řízení motorku SMR 300-300

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.
KozelSe
Příspěvky: 9
Registrován: 28 říj 2010 11:52
Kontaktovat uživatele:

řízení motorku SMR 300-300

Příspěvek od KozelSe »

Zdravím všechny a prosím o radu.
Kolega, kterej se zabývá gramofony mě navnadil, že si bude dělat vlastní gramofon, jestli do toho nechci jít s ním. Zatím jsem byl odkázanej na starší gramofon Technics a tak mě tahle nabídka hodně láká. Má doma truhlářskou dílnu a známí, co mu pomůží vyrobit zbytek. Já se postarám o elektronickou část a našel jsem na fórech různé pohony co se používají a doma jsem vyštrachal ze starých zásob dva nepoužité motorky SMR 300-300.
Chci se zeptat, zaprvé, není motorek zbytečně silný, nebo jak těžký by měl být talíř gramofonu, aby pro něj motorek nebyl zbytečně předimenzovaný (vím, že pro standartní talíře je lepší použít SMR 300-100)
A zadruhé, našel jsem zapojení akorát pro 50Hz za sítě, ale chceme řídit otáčky elektronicky. Tzn, nějaký generátor sinusu, kde si zvolím jednu frekvenci pro 33otáček a 45 otáček, plus každý tento režim ještě jemně dolatit na přesné otáčky.
Vím, že Pro-ject má pro toto udělaný speed box, ale nikdy jsem nenašel schéma zapojení a s řízením synchonních motorků, kdy bych měnil frekvenci nemám tak velké zkušenosti. Pouze s krokovými motorky, kde je zdroj pulzů.
Ovládání by bylo pouze tlačítko pro přepínání dvou rychlostí a nějaké trimry pro doladění přesných otáček. Nic víc.
Děkuju za jakékoli rady, nebo odkazy. Moc se mě toho vygooglit nepodařilo.


KozelSe
Příspěvky: 9
Registrován: 28 říj 2010 11:52
Kontaktovat uživatele:

Re: řízení motorku SMR 300-300

Příspěvek od KozelSe »

Dekuju moc.

KozelSe
Příspěvky: 9
Registrován: 28 říj 2010 11:52
Kontaktovat uživatele:

Re: řízení motorku SMR 300-300

Příspěvek od KozelSe »

Ještě se zeptám. K tohoto motorku je v popisu zapojení, kdy na druhé vinutí je přiveden střídavý proud přes kondenzátor, pro otočení fáze o 90°. Pro 50Hz a 60Hz je tento kondenzátor jiný. Když budu měnit otáčky pomocí změny frekvecne, tak musím měnit (nějak přepínat) i tento kondenzátor, nebo toto můžu zanedbat?
Při změně frekvence počítám, že se změní impedance kondenzátoru a tím sníží, nebo zvýšý proud do druhého vinutí. Podle toho, jestli frekvenci snížím, nebo zvýším. Ale zas si říkám, jestli ten rozdíl bude tak markantní u změny frekvence o 10 Hz.

Uživatelský avatar
ma1ko
Příspěvky: 104
Registrován: 23 čer 2009 06:56
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: řízení motorku SMR 300-300

Příspěvek od ma1ko »

Pro každou frekvenci je použitý jiný software.

KozelSe
Příspěvky: 9
Registrován: 28 říj 2010 11:52
Kontaktovat uživatele:

Re: řízení motorku SMR 300-300

Příspěvek od KozelSe »

Ahoj.
Motorky už došly, tak jsem zkoušel v rychlosti zapojit na 24V střídavých. Neměl jsem zrovna po ruce kondenzátor 12uF, který je psaný pro frekvenci 50Hz, ale jen 10uF. Krouživý pohyb motorku byl pěkně plynulý, ale tělo motorku mírně vrnělo v frekvenci 50Hz. Nebylo to nějak dramatické, ale při položení na dřevěný stůl už to šlo slyšet. Chci se zeptat, jestli toto je vlastnost motorku a uchycení je nutné přes nějaký průžný spoj, který vibrace zachytí a nebo toho může být způsobeno použitím trošku jiné kapacity kondenzátoru a při použití přesně 12uF toto mírné chvění zmizí?
Děkuji.

Uživatelský avatar
ma1ko
Příspěvky: 104
Registrován: 23 čer 2009 06:56
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: řízení motorku SMR 300-300

Příspěvek od ma1ko »

Je lepší uchytit motorek přes gumičku nebo pružiny.Tá jsem použil ještě asi 1cm silnou olověnou destičku přilepenou silikonem na spodní straně motorku.

sagitarius
Příspěvky: 24
Registrován: 08 črc 2012 09:36
Kontaktovat uživatele:

Re: řízení motorku SMR 300-300

Příspěvek od sagitarius »

Pochopitelně že když použiješ nevhodnou kapacitu, nemáš správnou reaktanci a tudíž špatný úhel posunutí fáze do toho vinutí. Proto motor nemůže jít plynule a jede trhaně (vrní). Kapacitu musíš dodržet- pokud možno přesně změřit.

