Keith Jarrett - The Koln Concert

Hudba, která se Vám líbí a doporučili byste ji k poslechu
bacil2
Kontaktovat uživatele:

Re: Keith Jarrett - The Koln Concert

Příspěvek od bacil2 »

... nie je až tak dôležité že "kedy", ale aby sa "objav" vôbec uskutočnil ;)
TheKolnConcert_x800.jpg

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

RedBaron píše:
04 zář 2019 13:57
Mladá německá studentka přivydělávající si jako promotérka, Vera Brandes, toho času nadšená sedmnáctiletá jazzová fanynka, byla odpovědná za organizaci tohoto koncertu. Jarrett si vyžádal křídlo Bösendorfer 290 Imperial, bohužel zaměstnanci operního domu vyrukovali s nástrojem jiným, a to o hodně menším Bösendorfer baby grand. A ke vší smůle to byl kousek POUŽÍVANÝ JEN PRO OPERNÍ POHŘBY a k tomu byl nejen v zanedbaném stavu, ale také zcela rozladěn.
Jen malilinká bezvýznamná poznámka k překladu -- v originále je použito slůvko rehearsals, což znamená zkouška ve smyslu nácviku.
U operních zkoušek se celý orchestr schází až ve finální fázi, nejdříve pěvce doprovází jen klavírista.
(já jen ať ty "operní pohřby" někoho nevyděsí ;) )

A ještě dva obrázky -- Jarrettem požadovaný Bösendorfer 290 Imperial:

Obrázek

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, a tady Bösendorfer baby grand, na kterém byl koncert odehraný:

Obrázek

subumbra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od subumbra »

Zdravím chlapi, objevil jsem Váš krásný příspěvek k tomuto zásadnímu dílu až 4 a půl roku po jeho napsání,tak se za tuto ostudnost předem omlouvám. Keith Jarrett je můj asi nejoblíbenější pianista, navíc mě fascinují díla "s příběhem" a zde je ten příběh opravdu těžko uvěřitelný.Dovolím si ještě doplnit nějaké detaily,které mi ulpěly v paměti když jsem ho kdysi četl.
Vera Brandes byla opravdu pro věc zapálená, ale zjevně Kolínská opera už nikoli.Tomu odpovídá i čas který jí nabídla pro realizaci koncertu, oněch 23:30 až "všechen program" skončí, není pochyb, že tento přístup kolínské opery byl dáním na jevo, co si o jazzu ve srovnání s operou myslí. S tím souvisí i zde již popsaná a krásně zdokumentovaná záměna nástrojů,rozladěné mizerné baby piano používané jen na zkoušky, s velkou pravděpodobností rovněž nebyla náhoda.V.Brandes údajně zajistila ještě odpoledne Keithem požadovaný Bösendorfer 290 Imperial, ale byl na druhém konci Kolína a znamenalo to speciální nákladní vůz a převoz koncertního křídla v zimě a vlhku(24.leden) což nedoporučil ladič, který dával zkouškový nástroj do použitelného stavu, s tím, že by mohlo dojít k trvalému poškození a znehodnocení tohoto drahého nástroje.
Takže nakonec Keith souhlasil, že koncert odehraje i na zkouškovém nástroji, ale víceméně jen proto, že Mnichovská ECM - jeho domácí náhravací společnost,měla již nainstalovanou techniku na nabrání koncertu.To ale stále není dost na pořádný příběh, Jarrett měl před tím nějaká vystoupení ve Švýcarsku a tak mu ECM zajistila letenku do Kolína ,ale on si ji prý raději nechal vyplatit v hotovosti a cestu absolvoval se svým kamarádem z ECM jeho autem(nějakým starým škopíkem) a ta snad šestihodinová cesta ještě zhoršila stav jeho bolavé páteře.....A to stále nestačí, Vera Brandes někde objednala stůl v restauraci aby s Keithem v klidu alespoň asi povečeřela před koncertem,ale shodou nějakých chyb Jarrett nedostal vůbec své jídlo,takže osud jim opravdu nepřál skoro na každém kroku.Nakonec ale proběhl koncert tak jak všichni víme, který se zapsal do historie jako nejprodávanější klavírní koncert všech dob......Po Jarrettovi prý žádali marně mnoho let jeho notový zápis,který samozřejmě neexistoval.....Až někdy v devadesátých letech , ůdajně koncert zapsal a zveřejnil.
Osobně mám 2xLP ECM z roku 1975 1.Germany vydání, měl jsem doma i repres v matné laminaci po roce1976 nebo možná i pozdější,zjevně byl použit jiný tvar stamperu při lisování a nejspíš byly provedeny i drobné zvukové korekce,piano nemá ty rozechvělé tóny a je trochu mohutnější v dolních rejstřících. Slyšel jsem to rovněž streamované přes Roon a zbytek SPaudio D1S,P1S,a A400S včetně kabeláže STRANKA Silver, a nešlo to vůbec srovnat se zvukem 1.presu z gramce Project RPM10, Ortofon SPU Royal N, Parasound JC3+ a zbytek stejné kompnenty SPaudio, CD jsem nikdy neslyšel, ale vzhledem k datu pořízení záznamu (a 2x lampové Neumanny) bych se držel analogu :)
Přeji všem radost z poslechu tohoto geniálního díla *2thumbsup*

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Subumbra vdaka za dobove realie. K tomuto skvelemu dielu som sa dostal niekedy zaciatkom 90-tych rokov. Dost dlho som to este ako student VŠ śúpal na Senheiser HD320 a walkmane Sony VM DD11. CD som si požičal z knižnice Francúzskeho inštitútu v Bratislave (ako mnoho iných skvelých diel). Vynikajúce dielo

Odpovědět