Co vylepšit jako další krok?
Co vylepšit jako další krok?
Zdravím všechny hifisty, měl bych takový obecnější dotaz. Momentálně hraju ze sestavy PC HQplayer > RME ADI-2 DAC > Creek Evolution 50A > stavěné regálovky plus pasivní subwoofer buzený levným německým zesilovačem Reckhorn A-409. Se zvukem jsem spokojen, resp. dostal jsem se hlavně díky bednám kamarádovy začínající manufaktury dál, než bych kdy čekal. Předtím jsem měl KEF LS50 Wireless, které jsem chápal jako vrchol, který jsem schopný zaplatit, no a dostal jsem se mnohem dál.
Ale k věci... Nedávno jsem doma našel kabely, který mi z metráže kdysi dělali v Rodel audio a byl jsem překvapen, jak velký posun ve zvuku tam oproti předchozímu no name kabelu od kamaráda byl. Dotaz tedy směřuje k tomu, co s rozpočtem dejme tomu 15-20 tisíc, zlepšovat jako první. Jestli transport (pc mám celkem tiché, ale nijak zvlášť ošetřené pro audio), nebo repro kabely, nebo dokonce nějakou síťovou filtraci. U toho posledního totiž zjišťuji a fakt si myslím, že nejde o placebo, že když poslouchám brzy ráno, tak je zvuk jakoby čistší a klidnější, což si možná mylně spojuju právě se zarušením sítě.
Předem díky za případné rady a doporučení na osvědčené výrobky, které by k mé sestavě měly smysl.
Ale k věci... Nedávno jsem doma našel kabely, který mi z metráže kdysi dělali v Rodel audio a byl jsem překvapen, jak velký posun ve zvuku tam oproti předchozímu no name kabelu od kamaráda byl. Dotaz tedy směřuje k tomu, co s rozpočtem dejme tomu 15-20 tisíc, zlepšovat jako první. Jestli transport (pc mám celkem tiché, ale nijak zvlášť ošetřené pro audio), nebo repro kabely, nebo dokonce nějakou síťovou filtraci. U toho posledního totiž zjišťuji a fakt si myslím, že nejde o placebo, že když poslouchám brzy ráno, tak je zvuk jakoby čistší a klidnější, což si možná mylně spojuju právě se zarušením sítě.
Předem díky za případné rady a doporučení na osvědčené výrobky, které by k mé sestavě měly smysl.
Naposledy upravil(a) Herrer dne 14 led 2019 09:37, celkem upraveno 1 x.
Nadral reprosoustavy
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Re: Co vylepšit jako další krok?
Popisujes svou sestavu, ale ten zdaleka nejdulezitejsi komponent jsi vynechal - akustiku tve poslechovky.
Pokud zatim nemas nijak kontrolovane upraveno (mereni a z nej vychazejici cilene upravy), povenuj se tomu. Prinos bude vetsi nez pri vymene komponent.
Pokud zatim nemas nijak kontrolovane upraveno (mereni a z nej vychazejici cilene upravy), povenuj se tomu. Prinos bude vetsi nez pri vymene komponent.
Pítrs: Jj, díky, chápu, tady mám problémy a nevím, nakolik jsou ještě řešitelné. Mám malý pokoj cca 15 m², navíc sestava je na širší straně, sedačka u zdi, takže bída... Plovoucí podlaha, koberec řešit nemůžu kvůli perskému kocourovi
Alespoň jsem do oken dal těžší zatemňovací závěsy a naproti sestavě nechal udělat velkou knihovnu. Víc už moc nevymyslím, maximálně něco málo za bedny a na strop, ale tu místnost by to vizuálně ještě zmenšilo, tak nevím no. Momentálně mám bedny nějakých 65 cm od zadní zdi, na jedné straně 40 cm od boční, na druhé straně je taková příčka, jakoby bar, který odděluje kuchyňskou část. Při jakémkoliv posunu beden směrem do místnosti cítím, jak se krásně prohlubuje scéna. Vím, že by to mohlo být mnohem mnohem lepší, ale to bych musel bourat nosnou zeď a překopat vlastně vše 
Nicméně pokud by to i v takhle špatných podmínkách stálo za to, rád si nechám vše proměřit a nechám si poradit kam, co a za kolik.