TRANSIWATT
Příspěvky: 468
Registrován: 27 lis 2013 17:39
Kontaktovat uživatele:

Re: řízení motorku SMR 300-300

Příspěvek od TRANSIWATT »

Jeste nez jsem totalne zanevrel na stridave pohony, delal jsem nekolik experimentu.
Odpruzeni motorku pruzinkami je troufam si rict povinne pro dostatecny odstup hluku. Nejlip to bylo reseno na hifiklubackych SG typech. Tesla v nekterych pristrojich tohle neodpustitelne zanedbala. Doporucuji se pohrat s kapacitou kondu pro pomocnou fazi, vyzkouset mensi i vetsi, da se tim zmensit vibrace a tim i hluk motorku. Ten se da snizit take zarazenim odporu cca 2 az 8 ohm do privodu motoru. Pozor, odpor musi byt dimenzovany nejmene na 15W, hreje s dost.

sagitarius
Příspěvky: 24
Registrován: 08 črc 2012 09:36
Kontaktovat uživatele:

Re: řízení motorku SMR 300-300

Příspěvek od sagitarius »

Je celkem zbytečný dělat z gramce topení, lepší je napájet motor nižším napětím. Lze jít až na 15V (u motoru na 24V). Ovšem rapidně tím klesne kapacitní reaktance pro pomocné vinutí motoru, takže je třeba jít s hodnotou kondenzátoru nahoru. Pochopitelně je taky třeba uvažovat potřebný výkon podle talíře. Pokud někdo dělá gramec s 10 kg talířem, tak moc snižovat napětí pro motor nemůže.

Uživatelský avatar
ma1ko
Příspěvky: 104
Registrován: 23 čer 2009 06:56
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: řízení motorku SMR 300-300

Příspěvek od ma1ko »

Ideálním řešením je třeba projekt Sincos, kde jde regulovat jak napětí, tak i fázový posun. http://www.crazy-audio.com/projects/sincos/ .Bohužel návrhy DPS už tam nějakou dobu nejsou.

TRANSIWATT
Příspěvky: 468
Registrován: 27 lis 2013 17:39
Kontaktovat uživatele:

Re: řízení motorku SMR 300-300

Příspěvek od TRANSIWATT »

To sagitarius:
souhlasim s tim topenim, ja to zkousel u sitoveho motorku 230V v enceckach, pouzil jsem odpory.
Samozrejme musime uvazovat vahu talire.
Nejlepsi jsou dc pohony s dobrou ridici elektronikou, tam zcela odpadaji problemy s odtlumenim 50 Hz.

Uživatelský avatar
ma1ko
Příspěvky: 104
Registrován: 23 čer 2009 06:56
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: řízení motorku SMR 300-300

Příspěvek od ma1ko »

Můžeš doporučit nějaký konkrétní typ DC motoru ?

sagitarius
Příspěvky: 24
Registrován: 08 črc 2012 09:36
Kontaktovat uživatele:

Re: řízení motorku SMR 300-300

Příspěvek od sagitarius »

O tom raději neuvažuj. Normální DC motor použít nelze, musel bys dodělávat snímání otáček a ty použít na zpětnou vazbu, kterou bys musel vyrobit, protože na rozdíl od synchronních motorů u DC se mění otáčky se zatížením. Originál DC motor pro gramofony těžko seženeš, a když ano, nezaplatíš ho. To už by bylo jednodušší použít DD pohon, který se dá po částech koupit (např. technics" http://www.tsnova.cz/p60192-stredovy-mo ... -technics/), ovšem opět jsme u potřebné elektroniky k řízení... Nejschůdnější cestou je koupit na aukru nějaký vrak s funkčním DD pohonem a ten i s elektronikou použít. Já tedy osobně používám stále synchronní, či krokové motory, a nemám s niáma jediný problém. Uchycuju je přes silentbloky odlité z běžného silikonového tmelu v patronách a jak už jsem psal, nemám problém. Buď je nechám běžet na síťový kmitočet, nebo udělám jednoduché řízení podle servisního manuálu k našim gramcům, třeba k NC450.
Na mý konstrukci zde http://ferda64.rajce.idnes.cz/Stavba_gramofonu/ můžeš vidět takový bloky. Jsou udělaný jako takovej "silikonovej laminát"- obvazová gáza skládaná na sebe a prosycená silikonovým tmelem (kvůli pevnosti). Nepřenese se vůbec nic.

S499_1023
Příspěvky: 1361
Registrován: 21 říj 2008 18:07
Kontaktovat uživatele:

Re: řízení motorku SMR 300-300

Příspěvek od S499_1023 »

A kdyby chtěl být purista, může jít cestou subchassis - motor napevno přišroubovaný k těžké a zatlumené základně, talíř a rameno na odpruženém subchassis.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host