budu vděčný za každou radu

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
hattorihanzo
Kontaktovat uživatele:

budu vděčný za každou radu

Příspěvek od hattorihanzo »

Zdravím všechny na foru, jsem tu nový a musím říct, že se v hifi moc nevyznám, ale rád poslouchám muziku, je to nádherný relax. Všichni tady už vyzkoušeli, spoustu systémů kabelů a repro. Osobně hraju momentálně na B&W 604, MUSICAL FIDELITY A308, REGA P3, RI AUDIO Voice SE, AUDIO TECHNIKA AT33EV. Zatím to mám propojené kabelama od dexonu a aury, které byly na staré sestavě, gramo a zesilovač AURA, repro AQ 311. Oproti staré sestavě se úžasně pročistil zvuk přibylo spousta detailů, ale zmizel mi prostor, ta hloubka scény kterou uměla minulá kombinace vytvořit už není. Má prosím někdo z vás dobrý typ na koupi propojovacích nebo signálových kabelů, které mi dokážou pomoci vykouzlit prostor.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Re: budu vděčný za každou radu

Příspěvek od TAB »

ahoj, velice zajímavá sestava. Docela by mě zajímala ta přenoska jak hraje. Zpět ale k věci. Nevím jak umí vytvořit B&W prostor, protože to není můj šálek kávy. Nicméně prostor prosím nehledej v kabelech. To je to poslední. Vím a mám to odzkoušené, že lze vytvořit dobrý přednes a prostor pomalu na kabelech ze supermaketu. Mám to odzkoušené na lidech co ke mě přijedou. Myslím a jsem si jistý, že velké změny k dobrému by jsi se dočkal kdyby jsi před svůj integráč A380 předřadil kvalitní lampový předzesilovač. Získáš tak prostor a barvu nástrojů.. Vzhledem k reprosoustavám by i změna nastala v případě nákupu jedné A380 a zapojení do Bi-ampingu.

Pokud zaznamenáš při výměně kabelu nějaké rozdíly tak zejména jde o špatnou konstrukci nebo výběr komponentů (výstupní a vstupní impedance komponentů, kapacity..)

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Vymena kabelu je opravdu asi to posledni, co ti prostor "vycaruje". Jako prvni (a zcela nejlevnejsi) moznost se nabizi experimentovat s postavenim reproduktoru. Stoji-li "Bowersy" na miste tvych puvodnich, je docela mozne, ze "tam proste nepatri". Kazdy reproduktor ma svou charakteristiku a sve oblibene misto. Pri vymene by se tedy vzdy melo zacit "od nuly" = pohrat si se vzdalenosti repro od sebe, od zadni zdi, jejich natoceni na misto poslechu atd... Sice to trva, ale vysledek se vetsinou dostavi. Teprve potom bych uvazoval o vymene ci doplneni komponentu a kabelu. Hodne zdaru. ;)

etudiant
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od etudiant »

Určitě začni šoupat a natáčet ty bedny. Jednak to už nic nestojí a výsledek bývá překvapivý. Někdy stačí pár centimetrů. Velice zjednodušeně řečeno, podle manuálů i zkušeností, natočení beden k sobě přesnost, detail, menší scéna. Pootočení beden od sebe naopak, větší scéna. Bedny blíže k bočním zdem plnější zvuk, od zdi dále přesnější a deatilnější zvuk. Bedny dále od zadní stěny větší prostor a opět přesnější reprodukce. Samozřejmě záleží, jak se trefíš do módů místnosti, jak velkou místnost máš, jak je po stěnách členitá a jakým způsobem je zatlumená. Akustické úpravy místnosti, byť nějaké minimální, by se už taky daly uvažovat a na prostor mají samozřejmě vliv.

Bez těch lepších zmiňovaných kabelů to určitě hraje také pěkně, ale v podstatě ještě nevíš jakou kvalitu máš doma, až ustavíš bedny, půjč si nějaké slušnější kabely repro i propojovací (prodejce nebo ochotný kolega hifista v okolí bydliště) v kategorii několik tisíc Kč a uvidíš. Jestli tam nebude změna na první poslech, nemá smysl investovat, takové to nucení: "nechám to týden hrát a potom to přepojím zpátky, jaké to bude", to nemá smysl.

Hezký poslech.

hattorihanzo
Kontaktovat uživatele:

Zdravím, vás. Díky za vaše postřehy, s bednama jsem zkoušel pohybovat, je pravda, že zatím jen minimálně,snažil jsem se dodržet ten rovnoramenný trojúhelník. Když už jsme u toho jak daleko máte doma bedny od sebe. Nebudu to tedy vzdávat budu s tím experimentovat dál, a zkusím posouvat a posouvat.
Zajímavý je nápad od TAB na lampový předzes. Lampy jsem nikdy hrát neslyšel, jsou oproti tranzistorům víc prostorové, nebo mají jen takový jemnější zvuk. Případně lampové integráče mají docela malý výstupní výkon na kanál oproti tranzistorům, nemůže to pak být handikep při hlasitějším poslechu.
Místnost mám necelých 4X5 v rozích jsem zkusil udělat basové pasti (vata a průzvučná tkanina) na zdech mám na střídačku členitě rozestavěné knihovny, částečně zaplněné knihama, na stropě je akustický sadrokarton. Snažil jsem se z toho co jsem kde vyčetl udělat trochu poslechovou místnost.

