rOn

Představení jednotlivých členů fóra, jejich aparatur, oblíbené muziky atd.
ron

rOn

Příspěvek od ron »

Myslím že je načase sa predstaviť.

Ak nepočítam úplne začiatky (walkman->jazvečík kazeťák->vežička aiwa), prvé hrajúce repro čo som vlastnil boli aktívne bedničky z drevotriesky k pc. Nasledovalo obdobie sluchátkového posluchu, kôli priateľke :) (behringer hpx-2000 a sennheiser px-100, ktoré používam dodnes).

Neverím ničomu, čo som si sám nevyskúšal. Po niekoľkých nie veľmi dobrých skúsenostiach v highend štúdiách ešte z čias, keď som si vyberal prvú low-end zostavu som zvolil trocha iný prístup. Obyčajne mi trvá dosť dlho, kým si na nejakú komponentu alebo zostavu utvorím názor, navyše v začiatkoch som akosi nemal žiadnu referenciu s ktorou by som mohol zrovnávať ani predstavu čo vlastne hľadám. Takže som sa rozhodol kúpiť niečo do začiatku, počúvať, obmeňovať a postupne sa dopracúvam k zostave, ktorá mi sadne. Vynaložené prostriedky neľutujem, beriem to ako koníček a aby to tak finančne nebolelo, zvyknem nakupovať i z druhej ruky. Občas sa toho u mňa zozbiera fakt hodne, ale aspoň mám s čím porovnávať :) Medzičasom som si hodne rozšíril (i vďaka tomuto fóru) zoznam počúvaných hudobných štýlov, tak sa moje preferencie s časom mierne menia.

Moja prvá hifi zostava bol Denon dra-700 a Mordaunt-Short 916i. Na to čo stála to hralo krásne. Značka Mordaunt-Short je u nás pomerne málo známa, produkujú defakto mainstream-budget reproduktory a asi i preto bývajú značne podceňované.

Nasledovala zostava Cambridge Audio: modifikovaný CA-640c v2, CA-840A a CA-540t plus dacan DacMagic. CA-840A bol proti denonu výrazný posun vpred, zahuhlaný prednes so zvýraznenými tupými basmi a nevýraznými stredmi vystriedal prekreslený zvuk, stredy sa krásne prečistili a začal sa objavovať i priestor nahrávky. Okrem hudby z PC som začal počúvať cd a postupne sa mi ich zbierka začala rozrastať.

Pribudli Tannoye Dc6T Signature. MS916i u mňa pobudli ešte pol roka a podľa nálady som prepínal. Oproti Tannoyom som si u MS 916i všimol akúsi zrnitosť (šum) či viac výšok. Priestorové podanie je však u Tannoyov vďaka dual cocentric lepšie, hlasy prirodzenejšie. Akustická gitara znie lepšie na Tannoyoch, elektrická ale vedela správne "zarezať" na 916tkach. Obľúbil som si ich natoľko, že som ich napríklad uprednostňoval pre ozvučenie filmov pred Tannoymi (pre filmy používam kvázi domáce kino, ktoré tvorí priemerný projektor a o ozvučenie sa stará stereo zostava).
Problémom Tannoyov je napriek podobnej filozofii (dva a pol pásmo, meniče majú zhodnú veľkosť) mierny nedostatok basov, v kombinácii s CA naozaj nešli veľmi hlboko.

Obrázek

Vrátim sa ešte k Mordaunt-Shortom. Vo svojej triede sú to veľmi podarené a mnohými podceňované bedničky. Nehrajú si na žiaden hi-end, ale za cenu čo stáli nové (napr. na eBayi ide nový pár zohnať pod 9000) ide o veľmi muzikálne stĺpky vhodné na rock, pop, jazz i základ domáceho kina. Rozhodne sa ani pri tannoyoch s trojnásobnou cenovkou nemuseli za svoj výkon hambiť. Btw, verím na rozohrávanie bední, kupoval som nový kus ktorý hral po rozbalení ako kelímok od jogurtu a po 100 hodinách sa prebrali k životu. Nakoniec skončili za symbolický peníz ako upgrade u majiteľa M-S 904i, ktorý je s nimi veľmi spokojný.

