Centr praská / mám správně zapojený subwoofer?
Centr praská / mám správně zapojený subwoofer?
Ahoj
Dal jsem s prominutím toto téma zde, protože se to týká hlavně reproduktorů, ale i AVR.
V čem je problém:
Sestava 5.1 + AVR.
Když mám opravdu velmi více nahlas (50%) celou sestavu (např film v 5.1), tak mi centrový reproduktor praská, ale je závislí na výkonu subwooferu.Takže když snížím db u subwooferu, přestane to.
Jenže já už nyní mám db na subwooferu skoro úplně do mínusu (-6db).
Netuším , zda mám správně propojený sub s AVR, protože zcela jistě nějaká basová složka, kterou má chroustat jen sub, jde i do centru.
Nevíte čím to může být?
Díky.
Dal jsem s prominutím toto téma zde, protože se to týká hlavně reproduktorů, ale i AVR.
V čem je problém:
Sestava 5.1 + AVR.
Když mám opravdu velmi více nahlas (50%) celou sestavu (např film v 5.1), tak mi centrový reproduktor praská, ale je závislí na výkonu subwooferu.Takže když snížím db u subwooferu, přestane to.
Jenže já už nyní mám db na subwooferu skoro úplně do mínusu (-6db).
Netuším , zda mám správně propojený sub s AVR, protože zcela jistě nějaká basová složka, kterou má chroustat jen sub, jde i do centru.
Nevíte čím to může být?
Díky.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Centr praská / mám správně zapojený subwoofer?
Ta zavislost na sile signalu pro sub je podivna. Nemas treba u centru vytazene korekce na basech?
Pokud to jde, nastav si pro centr high pass filtr na treba 80 Hz.
Jinak pokud toho "praskani" centru bylo dost, muze uz byt po smrti.
Factory resetem AVRka nic nezkasis.
Pokud to jde, nastav si pro centr high pass filtr na treba 80 Hz.
Jinak pokud toho "praskani" centru bylo dost, muze uz byt po smrti.
Factory resetem AVRka nic nezkasis.
Prosím tě, musíš na mě trošku primitivně
Vytažené korekce ?
High pass filtr mám nastavit kde přesně těch 80Hz ?
A centr opravdu hodně basuje, mám na něm položenou ruku a celý vibruje.
Díky
Vytažené korekce ?
High pass filtr mám nastavit kde přesně těch 80Hz ?
A centr opravdu hodně basuje, mám na něm položenou ruku a celý vibruje.
Díky
Sub máš zapojen dobře - ano do L/ LFE. Jestli ten obrázek je přímo Tvoje zapojení, tak bych dal fázi na 0, zbytek Ti nastaví systém. Volume na subu do poloviny a frekvenci na 80 Hz ( předpokládám filmy a DK ).
Podstatné je i nastavení receiveru, musíš nastavit jaké máš vybavení. Velké, či malé bedny, jejich počet a zapnout suba ( máš jej v sestavě ) a u něho nastavit v menu Crossover taktéž na 80 Hz ( systém Ti rozdělí 80 a níže do subu a nad 80 do satelitů ). Zbytek Ti nastaví SW receiveru. Hlavně, ale jako první musíš mít správně zapojení, kabely pečlivě do zdířek a zejména zapojit stejné fáze, tj. červený na čevený a bílý na bílý a u všech beden naprosto stejně.
Mělo by to po spuštění SW proběhnout komplet a už nemusíš do toho šahat, nastaví Ti to hlasitost, vzdálenost, dozvuky a pod. Jen to nechej proběhnout celé.
Hodně úspěchů a příjemný poslech z DK.
Podstatné je i nastavení receiveru, musíš nastavit jaké máš vybavení. Velké, či malé bedny, jejich počet a zapnout suba ( máš jej v sestavě ) a u něho nastavit v menu Crossover taktéž na 80 Hz ( systém Ti rozdělí 80 a níže do subu a nad 80 do satelitů ). Zbytek Ti nastaví SW receiveru. Hlavně, ale jako první musíš mít správně zapojení, kabely pečlivě do zdířek a zejména zapojit stejné fáze, tj. červený na čevený a bílý na bílý a u všech beden naprosto stejně.
Mělo by to po spuštění SW proběhnout komplet a už nemusíš do toho šahat, nastaví Ti to hlasitost, vzdálenost, dozvuky a pod. Jen to nechej proběhnout celé.
