Progresivní Rock

Různé hudební žánry
Odpovědět
Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Progresivní Rock

Příspěvek od Oldear »

mcm

No, to už ani není pokus o vtip, ale flagrantní neznalost a snaha za každou cenu být in, ale to se Ti nedaří. Napřed si dohledej, co je to pre-emfáze a také de-emfáze a kdy a u čeho se používala. Jen ve zkratce: bylo to u prvních vydání CD ( AAD ), kdy podkladem byl analogový záznam. Velmi zkráceně lze konstatovat, že to byla jakási obdoba Dolby systému jako u tapedecků a souviselo to s výškami. První CD playery na displeji ukazovaly, zda je přehrávání CD s de-emfází ( svítil nápis ). Pozdější CD playery to také uměly zohlednit, jestli je CD s de-emfází, ale již to na displeji nezobrazovaly. Pro pozdější CD byl podklad digitální záznam.
Hlavně případná pre-emfáze, de-emfáze nemá s DR vůbec nic společného. Tady se neřeší nějaké ripování, ať už zprzněné, či nezprzněné, ale poslech z těch nosičů - jak ve svém příkladu uvádíš. Navíc, jestli chceš srovnávat DSOTM ze záznamu BD a z CD, tak si vedle jak ta jedle. Prozradím Ti tajemství: na BD se ani v dnešní době výrazně DR neprzní, proto musíš srovnávat ta CD, která jsou v tom boxu z roku 2011 a porovnávat s CD z roku 1983.
Immersion Box Set jsem před X lety dostal jako dárek pod stromečkem od syna, jediné z toho můžu poslouchat právě jen ten BD a výhradně ve stereu. MCH mně u této hudby nebere, ale poslechl jsem to - zvuk je výborný. Ostatní placky z toho Boxu, včetně krabice mám někde na dně archivační skříně a pravděpodobně je již nikdy neroztočím, neboť DSOTM mám v několika vydáních na různých nosičích v bezchybné kvalitě.
Podobně je tomu u Rolling Stones – Hackney Diamonds ( 2023 ), kde je poslouchtalný také jen ten BD, ostatní placky taky vyhozeny i s krabicí.

Srovnávej CD a nikoliv ripy.

mcm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mcm »

Oldeare

nezáleží/nezáleželo jaký byl pro CD podklad. Hlavní důvod proč se používala pro CD cca 1982–1988 pre-emfáze a také de-emfáze byl kvantizační šum tehdejších ještě nedokonalých DAC a ADC převodníků - horší odstup signál/šum, hlavně ve výškách. Jak správně píšeš první CD playery na displeji ukazovaly, zda je přehrávání CD s de-emfází (svítil nápis). Problém je tam ale několik - k tomu aby přehrávač poznal že má zapnout de-emfázi musel výrobce do CD uložit speciální flag který to ale ne vždy dodržoval a dále CD přehrávač musel de-emfázi podporovat - kolik současných CD přehrávačů to ale ještě umí, skoro bych se vsadil že pokud si takové historické první vydání pustíš na dnešním přehrávači tak už se žádná de-emfází nekoná. Dále se mýlíš ohledně toho že pre-emfáze a de-emfáze nemá s DR vůbec nic společného - má společného to že pokud přehráváš vykopávkové CD s pre-emfází a přehrávač nedělá/neumí de-emfázi tak to znamená typicky o 1–3 body vyšší DR než je skutečný stav - „papírově“ vyšší DR, subjektivně „jasnější“, ostřejší zvuk ale technicky nesprávně dekódovaná nahrávka.

Ohledně BD - jsem rád že ti dělají HiRes nahrávky radost, je v tom budoucnost. Podle mě časem bude ve streamingu HiRes standard a historický CD formát 16bit/44.1 kHz zbyde pro nenáročné posluchače jako je třeba Liamee.

Oldear
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Oldear »

Ty seš nenapravitelný.
Hi-Res nahrávky mě dělají radost - jak, které. Pokud to bude klasika od 2L, vím je to 100%, pokud to bude komerce z HD Tracks a pod., tam je to sázka do loterie a já v loterii nejedu.

Jsme na Hifi foru a podle toho snad má většina z nás i aparáty a nikoliv nějaké tuctovka typu Homematic a podobné srákory.

Když nevíš, použij strejdu Gůgla a máš to od pomocníka AI hned v prvním odstavci a dále není o tom třeba plkat. V ničem se nesázej - prohrál bys i kalhoty. Nikdy jsem se nesetkal s případem, kdy bych já, či moji Hifi kamarádí měli doma player, který by neuměl zohlednit de-emphasis, ikdyž to na displeji neukazuje. Bylo by to jasně slyšet, zrovna jako na tape decku s nahrávkou kazety s Dolby a při přehrávání s vypnutým Dolby na tapedecku - prostě převýškováno. Mnou vlastněné playery: Accuphase, Sony, Pioneer a Kenwood, de-emphasis plně akceptují a zohleňují.

Pokud to tak bereš, tak i já jsem nenáročný posluchač dle Tvojí kategorizace, stejně jako např. Liamee ( jak píšeš ), protože i mně dostačuje "historický" formát DA 16/44,1, jen to nesmí někdo pokazit, či zprnit. Pokažené, či zprzněné nahrávky dnešní doby nezachrání ani 32/768 - to jsou jen technické možnosti a nic to nevypovídá o kvalitě zvukové nahrávky. To je furt dokola.

Přehled od AI
Ano,
některé moderní CD přehrávače de-emphasis stále umí, ale není to standardem – často závisí na výrobci a modelu (zejména u vyšších Hi-Fi), protože technologie pre-emphasis se v 80. a 90. letech postupně opouštěla; u klasických, hlavně starších CD, je to užitečné, protože softwarové ripy to neřeší.
Co je to de-emphasis:

Jedná se o technologii z prvních let CD (80. léta), kdy se pro úsporu místa a zlepšení dynamiky signálu předběžně zvýrazňovaly vyšší frekvence (pre-emphasis).
CD přehrávač pak měl v sobě obvod (de-emphasis), který tento signál opět "narovnal".

U moderních přehrávačů:

Většina levných a mainstreamových přehrávačů de-emphasis nemá, protože se s pre-emphasis už moc nesetkáváme.
Hi-Fi přehrávače vyšší třídy od renomovaných značek (např. Marantz, Cambridge Audio, Denon) ho často stále mají, aby zajistily kompatibilitu se staršími, cennými nahrávkami.
Softwarové ripy (např. z PC) tento signál neupraví, takže pokud máte CD z té doby s pre-emphasis, potřebujete správný hardware.

Závěr: Zkontrolujte specifikace konkrétního přehrávače, pokud víte, že máte starší CD s pre-emphasis (často klasická hudba). Není to automatické, ale u kvalitních přehrávačů je velká šance, že tam je..

Odpovědět