Co je třeba k postavení audio pc ?
Co je třeba k postavení audio pc ?
Jak složit kvalitní stereo audio pc, co je k tomu třeba, případně naco se zaměřit, lze ve Windows ?
-
- Kontaktovat uživatele:
Re: Co je třeba k postavení audio pc ?
Tak hlavně je k tomu třeba spoustu znalostí z IT
@jogr: S trochou snahy se to dá zvládnout i bez předchozích zkušeností s IT, ale chce to snahu se trochu něco přiučit a zbytečně se toho nebát
Diskuse může být o tom, jak definuješ kvalitní stereo audio pc a o tom, jak se k němu pak dopracovat. A taky je otázka, zda opravdu potřebuješ stavět vlastní audio PC, anebo zda se tím chceš pobavit. Když jsem prodával své audio PC, podařilo se mi několika zájemcům vysvětlit, že ho vskutku nepotřebují - možná je to i Tvůj případ
.
Pokud tedy z jakéhokoli důvodu budeš stavět audio PC, pak zde jsou mé hlavní priority:
- napájení - já znám jen zdroje od HDPLEX (ty jsou považovány ve světě lineárních zdrojů za ekonomickou variantu) - od nich bych volil HDPLEX 300 + HDPLEX DC-ATX 400W HiFi
- USB karta se samostatným napájením (typicky PCIe rozhraní, což eliminuje NUC, asi až na vzácné výjimky)
- pasivní chlazení (skříně Streacom, HDPLEX)
Bylo u me pár návštěv, kteří si přinesli NUC. Řekl bych, že je to levnější a lepší cesta pro audio než použití "velkého PC", pokud nejsi ochoten do toho dát alespoň nějakou tu lepší USB kartu a pořešit to napájení. Pak se karta obrátí, ale cena taky roste. Další zlepšení jsem zaznamenal z dodatečnou ethernetovou kartou (SOTM). Nastavení BIOSu na snížení přebytečného výkonu se taky může projevit pozitivně.
A nakonec software. Windows lze - já spíše nedoporučuji, u mne vždy Linuxové distribuce hrály lépe. I naprostý laik dokáže rozchodit Daphile (zdarma) anebo Euphony (placené).

Diskuse může být o tom, jak definuješ kvalitní stereo audio pc a o tom, jak se k němu pak dopracovat. A taky je otázka, zda opravdu potřebuješ stavět vlastní audio PC, anebo zda se tím chceš pobavit. Když jsem prodával své audio PC, podařilo se mi několika zájemcům vysvětlit, že ho vskutku nepotřebují - možná je to i Tvůj případ

