FINEMET
Re: FINEMET
pekne obrazky, ale naprosto nic nerikajici ...
Možná ti víc napoví. https://www.acoustic-revive.com/japanese/cable/fns.html
Hoď si to do překladače.
Hoď si to do překladače.

Neni tam nic. Jen reklamni fraze.
Pisou u zlepseni odstupu signalu od sumu. Jak ten tlumící prvek pozna co je sum ?
Pisou u zlepseni odstupu signalu od sumu. Jak ten tlumící prvek pozna co je sum ?
Jestli tim neni mysleno radiofrekvencni zaruseni, ktere je kmitoctove nekde vysoko a jeho potlaceni....bh69 píše:Neni tam nic. Jen reklamni fraze.
Kdybych mel navic ctyri kusy, poslal bych ti je na vyzkouseni. Sam by jsi se mohl presvedcit. U me to je slyset. A nejenom u me. V mem okoli uz je ma nekolik hifistu. Bohuzel o tom tady nic nebudou psat.
U nekoho ten vliv nemusi byt znatelny hodne, zalezi zrejme, jaka uroven zaruseni tam je. Jsem na cca 500 metru od telekomunikacni veze, v centru mesta se vsemi moznymi zdroji ruseni. Snad by bylo nejlepsi mit poslechovku ve Faradayove klecifox píše:Kdybych mel navic ctyri kusy, poslal bych ti je na vyzkouseni. Sam by jsi se mohl presvedcit. U me to je slyset. A nejenom u me. V mem okoli uz je ma nekolik hifistu. Bohuzel o tom tady nic nebudou psat.

Ja mam padesat metru od baraku antenni vysilac mobilniho operatora. Taky jsem si stim uzil. Vybudoval jsem si poslecovku na opacne strane, protoze v obyvaku mi pipal phono predzesilovac. Natahl jsem stineny privod pro hifi se samostatnym jisticem na nezatizenou fazi, poridil jsem filtr. Kazdy z jednotlivych prvku prinesl neco pozitivniho. Ted uz snad budu spokojeny. 

- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
A nema pripadny ruseni ze vzduchu odchytit stineni kabelu? Nebo tahle vecicka filtruje VF ruseni uz obsazeny v signalu? Jak ten pasivni krouzek pozna, co je efektivni signal a co ne?
Asi filtruje pouze vysoke frekvence, ktere jsou neslysitelne, ale ovlivnuji negativne pristroje. ?
-
- Kontaktovat uživatele:
Přátelé, to co vidím na fotkách na začátku je klasický ferit, nebo obdobný materiál, který funguje na stejném principu. Je to materiál s velmi malou permeabilitou a vysokou úrovní saturace, používají se výhradně jako EMC odrušovací prvky, najdou uplatněšní téměř v každé věci, kterou teče el.proud od síťových kabelů, přes odrušení spínaných zdrojů až použití v mobilech, mikrovlnkách ... Vyrábí je například firma Ferroxcube, prodává Almeto. Je jich tisíce druhů podle použitého materiálu a míry jeho sycení. Fungují od cca 200kHz až po 50MHz. Vyrábějí se v různých podobách, a velikostech, každá tato součástka má svou charakteristiku, která ji předurčuje pro dané použití.
Jak to funguje? Prstýnek se navlékne na drát, proud protékající drátem vytvoří magnetické pole, které se naindukuje na ferit. Ferit má hysterezi, která je frekvenčně závislá a v oblasti, kde je tato hystereze nejširší, tak má ten daný prvek největší útlum. Například jeden začíná fungovat na 1MHz, saturaci má na 10MHz a na 100MHz už zase přestává fungovat.
Většinou se používá zapojení, že feritem procházejí zároveň dva dráty, mezi kterými teče proud (smyčka), protože proudy tečou proti sobě, tak se jejich magnetické pole díky feritu vzájemně odečítá. Jakto, že to funguje na spínaném zdroji, který má spínací frekvenci 18KHz? Protoře každý přechodný děj(sepnutí nebo rozepnutí) vyprodukuje spoustu harmonických složek, v tomto případě klidně až do desítek MHz a tyto harmonické právě ferity filtrují. Každé el. zařízení na našem trhu musí splnit tzv EMC, normy elektromagnetické kompatibily, kdy zařízení musí co nejméně vyzařovat a musí být co nejvíce odolné. Podle toho se řadí do kategorií (letectví, automotive, zdravotnictví, domácí prostředí ...)
Jaké uplatnění najdou ferity na audio kabelu výše? Zapojení, kdy je na každém vodiči samostatný prstýnek vytvoří na tomto vodiči frekvenčně závislou indukčnost, která posunuje napětí před proudem. Když má někdo na střeše například vysílač mobilního operátora, kde nosná frekvence je 900MHz až 2,1GHz, tak nejde o tuto nosnou frekvenci, ale o nižší frekvence, které vznikají mezi jednotlivými pakety mobilní sítě. Tyto frekvence se mohou indukovat na audiokabelu a rušit signál, který vede. Nejvíce se rušení samozřejmě projeví u slabých signálů, například od přenosky gramofonu. Jakýkoliv drát funguje jako anténa, kde frekvence, která se na "anténu chytá" závisí na její délce, respektive vlnové délce toho signálu a jeho násobkům.
EMC problematika je celkem složitá a komplexní. Například u audio komponentů by mělo stačit kvalitní měděné stínění, může být i dvojité, potom jde o to, jak se toto stínění zapojí uvnitř komponentu. Stínění funguje také jako anténa a energie, kterou zachytí se musí někam odvést, takže zálež také jak jsou komponenty navrženy uvnitř.
DP.
Jak to funguje? Prstýnek se navlékne na drát, proud protékající drátem vytvoří magnetické pole, které se naindukuje na ferit. Ferit má hysterezi, která je frekvenčně závislá a v oblasti, kde je tato hystereze nejširší, tak má ten daný prvek největší útlum. Například jeden začíná fungovat na 1MHz, saturaci má na 10MHz a na 100MHz už zase přestává fungovat.
Většinou se používá zapojení, že feritem procházejí zároveň dva dráty, mezi kterými teče proud (smyčka), protože proudy tečou proti sobě, tak se jejich magnetické pole díky feritu vzájemně odečítá. Jakto, že to funguje na spínaném zdroji, který má spínací frekvenci 18KHz? Protoře každý přechodný děj(sepnutí nebo rozepnutí) vyprodukuje spoustu harmonických složek, v tomto případě klidně až do desítek MHz a tyto harmonické právě ferity filtrují. Každé el. zařízení na našem trhu musí splnit tzv EMC, normy elektromagnetické kompatibily, kdy zařízení musí co nejméně vyzařovat a musí být co nejvíce odolné. Podle toho se řadí do kategorií (letectví, automotive, zdravotnictví, domácí prostředí ...)
Jaké uplatnění najdou ferity na audio kabelu výše? Zapojení, kdy je na každém vodiči samostatný prstýnek vytvoří na tomto vodiči frekvenčně závislou indukčnost, která posunuje napětí před proudem. Když má někdo na střeše například vysílač mobilního operátora, kde nosná frekvence je 900MHz až 2,1GHz, tak nejde o tuto nosnou frekvenci, ale o nižší frekvence, které vznikají mezi jednotlivými pakety mobilní sítě. Tyto frekvence se mohou indukovat na audiokabelu a rušit signál, který vede. Nejvíce se rušení samozřejmě projeví u slabých signálů, například od přenosky gramofonu. Jakýkoliv drát funguje jako anténa, kde frekvence, která se na "anténu chytá" závisí na její délce, respektive vlnové délce toho signálu a jeho násobkům.
EMC problematika je celkem složitá a komplexní. Například u audio komponentů by mělo stačit kvalitní měděné stínění, může být i dvojité, potom jde o to, jak se toto stínění zapojí uvnitř komponentu. Stínění funguje také jako anténa a energie, kterou zachytí se musí někam odvést, takže zálež také jak jsou komponenty navrženy uvnitř.
DP.
Konečně někdo něco ví a napíše to sem ,po dlouhé době jsem se zde něco málo dověděl. Děkuji za výklad.
Tiez sa pridavam ku dakovaniu za vyklad...
a Fox-ovi,ze to ustal 

