Ahoj,
začínám s barokní hudbou, ale bohužel nemám moc přehled, co a jak je nahrané, proto jsem založil toto vlákno s prosbou, zda byste mi někdo, kdo se v tom orientujete, něco neporadili. Zajímá mě především orchestrální tvorba.
Co se týče J. S. Bacha, tak toho už jsem si "zmonitoroval", utřídil a pořídil Ale zajímaly by mě další. Třeba jestli máte někdo dobré tipy na nahrávky Handlových Concertos grossi op. 3 a op. 6, ty mám jen na LP. Wassermusik a Feuerwerke mám také na LP, ale jsem s tím spokojený. Nebo také nějaké tipy na J. B. Lully, Vivaldi, Teleman a další... Opravdu se v tom moc neorientuji.
Asi ti moc nepomůžu, protože mě zajíímá zase hlavně raná opera nebo oratoria apod. Ale třeba CD Caldara - Card game je dobrý a skoro půlka jsou orchestrální kusy. Handlova Mesiáše mám starou nahrávku Pinnocka a líbí se mi. Buxtehuda, ale i Bacha, na varhany zahrál referenčně H. Walcha. Výborně nahraná i aranžovaná jsou CD souboru Da Pacem, mám tedy 2 poslední ze 3 (Buxtehude a Campra). Nové vydání tohoto Campry má ošizený resp. žádný booklet, originál byl, předpokládám, lepší.
Pokusím se odpovědět dotaz, ale předtím bych si dovolil položit několik kontrolních otázek, „soudruzi“ - čistě kvůli porozumění dotazu a co možná nejlepší odpovědi. Píšeš, že všechnu orchestrální hudbu JSB již máš (v tomto případě narveme do této škatulky vše, co je alespoň doprovázeno alespoň malým smyčcovým orchestrem a nezpívá se tam). Můžeš tu prosím napsat provedení u jednotlivých skladeb (skupin skladeb)? A co se ti tam líbí a nelíbí (interpretačně, zvukově, formát). Pokud něco z toho nemáš, tak to ber jako tip na další průzkum bojem
Braniborské koncerty BWV 1046-1051
Orchestrální suity (ouvertury) BWV 1066-1069
Koncerty pro housle (a více houslí) a orchestr BWV 1041-1043, 1060 – existuje zdařilá verze housle a hoboj
Koncerty pro cembalo a orchestr, koncerty pro více cembal (BWV1052-1064) – hraje se i na klavíru
Koncerty pro ostatní nástroje jako BWV 1044 etc., resp. paralelní verze cembalových koncertů verze pro hoboj apod.
Podle toho tě lze nasměrovat na další objevování (Handel, Telemann, Vivaldi, Rameau…) a konkrétní provedení/nahrávky. Vkus se totiž občas značně liší...
Cough
Díky za reakci!
Od J. S. Bacha mám z toho, co jsi mi poslal, vše. Mám to na výborných Eterňáckých DMM vinylech z 80. let v podání Neues Bachisches Collegium musicum zu Leipzig v nastudování Maxe Pommera.
- Braniborské koncerty mám i na cd s Abbadem a jeho Mozart Orchestra a také na SACD Japan Bachisches Collegium (teď jsem to asi nenapsal dobře.)
- Orchestrální suity mám kromě NBCL také s Munclingerem na LP, a také kromě té nahrávky v nastudování Maxe Pommera ještě s Kammerorchestrem Berlin s Helmutem Kochem, rovněž Eterna
- houslové koncerty, a vlastně různá provedení - a to i ve verzích pro jiné nástroje, mám opět s NBCL, dále také se Sukem a Miroslavem Kosinou - to mám moc rád. Jinak ta edice s NBCL s těmi koncerty se jmenuje "Die Solokonzerte - Rekonstruierte Konzerte", jsou to 3 LP.
Píšu to moc zmatečně, napíšu radši BWV čísla:
- 188: Varhany a orchestr, d moll, nastudování Pommer
- 1043: Koncert pro 2 housle a orch. s Josefem Sukem nebo s Australským Tognetti nebo s Harnoncourt
- 1044: koncert pro cembalo, housle, flétnu a orchestr a mol, nastudování Munclinger
- 1045: fragment koncertu pro housle a orch. D Dur, nastudování Pommer a ještě verze od Harnoncourta
- 1052: - verze pro housle a orchestr d moll, nast. Fischer a Harnoncourt
- verze pro cembalo a orchestr d moll, Warchal
-1053: koncert pro milostný hobij a orchestr D Dur, Pommer
-1055: konc. Milostný hoboj a orchestr A Dur, Fischer a Munclinger
-1056: verze gamba a orchestr g moll, Munclinger
Verze čembalo a orchestr f moll, Warchal
verze housle a orchestr g moll, Fischer a Harnoncourt
-1058: čembalo a orchestr g moll, Warchal
-1059: hoboj a orchestr d moll, Munclinger a Pommer
-1060: verze pro hoboj, housle a orchestr c moll, Fischer a Tognetti
verze pro 2 čembala a orchestr c moll, Škvor
-1061: 2 čembala a orchestr C Dur, Škvor
-1062: to je jako 1043, akorát toto je verze pro 2 čembala a orchestr c moll, Škvor
-1063: 3 čembala a orchestr d moll, Škvor
-1064: 3 čembala a orchestr C Dur, Škvor
-1065: 4 čembala a orchestr, Škvor
Vím, že některé koncerty se dochovaly v různých provedeních, proto to píšu takto kompletně.
