Kabeláž - obecně

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
rad_hifi
Kontaktovat uživatele:

Kabeláž - obecně

Příspěvek od rad_hifi »

Zdravím.

Nechci do tohoto vosího hnízda nějak prudit, ale nedal mi příspěvek PMA na slovaknetu.

Zaslal: Ut január 25, 2011 10:22:07
Predmet:
Na kabelu skutečně záleží, s tím úplně souhlasím. Problém bývá v pokusech o vysvětlení, co způsobuje změnu zvuku, tady je nedozírné pole pro marketingovou mlžbu. Je to samozřejmě i tím, že solidní vysvětlení dosud nikdo nepodal

Plně s ním souhlasím. Mám sestavu poměrně drahou. Ale co jsem zažil v poslední době při výměně signálových kabelů, to se nedá popsat. Den a noc. Nechci popisovat konkrétní výrobce, neboť veškeré závěry jsou vždy závislé na konkrétní sestavě.
Kabel je nedílnou součástí sestavy !!!

Čus.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Kabeláž - obecně

Příspěvek od efičák »

Není ideálních zesilovačů, reprobeden a drátů.
Ono to bude asi dramatické, jako vlákno digitál a pod.

Na prvním místě akustika pokoje. To se kabely neukočíruje...
Kvalita aparátu a přiměřená kabeláž? Na sloupech za mega, kabely za 100t. beru.
Špičkové materiály a konstrukce vliv mají a přestože si jde zvyknout na levnou , anebo alespoň DIY slušnou kabeláž, hranici možností sestavy jde dosáhnout až přiměřenou kabeláží.

Nejvíce dle mne ovlivní zvuk sestavy reprokabel.
Ten když nespolupracuje, je to o ničem i přes dobré komponenty.
Nějak to ovlivňuje spolupráci zesilovače a reprosoustavy, do toho co a jak, se nepouštím.
V Cofeeho srovnávacím slepém testu mi vyšla statistika tetřeva.
Přesto mi doma reprokabely rozhodně zvuk a prostor ovlivní, prostě věřím ...

Elektronkový zesilovač hraje přes výstupní trafa a neměl by být na dráty háklivý.
Bedny Phonar, kabel Kimber a Edgar TP105VR bylo o ničem.
Supra s Edgarem výborná.
Supra s Densem blbá ...jedině Kimber 4TC v teflonu. Není to nejlepší kabel. co znám, ale cena ujde a zvuk snáším dobře.

Mám levné HiFi, nehrotím to, ale hlad po co nejlepším výsledku za ještě dostupnou cenu mám.
V analogu se čisté stříbro v ramínku projeví překvapivou dynamikou v měničích.
Z CD do integráče mám Cinch za 500 a přesto se mi zvuk líbí.

Reprokabel mám DIY. Postříbřený koax ve splétaném provedení s nějakým zapojením z Lopuchu.
Zvuk rychlý, světlejší, podrobný a i přes méně "tělnaté" zabarvení, ve srovnání s Kimbrem, je zajímavý.
Rychlost kabelu se mi velmi líbí. S polepšením z pocitářské levné třídy sestavy se posouvám do nižší střední s slušnou dynamikou.
Přestože se cena dostala na 7t., velká spokojenost, protože za značku a krabičku, bych doplatil libovolnou marži v řádech stovek procent, dle uvážení výrobce. Myslím, že něco od 15t. nahoru.

