Eagles - Hell Freezes Over SHM-CD nebo XRCD2

Hudba, která se Vám líbí a doporučili byste ji k poslechu
JP
Kontaktovat uživatele:

Re: Eagles - Hell Freezes Over SHM-CD nebo XRCD2

Příspěvek od JP »

když je to grabnuté (za předpokladu, že se jedná o totožné mastery), mám dvě naprosto stejné sady dat.
To v žiadnom prípade nemusí byť pravda. Zavisí na viacerých faktoroch, napr. v akom stave máš laser, médium, ako veľmi je použitá error correction atď.

SHM-CD je stále redbook CD 16bit/44khz, používa len iný materiál pre vrstvu, na ktorej sú uložené data. Podľa mńa chce JVC udržať predaj CD a preto vyšlo s týmto, ťažko povedať o čo budú lepšie masteringy K2/XRCD/DSD ako mastering použitý na SHM-CD, ale pri nepoškodenom CD by sa lepšia vrstva na médiu nemala veľmi uplatniť. Predajcovia SHM-CD radi zvádzaju napr. k porovnaniu SACD, čo je totálny blud.
Páni v sakách jednoducho museli prísť s niečim novým.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

To je v každém případě pravda! Nuly a jedničky (a nic jiného tam není) jsou u nepoškozeného disku sejmuty jako nuly a jedničky, SHM NESHM. Anebo by podle tebe faktore byly kupříkladu součty z excelu přesnější z SHM-CD než z CD? Běžnou chybovost čtení nepoškozených disků řeší bezchybně matematické postupy typu parita apod, to tu nebudu rozebírat, výsledkem je ta samá nula ta samá jednička, SHM NESHM. U SHM - díky menšímu rozptylu odrazů paprsku laseru - může nastat situace, kdy jsou systémové matematické opravné mechanismy méně zatíženy. Toť vsjo.

P.S. A u poškozených nosičů by to bylo blbě tak či tak, o tom nemá smysl se bavit.

JP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JP »

merhaut
ten povýšenecký tón si odpusť, ja sa bavím normálne.

Error correction

There can be differences between WAV files extracted more than once from the same CDDA track if you compare them. This depends on the CDROM-drive/computer/extraction software combinations.

The key to minimize these differences is being able to accurately read the audio tracks without losing your place. CD-ROM drive manufacturer Plextor does this by adding some extra circuitry to their drives that is used to generate sync signals when reading audio discs. Once you have an accurate sync signal, it makes the process of accurately positioning very easy. When a drive can accurately seek to a specific point on the CD over and over again, it makes it very easy for the software to read the audio data and not have to do jitter- correction and other fixes.

This level of error correction can be far beyond the error correction possibilities of a CD-player during playback. By writing to the hard disk, the DAE is allowed to take more time for error correction than would be needed by a CD player when played directly.

What does a CD-ROM drive do when it finds an error? It depends on how big the error is. For a small number of errors, the built-in error correction codes are used to fix the errors. For larger numbers of errors, a number of things can happen. Some drives take a guess (interpolate) on what the values should be based on the previous and following values. Other drives just set the bytes to 0. Some drives do a good job of reporting these conditions, while some others don't report any errors. It is all up to the person who programmed the firmware in the drive. You can see how many drives can give lots of errors in the final wav file but not report any errors to the DAE application. The DAE application may use the reported errors to do some additional error correction routines.

Celý článok: http://3aaa.org/ripping-technique.html

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

k tomu nezbývá než říct: počítač není holubník.

jestli jsou disky nepoškozené a mastering skladeb je stejný, není nic jednoduššího, než aby Zdeno1 třeba v Commanderu srovnal bit po bitu soubory dat extrahované z shm-cd a z xrcd2. jsou-li splněny ty dvě jmenované podmínky, bude mít dva identické soubory.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

sláva. škoda, že nemáš stejné album na klasickém cd. mohl bys poreferovat, jaký máš pocit z kvality cd versus shm-cd nebo xrcd2 - jestli je to nějak výrazněji slyšitelné, protože rozdíl mezi shm-cd a xrcd2 bude minimální, bych řekl. po síti to bohužel nejde...

merhaut

Příspěvek od merhaut »

JP, odpusť si pastování čehokoliv, když ti uniká smysl vo co go :-)

merhaut

Příspěvek od merhaut »

Pokud je ten master pro SHM-CD a XRCD2 stejný, tak pak mi zase uniká smysl použití XRCD2...