Obrázek Obrázek

Ďalším komponentom do mojej zostavy bol koberec z ovčej vlny s vysokým vlasom vooivo elephanta :). Ten priniesol neskutočné skľudnenie na výškach a konečne som nemal potrebu uberať na hlasitosti. Tehdá som si uvedomil potrebu akusticky ošetriť miestnosť, ktorú ale furt nemám doriešenú.

Moja zostava sa časom zdárne vyvíja, takže pokračovanie o analógu, elektrónkach a talianskych majstroch nabudúce :)

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: rOn

Příspěvek od efičák »

Ahoj rOn,
líbí se mi dva zesilovače.
Velké flašky z radiolokátoru v Migu nemají chybu.
Design a zvuk CA se mi zamlouvá.
Nový design Tannoy se mi líbí . Čistota linií. Fotka. *thumbs up*
K analogové části se těším na Tvé zkušenosti v porovnání s modifikovaným CA. Sirius mi velmi levně předvádí moc muziky.
Pohrál sem si s síťovýma kabelama a napájením, protože mám neutrální a rychlý zesilovač, ne vždy je příjemné slyšet pravdu o své zásuvce.

Dík za tip na koberec. Kouknu po něm.

Obrázek

ron

Příspěvek od ron »

Takúto krabicu by som potreboval :)
Lampáč - Almarro A318b pochádza z Japonska a je vyrábaný ručne v malej rodinnej manufaktúre metódou point-to-point, v signálovej ceste je čisté striebro. Tento kus pôvodne patril eLkovi, keď doputoval ku mne už mal čo to nahraté. Po pár dňoch si lampy 6c33c nevyberavým spôsobom zažiadali o výmenu, tak náhradný pár zaujal svoje miesto a z Ukrajiny doputoval nový pár armádnych fľašiek Ulyanovsk roku výroby 1974 do zásoby. Zaujímavosťou týchto fľašiek v prípade Almarra je ručné nastavenie biasu. Jo a v Migu 25 boli použité preto, aby vydržali EMP :) Pár elektróniek v predzosilovači je po jednom kuse 6SN7 a 6SL7 ktoré si priam pýtajú po tube-rollingu :)
Obrázek

Cambridge Audio 640c v2 prešiel kúrou pozostávajúcou z pridania sepáratneho napájania pre predzosilovaciu časť, separé masterclocku s vlastným napájaním, výmeny oampov za LM4562NA a nejakých kondíkov. Bohužiaľ som ho nepočul hrať pred úpravou, tak nemôžem hodnotiť. Subjektívne hraje rovnako ako dacMagic, možno o chlp lepšie - u dacMagicu počuť trafko.
Čo mi zas vadí u cd playeru je hlučnosť mechaniky. je síce pomerne tichá, ale nie nehlučná. Pri úplnom tichu z menšej vzdialenosti si všimnem jej šelest. Má to jednu výhodu, pri dohraní cd-čka ma mechanika upozorní tichučkým ššš-tst na nutnosť vstať z gauča :lol:

Obrázek

zhora nadol> zdroj predzosilovača, pôvodný zdroj, masterclock
Obrázek

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

rOn píše:....
Čo mi zas vadí u cd playeru je hlučnosť mechaniky. je síce pomerne tichá, ale nie nehlučná. Pri úplnom tichu z menšej vzdialenosti si všimnem jej šelest. Má to jednu výhodu, pri dohraní cd-čka ma mechanika upozorní tichučkým ššš-tst na nutnosť vstať z gauča :lol: ...
Nesmírně si cením toho, jak jsi to napsal - jsi totiž první kdo otevřeně přiznal, že i CD přehrávač není tichý :!:
Vždyť právě ten šelest je příznivcům PC přehrávačů tak vytýkán a je jedno, kde vzniká (HDD/větráky).

ron

Příspěvek od ron »

Aleska píše:Nesmírně si cením toho, jak jsi to napsal - jsi totiž první kdo otevřeně přiznal, že i CD přehrávač není tichý :!:
Vždyť právě ten šelest je příznivcům PC přehrávačů tak vytýkán a je jedno, kde vzniká (HDD/větráky).
O hlučnosti mechaník sa recenzenti moc nezmieňujú, a ak, tak jedine v prípade že môžu pochváliť prehrávač ktorý tichý je.
Cambridge Audio používa rovnakú "pc" mechaniku od najlacnejšieho 340c až po 840c a 340ku si vybrala Casea ako základ pre svoj modifikovaný player tak to asi nebude až taký prúser. Ale nepredpokladám že by si CA v 840ke (alebo Casea s 340kou) pohrali s jej hlučnosťou. Teda ak nepočítam hrubší čelný panel 840c :D
V najbližších dňoch sa chystám na odhlučnenie pomocou AMS TecSound, tak poreferujem aký to malo vplyv.

