řízení motorku SMR 300-300

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
KozelSe
Kontaktovat uživatele:

Re: řízení motorku SMR 300-300

Příspěvek od KozelSe »

Motorek budu mít mimo gramofon. Gramec bude jen dřevěná deska (pravděpodobně z překližky s dekorem dřeva) a ramínko.
Motorek bude mít svoji dřevěnou základnu do které ho teda dám přes nějaký pružný spoj a toto bude od těla gramofonu odděleno.

KozelSe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KozelSe »

Ještě se zeptám. Dá se spoléhat na síťový kmitočet, nebo je lepší udělat přesný generátor 50Hz?

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

1) Když je motorek zcela oddělen, je lepší ho přišroubovat napevno.
2) Na síťový kmitočet se můžeš dneska zcela spolehnout. Ale nezapomeň, že se tím připravíš o možnost korekce např. výrobních tolerancí řemenice nebo talíře, či doladění otáček podle vlastní chuti. Já jsem stará škola a gramofon má mít stroboskop a regulaci :D

ma1ko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od ma1ko »

To Sagitarius:
Chápu, že se otáčky mění se zatížením, ale k tomuto učelu tu máme stroboskop a můžeme nastavit požadováné otáčky při daném zatížení. Předpokládám, že zatížení se během přehrávání nemění. Chvili jsem gůglil a našel motor Maxon 110189. Na Ebey asi za 50 doláčů i s dopravou. Používá ho např. Teres nebo Ariston.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

A používají je bez zpětné vazby?

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

to ma1ko: Moc se mi osvědčilo použít motor i s elektronikou z gramců Technics , Třeba SL-BD2. Je tam použito tzv. FG servo. Schemu a int.obvod lze sehnat přes net. Odečítání otáček z motoru se děje přes hall snímač, již je na motoru. S dalším solidně řešeným dc pohonem se setkáme u polských gramců. Snímání otáček z motoru se děje přes perforované kolečko prosvěcovaním žárovkou na fotosnímač. Elektronika je na bázi diskretních součástek, doporučuji některé prvky obměnit na současnou souč.základnu.
Jinak já jsem laboroval s motorky do kazeťáků , jsou i robustnější, dají se dnes sehnat, na nějakém serveru jsou nabídky nd pro elektroniku, cenově dostupné. /pozn.: pokud nepoužijeme extrémně těžký talíř 5-10kg, v pohodě lze použít i malé kazeťákové motorky/

..."že se otáčky mění se zatížením"... U synchronních ac motorů SE NEMĚNÍ OTÁČKY ZATÍŽENÍM ! Je to základní vlastnost synch. motorů . Pokud dojde k limitnímu přetížení tak vypadnou ze synchronismu, začnou sebou cukat, netočí. Otáčky se u ac pohonu mění jen u asynchronních motorů, tam vzniká tzv. skluz úměrný zátěži.

to sagitarius: normální dc motor použít LZE, snímání otáček NEMUSÍ BÝT, lze to řešit (a řešil jsem to) i jinak, dělá se to proudovou stabilizací, reg. signál se bere z malého odporu (cca 2 ohm) v sérii s motorem. Profesionálně se tak dělala regulace u kazeťáků, existuje na to také int.obvod. Funguje to perfektně, setrvačnost talíře ještě zlepší vlastnosti pro které to bylo původně navrženo.
..."používám stále synchronní, či krokové motory, a nemám s nima jediný problém"... nevěřím. Ten silikonový tmel je možná dobrý nápad, vyzkouším. A proč nevěřím? Udělej test. Nasaď si sluchátka a nařiď na poslechovou hlasitost (já většinou poslouchám večer na sluchátka a ty jsou fakt nemilosrdné vůči gramofonu) 1/sundej řemínek , nasaď přenosku do drážky a zapni motor. Určitě něco - slabé hučení uslyšíš. Je to slabé , ještě akceptovatelné ale u dc je úplné ticho, věř tomu. 2/nasaď řemínek a přenosku do tiché drážky bez modulace. Určitě by měl být slyšet šum drážky , ovšem přes to uslyšíš i hluk motoru. I když slabě , je to špatně , to mě pořád nasíralo u encéček i projectů. U dc pohonu je skutečně slyšet jenom ta drážka.

Je pro mne možná nejhlavnější zásadou u gramce, že MOTOR NESMÍ BÝT VŮBEC ANI MÁLO SLYŠET - viz výše zmíněný test pravdy.
S oddělenými ac motory zkušenost nemám, zatím jsem neměl možnost testovat a ni jsem to nestavěl. že by cesta k úplnému odhlučnění pohonu ???
Ještě pozn.: U levných polohračkářských odfláknutých gramců je slyšet i dc motorek, ten bývá většinou natvrdo uchycen v šasi.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

A u Thorensu byli úplní blbci, že?

sagitarius
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sagitarius »

"nevěřím"
Tak to je vcelku tvůj problém, a mě to rozhodně netrápí. Gramců jsem dodnes postavil spoustu a tichý byly a jsou. Jinak bych to tak už dávno nedělal. S těmahle motorama dělám od r. 1985, kdy jsem kompletně stavěl první gramofon. Naopak nikdy se mi nepodařilo odhlučnit DC motory, který jsou daleko hlučnější díky vysokým otáčkám. Jen ty speciálně gramofonový DC motory jsou tichý, ale drahý.

TRANSIWATT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TRANSIWATT »

KozelSe chce stavět gramofon.
U Thorense mu to dělat nebudou.

sagitarius
Kontaktovat uživatele:

Ale tam to umějí dobře- mě se líbí ten jejich referenční gramec. Dokonce je i v nabídce za koruny- za 3.5 mega *hura*

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Kde je v nabídce?

sagitarius
Kontaktovat uživatele:

Jééé sorry, já si spletl značky- měl jsem na mysli Clearaudio Statement. Váha 300kg, poháněn motorem vyvinutým pro Mars Rower, bezkontaktní levitační uložení talíře, cena v katalogu z roku 2012= 3.500.000,-Kč. Nabízí ho High-end studio v Praze.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Ach tak, já myslel, že někdo chce 3,5 mega za vintage Thorens Reference - ten se dá pořídit cca. za půl mega. Bohužel dnešní Thorens už není to, co byl ten původní, Švarcvaldsko-švýcarský.

Odpovědět