DAC - přehrávání z PC

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
novtom
Kontaktovat uživatele:

DAC - přehrávání z PC

Příspěvek od novtom »

Jelikož mám spoustu hudby v počítači, rád bych ji přehrával přímo z něj (Apple Macbook).
Chtěl bych, aby úroveň poslechu byla alespoň "jako z CD" na této starší soustavě:

Pioneer A-443 (zesilovač)
Pioneer PD-S 701 (CD)
KEF Q15 (repro)

V současné době vypaluji hudbu na CD a následně pouštím v CD přehrávači, ale je to značně krkolomné. Můžete mi prosím poradit, jaký DAC byste použili?

Dále by mě zajímalo, jestli tato zařízení fungují i jako zvuková karta, kterou zapojím do USB, na notebooku nastavím ext. zvuk a můžu hrát. Člen tohoto fóra (ahoj Jirko ;) ) mi ještě poradil mezizařízení M2tech hiface, které převede USB na digitální koax. Mám i hudbu 24/96, pokud by DAC uměl i toto, nebylo by to na škodu.
Chtěl bych adekvátní zařízení k mým repro, nemá cenu kupovat High-End DAC, když nevyužiju jeho potenciál, protože nemám odpovídající repráky za několik desítek tisíc.

Napadlo mě něco na tento způsob:
Pro-Ject DAC Box USB

Máte-li někdo jiný návrh, uvítám jakékoliv řešení.

Díky za tip

zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: DAC - přehrávání z PC

Příspěvek od zdenoeddie »

DAC Box S USB je urcite dobra volba. Alebo skus DAC Box DS, ten zvlada aj USB 2.0 ;)

vonvichousch
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od vonvichousch »

P-J DAC Box USB napojený na PC mám a musím říct,že proti integrované zvukovce to byl markantní rozdíl,když jsem to poprvé zapojil.

petrL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrL »

Ebay je "USB DAC" plná, jestli ses ještě nedíval.

novtom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novtom »

A máte s tím někdo zkušenosti?

http://www.ebay.com/itm/Tube-DAC-Preamp ... 1c199fd74d

http://www.ebay.com/itm/HLLY-HIGH-END-S ... 4d06c976cb

Dávat tam krabičku za "500" se mi tam dávat nechce, takovou mám od TV a když to přeženu zkrz, tak to lépe nehraje :-(.

Díky

MirJel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MirJel »

Pouzivam malinkou bezdratovou Apple TV, optikou napojenou na DAC CA Magic Plus a jsem spokojen... Je to bezdrat, umi to nativne jednim kliknutim bezdratove obslouzit kazdy vyrobek Apple, nebo dokonce i PC s nainstalovanym iTunes... Stoji to par korun a je to kvalitni... Samozrejme najdes jiste lepsi reseni. ale v teto cenove kategorii a s timto komfortem tezko...

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

MirJel píše:Pouzivam malinkou bezdratovou Apple TV
to ale umi prehravat pouze mp3, FLAC nezvlada ?

mirino_h
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirino_h »

Da se flashnout pomoci prohramu aTVFlash. appleTv moznosti se rozsiri i oprehravani Flacu, mkv, DVD, moznost pripojeni externiho disku, moznost pripojeni sitoveho disku atd. A AppleTV lze porad dostat jednoduse zpet do tovarniho nastaveni a dokonce lze provadet i pripadnou aktualizaci firmwaru. Mne to tak funguje bez problemu. Absolutne tiche. apleTV pouzivam ale spise na video. V poslechovce mam na prehravani flacu Macmini. Na prehravani tam lze pouzit lepsi soft (Amarra, Decibel), lze nastavit vystupy. Je ale podstatne drazsi nez appleTV

slayerss
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od slayerss »

Nemá Mac docela solidní koax nebo optic výstup? Mě se zdá že je použitelnej, pokud tam je.

novtom
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novtom »

Nad Apple TV jsem koketoval už před nějakou dobou, nakonec jsem to vyřešil redukcí do HDMI, tak že jsem spojil iPad s TV a přes wifi můžu přehrávat z počítače. Ale musí to jít přes TV. Já bych chtěl něco, co půjde přímo z PC, aby ten zvuk byl co nejkvalitnější (nevím přesně, ale údajně vzduchem přes Apple TV, dochází ke konverzi na mp3 320 kbps).
Ve hře jsou dvě varianty:
Firestone Fubar IV+, do kterého bych přes USB zapojil počítač, do optiky DVD mechaniku (tím bych se zbavil CD přehrávače), a do coaxu televizi.

