dal sehnat za bolševika v tuzexu
ACIBUK
Re: ACIBUK
Pro pamětníky
: uhlíkový antistatický kartáček na desky už se
- jarda_k_2005
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Ahoj! Já tedy přehrávám LP zásadně s krytem, tak mě to učili na počátku mého profesního života. Ale je pravda, že tam byly kryty gramofonů tenkrát výrazně těžší a gramofony stály často velmi blízko a před repro. Tento zvyk mě zůstal dodnes a popravdě na mém gramu neslyším rozdíl. Raději chráním LP a stroj před prachem. A taky nejsem hi-endista
.Tím nijak nezpochybňuji názor druhé strany. Každý to má jinak. Jrd
Tak ideální by bylo mít gramofon mimo poslechový prostor, to bohužel nejde. Vibrace se přenáší na gramofon vždy, jestli méně s krytem nebo bez, nevím. Pro mě je prostě nepraktické a příliš veliké riziko nasazovat kryt těchto rozměrů na hrající gramofon. Nerad bych si něčeho drcnul. Gramofon má 30kg, talíř 10kg +2kg slipmat. Podložka má přes 30 kg. To jsou moje opatření proti vyvracím. Ještě přijde clamp o hmotnosti 4kg.
Vím že některé levnější gramofony mají kryt jako svou součást. Tam ale zase chybí hmotnost. Je jen velmi málo Highend gramofonů s krytem, pokud vůbec. Má to asi svůj důvod. Kdyby konstruktéři věřili, že to má přínos, určitě by je tam dávali.
Vím že některé levnější gramofony mají kryt jako svou součást. Tam ale zase chybí hmotnost. Je jen velmi málo Highend gramofonů s krytem, pokud vůbec. Má to asi svůj důvod. Kdyby konstruktéři věřili, že to má přínos, určitě by je tam dávali.
Ano, je toho víc, ale nikdy nestačí jen jedna věc, je to o kombinaci různých věcí. Ale jsou to fyzikální zákony v praxi, ty nefungujou u každýho jinak. A řešit statiku je tudíž potřeba ne podle toho jak to komu vyhovuje, ale právě podle fyzikálních zákonů.
Nepoděkuje, protože zaprvé žádný kraviny nepíše, jen dávno známý fakta, a zadruhé, s cenzurou si pleteš dobu i režim.
Žádný "úvahy," elementární logika a prostá realita. Akrylovej kryt na gramofon není tak velkej a tak "málo inertní," ani nemá tak tenký stěny, ani vzhledem k tlouštce stěn nemá dostatečně velký plochy aby se vůči vibracím vzduchu šířícím se z repro choval jako rezonátor. Navíc když je sám gramofon těžkej a silně "inertní" tak s přenosem vibrací musíme dělat o to menší starosti ať už s krytem nebo bez krytu. Toto opravdu není potřeba dál rozvíjet.blesk666 píše: ↑17 úno 2026 14:16Pardon len posledne na margo Liameeho úvah:
“Aha, tak rezonátor. A ty vibrace vzduchu se přenáší jen přes ten mezičlánek v podobě krytu, jo? Přímo od repro na gramo se přenést nemůžou, jo?”
Samozrejme že vibrácie sa prenášajú aj priamo na gramec, ale samotný gramec je akusticky inertnejší ako veľký tenkostenný akrylový kryt priamo položený na gramec. Myslím že toto nemusíme v tomto vlákne ďalej rozvíjať.
Jo, a to je právě velká nevýhoda těchhle hájent gramofonů bez krytu, když má gramofon kryt na pantech, tak žádnej problém není.acibuk píše: Pro mě je prostě nepraktické a příliš veliké riziko nasazovat kryt těchto rozměrů na hrající gramofon. Nerad bych si něčeho drcnul.
Kryty jsou zaprvé ne na některých levnějších gramofonech, ale na naprostej většině levnějších gramofonů, ale i na spoustě dražších gramofonů. Má to asi svůj důvod. Kdyby konstruktéři věřili, že to nemá přínos, určitě by je tam nedávali. Nebo myslíš, že konstruktéři těch gramofonů (a to i těch dražších), který kryt mají, jsou všichni pitomý a o problematice vědí všichni prd a ty kryty tam dávají jen tak pro legraci?acibuk píše: Vím že některé levnější gramofony mají kryt jako svou součást. Tam ale zase chybí hmotnost. Je jen velmi málo Highend gramofonů s krytem, pokud vůbec. Má to asi svůj důvod. Kdyby konstruktéři věřili, že to má přínos, určitě by je tam dávali.
U High-End gramofonů se nedává kryt, protože to bez něj vypadá líp, design prodává. Když to vypadá draze, tak se to líp prodává za vysoký částky, takhle prostý to je. High-End je víc o "lepších" cenách a ziscích než o lepší funkci, lepším zvuku atd.
A uhlíkový antistatický kartáček na desky sám o sobě problém se statikou neřeší.
Liamee,
já mám rád diskusi, tady se to ale dostává do roviny existuje jedna pravda. Tvá argumentace je sice založena na základních pojmech fyziky a elementární logice, bohužel bez širších souvislostí. Domnívám se, že tvrzení, že kryt gramofonu je dostatečně tuhý, neovlivňuje zvuk v poslechové místnosti a zároveň pozitivně ovlivňuje chování přenosky se nedají spojit do jednoho pozitivního celku vzhledem k přínosu ve zvuku. Celá věc je mnohem komplexnější, stejně jako všechno v životě
Možná jednou až budeš řešit podobné problémy, tvůj pohled na věc dozná určitých změn.
Každopádně díky i za tvůj názor.
Tímto považuji toto téma za uzavřené.
já mám rád diskusi, tady se to ale dostává do roviny existuje jedna pravda. Tvá argumentace je sice založena na základních pojmech fyziky a elementární logice, bohužel bez širších souvislostí. Domnívám se, že tvrzení, že kryt gramofonu je dostatečně tuhý, neovlivňuje zvuk v poslechové místnosti a zároveň pozitivně ovlivňuje chování přenosky se nedají spojit do jednoho pozitivního celku vzhledem k přínosu ve zvuku. Celá věc je mnohem komplexnější, stejně jako všechno v životě
Možná jednou až budeš řešit podobné problémy, tvůj pohled na věc dozná určitých změn.
Každopádně díky i za tvůj názor.
Tímto považuji toto téma za uzavřené.