Bylo by to hezké, natáhnout všude RG-62 a mít své jisté.
Ale pokušení je velké, výměna komponentů pracná a mnohdy bolestivá, kabely se zdají být tak snadné ...

sostakovic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sostakovic »

eficak píše:Na prvním místě akustika pokoje.
Efičáku díky!
To nechť si každý zdejší čtenář vytiskne, stoktát opíše, a pověsí nad postel.
Lepší poslouchat průměrnou sestavu v dobrých podmínkách, než highend ve špatných!

pininfarino
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pininfarino »

Či kabeláž ovplyvňuje alebo neovplyvňuje výsledný zvuk, už dnes chvalabohu netreba riešiť. Ale práve preto, že ho ovplyvňujú a nie málo, je dobré, že sa podobné vlákna zakladajú. Iná vec je, prečo poniektorí tento fakt spochybňujú. Určite to nerobia naschvál. Dôvodov môže byť viac. Kedysi som patril do tejto skupiny aj ja. Bolo to v čase, kedy som mal aparatúru z „C“ kategórie. Bolo to obdobie, kedy sa ešte dával väčší dôraz na to, aké tituly CD máme v poličke. Dôležité boli silné basy a ostré výšky. Je ale v povahe človeka veci vylepšovať. Pri dosiahnutí určitej kvalitatívnej hranice aparatúry chtiac – nechtiac príde aj na kabeláž. Človek tým, že na tomto usilovne pracuje, získava časom niečo, čo by sa dalo prirovnať k jemnému jazýčku degustátora vín .. Keď som počul, že degustátor rozlíši tisíce značiek tohto nápoja, len mi padla sánka. . Podľa mňa je ale dôležitý základ v tom, že máme aparatúru s vysokým rozlíšením. Čím detailnejšia aparatúra je, tým viac sa prejavuje vplyv kabeláže.
Spomeniem dve príhody. Keď som zapojil moju terajšiu aparatúru, usadil som dcéru / má komponenty asi za 100 t./ do kresla aby ju zhodnotila. Jej reakcia bola príznačná „Ja v tom nepočujem žiadny rozdiel“. Ešte zábavnejšia je ale príhoda, keď pri návšteve môjho brata /komponenty asi za 250 t./ som ho taktne upozornil, že má odpálený výškač...
Čo ale, ak rozdiely nepočuje človek, ktorý sa „načúvaniu“ venuje už náležite dlho a má aj presné komponenty? Skôr, ako zlým sluchom to podľa mňa bude neschopnosťou mozgu tieto rozdiely spracovať. Pretože sú tieto rozdiely (nuansi) zvuku spôsobené kabelážou malé, ťažko to dokázať. ale aj tu existuje prirovnanie. Farbosleposť. Ak je niekto farboslepý, zistíme to ľahko. Ak je ale táto porucha čiastočná, ako to dokážem? Budem vedieť, že tráva je o 5% menej zelená? A koľko % populácie tým môže byť postihnutej? /Nikoho tým nechcem uraziť/
V predošlom príspevku sa spomenulo, ako pozitívne sa prejavil lacný kábel na výsledný zvuk. Aj ja mám tú skúsenosť. Pri kabeláži je to skôr hlavne o hľadaní vhodných partnerov. Nezabudnem, ako som zíral, keď som v Nemecku u inzerenta videl plné skrine a plné zásuvky káblov. Káble boli úplne všade. Škoda, že neexistuje niečo ako katalóg vplyvu káblov na zvuk. Je ich obrovské množstvo. A práve fakt, že drahší kábel nemusí vylepšiť výsledný zvuk ešte situáciu zhoršuje. Preto by sa mala akási základná charakteristika kábla uvádzať. . . Alebo niečo ako výmenný klub registrovaných členov HIFINÁZORY.CZ ??

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

no, někde jsem teď četl, že někteří lidé dokonce nejsou s to vnímat stereo - že prostě neslyší zvuk jako spojitý, kdy je třeba kytara lokalizovaná někde mezi bednama, ale prostě vždycky slyší dvě bedny a z každé zvuk zvlášť. co je na tom pravdy nevím...
já to naštěstí tak nemám. :D
pininfarino píše:Škoda, že neexistuje niečo ako katalóg vplyvu káblov na zvuk. Je ich obrovské množstvo. A práve fakt, že drahší kábel nemusí vylepšiť výsledný zvuk ešte situáciu zhoršuje. Preto by sa mala akási základná charakteristika kábla uvádzať. . . Alebo niečo ako výmenný klub registrovaných členov HIFINÁZORY.CZ ??
kdybych měl mluvit za sebe, tak základní dělení vidím drát (solid-core) versus lanko (licna), a až pak konstrukce, stínění atd.
solid-core kabely prostě hrajou jinak než lanka. to se nedá poplést.
mám rád dráty.

