CD vs SACD

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
tujatuja
Kontaktovat uživatele:

CD vs SACD

Příspěvek od tujatuja »

V návaznosti na Zappovo vlákno CD kontra vinyl bych rád otevřel diskusi na téma CD kontra SACD. Zatím nemám s SACD žádné zkušenosti, přehrávač schopný přehrávat CD + SACD jsem zakoupil teprve před pár dny a s výjimkou jednoho hybridního SACD žádná SACD nevlastním. Vím, že tento formát se nějak masově neprosazuje (cenové důvody, o vyšší kvalitu než CD se zajímá asi příliš málo lidí, z nichž část dává spíše přednost stahování hudby ve vysokém rozlišení.....). Nicméně by mě zajímalo, jak velký kvalitativní rozdíl slyšíte mezi CD a SACD na svých přehrávačích a zda tento rozdíl nacházíte u všech nahrávek?

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Re: CD vs SACD

Příspěvek od tujatuja »

To tu nikdo SACD neposlouchá? :o

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

dobrá....
1. sacd je na poslech klasické hudby nezbytné.
někdy je ovšem cd nahrávka mnohem lepší než sacd.
u klasické hudby je tak 50% nahrávek na sacd naprosto úžasných. zbytek je tak nějak zbytek.
např. vydání novosvětské na cd od denon (s neumannem) je mnohem lepší než všechna ostatní vydání na sacd.
jen vydání od esotericu (s kertesh) je zvukově fenomenální. je to však úplně jiné podání skladby a doba nahrávky.
koupě klasiky na sacd je složitá.
doporučuji najít mentora. nabídka je ohromná. často však koupíš jen "nabarvené" cédéčko.
esoteric, exton, harmonia mundi ... vždy skvělé.
naxxos, telarc, deutsche gram., tacet, decca ... diskutabilní. nutno předem slyšet.

2. diana krall je na sacd výŕazně lepší než na cd. tady je rozdíl propastný. lze dobře porovnávat.
dire straits na sacd... opět nejlepší zvuk této skupiny.
odvrácená strana... proti cd výrazně lepší, přirozenější zvuk.
thriller od m.j. je na sacd stejně bez basů a plechový jako na cd
frankie goest to holl jsou na sacd mnohem horší než z cd.
gabriel je na sacd fenomenálně nahraný.
friday night i s.f. je na sacd (oproti cd) mnohem živější, analogovější

3. nejlepší nahrávky jsou ovšem na dvd-audio.
zde je např. rozdíl mezi dvd-a - sacd stejný jako mezi sacd -cd.
(např. 1812 od telarc)

Filip Kolinsky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Filip Kolinsky »

Lachim mě předběhl a jsem tomu rád, ušetřil jsem písmenka. *2thumbsup*
Doplnil bych (z mé strany), že výborné SACD jsou též od P. Gabriela, Genesis, nebo Depeche Mode. Mňamkou jsou nahrávky Patricie Barber.
Poslech je přirozenější a klidnější. Odpadá digitální zrnitost CD formátu. Ale záleží na nahrávce, jako u všech typů nosičů.

lachim
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lachim »

ještě k tomu "výkřiku". že tu nikdo sacd neposlouchá.
sacd tu poslouhá spousta lidí. jenže už nemají sílu ani chuť sem psát.
většina matadorů je unavena tím neustálým koloběhem.
velice dobře o udatných hifi-nováčcích psal před lety velký bobo na f-sportu
:-)
proto se příliš nediv.
osobně vím tak o 5 ohromných znalcích hudby na sacd.
nikdo z nich sem však už zřejmě nenapíše.
bohužel.

slimak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od slimak »

Ale napíše, hoci teda ako znalec sa moc necítim ;)

Snáď pre začiatočníka by bolo dobré vyberať SACD, ktoré sú nahrávané ako "pure DSD". To znamená, že placka bola nahratá priamo v DSD a nie upravovaná z iného formátu. Lebo ak je niečo nahraté v CD a potom prevedené na SACD, nemusí to dopadnúť dobre a plne sa nevyužijú výhody SACD.

SACD verzus DVDaudio, tak čo je lepšie sa vedú diskusie už od vzniku týchto formátov :-)

humpf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od humpf »

SACD poslouchám asi deset let. Mám pro ně slabost. Ale zároveň si nemyslím, že je nezbytné. A rozhodně není samospasitelné - samozřejmě daleko podstatnější jsou hudba a nahrávka samotné. Navíc technický vývoj jde asi jinam.

Rozdíl nemusí být zásadní, někdy nemusí být dokonce vůbec žádný (zdroj nahrávky). Ale často dávám dlouhodobě nahrávkám na sacd přednost, hlavně u klasiky a jazzu, resp. "přirozeně" nahrané akustické hudby. Vysvětlení bych nechal odborníkům.

