Nový projekt 3p Reprosoustav kompaktní velikosti
Nový projekt 3p Reprosoustav kompaktní velikosti
V nejbližší době hodlám vyvíjet nový projekt kompaktních 3p reprosoustav střední třídy :
Půjde o sestavu s velmi kvalitními měniči za rozumnou cenu:
10" basovým reproduktorem s papírovou membránou (seas prestige)
5" středovým reproduktorem (SB)
planárním výškovým reproduktorem (BG)
soustava bude navrhována do běžných a menších poslechových prostor , tudíž bude kladen značný důraz na to, aby nedocházelo k dunění na nízkých kmitočtech. Celkově předpokládám , že by soustava měla v pohodě vyhovět i v komplikovanějších prostorech. Tvar bude trochu připomínat to, co například znáte z Focal Utopia ale nepůjde o žádný klon ani napodobeninu - je to jenom výslednice konstrukčních úvah.
Konstrukce nebude postavena na žádné alchymii, využity budou běžné kabely a komponenty běžné kvalitativní úrovně (bílý mundorf -bennic-wima). Konstrukce bude s basreflexem, Citlivost bude cca 88 dB/W (ostatní parametry jsou buď tajné nebo irelevantní). Konstrukční přístup bude vycházet výhradně z technických předpokladů , nicméně poté bude systém laděn na poslechový výsledek - podmínka je, že bedna bude muset být poslechově i technicky v pořádku. Ani jedno hledisko nebude upřednotňováno. Tím myslím to, že pokud by se něco jevilo poslechově dobře, ale nevycházelo to dobře technicky tak se na tom bude dělat tak dlouho dokud nebude obojí v pořádku a naopak. Velmi zhruba řečeno nežádoucí výsledek jsou nerovnosti charakteristiky v úrovni přesahující 2-3 db bezprostření okolí cca 2 oktáv. Dále bude při konstrukci zohledněno jak impulzní, tak směrové chování.
Půjde kvalitativně o soustavu o stupeň nižší než je moje současná a také měniče jsou většinou za poloviční cenu. Pokud by měl snad někdo obavu, že neumím stavět bedny zeptejte se například Lachima, Pytla, NA nebo PMA.
Z hlediska zesilovače bude minimální výkon začínat někde nad 80W/8 OHM . Bedny by měly být poměrně málo komplikovaná zátěž zesilovače, přesto jako optimum vidím dvojnásobek.
Pokud někoho zajímá taková věc napište sem , případné věcné dotazy zodpovím, na nadávky, rejpání a nemístné komentáře nebudu reagovat.
Půjde o sestavu s velmi kvalitními měniči za rozumnou cenu:
10" basovým reproduktorem s papírovou membránou (seas prestige)
5" středovým reproduktorem (SB)
planárním výškovým reproduktorem (BG)
soustava bude navrhována do běžných a menších poslechových prostor , tudíž bude kladen značný důraz na to, aby nedocházelo k dunění na nízkých kmitočtech. Celkově předpokládám , že by soustava měla v pohodě vyhovět i v komplikovanějších prostorech. Tvar bude trochu připomínat to, co například znáte z Focal Utopia ale nepůjde o žádný klon ani napodobeninu - je to jenom výslednice konstrukčních úvah.
Konstrukce nebude postavena na žádné alchymii, využity budou běžné kabely a komponenty běžné kvalitativní úrovně (bílý mundorf -bennic-wima). Konstrukce bude s basreflexem, Citlivost bude cca 88 dB/W (ostatní parametry jsou buď tajné nebo irelevantní). Konstrukční přístup bude vycházet výhradně z technických předpokladů , nicméně poté bude systém laděn na poslechový výsledek - podmínka je, že bedna bude muset být poslechově i technicky v pořádku. Ani jedno hledisko nebude upřednotňováno. Tím myslím to, že pokud by se něco jevilo poslechově dobře, ale nevycházelo to dobře technicky tak se na tom bude dělat tak dlouho dokud nebude obojí v pořádku a naopak. Velmi zhruba řečeno nežádoucí výsledek jsou nerovnosti charakteristiky v úrovni přesahující 2-3 db bezprostření okolí cca 2 oktáv. Dále bude při konstrukci zohledněno jak impulzní, tak směrové chování.