pininfarino
Kontaktovat uživatele:

dadaft píše:no, někde jsem teď četl, že někteří lidé dokonce nejsou s to vnímat stereo - že prostě neslyší zvuk jako spojitý, kdy je třeba kytara lokalizovaná někde mezi bednama, ale prostě vždycky slyší dvě bedny a z každé zvuk zvlášť. co je na tom pravdy nevím...
já to naštěstí tak nemám. :D
pininfarino píše:Škoda, že neexistuje niečo ako katalóg vplyvu káblov na zvuk. Je ich obrovské množstvo. A práve fakt, že drahší kábel nemusí vylepšiť výsledný zvuk ešte situáciu zhoršuje. Preto by sa mala akási základná charakteristika kábla uvádzať. . . Alebo niečo ako výmenný klub registrovaných členov HIFINÁZORY.CZ ??
kdybych měl mluvit za sebe, tak základní dělení vidím drát (solid-core) versus lanko (licna), a až pak konstrukce, stínění atd.
solid-core kabely prostě hrajou jinak než lanka. to se nedá poplést.
mám rád dráty.
dadaft, myslel som skôr vplyv jednotlivých káblov na výsledný zvuk. Ide o toto. Viem, čo chýba zvuku, prípadne, čo v ňom prevyšuje. v ponuke je kvantum káblov, ale ja jednoducho neviem, ako ten ktorý kábel v zostave zapôsobí. Musím ho kúpiť, a ak nemá tie správne vlastnosti, buď ho založím - ako ten Nemec - do zásuvky, alebo ho obratom ponúknem na predaj...

yarda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od yarda »

*offtopic* tedy tak trošku

v kabely věřím, zkušenost je prostě taková. Neumí ani nechci vysvětlovat proč tomu tak je.

Proč *offtopic* ? Jen proto, aby se človíček nesnažil vše zachránit jen kabelama. Je to velké pokušení. Zjistíte, že ten či onen kabel je pro vaše uši to pravé a chytne vás to. Pak začne proces "snaha" ušetřit za komponenty a akustické úpravy místnosti...

Každý, kdo už prošel Hifi zálibou, už ví co chci říct. Každopádně kabel je dobrá věc, musí se ale vybírat s rozvahou, jako každý komponet, který chci poslouchat.

Omlouvám se, je to jen má úvaha...

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

pininfarino píše:dadaft, myslel som skôr vplyv jednotlivých káblov na výsledný zvuk. Ide o toto. Viem, čo chýba zvuku, prípadne, čo v ňom prevyšuje. v ponuke je kvantum káblov, ale ja jednoducho neviem, ako ten ktorý kábel v zostave zapôsobí. Musím ho kúpiť, a ak nemá tie správne vlastnosti, buď ho založím - ako ten Nemec - do zásuvky, alebo ho obratom ponúknem na predaj...
bylo by to fajn, ale je to čirá utopie.
neexistuje jazyk, který by při popisu zvukového zážitku dokázal zachytit významy tak, aby je někdo jiný pochopil ověřitelně stejně, tedy správně. existují pokusy o srozumitelný popis. něco je myslím na tnt-audiu. asi 130 terminů techniků 8-) rozdělených do různých kategorií - - - ale nějak se to ne a ne chytnout... :mrgreen:
a bez toho to prostě fungovat nebude.
osud?
:lol:

vzpomínám si, že jsem jeden čas měl v poslechovce kabelů po kolena...
*headbang*
:?:
*jupi*

p.s.: dá se tomu vůbec vyhnout?
;)