foto mojej mobilnej hifi zostavy :mrgreen: :D
Obrázek

ron

Příspěvek od ron »

Základom analógu je u mňa Micro Seiki DD40 - Direct Drive gramofón s výborným firemným ramienkom MA-505. Na svoj vek funguje a vyzerá bezchybne (vyrobený bol v roku 1980). O zosílenie signálu prenosky sa stará Pro-Ject TubeBox SE.

Ramienko pre začiatok dostalo prenosku AudioTechnica AT95. Moje prvé dojmy z ľahkého zeleného čuda boli dobré, ale očakávania boli veľké a zázrak sa nekonal.. Hudba začala baviť až po nejakých 20tich platniach, keď sa prenoska konečne rozohrala. Kvalít CD playeru ale nedosahovala.

Audiotechnicu nahradila mc prenoska Ortofon Rondo Red s relatívne vysokým výstupom (na low-output mc) 500mV.

Obrázek

Už po prehodení prenosiek a okometrickom nastavení bolo počuť zlepšenie. Po nastavení šablonou od Rowinga kvalita zas poskočila nahor a gramec ukázal CD prehrávaču prostredník :D

Detail hrotu v akcii s nastaveným prítlakom 1,5g (prenoska drží stopu i pri 0,75). Momentálne už je na odporúčaných 2,2g.

Obrázek

ron

Příspěvek od ron »

príklad použitia 6c33c :)

Obrázek Obrázek Obrázek

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zappadaddy »

rOn píše:Takúto krabicu by som potreboval :)
Lampáč - Almarro A318b pochádza z Japonska a je vyrábaný ručne v malej rodinnej manufaktúre metódou point-to-point, v signálovej ceste je čisté striebro. Tento kus pôvodne patril eLkovi, keď doputoval ku mne už mal čo to nahraté. Po pár dňoch si lampy 6c33c nevyberavým spôsobom zažiadali o výmenu, tak náhradný pár zaujal svoje miesto a z Ukrajiny doputoval nový pár armádnych fľašiek Ulyanovsk roku výroby 1974 do zásoby. Zaujímavosťou týchto fľašiek v prípade Almarra je ručné nastavenie biasu. Jo a v Migu 25 boli použité preto, aby vydržali EMP :) Pár elektróniek v predzosilovači je po jednom kuse 6SN7 a 6SL7 ktoré si priam pýtajú po tube-rollingu :)
Obrázek

Cambridge Audio 640c v2 prešiel kúrou pozostávajúcou z pridania sepáratneho napájania pre predzosilovaciu časť, separé masterclocku s vlastným napájaním, výmeny oampov za LM4562NA a nejakých kondíkov. Bohužiaľ som ho nepočul hrať pred úpravou, tak nemôžem hodnotiť. Subjektívne hraje rovnako ako dacMagic, možno o chlp lepšie - u dacMagicu počuť trafko.
Čo mi zas vadí u cd playeru je hlučnosť mechaniky. je síce pomerne tichá, ale nie nehlučná. Pri úplnom tichu z menšej vzdialenosti si všimnem jej šelest. Má to jednu výhodu, pri dohraní cd-čka ma mechanika upozorní tichučkým ššš-tst na nutnosť vstať z gauča :lol:

Obrázek

zhora nadol> zdroj predzosilovača, pôvodný zdroj, masterclock
Obrázek
No Almarro je výborné,zvuk i design moc dobrý. *thumbs up* Ctělo by to citlivějši Tannoy s větším basáčkem,třeba Tannoy TD12,nyní na prodej ze studia za 180 tisíc.
Obrázek

ron

Příspěvek od ron »

Almarru mám pocit slušia reproduktory s citlivosťou niekde okolo 89 dB, rád sa nechá vytočiť do vyššej hlasitosti. I reproduktory M2A a M3A od tvorcu Almarra Yoshiho Muramatsu majú len 88 dB. Trocha som experimentoval s výmenou budiacich elektróniek a nakoniec som skončil u páru Sophia Electric z americkej produkcie, ktorý trocha ubral z teplého elektrónkového charakteru a pridal na detailoch.

