Co za bedny z amp. SONY TA-F550ES

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Co za bedny z amp. SONY TA-F550ES

Příspěvek od progsociety »

Borek píše:
27 bře 2021 22:43
Jsou to jen tipy, které mi přišly v minulosti zajímavé a mohly by být právě tou volbou do začátku a mají phono. Nikdy jsem neměl možnost přímého porovnání A60 a A400. S časovým odstupem jsem vnímal A60 jako lepší. Oba byly zábavnější než mnohem dražší Sony...
Z toho dedukujem, že kto hľadá zábavu, nekúpi si Sony. Však ono to podľa mňa nemá byť o zábave, skôr o nudnom, nezábavnom, suchom, mdlom, ale MOŽNO presnejšom (môj subjektívny názor - neviem ohodnotiť, ktoré značky to robia viac alebo menej presné). MOŽNO preto mám 730ES + 9 ďalších soňákov. A ako spomenul DinosaurJr, melodika, harmónia, súlad, čiže prepojenie stredov a výšok v tomto prípade rozhodujú :)

Borek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borek »

Jsem rád, že příběh někam dospěl. Ale jak se potvrzuje, je to cesta osobního poznání. Už jsem se nechtěl k tématu vracet, ale považuji za nutné svůj příspěvek upřesnit. Hrály prostě lépe než mnohem dražší zesilovače Sony z řady ES. Zábavností myslím záživnost poslechu, to v žádném případě neznamená, že Sony byly příkladem přesností a neutrality. Ale na druhé straně jak jsem uváděl, je zde spousta vlastníků Sony, kteří nepotřebují nic řešit a srovnávat a zachovávají věrnost značce, jsou spokojení. Pro mne byly od Sony srdcovkou espritové přehrávače řady X777, 779, 707, 557 ESD... je to má osobní zkušenost, nic víc nic mít. Pro mne byla nepříjemná a drahá. Každý si musí najít to svoje.

progsociety
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od progsociety »

Fajn, díky za odpoveď i za ochotu vrátiť sa k tejto téme. Aj snaha o upresnenie tu bola, to sa cení. A som rád, že pojmy "presnosť" a "neutralita" zostali ponechané presne tam, kam patria - v subjektívnej rovine.

kangaroo92
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kangaroo92 »

Vážení dámové a páni, znovu otevírám téma, jelikož došlo v mém snažení a honbou za lepším zvukem k několika posunům.

1) S pioneerem A-616 jsem nakonec spokojen nebyl. Zaprvé jsem na zesilovači objevil vadu, která bude zřejmě lehce opravitelná a vadí pouze při poslechu gramofonu, nicméně celkově jsem od zesilovače čekal zkrátka něco jiného a dal jsem ho tedy opět do inzerce.

2) Jako náhradu jsem včera jel koupit yamahu ax-700 kousek od domoviny. Pokud se nepletu, tento model mi v průběhu vlákna doporučoval Borek. Asi hodinu jsem u původního majitele vše zkoušel, vše fungovalo na jedničku.

3) Přijel jsem domů. a pak se začalo vše srát :D Popíšu vám sled událostí, co se děly od cca neděle.

- zapojil jsem pioneera a zjistil tu drobnou závadu (jedná se o závadu na potenciometru, nejde dotočit úplně do nuly a ve své "nejnižší" poloze z něj šel zvuk do pravého kanálu, přičemž ten zvuk zněl otřesně plechově a ploše, jak z čínského repráčku z tržnice za 150 korun.. Po zvyšování hlasitosti nejdřív bylo ticho, pak začal hrát pouze levý kanál.. pravý kanál se začal ozývat až zhruba v takové hlasitosti, že sousedi už by asi nadšení nebyli.. Balance a všechny korekce na nule ...
- nicméně, zapojil jsem gramec, pustil si desku, zvuk poměrně fajn, ale ačkoliv byl čistý, něco mi v něm chybělo.. poznámka: rozestavěné jsem to měl tak, že mám bedny, mezi nimi zesilovač a na něm gramofon ... dočasně
- potom jsem tedy hledal na bazarech náhradu, našel tu yamahu, jel pro ni, vyzkoušel, koupil dovezl. Gramofon jsem z polohy "na zesilovači" zvedl, položil ho na polici vedle, na pioneera jsem posadil yamahu, abych se nemusel jebat s přesouváním veškeré kabeláže a na případné zkoušení měl všechny vstupy a výstupu obou zesáků po ruce. Bedny jsem přepojil do yamahy, a nahoru, na oba zesilovače, položil gramec.
- zapojím gramec, přepnu vstup, pouštím gramec.. a zvuk stojí za vyližprdel, totální katastrofa, v gramofonu chrčí ...