Půjde kvalitativně o soustavu o stupeň nižší než je moje současná a také měniče jsou většinou za poloviční cenu. Pokud by měl snad někdo obavu, že neumím stavět bedny zeptejte se například Lachima, Pytla, NA nebo PMA.
Z hlediska zesilovače bude minimální výkon začínat někde nad 80W/8 OHM . Bedny by měly být poměrně málo komplikovaná zátěž zesilovače, přesto jako optimum vidím dvojnásobek.
Pokud někoho zajímá taková věc napište sem , případné věcné dotazy zodpovím, na nadávky, rejpání a nemístné komentáře nebudu reagovat.
Re: Nový projekt 3p Reprosoustav kompaktní velikosti
Dá se ten projekt alespoň vzdáleně srovnat zvukově s Bobovýma Aragornama?
A cenově?
A cenově?
Zajímavá otázka :
Bobovo aragorny jsou bedny které cenou měničů mají blíže spíše k mojím současným bednám - tedy míří trochu výše hlavně cenově.
Toto nicméně porovnávat s aragorny půjde rozdíl ale bude ve všem (ve zvukovém charakteru)
Basy - bobovo basák je nejníže chodící 10" co znám proto jsem ho taky použil i do svých beden tudíž aragorny jdou níž čistota obdobná
středy - kvalitativně srovnatelné ale přitom úplně jiné (polypropylen s underhung cívkou /papír se symetric drive )
výšky - keramika versus pásek - úplně z opačnýho okraje
Bobovo bedny budou poněkud náročnější na použitý zesilovač což je dáno jejich spodním rozsahem
Bobovo aragorny jsou bedny které cenou měničů mají blíže spíše k mojím současným bednám - tedy míří trochu výše hlavně cenově.
Toto nicméně porovnávat s aragorny půjde rozdíl ale bude ve všem (ve zvukovém charakteru)
Basy - bobovo basák je nejníže chodící 10" co znám proto jsem ho taky použil i do svých beden tudíž aragorny jdou níž čistota obdobná
středy - kvalitativně srovnatelné ale přitom úplně jiné (polypropylen s underhung cívkou /papír se symetric drive )
výšky - keramika versus pásek - úplně z opačnýho okraje
Bobovo bedny budou poněkud náročnější na použitý zesilovač což je dáno jejich spodním rozsahem
zajímavé, zajímavéT-M píše:soustava bude navrhována do běžných a menších poslechových prostor
střední třída - také by mě zajímal - byť jen rámcový - cenový odhad
Komponenty (měniče, kabely součástky terminály atd...) by vyšly cca 25 k záleží na tom jaké máte zdroje . Dokumentace asi 2-3k - není povoleno kopírovat a předávat dále.
Truhlařina odhadem tak 15k velikost bedny cca 32x40x120cm.
z tohoto si také můžete udělat představu o tom jaká je cílová kategorie když cena měničů a součástek obvykle činí 1/5 pultové ceny.
Truhlařina odhadem tak 15k velikost bedny cca 32x40x120cm.
z tohoto si také můžete udělat představu o tom jaká je cílová kategorie když cena měničů a součástek obvykle činí 1/5 pultové ceny.
Když jsem četl ten nadpis, představoval jsem si nějaké 30L bedýnky....
100L vnitřního oběmu, 32x40x120cm mi jako kompaktní velikost nepříjde.
"bobovo basák je nejníže chodící 10" co znám "
a nebude to tím, že to je 11"
100L vnitřního oběmu, 32x40x120cm mi jako kompaktní velikost nepříjde.
"bobovo basák je nejníže chodící 10" co znám "
a nebude to tím, že to je 11"

Noble Audio - výroba a prodej
Pavle není, 11 a 10 jsou skoro to samý a znám i další 11" a nerovnají se tomu etonu....ale je to O.T. Ber to jako nadsázku vlastně znám hlouběji jdoucí repra ale tady se snoubí vhodná šířka pásma se vhodnou citlivostí. Není problém udělat woofer co jde do 20hz ale citlivost bude někde v praku....