Tannoye TD12 sa mi páčia, ale trocha ma desí ich hmotnosť (49kg/ks) a i v zľave sú mimo môj budget. Ale láka ma oskúšať fullrange s vysokou citlivosťou. Voxativ Ampeggio z minuloročného HE u mňa zanechali hlboký dojem..

vintage
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vintage »

Ahoj rOne, pročpak Tě děsí jejich hmotnost? U beden a zesilovačů platí (většinou) pravidlo - čím víc kilo, tím víc "hi-fi" *2thumbsup* Nad 50 kg to teprve začíná být zajímavý :) Tannoye z nejvyšší řady hrají fajně, běž si je poslechnout.

Kokin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kokin »

49kg?? To je lehká bedýnka. A vyšší váhu beden bych rozhodně nebral jako zápor. Kromě náročnějšího přesunu to naopak skýtá mnoho výhod.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Moc pěkné fotky i příklad užití 6C33C. Jen si dovolím upřesnit, že EMP není asi to hlavní proč se používá v MIG25, protože elektronky jsou obecně proti EMP rigidní. Hlavní důvod je, že tam funguje jako stabilizátor ve zdroji, který napájí radarovou část, která potřebuje velký proud. Také její konstrukce vydrží velké přetížení G.

S cdpřehrávačem mám taky problém. Můj sen pro digitální přehrávání je sestavit miniaturní pc jen s pasivním chlazením a SSD diskem, který nemá, žádnou pohyblivou část. Myslím, že brzy se to podaří, protože už na trhu tyto komponenty pro takovou stavbu jsou pomalu víc a víc dostupné..

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zappadaddy »

rOn píše:Almarru mám pocit slušia reproduktory s citlivosťou niekde okolo 89 dB, rád sa nechá vytočiť do vyššej hlasitosti. I reproduktory M2A a M3A od tvorcu Almarra Yoshiho Muramatsu majú len 88 dB. Trocha som experimentoval s výmenou budiacich elektróniek a nakoniec som skončil u páru Sophia Electric z americkej produkcie, ktorý trocha ubral z teplého elektrónkového charakteru a pridal na detailoch.

Tannoye TD12 sa mi páčia, ale trocha ma desí ich hmotnosť (49kg/ks) a i v zľave sú mimo môj budget. Ale láka ma oskúšať fullrange s vysokou citlivosťou. Voxativ Ampeggio z minuloročného HE u mňa zanechali hlboký dojem..
Voxativ naprosto skvělý zvuk,ale nebrat do větších místností si myslím.

ron

Příspěvek od ron »

Momentálne mám u seba dvoch taliánov. Prvým sú dvojpásmové monitory od menej známeho talianskeho výrobcu Aliante - One SW.

Obrázek

Rigidná ozvučnica je tvorená z MDF dosiek o hrúbke 35 až 60 mm, masívne bočnice sú z orechového dreva a hmotnosť jedného kusu dosahuje trinásť a pol kila. Jedná sa o najvyšší model značky osadený výškáčom Scanspeak D2905 a stredobasom od Seasu. V útrobách kabeláž od Monster Cable a výhybka so strmosťou 6dB na oktávu je tvorená SOLO CFAC cievkami na vzduchovom jadre a kondenzátormi AUDIOCAP PPF.

Druhý zástupca talianskej manufaktury je trocha známejší - Sonus Faber Grand Piano Domus.

Obrázek

Moje prvé posluchové dojmy z porovnávania na akustickej hudbe by som zhrnul takto:
Aliante - detailné, priezračné, dávajú pocit prítomnosti speváka. basy pevné a priestorovosť sa nestráca ani mimo sweet-spotu.
Fabery - pohodové, nenápadné, chýba im detail Aliante, zato hlbšie basy dodávajú nástrojom telo a dokresľujú priestor.
Škoda, že Fabery sú single wire, vedel by som si predstaviť Aliante podporené v najnižšej oktáve subíkom alebo párom basákov ..

ron

Příspěvek od ron »

David a Goliáš

Obrázek

Odpovědět