Pořádný DAC
Re: Pořádný DAC
Pro AM: Promin.Tohle je strašná hloupost. Rukama mi prošlo mraky elektronek, elektronkových zesilovačů a dost jsem jich i postavil. Žádná elektronka ani tranzistor nebo operák nevylepší zmršený zdroj zvuku. Já používám pouze některé elektronky a pouze v takových zapojení abych dosáhl co nejlepšího zvuku, kterého jsem třeba s tranzistory zkrátka nedosáhl. Ale pokud bude šptný DAC nebo nahrávka ři cokoliv jiného tak žádná lampa nepomůže. A ten kdo napíše, že to zpříjemní zvuk tak už to poukazuje na něco špatně. Ty čínany bych zrovna moc tady nevyhtahoval. Nestačím se divit co v těch rádobyelektronkových aparátech vidím. Točí se mi z toho hlava. Nejde jen o čínské výrobky ale taky i o dlouhodobě zavedené značky jako např. poslední věc kterou jsem tu měl byla celá sestava Conrad Johnson. Takové lumpárny pak kazí dobré lampáče...
Hmm.
DAC čip který nepotřebuje řídící logiku a (krom vynikajících parametrú, světe zboř se...) hraje skvěle je AK4396, resp. 4393/4395.
Stačí dobrý receiver (DIR9001? Ale neumí 192Khz..., nebo něco od AKM), čisté napájení, precizní hodiny (s vlastním napájením) a howg. Má to +/- výstup, hraje výborně, kamarád zlampizoval pár různě upravených behringerů s tímto čipem, poslední super kombinace je s EF806s, anodové tlumivky, plate tlumivky, katodový odpor nějaký pěkný boutique a jeho bypass OSCON SEPC... Ještě jsem to neslyšel, ale on je nadšen.
Já to mám poléčené blackgatem, hodinama, s mikrolampičkami 6N16p v SRPP, kondíky vstupní ruské PIO K40-Y9, výstupní Roederstain MKP1839. Hraje to moc príma.
Čip jako kus lze koupit na ebay. Ale asi se s tím nedá drajvovat rovnou nějaký jednočinný lampáč.
Nejjednoduší cesta k prototypu je koupit všemi plísněný SRC2496, trochu ho poléčit od čínských součástek (trafo je ale dobré) a zlampizovat.
Znáš www.lampizator.eu? Tam se o DAC čipech a DIY konstrukcích dočteš...
DAC čip který nepotřebuje řídící logiku a (krom vynikajících parametrú, světe zboř se...) hraje skvěle je AK4396, resp. 4393/4395.
Stačí dobrý receiver (DIR9001? Ale neumí 192Khz..., nebo něco od AKM), čisté napájení, precizní hodiny (s vlastním napájením) a howg. Má to +/- výstup, hraje výborně, kamarád zlampizoval pár různě upravených behringerů s tímto čipem, poslední super kombinace je s EF806s, anodové tlumivky, plate tlumivky, katodový odpor nějaký pěkný boutique a jeho bypass OSCON SEPC... Ještě jsem to neslyšel, ale on je nadšen.
Já to mám poléčené blackgatem, hodinama, s mikrolampičkami 6N16p v SRPP, kondíky vstupní ruské PIO K40-Y9, výstupní Roederstain MKP1839. Hraje to moc príma.
Čip jako kus lze koupit na ebay. Ale asi se s tím nedá drajvovat rovnou nějaký jednočinný lampáč.
Nejjednoduší cesta k prototypu je koupit všemi plísněný SRC2496, trochu ho poléčit od čínských součástek (trafo je ale dobré) a zlampizovat.
Znáš www.lampizator.eu? Tam se o DAC čipech a DIY konstrukcích dočteš...
Převodník AK vypadá zajímavě. Uvidíme. Vypadá to tak že budu mít symetrický převodník a za ním symetrický lampový stupen a nebo symetrické trafo 1:1, 1:2, 1:4.
Myslím, že to trafo bude nejlepší řešení. Už se těším až to budu zkoušet. Elektronka EF806S je hloupost. Je to pentoda, která je vhodná pro mikrofonní zesilovače a nemá ani nijak zajímavé prametry. 6N16 neznám ale podle datasheetu na to jak je miniaturní tak dává slušný proud a její charakteristika je taky pěkná.