Jo a i pro ostatní : Ano 100 l je u mne kompaktní bedýnka (prodělal jsem nějakou Brněnskou nákazu a potom mám holt zkreslené vidění světa kde 18 cm nepovažuji za basák
)
Jo a i pro ostatní : Ano 100 l je u mne kompaktní bedýnka (prodělal jsem nějakou Brněnskou nákazu a potom mám holt zkreslené vidění světa kde 18 cm nepovažuji za basák

jenže použití flexunitů posouvá bednu do kategorie absolutní HE ! ten bazmek stojí 600EUR/kus dokážeš si představit kolik by stála celá bedna?
Mě by se tam docela líbil i v BK tolerovaný tento.

Asi jsem to nenapsal dost jasně - tento projekt má již svojí podobu dánu! viz první příspěvek. Děkuji pánům za náměty ale o všech techto reproních vím.....
T-M
Chybí mi tam usměvavý smajlík. Vím,že by ten focalovský basák malinko zvýšil cenu a zvětšil i bedýnku. Sorry,byl to pokus o vtip.
Chybí mi tam usměvavý smajlík. Vím,že by ten focalovský basák malinko zvýšil cenu a zvětšil i bedýnku. Sorry,byl to pokus o vtip.
-
- Kontaktovat uživatele:
Vzhledem k tomu, že je projekt prezentovám na zdejším fóru, předpokládám, že bude tedy určen i širší laické veřejnosti bez zkušeností se stavbou reprobeden.
Mám dotazy, možná by odpovědi zajímaly nejen mě.
Lze si bedny někde poslechnout?
Z výše uvedeného se zdá, že zatím není hotov ani prototyp, myslím tedy po vyhotovení prvních kusů.
Je možno pro laiky zajistit dodávku kompletních, odborně zkompletovaných reprobeden?
Za jak dlouho si může zdejší případný zájemce pouštět doma hudbu na těchto bednách?
Mám dotazy, možná by odpovědi zajímaly nejen mě.
Lze si bedny někde poslechnout?
Z výše uvedeného se zdá, že zatím není hotov ani prototyp, myslím tedy po vyhotovení prvních kusů.
Je možno pro laiky zajistit dodávku kompletních, odborně zkompletovaných reprobeden?
Za jak dlouho si může zdejší případný zájemce pouštět doma hudbu na těchto bednách?
datel: no ani to nemám moc v plánu, stále je nutná minimální znalost problematiky. aspoň schopnost pájet a číst manuál, elementární řemeslná zručnost , pájení a práce se dřevem - je to DIY !
Jak znám zdejší fórum jenom velmi málo lidí zde by bylo ochotno a schopno zaplatit kompletní bednu a ti co by byli by chtěli asi bednu s vyšší třídou měničů.
Popravdě - dal jsem sem tu informaci sem spíš aby někdo kdo má zájem měl taky šanci. A vím, že tu pár bastličů je takže je to hlavně pro ně.
Prototyp nebude pravděpodobně k dispozici příliš dlouho, neb půjde brzy ke svému investorovi a to není člověk se zájmem o hifi takže s nimi bude narábať ve svém domácím studiu..
Jak znám zdejší fórum jenom velmi málo lidí zde by bylo ochotno a schopno zaplatit kompletní bednu a ti co by byli by chtěli asi bednu s vyšší třídou měničů.
Popravdě - dal jsem sem tu informaci sem spíš aby někdo kdo má zájem měl taky šanci. A vím, že tu pár bastličů je takže je to hlavně pro ně.
Prototyp nebude pravděpodobně k dispozici příliš dlouho, neb půjde brzy ke svému investorovi a to není člověk se zájmem o hifi takže s nimi bude narábať ve svém domácím studiu..
Jak pokračuje projekt,nebo už je to v jiném stádiu?Docela mne to zajímá.Můj první počin byl z reproduktorů TVM,ale to už je dávno.Momentálně mám 2 pásmové Visatony postavené taktéž z hotové stavebnice,na ty hraju už taky nějakej pátek,asi 10 roků.Tento projekt mne zajímá,protože vypadá jako mne šitý na míru-bude hotovej,3 pásmovej,těch správnejch rozměrů a cenově ve finále taky bude asi vyhovovat.Truhlařina pro moje účely vyhovuje,ta co zvládnu doma-můj předešlý počin má pravou dýhu a kupodivu do dneška nikdo doma neměl žádné výtky.Práce s pájkou mi také není cizí.Takže pokud bude konstrukce zdárně vyřešena a úspěšně odskoušena tak bych do toho šel.