o Síťových kabelech obecně

Signálové, reproduktorové i napájecí kabely
Ramones
Kontaktovat uživatele:

Re: o Síťových kabelech obecně

Příspěvek od Ramones »

PMA píše:
noaid píše: A ty jsi to zkoušel? S jakým výsledkem?
Používá se to ve studiových stojanech na racky. Měl bych dodat, že aby to stínilo nf mag. složku, tak materiál musí obsahovat Fe, mědí či stříbrem to jaksi moc nelze, leda že by to stínění bylo 10-20mm tlusté.

aha, takže zkoušet malým magnetem?...hm, tak to ten vlnovec na sprše nezabere :o

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Je celkem jasné, že stínit magnetické vlnění nemagnetickým materiálem nejde.

Koupit se to dá v elektro, které je zaměřeno na silnoproud, zásuvky, kabely apod. elektroinstalační materiál. Stojí to tak 30-60 Kč/m, uvnitř ocelová spirála, vně šedá bužírka.

Mne by ale zajímaly osobní zkušenosti. Ať už měřené či slyšené.

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Re: Genie Mains Power Cable - zkušenosti a přípomínky uživatelů

Příspěvek od Zappadaddy »

Na srazu zaznělo,že by kabely měli být stejné na všech komponentech.Třeba to tu někdo osvětlí?

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

Pánové a co to stínění které už ty kabely mají. Spojit stínění se zelenožlutým u zdroje, u spotřebiče, na obou stranách, nebo ho nespojovat vůbec??? Co je správně, každá varianta může přinést jiný výsledek. Teď se bavím o standardním provedení, ne o SUPŘE, která má tu zelenožlutou izolaci vodivou a propojuje nulový vodič se stínící folií po celé délce.
Noble Audio - výroba a prodej

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

NA píše:Pánové a co to stínění které už ty kabely mají. Spojit stínění se zelenožlutým u zdroje, u spotřebiče, na obou stranách, nebo ho nespojovat vůbec??? Co je správně, každá varianta může přinést jiný výsledek. Teď se bavím o standardním provedení, ne o SUPŘE, která má tu zelenožlutou izolaci vodivou a propojuje nulový vodič se stínící folií po celé délce.
Tohle se už někde probíralo, dokonce tam byl i nákres :idea: ...ale kde, že????
Také by mě to zajímalo.
Z praxe mám zjištěno, že odstíní i alobal namotaný dodatečně na kabel, ale já jej ještě propojil se zemí.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Nebo...pak už by se jednalo třeba i o patřičně dimenzovaný koaxiál, kde střed by byl fáze a stínění by propojilo zem a nulák.... :?:
Jenže, nebyla by pak stíněná jen ta jedna žíla, tzn, fáze :?: :o

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Podělím se s jednou zkušeností, která možná pohne některými názory, hlavně tím, že důležité jsou hlavně poslední 2 metry, přesněji je možná doplní.
Mám doma výše zmiňované ocelové husí krky, tak jsem s nimi trochu experimentoval, bohužel jen tam, kde se mi šňůra vešla dovnitř, a to na napájení DACu a spdif.
Zapojení - z trafa střídavých 12V 1.8 m dlouhým symetrickým 2x stíněným kabelem do DAC, ze zásuvky do trafa postupně Hellboy kabel, Vincent, Genie VDH. Do DAC vede samozřejmě i SPDIF koax, kde běhají kmitočty od jednotek MHz výše.
Při navlečení ocelové hadice na poslední 2 m napájení k dac se nezměnilo vůbec nic. Při navlečení na poslední 2 m spdif taky nic, alespoň slyšitelně. Nicméně jsem to tam nechal.
Při výměně kteréhokoliv napájecího kabelu od trafa do zásuvky, přičemž jeho konec (trafo) byl skoro 2m daleko od interconnectů, dac a zesilovače, byl slyšet rozdíl, hlavně u toho VDH. Tady podle mne už nemá smysl mluvit jen o pouhém stínění vyzařování ze silových kabelů, protože mnohem blíže než tyto měněné kabely byl síťový rozvod ve zdi, který stíněný není podle mne vůbec. A ty 2m kabelu v dráze napájení dac měly vliv i když byly dále než jiné nestíněné. Takže musí jít i o nějaký druh filtrování, jinak si to nedokážu vysvětlit, neptejte se mne ale, jak to funguje, to netuším. Pokud pro to někdo má vysvětlení, rád se něco přiučím.
Tuto tezi patrně podporují i zkušenosti jiných, kteří kabel používají jako přívod k pračce nebo filtru. Tam by to tím spíše nemělo mít vliv. A prý má.
A nemyslím si, že by šlo o psychoakustiku.