Lampizator.eu znám. Nejsou tam v podstatě žádné informace, jen obecné věci. A ani se mi nelibí ta práce podle fotek.
Myslím, že to trafo bude nejlepší řešení. Už se těším až to budu zkoušet. Elektronka EF806S je hloupost. Je to pentoda, která je vhodná pro mikrofonní zesilovače a nemá ani nijak zajímavé prametry. 6N16 neznám ale podle datasheetu na to jak je miniaturní tak dává slušný proud a její charakteristika je taky pěkná.
Lampizator.eu znám. Nejsou tam v podstatě žádné informace, jen obecné věci. A ani se mi nelibí ta práce podle fotek.
Je to zapojené v triodě.
Kamarád vyzkoušel celkem dost kombinací a lamp, hodně NOS a exotiky vč. 300B bez vazebních kondů, ale tohle hraje nejlíp.
Někde jsem viděl offset na DIY destičku pro AK.
Kamarád vyzkoušel celkem dost kombinací a lamp, hodně NOS a exotiky vč. 300B bez vazebních kondů, ale tohle hraje nejlíp.
Někde jsem viděl offset na DIY destičku pro AK.
To: vit No budiž já jsem toho zkusil také hodně a EF86 a EF806S od Tesly tu mám asi 200ks
ale i tak mě to nějak neláká. Neumím si představit jak dával do DACU 300B
Tahle trioda je koncová a zas tak exotická není. To už bych volil z 30-40 let přímo žhavenou triodu 26,45...

Mno a co tě láká?
300B v DACu zde:
http://www.lampizator.eu/LAMPIZATOR/REF ... C300B.html
Nakonec zvolil variantu s "45".
300B v DACu zde:
http://www.lampizator.eu/LAMPIZATOR/REF ... C300B.html
Nakonec zvolil variantu s "45".
-
- Kontaktovat uživatele:
Trochu to koriguju,nakonec jsem skoncil u 6C41C,zvuk srovnatelny s 45 nebo 300B,ale nebrumi i kdyz zhavim AC....
Velmi blizko zvukem je EF806s v triode,s anodovou civkou 240H,vsechno ostatni co jsem zkousel je horsi....
Vyzkousel jsem 6N6P,E180F,E80F,D3a,EC8010,E182CC,E288CC,E88CC nejruznejsi verze a klony,E80CC,6N16b a dalsi na ktery si asi ani nevzpomenu - v nejruznejsich zapojenich....EF806s jednoznacne doporucuju...
obsahlejsi prispevek zde:
http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... 076#p77076
Velmi blizko zvukem je EF806s v triode,s anodovou civkou 240H,vsechno ostatni co jsem zkousel je horsi....
Vyzkousel jsem 6N6P,E180F,E80F,D3a,EC8010,E182CC,E288CC,E88CC nejruznejsi verze a klony,E80CC,6N16b a dalsi na ktery si asi ani nevzpomenu - v nejruznejsich zapojenich....EF806s jednoznacne doporucuju...
obsahlejsi prispevek zde:
http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... 076#p77076
Díky za odpověd. Když už mám tolik těch EF806 tak to schválně zkusím...Budu experimentovat tak jako tak s různými lampami. Už jsem pár cd playerů lidem překopal Vincenty a Shanling jak jinak. Bohužel to jsou levné čínské šunky (mám doma taky jednu), které mají sice už hezké zpracování a používají kvalitní mechaniky a BB převodníky atd. Problém je v návrhu desky a topologii přístroje. Zkráka všichni používají zapojení DAC s proudovým výstupem, za ním OP zesilovač a jako katodový sledovač (buffer) je nějaká čínská šunka teda elektronka. A tohle prostě nehraje. Jediné řešení je obejít OP a z dacu budit lampy. Ale protože to není tak jednoduché (proudový výstup, rušení) rozhodl jsem se postavit ecterní DAC úplně sám tak jak by to mělo být a rád se i s ostatníma podělím i o výsledky, protože ty jsou hooodně zajímavé....