Tony
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tony »

Mne sa páči, ako sú nahraté mnohé HDCD *thumbs up*
Ale samozrejme najviac záleží na nahrávke samotnej.
SACD - asi som mal smolu, ale čo som doteraz počul, ma nepresvedčilo, že to je tá jediná správna cesta...

PMA
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PMA »

lachim píše: 3. nejlepší nahrávky jsou ovšem na dvd-audio.
zde je např. rozdíl mezi dvd-a - sacd stejný jako mezi sacd -cd.
(např. 1812 od telarc)
To záleží na hardware, Michale. Audionet v režimu SACD není nic moc.
Pavel Macura Audio

tujatuja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tujatuja »

lachim píše:ještě k tomu "výkřiku". že tu nikdo sacd neposlouchá.
sacd tu poslouhá spousta lidí. jenže už nemají sílu ani chuť sem psát.
většina matadorů je unavena tím neustálým koloběhem.
velice dobře o udatných hifi-nováčcích psal před lety velký bobo na f-sportu
:-)
proto se příliš nediv.
osobně vím tak o 5 ohromných znalcích hudby na sacd.
nikdo z nich sem však už zřejmě nenapíše.
bohužel.
Děkuji za předchozí informaci - nicméně tomuto příspěvku nerozumím. Kdo mají být ti "udatní hifi-nováčci"? A pokud jsou matadoři unaveni, nechejme je spát *fnuk* .

Odar

Příspěvek od Odar »

Tony píše:SACD - asi som mal smolu, ale čo som doteraz počul, ma nepresvedčilo, že to je tá jediná správna cesta...
Zial generalizovat sa neda. Clovek by cakal, ze studio mastre z HDTracks.com budu vsetky vynikajuce mastrovane, ale presvedcil som sa sam, ze to tak nie je. Nie vsetko, co je HiRes je viac adidas. Zalezi vzdy od konkretnej nahravky.

drfish
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od drfish »

Pro porovnání doporučuji Dead Can Dance (mám první 4 alba od 4AD). Přišlo mi to ze Států z 4AD eshopu. CD vrstva a SACD vrstva se od sebe kvalitativně výrazně liší. Doposud jsem tak výrazný rozdíl v prostorovosti a vzdušnosti nezaznamenal. Totéž lze říct o Genesis- We can´t dance. V těchto případech se nákup SACD fakt vyplatí. Třeba u Genesis Invisible touch si už tím tak jistý nejsem, zdá se mi ten rozdíl minimální. Jinak ještě otázka, kde nakupujete SACD? Já nakupoval na www.jpc.de ,ale ti už to doprodali a na nové kašlou.

Zappadaddy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zappadaddy »

Lachim.Pokud by jsi měl opravdu špičkový cd přehrávač výsledek by mohl být v tomto ohledu jiný.Nazýval bych tento souboj ne CD vs SACD,ale souboj CD přehravač vs SACD přehravač v té samé cenovcé skupině(stjná cenová skupina je důležité).Mně vychází zatím tato formule,že čím lepší má posluchač cd přehravač tím více se snižuje rozdíl s SACD přehravačem ve výsledném porovnávání zvuku.Můj pohled je čistě laický a není založený na měřících výsledcích,ale na poslechových zkušeností určitých modelů,ale při poslechů jiných modelů by to mohlo dopadnout jinak.A proto bych opravdu vážil vyslovit jednoznačný názor co je zvukově lepší v absolutním měřítku.Pro mnohé tato debata ani nebude míž žádný smsl,protože hudba,která byla nahrávána v minulosti na SACD není nebo jich je minimum a pokud jich několik existuje tak tam není žádný výrazný rozdíl at k lepšímu či horšímu.V mé sbírce je pouze několik SACD nosičů,Holst MFSL,Genesis prvních 5 od japonského vydavatele a to je vše!Měřiči mohou zcela jiný názor.

lubos
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lubos »

Michale pokial je to SACD kvalitne urobene je v porovnani s CD pocutelny rozdiel v prospech SACD, ale ja tiez mam len obycajny player a to Marantz SA-7S1 ( http://www.hifimarket.cz/marantz-sa7s1-p1497 ). ;)

Odar

Příspěvek od Odar »

Problem je, ze CD vrstva na nosici a SACD vrstva mozu byt rozdielne mastrovane (a ujo pri mixpulte by bol blbec, keby potensial SACD nevyuzil). Cize vlastne aj ked porovnavate jeden nosic, je velmi pravdepodobne, ze porovnavate 2 uplne rozdielne mastrovane nahravky.

Odpovědět