No a teď popravdě nevím, co úplně s tím. Včera jsem nad tím ještě asi další dvě hodiny laboroval, nejdřív jsem si dal pozor na to, aby gramec byl v rovnovážné poloze, potom jsem zkusil znovu zapojit vstupy a výstupy, pořád cca stejný problém. Pak jsem zkusil yamahu vypnout a přepojit zpět pioneera a světe div se, zvuk stál najednou taky za pikaču, úplně jiný než před dvěma dny. Pak mě napadlo, že by do gramofonu teoreticky mohly nově jít vibrace z basových reproduktorů, protože vyvýšením pozice "o další zesilovač výš" se dostal téměř do jejich úrovně. Zkusil jsem gramec tedy položit na zem, ale problém přetrval. Pak jsem se na to už pro včerejšek vykašlal, páč jsem byl pěkně nasraný :D

Dnes, než se na to znova vrhnu, jsem přemýšlel co tedy s tím. Co mohlo najednou chrčení (převážně se objevující při basových pasážích písní, znějící ze středových a výškových repro) způsobit? Dodatečně jsem četl ještě článek zde na fóru o tom, že gramec by měl být ve zdi. Problém je u mě ten, že v místě, kde gramec je, je pouze příčka. Zatím se mi do ní tedy úplně nechce vrtat, dokud to nebude nutné. Otázka zní, čím myslíte, že by taková náhlá změna zvuku mohla být? Může to skutečně způsobovat chytání vibrací? Zkusím to dnes zapojit tak, aby gramofon byl buď úplně jinde, nebo v původní výšce "na jednom zesilovači", ale musím nejdřív trochu vychladnout, než se do toho pustím, tak jsem si řekl, že zde alespoň hodím update, co se s mou sestavou děje... a třeba mi někdo poradí.

Díky za případné reakce a ať to hraje!

DRVOŠTĚP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRVOŠTĚP »

Prohlédnout kabeláž a uzemňovací kabel gramofonu.

kangaroo92
Kontaktovat uživatele:

Uzemnňovací kabel to nemá :D

DRVOŠTĚP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRVOŠTĚP »

Co to je za gramec ?

kangaroo92
Kontaktovat uživatele:

Technics SL-B3 s přenoskou Sony XL-MC3 ... nutno poznamenat že původní majitel yamahy u kterého jsme to zkoušeli měl MM přenosku.. ale pochybuju že by to mělo dělat nějaký problém, přepínač tam je

Borek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Borek »

Otázka je, jestli jsou všechny přístroje technicky v pořádku. Může být závada na kabeláži gramofonu, na vstupech zesilovačů, přepínačích, kontakty, zemění... Někdy se to sice "sejde", ale je ten gramofon zaručeně OK? Asi postupně, pokud možno v klidu, vylučovací metodou... zapojení, přepínání, případně vyzkoušet jinde, jiné vstupy...

DRVOŠTĚP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRVOŠTĚP »

Na fotkách na netu vidím uzemňovací kablík.

kangaroo92
Kontaktovat uživatele:

V tom případě bych tedy poprosil o radu, kam zemnící vodič patří? Přikládám fotky gramofonu zezadu a zespod. Díky za odpověď!
Obrázek
Obrázek
Obrázek

kangaroo92
Kontaktovat uživatele:

Tak co jsem zatím vykoumal z internetu tak nejspíš by mohlo jít "přidělat" nějaký kabel na mosaznou část vespod gramofonu.. ?

DRVOŠTĚP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DRVOŠTĚP »

Na fotkách z netu je vidět kablík zezadu vlevo jak jde souběžně s kabelem pod základnou raménka. Viz třeba tady https://www.sbazar.cz/fsaudio/detail/13 ... nics-sl-b3

kangaroo92
Kontaktovat uživatele:

no, to sice máte pravdu, ale bohužel z mého gramofonu zemnící kablík nevede jak můžete vidět.. Tak jedině se podívat dovnitř no, ale podle všeho, co jsem četl, tak by mělo stačit ho chytit někde na kostru kovové části gramce

Odpovědět