vrzání podrážek, šepot někoho v orchestru a já nevím jaké pazvuky? To u toho seděl d...l a předpokládal, že teprve tak si vychutnám Mahlerovy symfonie v podaní Elihu Imbala? Z nejlepší nahrávky vyrobí odpad, stejně tak dopadl parádní koncert Oscara Petersona s Clarkem Terym. Neřeším zvukové nuance, řeším zesílení rušivých zvuků, které tam prostě nepatří.
Ahoj! Klasika se na Spotify poslouchat nedá, to je opravdu ztráta času, ale ten koncert Oscara Petersona s Clarkem Terym mě zajímá. Pokusím se to najít. Díky a tip. Jrd

LUK

Příspěvek od LUK »

Měl jsem Bluesound Node 2i kdysi na zkoušku doma a velmi rychle jsem ho zase vrátil. Na druhej takhle tragickej výrobek jsem ještě nenarazil.

reign
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od reign »

jarda-hifista píše:
26 úno 2023 18:37
ten koncert Oscara Petersona s Clarkem Terym mě zajímá. Pokusím se to najít. Díky a tip. Jrd
https://tidal.com/album/1104076

jirka86
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od jirka86 »

LUK-a jako kvůli čemu tragickej??

tesarpa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tesarpa »

Já měl jeden čas NAD M12, což je digitální předzesilovač s kartou BluOS, což je prakticky ta digitální část Node = stejný software. A v mém případě to fungovalo naprosto bezchybně. Je fakt, že nemám lokální hudební knihovnu na HDD/NAS, pouštím čistě stream z Tidal nebo Qobuz. Většinu času jsem hrál přes ROON, ale zkoušel jsem to i přímo pomocí účtu Tidal v BluOS a šlapalo to jako hodinky.

mumu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mumu »

Ohľadom USB vs Bluesound - tu je výňatok z Bluesound Support (preložené prekladačom)

"USB port je možné použiť na pripojenie USB pamäťových kariet s hudbou, ktorú je možné prehrávať a počúvať na lokálnom prehrávači BluOS. Hudbu uloženú na USB je tiež možné zoskupiť do zoznamov skladieb a streamovať do iných prehrávačov v ekosystéme, pokiaľ je lokálny prehrávač pripojený k úložnému zariadeniu USB primárnym prehrávačom v skupine.
Prehrávače BluOS budú indexovať a prehrávať hudbu z veľkokapacitných úložných zariadení USB naformátovaných ako FAT32, NTFS alebo Linux ext4, ale s obmedzeniami. Index týchto jednotiek je podľa návrhu obmedzený a niekedy nestabilný. Veľkokapacitné úložné zariadenia USB sú určené na ukladanie typu plug-and-play, nie na riešenie rozšíreného alebo trvalého úložiska. Pre stabilnejšie a trvalejšie riešenie Bluesound dôrazne odporúča zdieľanie siete z lokálneho PC, Mac, Network Attached Storage (NAS) alebo Bluesound VAULT alebo VAULT 2."

Link:
https://support1.bluesound.com/hc/en-us ... /201158077

reign
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od reign »

@mumu : ďakujem za prácu, zdieľaniu z PC by som sa rád vyhol, beriem to až ako poslednú možnosť, ale nevylučujem to.

LUK

Příspěvek od LUK »