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

rozmístění reprosoustav jsem zde neuvedl, protože jsem předpokládal, že je to asi taková základní věc kterou můžu zkusit hned..Dobře postavený lampový předzesilovač může překonat problém mezi zdrojem zvuku (cd-player s měkkým výstupem, dlouhé kabely) a koncovým zesilovačem který může mít nízkzou impedanci 4-5Kohm a ještě vysokou vstupní kapacitu (mosfetové koncáky). Ptáš li se na zvuk tak je detailní, prostorový a pevný. Jemný je ne protože tam jsou lampy jak se někteří můžou domnívat ale protože tím, že se k sobě ty dva komponenty (výstup cd a vstup koncáku) přizpůsobí a předzesilovač je schopen dobře vybudit koncový zesilovač. V opačném případě kdy dva komponenty nejdou k sobě (laicky řečeno) je pak zvuk ostrý, nepříjemný, protože do koncové zesilovače přijde ve středním a vysokém pásmu jen ty silnější kmitočty a ty jemné se ztratí a tím se i ztrácí detail a prostor.

Možná se někdo ted chytí toho jak jsem to popsal ale snažil jsem se to napsat jednoduše a neodborně...

V integráči nebo lampovém monobloku a jejich výkony by nebyl problém. Běžně se vyrábí elektronkové zesilovače v AB třídě (pushpull) kolem 30-50W někdy i více. Kámen úrazu je však jinde a to na několika stranách. Tvé reprososutavy jsou poměrně citlivé 90dB a tak by stačil nižší výkon ovšem nikdo neví jak složitě a dobře je navržena vyhýbka a zda má nějaké kompenzace aby reprosoustava nešla s impedancí nízko. To že je jmenovitá impedance třeba 8ohm jak uvádí výrobce je jedna věc ale pakliže je reprososutava navžena špatně a nemá kompenzace muže jít impedance na určitých frekvencí klidně až k 3ohm a to je pro elektronkové zesilovače pak problém a hůře řídí reproduktory. Proto se k takovýmto reproduktorům hodí zesilovače s vysokým výkonem a damping faktorem.

Druhý problém je v samotných konstrukcích elektronkových zesilovačů. Značek na trhu je spousta a však většina mezi sebou kopírují a využívají základní zapojení, které vykazují průměrné výsledky které však jsou ještě více pak degradovány špatnou volbou reprosoustav jak jsem psal..Při výrobě třeba se i využívají základní součástky a zejména výstupní trafa na kterých hodně záleží (materiál, způsob vinutí..). Fakt je těžké najít dobrý lampáč. Dokonce jeden z členů který má hifi studio napsal jednu krásnou větu: Pokud elektronkový zesilovač tak jedině vlastní výroby, protože ničemu jinému nevěřím..

Mohl bych ještě pomoci tak, že pokud jsi v rozumné vzdálenosti a nespěcháš tak bych ti přivezl lampový předzesilovač své konstrukce na poslech. Jeden z členů zdejšího fora si zaplatil můj prototyp a až bude hotová krabice (cca 1-2měsíce) tak bych se mohl zastavit a třeba by ti to pomohlo..

jouda

Příspěvek od jouda »

Damping faktor>1000 uridi asi uz cokoliv. Slysel jsem takovy zesik... *fnuk*

TAB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TAB »

Proboha, mohu poprosit moderátora aby ty moje duplicitní příspěvky smazal?? Nechtěně jsem tam vložil to same :(.

Damping faktor je jen jedna hodnota. Podle něj nelze ještě určit zda to bude hrát dobře...Podle měření lze filtrovat a vybrat k sobě okruh komponentů které by k sobě patřily a stejně vždy nakonec pak vybírám dle poslechu :)

Aleska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleska »

A které to jsou ?

hattorihanzo
Kontaktovat uživatele:

No s těma elektronkama to zní fakt zajímavě, asi si budu muset zajít někam do studia něco poslechnout. Ohledně cen ale, je to docela vysoko to abych ještě pořádně našetřil. Díval jsem se taky, že Vincent dělá i nějaké hybridní zesáky, třeba by taky mohly znít zajímavě?
Jinač já bydlím pár minut od Ostravy, takže nevím jak je to pro tebe blízko. Něco o tom tvém projektu toho předzesilovače, je někde na nějakém foru.

Odar

Příspěvek od Odar »

hattorihanzo píše:Vincent . . . mohly znít zajímavě?
Ano, ako hovori jeden dotycny, kazdy kus z rovnakej rady hra inak *headbang* Ale niekomu ten zvuk, co to vydava, sedi.

Prospero
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Prospero »

Pokud uvazujes o hybridu doporucuji poslechnout si Magnat MA 800. *thumbs up* A za zminku (a poslech) stoji i jejich "celolampac" RV 2. ;) http://imgbank.cz/images/1002050.jpg

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

hattorihanzo píše:Zdravím všechny na foru, jsem tu nový a musím říct, že se v hifi moc nevyznám, ale rád poslouchám muziku, je to nádherný relax. Všichni tady už vyzkoušeli, spoustu systémů kabelů a repro. Osobně hraju momentálně na B&W 604, MUSICAL FIDELITY A308, REGA P3, RI AUDIO Voice SE, AUDIO TECHNIKA AT33EV. Zatím to mám propojené kabelama od dexonu a aury, které byly na staré sestavě, gramo a zesilovač AURA, repro AQ 311. Oproti staré sestavě se úžasně pročistil zvuk přibylo spousta detailů, ale zmizel mi prostor, ta hloubka scény kterou uměla minulá kombinace vytvořit už není. Má prosím někdo z vás dobrý typ na koupi propojovacích nebo signálových kabelů, které mi dokážou pomoci vykouzlit prostor.
Zkoušel jsi, co se změní, když zkombinuješ starou a novou sestavu (bedny, zesilovač)?

Odpovědět