CD transport

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: CD transport

Příspěvek od blesk666 »

daliborr píše:
26 úno 2021 12:24
Tak ,jenom se dívám na ty transporty, co mají šuplík jen několik milimetrů. Nebo dokonce jen díru pro vsunutí CD. Je to hrůza. Třeba takový přehrávač CD Sony XA 20Esprit má mechaniku masivní . Mám ho doma a s jiným DA převodníkem má konkurenci tak možná nad 100 000 Kč. Dnes se v přehravačích používá levná DVD mechanika.
Co sa tyka transportov tak myslim ze sa dost casto zamienaju dojmy s pojmami. XA20 pouziva optiku Sony KSS-213B co je uplne standardna optika obdobnej linearnej konstrukcie ako CD ROM mechaniky (na com nie je nic spatne). Osadena je vsak obdobne ako v ostatnych “fixed lienar pick up” mechanikach v prahravacoxh Sony (XA20, 30, X3000, X5000…) XA5,50, 7ES pouzivaju uz KSS-273A/B, co uz je o dost drahsie riesena optika (opat prosim nemylit optika a mechanika). XA20, 30 a X5000 maju identicke optiky aj mechaniky. Vacsina dielov je plastovych ziadna “rocket since” Co je riesene na oko a ucho pekne je dobre riesenie vysuvania a zasuvania mechaniky s optikou (v pripade XA5,50,7ES) aj s displayom - tiez je v tom vsak rovnaka mechanika ako v XA20,30, X5000 (ale lepsia optika). Samotny suflik je na vysledny zvuk nepodstatny, teda samozrejme okrem pripadu ked s nim zacnu problemy vekom (stuhnutie maziva, rotrhnutie gumicky pohonu sufliku, alebo jej vytahanie…). Mechanicke ulozenie ci odizolovanie mechaniky s optikou vsak vplyv ma. Z tohto pohladu su najlepsim riesenim prehravace (alebo transporty) s co najmenej pohyblivymi dielmi a to su “top loadery” teda mechanika s optikou ked je bez sufliku alebo podavaca (strbinove) Ono este okrem sufliku vela tychto transportov ma rozne riesenie “zakladania” pritlacneho stredoveho prvku zvrchu CD - opat pohybuuce sa casti, gumicky, mazivo, ozubenia… Ich mozny vplyv na funkcnost ale aj pripadneho zleho zalozenia mechaniky a stredoveho klampu, aj mozny zdroj poruch. Mechanicky vymakane su z tychto suflikovych mechanik hlavne mechaniky Neo VRDS resp VOSP od Esotericu. Starsie modely VRDS pouzivali vsak tiez dost casto optiky Sony (napr Teac VRDS 25 pouziva KSS-240A co je uplne obyc optika…) fajn je na nej vsak ten velky pritlacny tanier zhora na disk.
U mechanik su preto podstatnejsie menej viditelne prvky ako suflik. Ja mam preto rad top loadery. Proste nemusi sa utracat za nejake riesenie vysuvania mechaniky a zakladanie klampu a do buducna s tym spojene problemy ale mozu sa sustredit napr ako utlmit vibracie…. Samozrejme Esoteric mechaniky Neo VRDS to su umelecke diela a urcite aj vyborne funkcne, stale do hry vstupuje servo ovladanie a vystupne digitalne obvody. Samozrejme su tu aj velmi nakladne Gryphon Ethos, Metronome, Kalista, to sme vsak v dost vysokych cenach a tiez napr 30tis Eurovy Gryphon pouziva mechaniku a optiku ako Project CD box RS2T - inak dnes jedna z top vyrabanaych
Par dni dozadu som riesil CD transport. Pozdaval sa mi Project CD box RS a po jeho vskusani musim konstatovat ze funguje vyborne a ti vo o nom dokonca aj na ASR fore pisali ze “nikdy viac” alebo ze je to mechanicky spatne urobene alebo ze je hlucny, tak to su nepodlozene kecy. Je ticha, svizne nacita, prevedenie je podla mna vyborne. Planovane miesto do racku som vsak nevedel pouzit lebo zakladanie horneho krytu vyzaduje dost miesta - idealne na vrchu racku, Nahodou sa vsak u mna vyskytol aj stary Lindemann CD1SE kde na zakladanie CD stavi menej miesta nad prehravacom. Popri rom som ich porovnal zvukovo:

