Ahoj, podle specifikace to zřejmě bude muset být nějaký počítač...
Před pár lety jsem měl prakticky identické požadavky. Tehdy jsem si myslel, že když připojím kvalitní DAC k PC, tak bude výsledek srovnatelný s mnohonásobně dražšími řešeními pro čisté audio.
Sestavil jsem si plně pasívní HTPC (mnohé součástky jsem musel objednat v zahraničí):
- skříň Streacom FC5
- napájení Pico PSU + spínaný zdroj
- microATX desku (nevyznám se v tom, tak jsem vzal prostě nějaku novou Gigabyte)
- procesor Intel I3 (bál jsme se, že výkonnější procesor se pasívně neuchladí - možná zbytečná obava, ale jre fajn, že se ani v létě nedostávám moc přes 50 Celsia, obvykle kolem 44-48)
- 16GB RAM
- Blueray mechanika
- SSD disk
- legální Windows + JRiver media centrum
Cena byla ke 30 tisícům. Dneska taková sestava vyjde určitě o hodně levněji.
Moje zkušenost a rada:
- Nedoporučuji utrácet za spínaný zdoj - můj stál cca 3500 korun a teď hnije v šuplíku, protože jsem stejně přešel na lineární napájení (mám HD Plex a jsem spokojený, ale na webu je toho více) za cca 9 tisíc. Podlé mého soudu to stojí za to.
- 16GB RAM je zbytečně moc, nakonec jsem jeden modul stejně vyhodil a používám jen 8GB
- Windows ani JRiver nakonec nepoužívám, přešel jsem na OpenElec (ovládání pomocí dálky, ale lepší přes app Yatse). Do Windows bootoji pouze tehdy, když si potřebuji ripnout nové CD na harddisk.
- SSD disk v PC používám výhradně na operační systémy - data tahám se síťového disku (NAS), kde mám fortky, filmy a veškerou svou hudbu ve FLAC. Sice jsem dostal doporučení, že přímé přehrávání z SSD disku je lepší, ale je to pro mne nepraktické.
- dálkové ovládání mám a používám, ale defacto není nutné = lze nahradit ovládáním z appky na mobilu anebo tabletu
Shrnuto: Polovinu nákladů za HTPC jsem si mohl ušetřit.
Ve funkci media centra je to OK, po zvukové stránce .. inu, je to subjektivní. Přehrávání přes optiku se mi nepodařilo posunout na úroveň srovnatelnou alespoň se středně drahými streamery anebo CD překrávači. Zkoušel jsem doplňový USB -> SPDIF s externím napájením i bez něj, bez zvláštního úspěchu - jsou ze systému pryč. Poslední upgrade je PCIe USB karta JCAT (nová verze, mám ji od poloviny září) a kvalitnější USB kabely (Nordost Heimdall 2.0 a JCAT Referce). Nechci spouštět polemiku na téma, že to nemůže mít vliv...všichni, kdo to měli u mne doma možnost slyšet, rozdíly identifikovali - jen se neshodli na tom, co zní lépe (ještě jsem se sám nerozhodl, který nechám v hlavním systému natrvalo). Nakonec hraji přes USB výstup počítače do USB vstupu DAC - špatná zpráva je ta, že jsem DAC s uspokojivým USB vstupem našel až ve velmi vysoké cenové hladině
Až se budu nudit, chystám se na některý z minipočítačů - Raspberry 2,3 nebo Odroid C2 - všechny by měly s přehledem utáhnout OpenElec. Chci vyzkoušet napájení z Powerbanky - uvidím, zda to hraje lépe. Mám tušení, že i když to nebude hrát lépe, tak v poměru cena/výkon to bude nepřekonatelné.
Computer audio je tak trochu loterie. Držím palce, ať jsi s výsledkem spokojený