Nicméně pokud by to i v takhle špatných podmínkách stálo za to, rád si nechám vše proměřit a nechám si poradit kam, co a za kolik.
Nadral reprosoustavy
Vim,ze sestavu mas primo v obývací casti,neni snadne vse prekopat,ale resil jsem podobné v samostatne poslechovce +- 18m2. Zacinal jsem tez na šířku,pak vse otočil a prestavel na délku. Musim rict,ze to byl zvukový posun pomalu větší,nez upgrade komponent. Tedy ta akustika je opravdu velmi,ale velmi důležitá.
No vzdyt jsem to taky napsal bez zvuku 

Takže asi nic že? Žádný supervýhodný Atohm Zef nebo geniální digitální transport.. . Prostě zbourat barák a postavit kolem beden novej 

Nadral reprosoustavy
- sonofstars
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Presne, i 20tis do akustickych uprav byla u me lepsi investice nez kdyz jsem si hral s filtrem a kabelazi. Na kabelaz a filtr ale dojde taky, to se neboj. O nic neprijdes 

Akusticke upravy mohou byt i police a knihy. Nemusi to vzdy byt specialni ctverce 60x60 s nejakym difuznim prvkem.
Akusticke upravy mohou byt i police a knihy. Nemusi to vzdy byt specialni ctverce 60x60 s nejakym difuznim prvkem.
- sonofstars
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Nevim jestli ta zahrada je vtip. Já to zkoušel a byl jsem zklamaný. Např. basy někam zmizely a já je už nenašel. A to jsem vyndal i druhou záslepku z basreflexu. Celkově to vůbec nešlapalo. Doma mám jeden ucpaný a spodky jsou akorát. Předpokládám , že výrobci domácích repro ladí jejich zvuk do uzavřeného prostoru.
- sonofstars
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Nebyl. Venku nemas akusticke limity mistnosti. Hralo mi to pekne 

Ale neco na tom tvem poznatku byt muze. Mel jsem jedny bedny co mi doma nehraly bass a kamarad mrknul a posunul bedny blize ke zdi. Pak uz to hralo pekny bass.
Ale neco na tom tvem poznatku byt muze. Mel jsem jedny bedny co mi doma nehraly bass a kamarad mrknul a posunul bedny blize ke zdi. Pak uz to hralo pekny bass.
Zkoušel jsem to i s jinými repro a vždycky venku ty "koule" chyběly takže já bych se ven určitě nestěhoval 

V létě to venku jde,ale v zimě jsem musel vzdycky ráno pred poslechem škrábat display cd prehravače.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Já jsem zkoušel sestavu vynést na zahradu několikrát. Zvuk fenomenální, pro mne referenční akustika. Basům jsem musel trochu pomoct tím, že bedny hrály proti velmi hrubé kamenné zdi a nedostatek jsem nepociťoval. Jinak basy naprosto perfektní, protože byly zcela bez dozvuku a ozvěn. Stejně jako zbytek pásem. Perfektní lokalizace, velmi hluboký a široký prostor. Prostě zvukový ráj.
Bedny byly od zdi cca 5 m a hrály směrem do ní. Mezi bednama a zdí bylo poslechové místo cca 2 m od zdi. Jinak v podstatě volný prostor všude kolem - za bednama cca 6 metrů keře, vlevo a vpravo od beden min 10 m nic. Na zemi hustá tráva.
Logickým negativem bylo, jak ten volný prostor šíleně žral výkon.
Bedny byly od zdi cca 5 m a hrály směrem do ní. Mezi bednama a zdí bylo poslechové místo cca 2 m od zdi. Jinak v podstatě volný prostor všude kolem - za bednama cca 6 metrů keře, vlevo a vpravo od beden min 10 m nic. Na zemi hustá tráva.
Logickým negativem bylo, jak ten volný prostor šíleně žral výkon.
Takže barák bourat nemusím. Prostě stačí počkat, až bude hezky 

Nadral reprosoustavy