Jak vyrobit repro kabel

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Odpovědět

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jak vyrobit repro kabel

Příspěvek od Jarda69 »

K čemu je ten první odkaz? Tam je nějaké měření do reálné reprobedny s reálným zesilovačem?

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

na podsouvání ASR (a ikonku amirm) jsem už alergický. :-) Na www v testu to vypadá super a jasné. Ale k čemu to je, když to pak v reálu hraje k ... *fnuk* *headbang*
Nebudu konkrétní. :-)

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Ty nesmíš ani naznačovat?

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Rozdíl ve zvuku udělá už jen pouhá výměna slabý repro dvoulinky za výrazně silnější.Změna je slyšet ve všech pásmech a i na levným a obyčejným aparátu.

Katalogový údaje obou kabelů jsou jen mírně odlišný a pochybuju, že někdo by pouhým pohledem na ně, mohl dopředu říct, jak se budou zvukově lišit, jestli vůbec.
kabelguru.cz

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Pri priereze s rozdielom 50% sa ( pri rovnakom materiále vodiča) rovnako zmení aj odpor kábla a teda vplyv zmien impedancie boxu na SPL (delič kábel/box ) . A rozdiel 50% nie je " mierne odlišný" . Ako a či to bude počuť závisí len od vlastností boxu, od zmien impedancie . A zmena prierezu napr. 2,5mm2 na 6mm2 určite nebude mať rovnaký vplyv ( na priebeh SPL boxu) ako zmena z 1mm2 na 2,5mm2, pričom relatívna zmena je rovnaká. Súvislosti sú zrejmé...

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Neviem preco by som si mal vyrabat doma repro kabel. Takisto si doma nevyrabam cestoviny a horcicu.

Net je plny kablov z druhej ruky za smiesne peniaze. Nic nestraca hodnotu tak ako drahe kable.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

Pro radost :D

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Takže bych to shrnul.
Kabel nemá na zvuk vliv. Ale je lepší použít dobrý kabel.

"Použiť kábel na to určený (doporučujem napr. SPK240..) , s dostatočným prierezom (stačí 2x2,5až 2x4), skrútený alebo spletaný (aby netvoril rámovú anténu) a kvalitné koncovky- banánky alebbo vidličky."

Takže žádné obyčejné dvoulinky. Ale kroucené nebo splétané. I když to nemá vliv :)

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Jarda69 -> jo, a takhle je to tady pořád dokolečka.

BVa -> a kolik teda dělá ten padesáti procentní rozdíl v průřezu mezi slabou a silnou reprodvoulinkou ? Na pár metrech dýlky to bude možná pár tisícin ohmu.Desetina asi těžko.Větší hodnotu bude mít přechodovej odpor banánků.
Takže to podle vás má vliv na co ?

Podle mě rozdíl mezi slabou a silnou na stejným aparátu slyšet je.

A ještě jeden paradox.
Když napíšu já, že vezmu běžnou reproduktorovou dvoulinku, provedu na ní jednoduchou úpravu (roztržení a zkroucení) a rozdíl bude slyšet, tak jsem za kabelovýho šamana.
Když to napíše místní technická ikona, tak je to aplikovaná věda v praxi.
kabelguru.cz

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

Jarda 69
Napísal som jasne:
A rušenie z okolia (tam je najlepší koaxiál)
až potom krútenie alebo spletanie..
šeďour
vezmu běžnou reproduktorovou dvoulinku, provedu na ní jednoduchou úpravu (roztržení a zkroucení)
Trhať dvojlinku nemá zmysel, vzdialenosť medzi vodicmi to nezmenší..Stačí skrútiť napr. akuvrtačkou.
Rezumé: "dostatočný" prierez (2,5 až 4mm2), minimálna potrebná dĺžka, koax alebo skrútený( spletanie nič nezlepší..), kvalitné kontakty s minimálnym prechodovým odporom (vidlička, banánik alebo aj holý vodič dobre pritiahnutý pod svorku). Všelijaké exotické materiály (striebro, teflon...) oplety a podložky pod káblami nič nezlepšia, iba cenu a "pocit". ;).
Odpor vodičov - je to v katalógoch. Napr. Sommer cable udáva pre 1m vodiča s prirezom 1,5mm2 odpor 13 mohm, pre 4mm2 je to ( logicky) 4,5mohm .Pre reprokábel dlhý 5m (dva vodiče po 5m, teda celkom10m vodiča) je to 0,13ohm pre 1,5mm2 proti 0,045 ohm pre 4mm2. Okrem deličky s impedanciou boxu to aj zhoršuje DF konca.

šeďour
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od šeďour »

Takže různý konstrukce kabelů maj vliv na výslednej zvuk hudebního řetězce a má smysl experimentovat s výměnou kabelů.

Nebo ne ?
kabelguru.cz

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

BVa
Napsal bych, že koax má vliv a zní mi trochu jinak než dvoulinka. Ale zase bych se dočetl, že kabely na zvuk nemají vliv.
Koax je fajn a zvuk je "čistej"
Akorát, že obyčejnej koax to nedělá, ale až AIRCELL7
Alespon u mě. Nevim proč.

BVa
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od BVa »

šeďour píše:
22 kvě 2022 19:09
Takže různý konstrukce kabelů maj vliv na výslednej zvuk hudebního řetězce a má smysl experimentovat s výměnou kabelů.
Nebo ne ?
Nebo ne..Treba použiť káble, ktoré budú mať minimálny vplyv (prierez, indukcia rušení z okolia..). Nie "experimentovať" a "ladiť" zvuk káblami
jarda 69
Koax je fajn a zvuk je "čistej"
Akorát, že obyčejnej koax to nedělá, ale až AIRCELL7
Alespon u mě.
Skús ABX...AIRCELL vs. napr. SPK240 :)

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Už do toho nedám ani korunu. Já jsem teď spokojenej.
Ten kabel SPK240 nemam, ale mam dělanou stíněnou 10mm2. Stínění dvojité kvůli průřezu.
Není to špatné, ale nic extra. Aircell byl lepší.
To někdy nafotim, alespon par mých pokusů :)
Nevyhodil jsem nic.

Odpovědět