jirka86 píše:
27 úno 2023 10:15
LUK-a jako kvůli čemu tragickej??
To je dlouhej seznam:
- DAC mizernej, hrál zahuhlaně, zastřeně a přebasovaně.
- Ovládací aplikace (měl jsem nejnovější, která v tej době byla) otřesná, nelogická, těžkopádná, nesmyslná, možnosti nastavení prakticky nulový.
- Hrálo to pořád, přístroj nešel vypnout a to ještě prezentovali jako výhodu *headbang* když jsi chtěl přístroj vypnout bylo nutný vytáhnout napájecí kabel ze zásuvky.
- Práce s playlistem to bylo doslova utrpení, když sis chtěl něco pustit tak si to hodil do playlistu, ale když jsi to chtěl z toho playlistu zase odebrat, tak jsi musel označit všechny jednotlivý soubory který si chtěl odstanit, otevřit nabídku v malým menu a dát "odebrat." Dokud jsi tohle neudělal, tak všechno cos dal do playlistu v něm natrvalo zůstalo a protože přístroj nešlo nijak vynout, tak to taky hrálo pořád dokola, maximálně šlo dát pauzu v přehrávání. Problém byl, když sis chtěl pustit něco jinýho, když sis totiž třeba pustil jiný album, tak se aktuální playlist nevymazal, ale písničky z toho novýho alba se jen přidali do aktuálního playlistu, ale ne na konec playlistu, jak by člověk čekal, ale za aktuálně hrající písničku a začali hrát až teprv potom co ta předchozí písnička dohrála nebo po tom cos to manuálně přepnul. A když sis pak chtěl pustit třetí album, opět se jen přidalo do plalistu a pokud jsi chtěl předchozí alba odstranit, musel jsi manuálně označit jednotlivý písničky a dát v menu odebrat. Vymzat celej playlist jedním vrzem nešlo, opět bylo potřeba všechny jednotlivý písničky označit, otevřít menu a dát odebrat tak pořád dokola. Přehrávání po složkách neexistuje, musela se složka otevřít pak sis musel vybrat jednotlivý soubory který sis chtěl poslechnout (to znamená, že když sis chtěl poslechnout celý album, musels jednotlivě vybrat všechny písničky z daný složky) a vložit je do playlistu (problémy s řazením souborů už byla jen třešinka na dortu, to zmiňuju dál).
- Problémy s načítáním souborů, id3 tagů a obrázků alb z HDD, nikdy se nestalo, že to načetlo všechno jak by mělo, pokaždý to něco vynechalo. A když to něco nepřečetlo, bylo potřeba odpojit a zase zapojit HDD a to co to minule nenačetlo, tak to tentokrát přečetlo správně.... jenomže to zase nepřečetlo něco jinýho a při dalším odpojení/připojení to zase nepřečetlo něco úplně jinýho a to co to nenačetlo minule tam tentokrát bylo atd....
- Neumělo to abecedu ani čísla ve správným pořadí, něco sis nahrál na HDD a ono to prostě některý složky a soubory v některých složkách seřadilo správně ale některý jiný to seřadilo stylem 1, 2, 5, 3, 4, 6, 7, 9, 8..... A, B, C, K, D, E....... a nešlo s tím dělat nic jinýho než opět odpojit a znovu připojit HDD a pak to třeba ty co byly minule seřazený špatně seřadilo správně, ale zase to špatně seřadilo jiný složky a soubory v jiných složkách než minule a tentokrát zase jinak, třeba 8, 1, 2, 3,4, 5..... a A, B, C, D, E, F, U, G.....
- Během přehrávání se objevovaly droupouty, neboli kraťounký pomlky ve zvuku (zní to trochu jako lupání gramofonu).
atd., atd.........

Předpokládám, že za tu dobu snad alespoň ten ovládací software trochu doladili a snad tak alespoň některý tyhle neduhy už neexistujou, ale zaprvé tohle co popisuju byla tehdy realita a nešlo s tím nic dělat, update aplikace nešel, měl jsem nejnovější verzi a jak jsem říkal možnosti nastavení prakticky nulový a zadruhé to nic nemění na tom, že takovejhle nedodělanej, nedomyšlenej a doslova zmrvenej tragickej paskvil se nikdy neměl dostat do prodeje.

sarga
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sarga »