Hodně úspěchů a příjemný poslech z DK.
Ano filmy a DK
Akorát mám tušení, že velikost reprobeden byla jen předek a zadní.A u předku jsem nastavil velké repro, zadní jsem nastavil na malé. Ale centr je součástí předních si myslím, tak jestli jsem to nastavil správně, když přední boční mám velké sloupy ?
Fázi mám na 0
Volume na subwooferu mám do poloviny.
Frekvenci nastavím na subwooferu na 80 Hz
Na AVR jsem již dělal počáteční nastavení dle průvodce a též jsem kalibroval s pomocí kal.mikrofonu.
Tak
A kde mám teď manuálně nastavit ten high pass filter na 80 Hz a ten centr ?
A kde mám manuálně nastavit ten crossover na subwoofer na těch 80 Hz ?
Akorát mám tušení, že velikost reprobeden byla jen předek a zadní.A u předku jsem nastavil velké repro, zadní jsem nastavil na malé. Ale centr je součástí předních si myslím, tak jestli jsem to nastavil správně, když přední boční mám velké sloupy ?
Fázi mám na 0
Volume na subwooferu mám do poloviny.
Frekvenci nastavím na subwooferu na 80 Hz
Na AVR jsem již dělal počáteční nastavení dle průvodce a též jsem kalibroval s pomocí kal.mikrofonu.
Tak
A kde mám teď manuálně nastavit ten high pass filter na 80 Hz a ten centr ?
A kde mám manuálně nastavit ten crossover na subwoofer na těch 80 Hz ?
V menu toho receiveru se nastavuje HW, počet beden, sub a pod a tam je i záložka na nastavení Crossoveru a ten dej taky na 80 Hz. Ano kalibrovat za použití SW receiveru a přiloženého mikrofonu, který postavíš na stativ v místě poslechu.
Možná, když projedeš Youtube, tak tam bude u nějakého Denonu to nastavení a bude pro Tebe lepší to vidět na videu.
Centr by měl mít též svoje nastavení, pokud jej máš na velké, tak proto to tam pouští ty basy.
BTW: všechny bedny by měly být z jedné řady stejného výrobce.
Možná, když projedeš Youtube, tak tam bude u nějakého Denonu to nastavení a bude pro Tebe lepší to vidět na videu.
Centr by měl mít též svoje nastavení, pokud jej máš na velké, tak proto to tam pouští ty basy.
BTW: všechny bedny by měly být z jedné řady stejného výrobce.
- SESTAVA -
DENON AVR-X1600H DAB
Magnat Alpha RS12
Polk Audio T50
Polk Audio T15
Polk Audio T30
Kalibraci jsem pochopil na poprvé, dělal jsem ji celkem 2x a úspěšně a pečlivě.
Jaké velikosti beden mám tedy nastavit?
A jdu mrknout na to nastavení crossoveru, jestli to vůbec najdu
DENON AVR-X1600H DAB
Magnat Alpha RS12
Polk Audio T50
Polk Audio T15
Polk Audio T30
Jaké velikosti beden mám tedy nastavit?
A jdu mrknout na to nastavení crossoveru, jestli to vůbec najdu
- SESTAVA -
DENON AVR-X1600H DAB
Magnat Alpha RS12
Polk Audio T50
Polk Audio T15
Polk Audio T30
EDIT:
Takže velikosti beden se mi podařilo:
Přední jsem nastavil na velké (jsou to sloupy)
Center jsem nastavil na malé
Zadní jsem nastavil na malé
Je to tak správně?
Teď ty frekvence repro:
V nastavení mám toto, jak tedy správně nastavit?
U subwooferu to mám takto:
Jak správně nastavit a co vybrat, jestli LFE , nebo LFE + Main ?
Front speaker mě nepustí do nastavení
Tady také nevím co nastavit správně, jaký mód / Amp assign
No a tyto dva, to už je asi na mě jak to nastavím že?
Díky moc předem za reakce a pomoc s nastavením
DENON AVR-X1600H DAB
Magnat Alpha RS12
Polk Audio T50
Polk Audio T15
Polk Audio T30
EDIT:
Takže velikosti beden se mi podařilo:
Přední jsem nastavil na velké (jsou to sloupy)
Center jsem nastavil na malé
Zadní jsem nastavil na malé
Je to tak správně?