Pokud tedy z jakéhokoli důvodu budeš stavět audio PC, pak zde jsou mé hlavní priority:
- napájení - já znám jen zdroje od HDPLEX (ty jsou považovány ve světě lineárních zdrojů za ekonomickou variantu) - od nich bych volil HDPLEX 300 + HDPLEX DC-ATX 400W HiFi
- USB karta se samostatným napájením (typicky PCIe rozhraní, což eliminuje NUC, asi až na vzácné výjimky)
Bylo u me pár návštěv, kteří si přinesli NUC. Řekl bych, že je to levnější a lepší cesta pro audio než použití "velkého PC", pokud nejsi ochoten do toho dát alespoň nějakou tu lepší USB kartu a pořešit to napájení. Pak se karta obrátí, ale cena taky roste. Další zlepšení jsem zaznamenal z dodatečnou ethernetovou kartou (SOTM). Nastavení BIOSu na snížení přebytečného výkonu se taky může projevit pozitivně.
A nakonec software. Windows lze - já spíše nedoporučuji, u mne vždy Linuxové distribuce hrály lépe. I naprostý laik dokáže rozchodit Daphile (zdarma) anebo Euphony (placené).
Příklad pro představu - tohle jsem před rokem poskládal a nabízel k prodeji.
PS: Ta sestava je pro použití jen jako síťový transport zbytečně předimenzovaná.
PS: Ta sestava je pro použití jen jako síťový transport zbytečně předimenzovaná.
Euphony teď s tou novou verzí ještě občas na nějakých strojích pokulhává. Já jsem přešel na http://www.audio-linux.com a jsem naprosto spokojený. Sám jsem si audio PC skládal loni podle rad lidí z fóra. Koupil jsem Intel NUC, akasa pasivní skříň, lineární zdroj Teradak z aliexpresu a linuxovou distribuci.
Kdyby nekdo chtel, nabidnu svou zakladni desku s integrovanym cpu J4005M Asrock a k ni 8GB Ram Crucial DDR3 pameti. Mohu to i zajemci seskladat/zprovoznit (v bedne a s Harddiskem).
Se skládáním pc problém nemám, skládal jsem pc, dokonce jsem pracoval ve firmě která začala dělat počítačové sítě jak jedna z prvních, tenkrát to byl systém,myslím po koaxu a bnc konektorech, kabeláž UTP cat.4, takže něco o tom vím. Chtěl jsem vědět co to obnáší,co je k tomu třeba, jestli bych něco složil z hardweru který mám uložen v garáži. En tak pro porovnání, audio sestavu mám, myslím celkem slušnouFS píše: ↑02 říj 2022 01:45@jogr: S trochou snahy se to dá zvládnout i bez předchozích zkušeností s IT, ale chce to snahu se trochu něco přiučit a zbytečně se toho nebát![]()
Diskuse může být o tom, jak definuješ kvalitní stereo audio pc a o tom, jak se k němu pak dopracovat. A taky je otázka, zda opravdu potřebuješ stavět vlastní audio PC, anebo zda se tím chceš pobavit. Když jsem prodával své audio PC, podařilo se mi několika zájemcům vysvětlit, že ho vskutku nepotřebují - možná je to i Tvůj případ.
Audio-Linux (byl tam tuším nějaký drobný poplatek za download) jsem taky měl nějakou dobu nainstalovanou paralelně s jinými (AudioPhile Linux doupravený pro mé potřeby, SnakeoilOS, běžné Ubuntu, dočasně starou verze Euphony, Gentoo Player). Skýtá mnoho možností a jeden se tam může prostudováním těch scriptů i leccos naučit, ale přišlo mi to jako začátečníkovi méně stravitelné - je to ovšem jen můj názor. Po zvukové stránce se mi nový Euphony Stylus (pozorn na starší verze bez přídomku Stylus - tam se jedná o přebalený AudiophileLinux, který je zdarma) zdá být nejlepší z toho, co jsem kdy zkoušel - ale zase mi nevyhovovalo to prostředí.novtom píše: ↑02 říj 2022 08:23Euphony teď s tou novou verzí ještě občas na nějakých strojích pokulhává. Já jsem přešel na http://www.audio-linux.com a jsem naprosto spokojený. Sám jsem si audio PC skládal loni podle rad lidí z fóra. Koupil jsem Intel NUC, akasa pasivní skříň, lineární zdroj Teradak z aliexpresu a linuxovou distribuci.
Máš. Upřímně řečeno, jako první reakci na Tvůj příspěvek jsem chtěl natvrdo napsat, že audio PC bude ve Tvém systému nejspíše brzda - ale to bych to toho zbytečně projektoval svou zkušenost, kdy jsem nakonec skončil u hotového výrobku.
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
stavba vlastniho audioPC je nekonecny pribeh, pokud se s tim nechces drbat a ladit a ladit a zlepsovat (a stejne se dostanes na cenu nebo vys nez u firemniho streameru..) tak si porid rovnou streamer primereny tve sestave. A jo, hraju uz dlouha leta na svych ruznych audioPC
Ja bych rekl, ze NUC s Euphony, pripadne jeste s linearnim napajenim, je takove stale jeste relativne levne, ale uz slusne reseni. Je to sice omezeno jen na USB vystup, nebo ethernet, kde je jeste potreba nejaky endpoint, ale je to celkem jednoduche s nic moc piplanim kolem, protoze tech moznosti tam tolik neni. Stavba audio PC muze byt sice zabava, ale jak pisi ostatni, uz to pak stoji stejne, nebo i vic, nez firemni krabicky. Do toho by se mi asi nechtelo jit.
@FS: Ten Metronome DSS co mas je pouze transport ne? Pouzivas neco lepsiho jako server, nebo to do toho posilas rovnou z nejakych ulozist a streaming sluzeb?
@FS: Ten Metronome DSS co mas je pouze transport ne? Pouzivas neco lepsiho jako server, nebo to do toho posilas rovnou z nejakych ulozist a streaming sluzeb?
- PavelDosko
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
NUC s linearnim napajenim neni drahe ale ani slusne reseni
Yiakubou píše: ↑02 říj 2022 12:20Ja bych rekl, ze NUC s Euphony, pripadne jeste s linearnim napajenim, je takove stale jeste relativne levne, ale uz slusne reseni. Je to sice omezeno jen na USB vystup, nebo ethernet, kde je jeste potreba nejaky endpoint, ale je to celkem jednoduche s nic moc piplanim kolem, protoze tech moznosti tam tolik neni. Stavba audio PC muze byt sice zabava, ale jak pisi ostatni, uz to pak stoji stejne, nebo i vic, nez firemni krabicky. Do toho by se mi asi nechtelo jit.
Jiná zkušenost a nároky, jiný názor, to je OKNUC s linearnim napajenim neni drahe ale ani slusne reseni

Ale pořád si stojím za tím, že pokud nemám pro "audio PC" doma jiné použití (média centrum s videem, média server), než čistě jako endpoint, tak bych šel cestou hotového řešení - třeba SOTM SMS-200 Neo i bez upgrade vnitřní kabeláže je hodně dobrý. Já doma zápasím s nedostatkem místa a tudíž mi audio PC sloužilo i v jiných rolích, což nějak omlouvalo výslednou cenu, ale nakonec jsem stejně skončil u hotového zařízení.
DSS je čistý streamer. Seznam funkcí je z dnešního pohledu neakdevátní, ale po zvukové stránce je to výborné (hlavně HDMI propojení na firemní DAC cAQWO).
Co platím QOBUZ, tak zjišťuji, že primárně streamuji. Své původní pasivně chlazené audio PC (již bez JCAT karty) používám v případě potřeby jako media server (mám oblíbený minimserver).
Taky docela využívám BubbleUPNPServer, kde zkouším DRC pro korekci basů, anebo zvyšuji stabilitu QOBUZ (přeskakování na další skladbu před dokončením stávající). Když QOBUZ hodně zlobí, používám jej přes Daphile, přesněji přes Logitech Media Server v Daphile, což se jeví zatím jako nejstabilnější.
FS: ked pouzivas Metronome DSS ako transport, tak ako riesis DRC?