Od Bacha mám také hodně LP s čembalovou hudbou se Zuzanou Růžičkovou. Měl jsem štěstí a narazil jsem na skvělou sbírku LP, která byla v prodeji, proto mám toho Bacha hlavně n LP.
Omlouvám se za tu spoustu chyb ve psaní!
Jak jsem psal, tak od Bacha mi zatím stačí, co mám:-)
Od Handela bych rád sehnal jeho Concertos grosso op. 3 a také op. 6 na CD, to ale nevím, jaké nahrávky.
Už to skončím, omlouvám se za ten chaos. Budu tedy rád, když mi dáš nějaké tipy na dobré nahrávky barokní hudby. Díky.
Teď to po sobě čtu a je to hrůza, motám to páté přes deváté... Chci jen napsat, že toho Bacha mám na poslouchání dost, rád bych poznal pro mě "nové" autory.
Nic konkrétního ti neporadím, jen to, že na internetovým rádiu mám jako jednu z mejch oblíbenejch stanic naladěnou "Baroque music".Našel jsem to v nabídce stylů a příjemně mi to vyplní třeba půl dne poslechu při práci.
Sekal
Moc ti děkuji za ty odkazy, je to skvělý seznam, hned bych si něco vybral, ale nevím klady/zápory (pokud to můžu vůbec takto dělit) jednotlivých nahrávek. Vím, že Trevor Pinnock natáčel ještě v 80. letech, mám s ním Handelovy suity Vodní hudba a Ohňostroj na LP. Ty ostatní soubory vůbec neznám. Říkám si, že třeba ty pozdější nahrávky by mohly být třeba nějak lepší po zvukové stránce, ale zase si nejsem jistý, jestli dosáhnou kvalit podání jako ty s tím Pinnockem... Takže jestli máte někdo nějaké zkušenosti s některými nahrávkami v těch odkazech, tak sem s nimi, budu rád, když se o ně podělíte
Ještě jednou díky Sekale!
Pokud jde o poslech a srovnávání nahrávek, lze využít stream. servery typu Deezeru apod. Je tam umístěno poměrně dost věcí. Záleží ovšem, co preferuješ. Já třebas nejsem moc příznivcem vysloveně autentické interpretace staré hudby (provozované evtl. přímo na dobové nástroje nebo jejich repliky). Mám rád spíše modernější pojetí s rozumnou mírou poučenosti, která reflektuje určitý vývoj v oblasti hud. nástrojů a jejich způsobu hry na ně. Takže upřesni, čemu dáváš přednost, aby se bylo možno od něčeho "odpíchnout", jak už požadoval Cough..
Také preferuji "modernější" podání než striktní dodržování dobového pojetí včetně užívání soudobých nástrojů. Jestli znáš soubor Neues Bachisches Collegium musicians zu Leipzig - NBCM, tak podání barokní hudby od tohoto souboru mám nejradši. Ale je to dáno tím, že těch souborů moc neznám. Takže radši než podání mnou zmiňovaného Pinnocka - tedy včetně užití originálních barokních nástrojů -, mám radši to novější s přihlédnutím k originálu. Bohužel to NBCM nemůžu nikde na cd najít (mám to vše na LP, což jsem rád, ale rád bych zkusil i něco na cd).
Jen ještě napíšu, že o srovnávání nahrávek mi ani tak nejde, spíš se zajímám o to, s kterými nahrávkami "nešlápnu vedle". Rád bych si v barokní hudbě udělal nějaký přehled, proto sháním nějaké tipy na nahrávky těch nejzásadnějších děl tohoto období.
Ale vím, že v baroku dominovala hlavně opera, vokální a instrumentální hudba, ale to jsou žánry, které poslouchám jen okrajově, proto mě spíše zajímají ty "orchestrální" skladby.
akim5 píše:Jen ještě napíšu, že o srovnávání nahrávek mi ani tak nejde, spíš se zajímám o to, s kterými nahrávkami "nešlápnu vedle".
Na to lze poměrně těžko odpovědět, protože je to dosti individuální záležitost. Co se líbí mně, nemusí se líbit tobě a naopak. Mně třebas docela vyhovují nahrávky barok. hudby s N. Marrinerem a AMSF. Nebo za budget price s J. Krčkem a CI (jen některé věci). Tyto dvě hud. tělesa ale současní znalci staré hudby příliš neuznávají, takže je skutečně obtížné něco doporučovat. Musíš si prostě udělat čas a poslechnout si co nejvíce záznamů daného kusu. Já to tak alespoň dělám a s výsledky jsem obvykle zcela spokojen. Dle recenzí se téměř neřídím nebo jen zcela okrajově..
Ono bude asi opravdu nejlepší pustit si alespoň několik ukázek různých podání a podle toho se rozhodnout. Marrinera a ASMF znám hlavně z Mozartových skladem a mám ho také rád. Každopádně ti děkuji za ty odkazy, tam jsou vždy uvedena ta stěžejní díla a dá se tam najít i spousta jiných autorů s jejich nejvýznačnějšími díly, což je pro mne nejdůležitějši, budu podle toho vybírat.
Tak já vyrážím na lov
Díky všem zučastněným za informace, názory, rady a za čas, který jste mi věnovali!