Svensound
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Svensound »

To noaid: To, na co jste přišel, zde bylo řečeno mockrát, lze dohledat. / pan Merhaut to někde napsal polopaticky /
Kabel se chová jako filtr v závislosti na své délce.

NA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od NA »

I když riskuju, že přiběhne některý, nebo hned všichni co se do mě silně pustili po napsání toho jak to vidím v rámci reprokabelů (ještě v době před velkým banováním) přesto napíšu svůj názor na funkčnost specializovaných audio síťových kabelů.
Vidím to na tři základní funkce: filtrace, zamezení aby síťový přívod ovlivňoval svým vyzařováním blízké reprokabely a linkové kabely, a nakonec i zamezení naindukování bordelu z luftu do samotného síťového kabelu, ale tam je vliv nejmenší, protože k naindukování dochází na celém zbytku přívodního vedení, které je praktikováno běžným kabelem.
Neumím přesně postihnout, jak ty speciální kabely filtrují, ale u Renownem zde produkovaném VDH bych to viděl na ty hybridní vodiče. Ten polovodivý uhlík obklopující samotný kovový vodič bude sám o sobě filtrovat, protože vysoké kmitočty se tlačí na povrch vodiče, a tam je v tomto případě začne ovlivňovat ten uhlík.
Upozorňuji, že jde o můj pohled na věc, nemám na jeho podporu závěry žádných vědeckých testování a podobně.
Mě toto vysvětlení funkce plně dostačuje, a nyní řeším jak správně spojit/nespojit stínění s nulovým vodičem. Jednoznačnost odpovědi vidím jako zřejmě nemožnou a ještě v tom zřejmě bude hrát roli, jestli je síťový rozvod dvou nebo tří žilový.
Noble Audio - výroba a prodej

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

NA píše:Neumím přesně postihnout, jak ty speciální kabely filtrují, ale u Renownem zde produkovaném VDH bych to viděl na ty hybridní vodiče. Ten polovodivý uhlík obklopující samotný kovový vodič bude sám o sobě filtrovat, protože vysoké kmitočty se tlačí na povrch vodiče, a tam je v tomto případě začne ovlivňovat ten uhlík.
Upozorňuji, že jde o můj pohled na věc, nemám na jeho podporu závěry žádných vědeckých testování a podobně.
Něco podobného právě i mi hlodá delší dobu v myšlenkách. Ony jsou tam použity celkem 3 materiály, uhlík, stříbro a měď, každý z nich má jinou vodivost, odpor, v každém z nich se proud šíří možná trochu jinou rychlostí, jestli nedochází k nějakému "multipath" efektu, který to rušení hlavně na vyšších kmitočtech trošku "rozmaže" v čase. Vzhledem k rychlosti šíření a délce kabelu se to zdá jako blbost, ale kdo ví. K tomu by mohl možná něco říct PMA, tohle je spíše jeho obor.
Je to jen taková laická domněnka, není nutné mne kvůli tomu kamenovat. Stačí říct "v tom to patrně/určitě není". Já jen, že mne to napadlo krouží mi to v hlavě ;)

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

já bych to viděl taky tak - zejména u reprokabelů, které kombinují různé materiály a mnoho paralelních vodičů, mi příjde, že je zvuk oproti kroucenému solid core takový neurčitější, lehounce rozmázlý.

taky souhlas o vlivu power kabelu ještě před filtrem - já ho mám pro hifi samostatný od jističe po zásuvku a oproti situaci, kdy jsem měl na jednom hliníku celý byt, je posun jasný. i když i tak to hraje odpoledne hůř než v noci.
ale záleží dost na přístrojích - třeba předzesák hraje stejně dobře když jede přes filtr nebo ze zdi, cdčko a hlavně koncák už filtr celkem potřebují.

Odpovědět