Teď ty frekvence repro:
V nastavení mám toto, jak tedy správně nastavit?
U subwooferu to mám takto:
Jak správně nastavit a co vybrat, jestli LFE , nebo LFE + Main ?
Front speaker mě nepustí do nastavení
Tady také nevím co nastavit správně, jaký mód / Amp assign
No a tyto dva, to už je asi na mě jak to nastavím že?
Díky moc předem za reakce a pomoc s nastavením
Hele víš co? Běž si stěžovat za tím hňupem co ti poradil, že 6tiohmový centr v 8mi ohmové sestavě nevadí. Tak tady to máš, koncák odchází a nebo už je načatý. Vohul to na max a znič to a reklamuj to dokud je čas, otázka je jestli ti uznaj reklamaci.
Prečo máš center na +9dB?? 13 dB vyššie ako L,R.. Nastav to na 0dB. Však ten center je rovnako citlivý ako hlavné (L, R) boxy.
Nezlob se, ale nesnáším oslovení HELE, na to nemám věk a vystupuji zde pod nějakým nickem, díky za pochopení elMuerte.
Ten údajný a dle tebe hňup je jeden z Vás a věřil jsem mu (stejné počty příspěvků jako Vy), takže jsem dal na jeho rady a tady vidíte, že to není jednoduché se dopátrat správné informace a od toho přeci jsou tyto fóra, abych se případně zeptal, nikdy není vše hned na poprvé.
Centr mám v pořádku, neodpálil jsem ho, nejsem idiot, abych to hulil na max a to praskání bylo v normě a jen asi 5 x 3 sukundy, umím taky trochu přemýšlet, než něco podělám, nedej bože zničím.Proto jsem se tady tázal Vás.
Centr už nepraská, nastavil jsem to dle doporučení výše a už je to v pořádku.Na zbylé otázky asi odpovědi nedostanu, ale i tak ještě jednou díky.
Centr mám na +9db, protože mi to tak zvukově vyhovuje, lépe mi vyzní hlasy postav a neztrácí se v celém rozsahu uprostřed, mám je (hlasy) prostě raději výraznější. 100 lidí / 100 různých vněmů zvuku
Ako myslíš... Len sa potom nediv, že center pri vyššej hlasitosti "praská"a to zase "nevyhovuje"..Pretože +12dB do centra proti L, R a aj subwooferu znamená viac ako 10x vyšší výkon do centra proti hlavným boxom, a to center jednoducho nezvládne,preto "praská", čo znamená, že zosilňovač (kanál pre center) je v limitácii a/alebo reproduktory mlátia mechanicky na doraz.. To dlho nevydrží.. Ak ti ide o dialógy a ich umiestnenie viac "do stredu" , tak daj hlavné boxy L, R bližšie k sebe a centru uber.
BVa
Díky, přeci jen to vyzkouším, nerad bych si zničil něco, co mám pár dnů.
Zkusím to nějak polaborovat s těmi dialogy, ale se sloupy hýbat nemůžu, není místo.
Díky, přeci jen to vyzkouším, nerad bych si zničil něco, co mám pár dnů.
Zkusím to nějak polaborovat s těmi dialogy, ale se sloupy hýbat nemůžu, není místo.
Tak jsem dal tu hlavní hlasitost centru a předních na 0dB a poladil jsem to trošku v každém vstupu zvlášť (mám uložené 4 vstupy - TV Movie, TV Music, PC Movie, PC music), ale v rozumné normě aby byli přední a centr vyvážené, takže maximálně +- 3dB od sebe.
Ještě jednou díky.
A také jsem upravil vzdálenost reproduktorů i když to byli jen centimetry, protože Audyssey to naměřilo celkem korektně, též jsem myslel, že právě Audyssey naměří i ty dB a Hz jednotlivých repro, bohužel, musel jsem to udělat ručně a jedině dobře, že jsem se zde zeptal Vás.
Ještě jednou díky.
A také jsem upravil vzdálenost reproduktorů i když to byli jen centimetry, protože Audyssey to naměřilo celkem korektně, též jsem myslel, že právě Audyssey naměří i ty dB a Hz jednotlivých repro, bohužel, musel jsem to udělat ručně a jedině dobře, že jsem se zde zeptal Vás.