JP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JP »

merhaut
Sám si protirečíš, keď hovoríš, že je to vždy pravda a v druhom riadku to platí len pre nepoškodené médiá.

To, že tvoje znalosti nesiahajú tak ďaleko ešte neznamená, že niečo nieje možné. Príkladom toho môže byť tvoj posledný príspevok, ako to vyzerá, keď dôjdu argumenty.
Ak máš chuť porozprávať sa s vývojármi ripovacieho softu o 0 a 1, s chuťou im napíš svoj názor. Radšej sa ale vráť k tomu svojmu excelu.

dadaft
samozrejme, vo väčšine prípadoch, ak je médium nepoškodené, tak je výsledok rovnaký, neplatí to ale vždy ako tu proklamuje pán všeznalý. Ak by bola aj nejaká korekcia použitá alebo sled bitov nesedel, najskôr to počuť aj tak nebudeme.

SHM-CD využívajú hlavne japončíci pre archivačné účely, vraj je takýto disk stalejší a odolnejší na mechanické poškodenie.
Naposledy upravil(a) JP dne 21 lis 2008 14:24, celkem upraveno 1 x.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

merhaut: peníze, ne?

tyhle nové formáty (nebudu to rozebírat) asi nějaký přínos mají, ale podle mě je mastering nebo remastering základ všeho. pokud producent podlehne tlaku a připojí se k honbě za maximální hlasitostí, čili zvýšení průměrné hlasitosti a následné ořezaní dynamických špiček, které tím vylezou přes limit, tak nahrávku žádné shm-cd ani xrcd2 nezachrání. prostě je to v p....
naštěstí jak teď hodně nakupuju originální cdčka zjišťuji, že problém z přebuzením se týká hlavně hitovek, a celkově to není tak žhavé, jak se mi před časem zdálo...

merhaut

Příspěvek od merhaut »

JP, i můj poslední příspěvek je pro ty, kteří vědí o co u XRCD2 v principu jde, což ty opět evidentně nevíš, tvůj problém.

Za druhé, teprve tam kde CIRC nedokáže opravit chyby matematicky do poslední nuly a jedničky, tzn. jen u poškozených a vadných disků, nastupují slyšitelné metody práce s daty: odhad hodnoty, interpolace posledně správně načtenými daty, nahrazení tichem.

P.S. A vývojári ripsoftů s podstatou tématu nemají opravdu, ale opravdu nic společného - to vše výše je totiž součástí normy, alias Red Booku, a ne nějaká disciplína k řešení, neřešení.

merhaut

Příspěvek od merhaut »

dadaft: přínos mají, ale ne sami o sobě, sám mám Wishbone Ash - Argus v SHM-CD a je to s velkým náskokem nejlepší verze, jakou jsem kdy slyšel. Myslím ale, že zásluhu na tom má hlavně kvalitní zvukařské zpracování, a jen minimálně - pokud vůbec - materiál SHM-CD.

JP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JP »

merhaut
Som rád, že so mnou konečne súhlasíš. Ani to dlho netrvalo.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

JP

nebývalo to u mě zvykem :mrgreen: , ale opět musím souhlasit z merhautem: o poškozených médiích se nemá cenu bavit.

v jednom s tebou ale souhlasím - pár korekcí slyšet rozhodně nebudeme. víš, já si rád dělám mixy skladeb podle okamžité nálady, takže abych furt nemusel pracně otevírat krabičky originály vypálím a hraju přes kopie, které se mi různě povalují na hromádkách. povrch disků tím samozřejmě trpí. až jsou moc jeté, prostě udělám novou kopii originálu. trochu jsem zkoumal, kdy už je to slyšet - pod 100 000 chyb (ber z rezervou, nesmí být všechny po sobě :lol: ) nepoznáš nic...

JP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JP »

když je to grabnuté (za předpokladu, že se jedná o totožné mastery), mám dvě naprosto stejné sady dat.
To v žiadnom prípade nemusí byť pravda. Zavisí na viacerých faktoroch, napr. v akom stave máš laser, médium, ako veľmi je použitá error correction atď.
merhaut
To je v každém případě pravda!
Borci vy snáď neviete čítat. Uviedol som kedy nemusí byť výsledok bitperfect a takisto aj dôvody prečo a kedy môže takáto situácia nastať. To, že to merhaut prekrútil už ide mimo mňa.

Odpovědět