Co sa tyka transportov tak myslim ze sa dost casto zamienaju dojmy s pojmami. XA20 pouziva optiku Sony KSS-213B co je uplne standardna optika obdobnej linearnej konstrukcie ako CD ROM mechaniky (na com nie je nic spatne). Osadena je vsak obdobne ako v ostatnych “fixed lienar pick up” mechanikach v prahravacoxh Sony (XA20, 30, X3000, X5000…) XA5,50, 7ES pouzivaju uz KSS-273A/B, co uz je o dost drahsie riesena optika (opat prosim nemylit optika a mechanika). XA20, 30 a X5000 maju identicke optiky aj mechaniky. Vacsina dielov je plastovych ziadna “rocket since” Co je riesene na oko a ucho pekne je dobre riesenie vysuvania a zasuvania mechaniky s optikou (v pripade XA5,50,7ES) aj s displayom - tiez je v tom vsak rovnaka mechanika ako v XA20,30, X5000 (ale lepsia optika). Samotny suflik je na vysledny zvuk nepodstatny, teda samozrejme okrem pripadu ked s nim zacnu problemy vekom (stuhnutie maziva, rotrhnutie gumicky pohonu sufliku, alebo jej vytahanie…). Mechanicke ulozenie ci odizolovanie mechaniky s optikou vsak vplyv ma. Z tohto pohladu su najlepsim riesenim prehravace (alebo transporty) s co najmenej pohyblivymi dielmi a to su “top loadery” teda mechanika s optikou ked je bez sufliku alebo podavaca (strbinove) Ono este okrem sufliku vela tychto transportov ma rozne riesenie “zakladania” pritlacneho stredoveho prvku zvrchu CD - opat pohybuuce sa casti, gumicky, mazivo, ozubenia… Ich mozny vplyv na funkcnost ale aj pripadneho zleho zalozenia mechaniky a stredoveho klampu, aj mozny zdroj poruch. Mechanicky vymakane su z tychto suflikovych mechanik hlavne mechaniky Neo VRDS resp VOSP od Esotericu. Starsie modely VRDS pouzivali vsak tiez dost casto optiky Sony (napr Teac VRDS 25 pouziva KSS-240A co je uplne obyc optika…) fajn je na nej vsak ten velky pritlacny tanier zhora na disk.daliborr píše: ↑26 úno 2021 12:24Tak ,jenom se dívám na ty transporty, co mají šuplík jen několik milimetrů. Nebo dokonce jen díru pro vsunutí CD. Je to hrůza. Třeba takový přehrávač CD Sony XA 20Esprit má mechaniku masivní . Mám ho doma a s jiným DA převodníkem má konkurenci tak možná nad 100 000 Kč. Dnes se v přehravačích používá levná DVD mechanika.
U mechanik su preto podstatnejsie menej viditelne prvky ako suflik. Ja mam preto rad top loadery. Proste nemusi sa utracat za nejake riesenie vysuvania mechaniky a zakladanie klampu a do buducna s tym spojene problemy ale mozu sa sustredit napr ako utlmit vibracie…. Samozrejme Esoteric mechaniky Neo VRDS to su umelecke diela a urcite aj vyborne funkcne, stale do hry vstupuje servo ovladanie a vystupne digitalne obvody. Samozrejme su tu aj velmi nakladne Gryphon Ethos, Metronome, Kalista, to sme vsak v dost vysokych cenach a tiez napr 30tis Eurovy Gryphon pouziva mechaniku a optiku ako Project CD box RS2T - inak dnes jedna z top vyrabanaych
Par dni dozadu som riesil CD transport. Pozdaval sa mi Project CD box RS a po jeho vskusani musim konstatovat ze funguje vyborne a ti vo o nom dokonca aj na ASR fore pisali ze “nikdy viac” alebo ze je to mechanicky spatne urobene alebo ze je hlucny, tak to su nepodlozene kecy. Je ticha, svizne nacita, prevedenie je podla mna vyborne. Planovane miesto do racku som vsak nevedel pouzit lebo zakladanie horneho krytu vyzaduje dost miesta - idealne na vrchu racku, Nahodou sa vsak u mna vyskytol aj stary Lindemann CD1SE kde na zakladanie CD stavi menej miesta nad prehravacom. Popri rom som ich porovnal zvukovo:
Lindemann: hladsie sykavky, viac laid back scena hlavne vokal. Hlbsia scena. Viac rozlisuje farby, “teplejsi” ci viac “prirodzeny”, nema pritom menej detajlu co sa tyka alikvot skor naopak. hlbsie a pekne prekreslene spodky
Project CD box RS: otvorenejsi trochu “tensi” sound, vokal viac zaostreny medzi repro, tvrdsie sykavky (tie mi asi najviac vadili). scena o nieco malo plochsia, a blizssie. Vyraznejsia L-P lokalizacia vokalu medzi repro ako Lindemann.
Napriek vyssie uvedenemu si myslim ze su to pomerne porovnatelne prehravace kazdy ma vsak svoj sound a to celkom vyrazne pocutelne. Pravdu povediac som si myslel ze to bude jasne v prospech Project-u. Aj som mu to zelal lebo som ho mal dopredu vybrany, paci sa mi jeho koncepcia…Mne sa vsak viac pozdava zvuk Lindemann-u.