Lindemann: hladsie sykavky, viac laid back scena hlavne vokal. Hlbsia scena. Viac rozlisuje farby, “teplejsi” ci viac “prirodzeny”, nema pritom menej detajlu co sa tyka alikvot skor naopak. hlbsie a pekne prekreslene spodky

Project CD box RS: otvorenejsi trochu “tensi” sound, vokal viac zaostreny medzi repro, tvrdsie sykavky (tie mi asi najviac vadili). scena o nieco malo plochsia, a blizssie. Vyraznejsia L-P lokalizacia vokalu medzi repro ako Lindemann.

Napriek vyssie uvedenemu si myslim ze su to pomerne porovnatelne prehravace kazdy ma vsak svoj sound a to celkom vyrazne pocutelne. Pravdu povediac som si myslel ze to bude jasne v prospech Project-u. Aj som mu to zelal lebo som ho mal dopredu vybrany, paci sa mi jeho koncepcia…Mne sa vsak viac pozdava zvuk Lindemann-u.

Maxpower
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Maxpower »

Díky, za hezké srovnání, taky se mi ten Project líbí. Přijde mi, že na ASR si vždy vyberou nějakou "menší" značku (která se nebude tak vehementně bránit) a jedou, nit nenechají suchou. Často bez reálného základu nebo poslechu dané věci.

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Já jsem velmi spokojený s transportem pro-ject box cd rs2t,
servo systém je od Stream Unlimited model CD-824,mechanika CD Pro 8.
Připojené buď s RME Adi 2 dac nebo Gustard X-16.Teď Adi,Gustard je připojen k Intel nuc.
Obrázek
https://ibb.co/bFH49wZ
Obrázek

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Tomas: cim to mas prepojene? AES/EBU alebo koax? neskusal si porovnat?

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Celý systém (kromě USB počítače) mám propojen AES/EBU a symetrikou.Neporovnával jsem.

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

Tomas, cim ten transport napajis, jestli mohu vedet. Hodne se mi libi. *bravo*

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Kvalitní zdroj s vysokou mírou stabilizace
Obrázek
https://www.aliexpress.com/item/4000788 ... 802qHPX6S

kychtax
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od kychtax »

tam je kondiků. :-) pořádný macek. zkoušel jsi i jiné, a např. ten přibalený, tam dávají nějaký spínaný zdroj/adaptér?

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Ani jsem ho nevytáh z krabice.Mluvil jsem o tom kdysi s Luborem G. (známe se z vojny),jasně doporučoval něco lineárního alternativního.Jen tak pro informaci,kdybys náhodou někdy nějaký Pro-ject kupoval a nemusel sis kupovat od nich ten předražený síťový kablík,tak ty kablíky jsou obyčejné koaxiály,a do toho mini XLR konektoru jsou zapojené střed jako + do pinu 3 a oplet jako - do pinu 2

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Ten transport už s napětím nic nedělá, že by si to třeba nějak měnil nějakým spínaným obvodem?

Tomáš
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Tomáš »

Je tam jen trimr,ta modrá součástka s šroubkem nahoře - mezi kondíkama,jinak jsem ho proměřoval,ukazatel napětí na displeji odpovída skutečnosti.Jinak objednal jsem si to s modrým displejem,poslal červený,vyvolal jsem spor a získal slevu 30$ :D

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

Tomas: pozeral si to ako ma odruseny diodovy mostik a ake pouzivaju stabilizatory? Lepsie su nizkosumove rady LM337/317.

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Tomáš já se ptal na transport ne na zdroj. Jestli už mu zdroj servíruje všechna napětí přesně jak chce nebo si z toho teprvé dělá ta svoje.

blesk666
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od blesk666 »

odpoviem za Tomasa: nie CD box RS2T nema uz vo vnutri ziadnu regulaciu ani filtraciu napatia. Na vstupe potrebuje uz DC 20V/3A

Jarda69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Jarda69 »

Takže veškerá elektronika uvnitř jede na 20V? Zvláštní.

Odpovědět