Co dělá zvuk zvukem?
Co dělá zvuk zvukem?
Zdravím,
Nedávno jsem byl na jedné návštěve a tam to hrálo tak dobře, že bylo uplně jedno jestli se zapojily sluchátka nebo reprobedny. Prostě jsem si jen a jen užíval hudbu v podstatě ať bylo puštěno cokoliv. Jasně nebyla možnost s ničím jiným srovnávat třeba sem se dobře vyspal, ale zvuk měl podle mě vše co má mít od detailu, dynamiky, přesnosti, pohlazení až po křehkost. Už jsem na pár návštěvách byl. Tohle bylo, ale poprvé, že jsem si to úplně předstvil doma jak by to bylo bezvadný a těšil se na to, potvrdilo se mi, že ta dlouhá cesta plná strastí za to stojí. Pak je to jen radost z hudby.
Myslíte, že největší vliv může mít právě zesilovač? Samozřejmě za přepokladu, že věci kolem jako zdroj, kvalita nahrávek atd. jsou z kategorie, že se to dá taky poslouchat.
Díky za názory.
Nedávno jsem byl na jedné návštěve a tam to hrálo tak dobře, že bylo uplně jedno jestli se zapojily sluchátka nebo reprobedny. Prostě jsem si jen a jen užíval hudbu v podstatě ať bylo puštěno cokoliv. Jasně nebyla možnost s ničím jiným srovnávat třeba sem se dobře vyspal, ale zvuk měl podle mě vše co má mít od detailu, dynamiky, přesnosti, pohlazení až po křehkost. Už jsem na pár návštěvách byl. Tohle bylo, ale poprvé, že jsem si to úplně předstvil doma jak by to bylo bezvadný a těšil se na to, potvrdilo se mi, že ta dlouhá cesta plná strastí za to stojí. Pak je to jen radost z hudby.
Myslíte, že největší vliv může mít právě zesilovač? Samozřejmě za přepokladu, že věci kolem jako zdroj, kvalita nahrávek atd. jsou z kategorie, že se to dá taky poslouchat.
Díky za názory.
Re: Co dělá zvuk zvukem?
Myslím, že podstatnou roli hraje akustika místností. V dobře upravené místností bude levnější aparát hrát lépe než sebedražší v obýváku, napodobujícím nádražní halu. Tento trend ale bohužel v moderní architektuře převládá. Architekti asi neposlouchají hifi.

A další věc,která nesouvisí s hifitechnikou, ale má obrovský význam je momentální naladění a schopnost vnímání. To asi zná každý, kdo neposlouchá muziku jen jako kulisu. A je to docela esoterika, protože když to člověk chce dosáhnout, tak se to na 99% nepovede
Takže je i docela možné, že ta návštěva byla chvíle,kdy k tomu došlo a možná, že znova už by to nebylo ono, protože už by tady bylo očekávání, štourání se ve zvuku a následná frustrace 
Většina z nás hledá na svém aparátu mouchy a propadá "audiofilské nervozitě". Na návštěvě není co řešit, proto kolikrát tiše závidíme.
bh69 --> Absolutny suhlas. Niekedy to "nehra" a inokedy to "hra". A to nech mi potom niekto vysvetli (ked zelezo a skladby su tie iste) 
Na první otázku musím za sebe říct, že zvuk zvukem dělá nahrávka jako taková. Když tam zvuk nebude, tak s tím toho moc nenaděláme, můžeme se snažit a následně opíjet, že tenhle převodník, tahle přenoska, tenhle kabel, tamten zesilovač a já nevím co ještě, tomu napomohou, ale to už spíš patří do kategorie woodoo. Takže z mého úhlu pohledu jsem asi odpověděl i na druhou otázku…
Jinak musím dát za pravdu pánovi z Plzně (bh69), poslech je hodně o náladě, místě, případných dalších posluchačích, ale hlavně o tom nejdůležitějším, výběru hudby jako takové. Zkrátka musí to sednout.
