Ak nepočítam úplne začiatky (walkman->jazvečík kazeťák->vežička aiwa), prvé hrajúce repro čo som vlastnil boli aktívne bedničky z drevotriesky k pc. Nasledovalo obdobie sluchátkového posluchu, kôli priateľke

Neverím ničomu, čo som si sám nevyskúšal. Po niekoľkých nie veľmi dobrých skúsenostiach v highend štúdiách ešte z čias, keď som si vyberal prvú low-end zostavu som zvolil trocha iný prístup. Obyčajne mi trvá dosť dlho, kým si na nejakú komponentu alebo zostavu utvorím názor, navyše v začiatkoch som akosi nemal žiadnu referenciu s ktorou by som mohol zrovnávať ani predstavu čo vlastne hľadám. Takže som sa rozhodol kúpiť niečo do začiatku, počúvať, obmeňovať a postupne sa dopracúvam k zostave, ktorá mi sadne. Vynaložené prostriedky neľutujem, beriem to ako koníček a aby to tak finančne nebolelo, zvyknem nakupovať i z druhej ruky. Občas sa toho u mňa zozbiera fakt hodne, ale aspoň mám s čím porovnávať

Moja prvá hifi zostava bol Denon dra-700 a Mordaunt-Short 916i. Na to čo stála to hralo krásne. Značka Mordaunt-Short je u nás pomerne málo známa, produkujú defakto mainstream-budget reproduktory a asi i preto bývajú značne podceňované.
Nasledovala zostava Cambridge Audio: modifikovaný CA-640c v2, CA-840A a CA-540t plus dacan DacMagic. CA-840A bol proti denonu výrazný posun vpred, zahuhlaný prednes so zvýraznenými tupými basmi a nevýraznými stredmi vystriedal prekreslený zvuk, stredy sa krásne prečistili a začal sa objavovať i priestor nahrávky. Okrem hudby z PC som začal počúvať cd a postupne sa mi ich zbierka začala rozrastať.
Pribudli Tannoye Dc6T Signature. MS916i u mňa pobudli ešte pol roka a podľa nálady som prepínal. Oproti Tannoyom som si u MS 916i všimol akúsi zrnitosť (šum) či viac výšok. Priestorové podanie je však u Tannoyov vďaka dual cocentric lepšie, hlasy prirodzenejšie. Akustická gitara znie lepšie na Tannoyoch, elektrická ale vedela správne "zarezať" na 916tkach. Obľúbil som si ich natoľko, že som ich napríklad uprednostňoval pre ozvučenie filmov pred Tannoymi (pre filmy používam kvázi domáce kino, ktoré tvorí priemerný projektor a o ozvučenie sa stará stereo zostava).
Problémom Tannoyov je napriek podobnej filozofii (dva a pol pásmo, meniče majú zhodnú veľkosť) mierny nedostatok basov, v kombinácii s CA naozaj nešli veľmi hlboko.

Vrátim sa ešte k Mordaunt-Shortom. Vo svojej triede sú to veľmi podarené a mnohými podceňované bedničky. Nehrajú si na žiaden hi-end, ale za cenu čo stáli nové (napr. na eBayi ide nový pár zohnať pod 9000) ide o veľmi muzikálne stĺpky vhodné na rock, pop, jazz i základ domáceho kina. Rozhodne sa ani pri tannoyoch s trojnásobnou cenovkou nemuseli za svoj výkon hambiť. Btw, verím na rozohrávanie bední, kupoval som nový kus ktorý hral po rozbalení ako kelímok od jogurtu a po 100 hodinách sa prebrali k životu. Nakoniec skončili za symbolický peníz ako upgrade u majiteľa M-S 904i, ktorý je s nimi veľmi spokojný.

Ďalším komponentom do mojej zostavy bol koberec z ovčej vlny s vysokým vlasom vooivo elephanta

Moja zostava sa časom zdárne vyvíja, takže pokračovanie o analógu, elektrónkach a talianskych majstroch nabudúce