pininfarino
Kontaktovat uživatele:

bylo by to fajn, ale je to čirá utopie.
neexistuje jazyk, který by při popisu zvukového zážitku dokázal zachytit významy tak, aby je někdo jiný pochopil ověřitelně stejně, tedy správně. existují pokusy o srozumitelný popis. něco je myslím na tnt-audiu. asi 130 terminů techniků 8-) rozdělených do různých kategorií - - - ale nějak se to ne a ne chytnout... :mrgreen:
a bez toho to prostě fungovat nebude.
osud?
:lol:
vzpomínám si, že jsem jeden čas měl v poslechovce kabelů po kolena...
*headbang*
:?:
*jupi*
p.s.: dá se tomu vůbec vyhnout?
;)
Dadaft tajne som dúfal, že príde takáto odpoveď.....snáď budem na tomto svete ešte hóódne dlho pri mojom nikdy nekončiacom koníčku :P

kazzatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kazzatel »

Dá, Dadafte: pořiď si aktívní bedny...jenže to skalní hifista podvědomě nechce, chce stát občas v kabelech po kolena... :shock:

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Otazka je co vlatne ma vliv a jestli by se stejne rozdily nedosahly i s ruzne konstruovanymi kabely za normalni ceny ? Tim myslim, jestli hlavni efekt nedela proste to, ze kabel ma jine hodnoty a prubeh odporu, kapacity, indukcnosti a tim padem si lip nebo hur sedne s konkretnimi komponenty, ktere ma propojit ?

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

Aktivní bedny nemusí nic řešit, a většinou je to jedna velká katastrofa, zvlášť když je tam výhybka jako Behringer. Obecně je výhybka s OZ silně kompromisní záležitost, z hlediska zvuku, vždycky. Mizerně hrají i aktivní Dynaudia.

Jediná cesta by mohla být v kvalitním SW a výhybka na bázi DSP, pokud někdo uvažuje o aktivu.
Pavel Macura Audio

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

PMA píše:Aktivní bedny nemusí nic řešit, a většinou je to jedna velká katastrofa, zvlášť když je tam výhybka jako Behringer. Obecně je výhybka s OZ silně kompromisní záležitost, z hlediska zvuku, vždycky. Mizerně hrají i aktivní Dynaudia.
To je dobrý vědět. Aspoň pro mě, jelikož jsem vždycky měl pochybnosti o aktivním řešení právě kvůli hromadě OZ ve výhybkách. Nějak mi to pořád nešlo dohromady s chválou zastánců aktivního řešení. A co takhle diskrétní řešení analogové výhybky, třeba i lampami?

Nakonec i tady ale hraje roli signálový kabel.

palipol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palipol »

PMA píše:Aktivní bedny nemusí nic řešit, a většinou je to jedna velká katastrofa, zvlášť když je tam výhybka jako Behringer. Obecně je výhybka s OZ silně kompromisní záležitost, z hlediska zvuku, vždycky. Mizerně hrají i aktivní Dynaudia.
Jediná cesta by mohla být v kvalitním SW a výhybka na bázi DSP, pokud někdo uvažuje o aktivu.
Dosť odvážne závery. Čo znamená mizerne? Dynaudio (napr. Dynaudioacoustic) predsa používa výhybku na bázi DSP pre optimalizáciu na konkrétne akustické podmienky.

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

kazzatel píše:Dá, Dadafte: pořiď si aktívní bedny...jenže to skalní hifista podvědomě nechce, chce stát občas v kabelech po kolena... :shock:
rozhodně už nikdy nechci kabely po kolena. *taktone*
jednou si aktivy pořídím, dokonce už na ně čeká nějaký pátek i předzesák, ale já chci nějaké Philips Motional Feedback (MFB - prý nejlepší basy v galaxii :) ), např. model 22RH532 nebo podobný - a to je trošku problém. nejsou v dobrém stavu moc k mání...

Odpovědět