Jinak musím dát za pravdu pánovi z Plzně (bh69), poslech je hodně o náladě, místě, případných dalších posluchačích, ale hlavně o tom nejdůležitějším, výběru hudby jako takové. Zkrátka musí to sednout.
by me zajimalo, kolik z vas vydrzi nehnute prosedet cele album v idelani poslechove pozici, ja to teda nevydrzim ani u filmu, kde je navic i obraz. vydrzim to max pri praci na kompu.
am: kdyz se zaposloucham, tak klidne vydrzim celou stranu desky...
- sostakovic
- Kontaktovat uživatele:
Můj názor na vliv jednotlivých součástí řetězce. Od nejdůležitějšího k méně důležitému:
akustika - bedny - zesilovač - zdroj zvuku - pak dlouho nic - kabely
akustika - jednoznačně největší rozdíly, podceňovaná věc
bedny - mezi klasickými hifi komponenty největší rozdíly ve zvuku, jasně patrné rozdíly na první poslech
zesilovač - rozdíly jsou již výradně menší než u beden, ale jsou celkem dobře slyšitelné
zdroj zvuku (konkrétně CD přehrávač) - malé rozdíly,abys slyšel rozdíly, musíš se už intenzivně snažit, ale rozdíly jsou. Pochopitelně předpokládám solidně udělaný přístroj, ne player z Tesca za 500
gramofon je jiný případ, tam je to trochu složitější
kabely- prakticky zenedbatelný rozdíl, svědčí o tom i to, jaké jsou o nich často spory, odpůrci požadujou slepé testy, zastánci se brání, to u repro nikdo nepožaduje, rozdíly jsou jasné
Ještě jedna věc. Často lidi píšou, že si šli poslechnout kabel, CD, zesilovač....
Vždy si poslechli celou sestavu, nelze to odpárat od sebe, roli hraje i sladění jednotlivých součástí.
akustika - bedny - zesilovač - zdroj zvuku - pak dlouho nic - kabely
akustika - jednoznačně největší rozdíly, podceňovaná věc
bedny - mezi klasickými hifi komponenty největší rozdíly ve zvuku, jasně patrné rozdíly na první poslech
zesilovač - rozdíly jsou již výradně menší než u beden, ale jsou celkem dobře slyšitelné
zdroj zvuku (konkrétně CD přehrávač) - malé rozdíly,abys slyšel rozdíly, musíš se už intenzivně snažit, ale rozdíly jsou. Pochopitelně předpokládám solidně udělaný přístroj, ne player z Tesca za 500
gramofon je jiný případ, tam je to trochu složitější
kabely- prakticky zenedbatelný rozdíl, svědčí o tom i to, jaké jsou o nich často spory, odpůrci požadujou slepé testy, zastánci se brání, to u repro nikdo nepožaduje, rozdíly jsou jasné
Ještě jedna věc. Často lidi píšou, že si šli poslechnout kabel, CD, zesilovač....
Vždy si poslechli celou sestavu, nelze to odpárat od sebe, roli hraje i sladění jednotlivých součástí.
co dělá zvuk zvukem?
to, na co je ucho nejcitlivější, tj. středy a nižší výšky.
existují vynikající systémy, které jsou slabší na basech apod.
žádný systém nedobrý na středech ale není a nikdy nebude vynikajícný.
můj názor.
to, na co je ucho nejcitlivější, tj. středy a nižší výšky.
existují vynikající systémy, které jsou slabší na basech apod.
žádný systém nedobrý na středech ale není a nikdy nebude vynikajícný.
můj názor.
ještě bych si dovolil lehce nesouhlasit se šostakovičem.
to, že většina cd-playerů zní stejně plastově (milovníci vinylu to znaj
) neznamená, že na zdroji záleží málo. zdroj je na začátku a každý jeho průser je na konci stonásobný.
