LUPUS píše:Výkon u lampáče bych vztahoval hlavně k citlivosti beden a pojal bych to spíš jako jeden celek.OTL mě konstrukčně moc neláká a na druhou stranu si musí člověk uvědomit že hraje hlavně trafo...
Ano, máš pravdu, u elektronek záleží nejvíce na výstupním trafu. Výstupní trafa pro elektronkové zesilovače jsou to nejdražší co na zesilovači je (mimo elektronek typu 300B), když chceš dosáhnout Hi-Fi zvuk. Tady nejde o to navrhnout a udělat (navinout) jakékoliv zbastlené trafo, ale trafo optimální pro tu danou elektronku a to dané zapojení, nezkreslující, ze špičkového materiálu a špičkovou technologií. V tom svém prvním příspěvku tohoto tématu jsem uvedl příklad, že to jde postavit špičkový Hi-Fi a High-End elektronkový zesilovač, ale je stejně složitý jako tranzistorový a s ohledem na vysoké napětí i nebezpečný.
Jde také o to, kolik za něj chceš dát a jak si sním chceš hrát. Máš-li cca 10-12k, podívej se na ebay.uk a kup si zesík hotový, z dovozu. Mne stál jen cca 350€, ale čekání bylo 4 měsíce..., máš-li méně, udělej napočátek něco jednoduchého, na českém netu jsou i tišťáky na 2xEL34, což určitě stačí. Půjdeš-li do kvality, pak těch 10k je ale i pro DIY málo. Ty čínské zesilovače jsou kvalitní a laciné. Před 2-3 měsíci šly dokonce pořídit za cca 200€, ale HIGH-END to není (jsou laciné).