Druhá varianta je:
zde v inzerátu Carrat Sapphire + zařízení, které převede USB na coax (http://www.hifipartner.cz/Item.aspx?ID=8154) a opět optikou přes DVD.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

za poslední dva týdnyx jsem měl možnost otestovat v přímém poslechu proti sobě :
Pro-Ject DAC Box DS - cena 400 Euro, podporuje USB Audio Class 2, DAC PCM1792, 24/192, dva přepínatelné filtry, vstupy koax, opto a USB
Micromega MyDAC - cena 300 Euro, podporuje USB Audio Class 2, DAC PCM1792, 24/192, dva přepínatelné filtry, vstupy koax, opto a USB
Cambridge Audio DACMagic+ cena 500 Euro, podporuje USB Audio Class 2, DAC Wolfson, typ si už nepamatuji, 24/192, tři přepínatelné filtry, vstupy více koax, opto a USB
Musical Fidelity M1DAC cena 500 Euro, nepodporuje USB Audio Class 2, pouze adaptivní přenos 16/48, DAC PCM1796, 24/192, vstupy koax, opto a USB

první tři podporují asynchronní přenos dat z USB. Operační systémy Apple a Linux podporují nativně 24/192, Windows pouze 24/96, k tomu aby Windows mohly hrát z USB 24/192 potřebují driver.
V tom testu Musical Fidelity celkem odpadl, příjemným překvapením byl zvuk Micromegy, očekával jsem o moc méně z plastové piksličky. Cambridge Audio mne překvapil dobrým zpracováním, ale CA k němu nedodávají driver pro Windows. Micromega jej má ke stažení na svých stránkách a Pro-Ject jej dodává na CD-ROMu. Pro mne vítěz Pro-Ject DAC Box DS s filtrem 1.

Ta věc Carat Sapphire je podle mne k ničemu, navíc je to adaptivní 24/96, - o ničem, Firestone Fubar jak by smet !
Zdaleka se nevyrovnají Pro-Jectu, Micromega či Cambridge Audio

Jsem na výrobě Pro-Jectu zainteresován, proto mé názory mohou být tendenční

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

Renown: bolo by možné zverejniť nejaké merania Pro-Ject DAC Boxu? Aby neboli pochybnosti, že Vami preferované prevodníky hrajú aj správne.

Mimochodom aj DAC so "zatracovaným" synchrónnym USB prenosom môže byť kvalitný. Ale je nutné aby mal vlastné hodiny, a neodvodzoval si ich z USB zbernice. Napríklad tento modul: http://www.yoyodyneconsulting.ca/pages/ODAC.html (hoci má tiež svoje muchy; napríklad nie je odolný voči zemným slučkám)

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Miero píše:Mimochodom aj DAC so "zatracovaným" synchrónnym USB prenosom môže byť kvalitný. Ale je nutné aby mal vlastné hodiny, a neodvodzoval si ich z USB zbernice.
no nevim .. co jsou mu platne hodiny, kdyz nema vliv na prichozi data ? Jedine, ze by mel dostatecne velky vnitrni buffer, ktery by vykyvy eliminoval, pak by se to de facto principielne blizilo k asynchronnimu prenosu, jen by misto rizeni zdroje dat (PC) prevodnikem data fungoval ten vstupni buffer.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

To Miero :

já nemohu zveřejňovat nic co nezveřejní Pro-Ject Audio Systems ve Vídni, takže tohle bude asi problém.
Mohu dát odkaz na firemní stránky se specifikací DAC Boxu DS http://box-designs.com/main.php?tech=da ... al&lang=en
Pro asynchronní přenos dat z USB používá technologii firmy XMOS, což je v současné době klasika kterou používají skoro všichni a viděl jsem ji i v DACu za 8000 USD
DA převodník je Burr-Brown PCM1792.

Další velkou výhodou DAC Boxu DS je displej, který zobrazuje jakou vzorkovací frekvenci skutečně váš DAC zpracovává. Třeba Micromega nic takového nemá, Cambridge má LEDky. To pak může vést k tomu, že máte nesprávně nastavené PC a Foobar (například) a že přehráváte FLAC 24/192, Foobar ve stavovém řádku sice ukazuje 24/192, ale z USB leze třeba 48kHz. A vy to nepoznáte, protože nemáte informaci o skutečném kmitočtu.

Miero
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Miero »

bh69:
jj, niečo ako malý buffer na strane DACu to určite chce, ale tiež:
- mať čas v počítači synchronizovaný cez internet s atómovými hodinami
- audio prehrávač, ktorý sa riadi podľa reálneho času a nesypal tam dáta "čo to dá"

Nepopieram, je to náročnejšie ako asynchrónny prenos, ale nie neriešiteľné.

Renown:
Jasné, rozumiem. Ale prakticky si to môže ktokoľvek kúpiť, namerať a zverejniť...

Napríklad moje domáce merania DIY DACov na zvukovej karte:
- CS4398 z eBay - THD 0.0006%, THD+N 0.002%
- ODAC - THD 0.0024%, THD+N 0.0036%
- Buffalo 3 - THD 0.0002%, THD+N 0.0019%

A ak by som to mal len porovnať s jediným technickým parametrom uvedeným u Project DAC Boxu, t.j. THD < 0,01% .. tak by ma to teda nenadchlo.

Samozrejme, že to harmonické skreslenie nie je až taký dôležitý parameter, a celková odladenosť je oveľa dôležitejšia.

Z toho dôvodu nedoporučujem ani jeden zo svojich DACov, pretože všetky majú nejaké nedostatky ;-)

Odpovědět