špičkový zdroj v klidu pozvedne i průměrný zbytek sestavy.
to, že většina cd-playerů zní stejně plastově (milovníci vinylu to znaj
špičkový zdroj v klidu pozvedne i průměrný zbytek sestavy.
To je zase téma
Tady se akustika vynáší do nebes jako základ všeho atd..
Často je to záležitost u které dochází k nejvíce kompromisům. A musí k nim docházet. Ne každý má možnost mít vlastní poslechovou místnost a pokud je ta poslechová místnost současně obyvákem, pak je to celá řada kompromisů. Já bych třeba nechtěl bydlet (mít obyvák) v poslechové místnosti. To radši naopak, mít v obyváku HiFi. 99,9% akustický upravených místností se mi nelíbí a prostě bych to doma nechtěl. Většinou je to nevkusné, jsou to lapače prachu a prostě bych je kolem sebe nechtěl mít. A zvláště pokud je to udělané amatérsky, tak to bývá přetlumené, musíte mluvit o dost hlasitěji než v normální místnosti a já mám v takové místnosti divný pocit.
Nemohu souhlasit ani s pořadím které sem napsal Sostakovic.
Ta sestava by měla být svým způsobem vyvážená.
Asi nevyužiju potenciál Wilson Audio Alexandria, když zbytek řetězce bude Tesla.
Asi těžko využiju potenciál Wilson Audio Alexandria a monobloků Cello
když budu hrát z gramofonu GZ030 s krystalovou přenoskou, či z DVD přehrávače za 600 Kč
Atd..
to dadaft :
Tady se akustika vynáší do nebes jako základ všeho atd..
Často je to záležitost u které dochází k nejvíce kompromisům. A musí k nim docházet. Ne každý má možnost mít vlastní poslechovou místnost a pokud je ta poslechová místnost současně obyvákem, pak je to celá řada kompromisů. Já bych třeba nechtěl bydlet (mít obyvák) v poslechové místnosti. To radši naopak, mít v obyváku HiFi. 99,9% akustický upravených místností se mi nelíbí a prostě bych to doma nechtěl. Většinou je to nevkusné, jsou to lapače prachu a prostě bych je kolem sebe nechtěl mít. A zvláště pokud je to udělané amatérsky, tak to bývá přetlumené, musíte mluvit o dost hlasitěji než v normální místnosti a já mám v takové místnosti divný pocit.
Nemohu souhlasit ani s pořadím které sem napsal Sostakovic.
Ta sestava by měla být svým způsobem vyvážená.
Asi nevyužiju potenciál Wilson Audio Alexandria, když zbytek řetězce bude Tesla.
Asi těžko využiju potenciál Wilson Audio Alexandria a monobloků Cello
Atd..
to dadaft :
tohle je samozřejmě hloupost, pokud zbytek sestavy hraje bídně, pak mu sebelepší zdroj nepomůže. Pokud zbytek sestavy hraje lépe a ten zdroj ji limitoval, pak tam neměl co dělatšpičkový zdroj v klidu pozvedne i průměrný zbytek sestavy.
- sostakovic
- Kontaktovat uživatele:
To Renown, ano sladěnost sestavy, je samozřejmě důležitá.
)
To Dadaft: Myslím si, že zdroj nemůže pozvednout zbytek sestavy.
To Dadaft: Myslím si, že zdroj nemůže pozvednout zbytek sestavy.
šostakovič
mně to neva.
možná bych přidal ještě další pro mě důležitou věc: zrno.
zrnící přístroje mi vadí docela dost.
mně to neva.
možná bych přidal ještě další pro mě důležitou věc: zrno.
zrnící přístroje mi vadí docela dost.
Ja bych ten zdroj tak nepodcenoval. Co se ztrati (nebo naopak nechteneho vnese) na zacatku, to uz se pak nedozene. Jak rika trefne prislovi "z exkrementu bic neupletes"sostakovic píše:zdroj zvuku (konkrétně CD přehrávač) - malé rozdíly,abys slyšel rozdíly, musíš se už intenzivně snažit, ale rozdíly jsou.