Moje zkušenost s Node 2i. Nestalo se mě nikdy, že by nehrál. Hrál a to okamžitě. Proto asi to napájení je pořád v pohotovosti, i když jsou tam asi 2w spotřeba.(0,5W nesmysl)
Zvukově.Myslíte, že když má uživatel bedny za 10-20t., že pozná rozdíl v kvalitě mezi ním a 100t.mašinou? Mám stařičký AV Harman 445 a mám propojeno anaolg. Lepší jak digitál.cesta.V pohodě. Ke kvalitě DAC. Je to prostě vstupní brána do hifi, se slušnou kvalitou a hlavně spolehlivostí provozu.To je u mě Highend z pohledu uživatele.
Playlist. Já přes ten jejich přehrávač moc nehrál, občas jsem na něj přepnul, ničeho jsem si nevšiml.ROON a Tidal bezchybný. Taky mě napadá, jestli za ty problémy s načítáním, nemůže absence pečlivého otagování alb a skladeb. Já už tohle dlouho nedělám, ale dříve s Audirvanou, jakmile jsem neměl pečlivě otagováno, tak nefungovaly obaly,pořadí atd.Někdo má. dojem, že k němu zapíchne HDD s 2,5 TB muziky bez indexace a že stroj si s tím musí poradit. Nepoužil jsem nestabilní externí HDD, vždy Mac po síti.
Co je špatné, aplikace v PC/MAC ne česky. Návod prý taky není dostupný v naší řeči. Podle mě, za tuhle cenu a hlavně bazarovou, to nemá chybu. Jinak k mému prodeji, mám vyhlídnutého Powernode3, NAD C 700, zařízení vše v jednom. Ještě ale uvažuji, jestli si ale nepohorším.Tak proto prodej.

LUK

Příspěvek od LUK »

Ano, právě nestane se, že by nehrál, jak jsem říkal hraje pořád a nejde vypnout. *thumbs down*
Zvukově. Ano, když má uživatel bedny za 10 000,- - 20 000,-, tak jako nic pozná rozdíl v kvalitě mezi Node 2i a mašinou za 100 000,-, když používáš jako propojení analog. DAC v Node 2i ji mizernej, v žádným případě nějaká "vstupní brána do hifi se slušnou kvalitou," i streamery za stejnou cenu jako Node 2i mají znatelně lepší DAC, není nutný chodit do dvojnásobně vyšší cenový kategorie a už vůbec ne do kategorie 100 000,-, aby uživatel slyšel rozdíl.
Playlist. Jejich ovládací aplikace je mizerná, že přes aplikace třetích stran to je dobrý je z tohohle pohledu nepodstatný. Za problémy s načítáním nemůže absence peččlivýho otagování, mám všechno pečlivě otagováno a všechno stejně a žádnej jinej streamer nikdy neměl sebemenší problém a všechno a pokaždý vždy načetl správně. A to samý s řazením složek, žádnej jinej streamer, kterej jsem kdy měl či zkoušel, neměl s řazením souborů a složeksebemenší problém. Jen Node 2i, ten si někdy něco načet, jindy nenačet a příště zase jo, souibory si řadil jak se mu zrovna zachtělao a příště zase jinak jednou to seřadil style 1, 2, 3, 5, 4 příště zase 5, 1, 2, 4, 3 atd., prostě jak se mu zachtělo. Řazení souborů a načítání nešlo zprovoznit ani při pokusech o přetagování, přejmenování atd. Prostě šmuk.
Nepoužil jsem nestabilní externí HDD, zkoušel jsem jich dokonce několik, dva různý 2,5 palcový HDD, dva různý externí SSD, zkoušel jsem i nahrát jen pár složek s hudbou, třeba jen 20 alb, jindy jsem tam nahrál pár TB...... a nic, bez sebemenšího vlivu na načítání souborů nebo tagů, Node 2i pořád načítal špatně.
Že není aplikace a návod česky je v dnešní době nepodstatnej detail (mimochodem prodejce ti musí českej návod poskytnout, má to ze zákona jako povinnost, s výjimkou případů, kdy jsou pravidla použití danýho zboží obecně známý či zřejmý a bylo by zbytečný je zvlášť vypisovat, což není tenhle případ), navíc návod, kterej jsem dostal k přístroji Já, byl spíš blbej vtip a ne návod. Ale mnohonásobně důležitější je, že ten přístroj nefunguje jak fungovat má.

Odpovědět