Nejsem zadny odbornik ,abych se rozepsal k tomuto tematu jako piše RD ACOUSTIC , ale musim se taky tak trochu podpořit FOXE.Jak vsichni vime,je velmi težke tady o něčem psat a a ne už vůbec doporučovat co je pro někoho apsolutni nesmyslna věc k použiti v hifi.
Finemet znam,jelikož jsem ho taky vyskoušel a pote použil .
Finemet je asi taky něco na spusob feritu,??
Asi nejvice z nas zna . Magnetické ferity-
průmyslově vyráběné ferity jsou chem. sloučeniny dvou nebo více jednoduchých feritů. Největší význam mají MnZn ferity a NiZn ferity. Mají tmavošedou až černou barvu, , málo pórovité a odolné proti korozi, jsou značně křehké.Použití:jádra elektromagnetů, feritové antény rozhlasových a TV přijímačů, transformátory
Finemet ale je dle meho asi něco podobného jako Práškove feromagnetická jádro,ale. mozna se mylim. ale finemet určitě obsahuje drt nejake kovu ,ne prach.
Jenom pro zaujimavost ,krome kabelu acoustic revive ,jsem snad po peti letech vytahnul kabel KrautWire Model IV .ktery je uz dost stary model. Nemohl jsem ho pouzit ,jelikož mi z duvodu jeho materialu vodiče nesedel.
Skusil jsem pouzit finemet, dalo mi to dve hodiny práce.nevim proc ,ale nyní ho vcelku v pohode muzu pouzit v sestave.Pan Kraut by asi nemel radost
Ale to jenom uvedl jako priklad.
Dle meho se ale finemet nechova jako klasicky magneticky ferit,ale to další je na Vas .
Jenom na konec chci poznamenat že ,nekdy obdivuji členy fora , kteří něco napisi o svých skusenostech ac vi ze to pro ne mnoho dobreho neprinese.
Finemet znam,jelikož jsem ho taky vyskoušel a pote použil .
Finemet je asi taky něco na spusob feritu,??
Asi nejvice z nas zna . Magnetické ferity-
průmyslově vyráběné ferity jsou chem. sloučeniny dvou nebo více jednoduchých feritů. Největší význam mají MnZn ferity a NiZn ferity. Mají tmavošedou až černou barvu, , málo pórovité a odolné proti korozi, jsou značně křehké.Použití:jádra elektromagnetů, feritové antény rozhlasových a TV přijímačů, transformátory
Finemet ale je dle meho asi něco podobného jako Práškove feromagnetická jádro,ale. mozna se mylim. ale finemet určitě obsahuje drt nejake kovu ,ne prach.
Jenom pro zaujimavost ,krome kabelu acoustic revive ,jsem snad po peti letech vytahnul kabel KrautWire Model IV .ktery je uz dost stary model. Nemohl jsem ho pouzit ,jelikož mi z duvodu jeho materialu vodiče nesedel.
Skusil jsem pouzit finemet, dalo mi to dve hodiny práce.nevim proc ,ale nyní ho vcelku v pohode muzu pouzit v sestave.Pan Kraut by asi nemel radost

Ale to jenom uvedl jako priklad.
Dle meho se ale finemet nechova jako klasicky magneticky ferit,ale to další je na Vas .
Jenom na konec chci poznamenat že ,nekdy obdivuji členy fora , kteří něco napisi o svých skusenostech ac vi ze to pro ne mnoho dobreho neprinese.
Dekuji za velice prinosny popis ...pritom me napadlo jedno ...nekteri z nas obdivuji zvuk aparatur z sedmdesatych a osmdesatych let, mame to ve vzpominkach, jak dobre to hralo. A neni to z velke casti tim, ze v te dobe radiofrekvencni zaruseni temer nebylo, nebyly mobilni site, wifiny a podobny "sajrajt"?
O vlivu RF ruseni na zvuk se pise malo, presto se s tim temer vsichni vice ci mene potykame. Hledame lepsi a drazsi aparatury, jsme nespokojeni s tim, co mame a pritom by mozna stacilo poresit co nejlepsi odfiltrovani a odstineni RF zaruseni ...
O vlivu RF ruseni na zvuk se pise malo, presto se s tim temer vsichni vice ci mene potykame. Hledame lepsi a drazsi aparatury, jsme nespokojeni s tim, co mame a pritom by mozna stacilo poresit co nejlepsi odfiltrovani a odstineni RF zaruseni ...
Vim o nekolika lidech, kteri jsou s finemety spokojeni. Vetsinou to zacalo tak, ze si ctyri kusy pujcili a vlozili je do konektoru signalovych kabelu. Nikdo z nich to zpet nevratil.Fidas píše:U nekoho ten vliv nemusi byt znatelny hodne, zalezi zrejme, jaka uroven zaruseni tam je. Jsem na cca 500 metru od telekomunikacni veze, v centru mesta se vsemi moznymi zdroji ruseni. Snad by bylo nejlepsi mit poslechovku ve Faradayove klecifox píše:Kdybych mel navic ctyri kusy, poslal bych ti je na vyzkouseni. Sam by jsi se mohl presvedcit. U me to je slyset. A nejenom u me. V mem okoli uz je ma nekolik hifistu. Bohuzel o tom tady nic nebudou psat.Zkusim to objednat a uvidim...
Tim ze finemet odfiltruje sum na pozadi, zvuk nahravky se zklidni natolik, ze vystoupi zvuky, ktere nebyly doposut slyset. Sam jsem to pozoroval na hodne naposlouchanych nahravkach. Mozna ze znate situaci, kdy se koukate na hudebni video, kde hudebnici hraji na vice nastroju a pritom je slyset s bidou polovina.