uvažuji o koupi domácí sestavy – pro přehrávání vinyl. desek, přehrávání filmů DVD/Blu-Ray, event. přehrávání CD.
Upřednostňovala bych provedení v bílé/stříbrné/zlaté barvě. Černá pro elektroniku není má oblíbená, i když je mi jasné, že za jinou barvu si připlatím.
Cenové rozpětí 30 000 – 40 000 Kč
1) Je reálné pořídit nějakou sestavu, nelpím úplně na profi sestavě, ale zároveň nechci úplný základ. Dá se vše komplet pořídit do této ceny alespoň v „nějaké“ kvalitě?
Jelikož jsem v tomto úplný nevzdělanec, budu mít pár pro vás ostatní jistě „základních dotazů“, snad se tu ale najde někdo, kdo se slituje a objasní mi to.
Zhruba jsem se tak dívala, co budu potřebovat, jedná se mi o to, abych mohla přehrávat LP desky, mohla si pustit CD oblíbené kapely nebo přehrát oblíbený film ať už na BL/DVD a vychází mi, že budu potřebovat zhruba toto:
- Gramofon
- Blu-Ray přehrávač/DVD přehrávač
- Zesilovač
- Reprobedny
1) Je to co do počtu komponentů vše co budu potřebovat, nebo jsem na něco zapomněla?
2) Přehrávač Blu-Ray by měl vyřešit přehrávání Blu-Ray, DVD a měl mi zároveň sloužit i jako CD přehrávač, je to tak? Co je lepší – BL nebo DVD?
3) Půjde vše mnou výše zmíněné propojit skrze jeden zesilovač a bude to fungovat společně?
4) Dále bych se ráda zeptala, jelikož to opravdu není má parketa, mohl by mi někdo vysvětlit, k čemu vůbec je zesilovač, ne ke všem přístrojům je potřeba, ne?
5) Blu-Ray přehrávač nelze zapojit rovnou do reprobeden? Případně proč? Jaký by to mělo/nemělo vliv? Proč je k němu zapotřebí zvlášť zesilovač?
6) Proč vůbec k celé té sestavě budu potřebovat další věc zvlášť, jakožto zesilovač?
7) Co se týče gramofonů, některé se nabízejí s předzesilovačem nebo zesilovačem, jaký je rozdíl mezi předzesilovačem a zesilovačem?
Gramofon
Na internetu diskuzí moc není. Jediné co jsem zjistila, nebrat gramofon do 5 000 Kč – šunt. Jaký byste doporučovali? Jedná se o „domácí poslech, ne profi využití. Přesto bych nerada úplné „škrabátko na desky“. Je i pro domácí sféru, mimo profi gramofony nějaký, který desky neničí? Samozřejmě prý rýpaly – vím, že každá jehla víceméně desku trochu ničí, ale jde mi o to, že u některého gramofonu je jedno, jestli desku přehrajete 10x nebo 100x. Co všechno by měl takový gramofon pro domácí použití mít (aby to nebyl úplný šunt) a na co si dát pozor? Cenové rozpětí do 10.000 Kč. Budu ráda přímo za odkazy.
Doma mám starý gramofon Tesla HC-16, ale musel by se nechat servisovat. Nefunkční konektor pro bedny, aj. (kdyby měl někdo zájem, za symbolickou částku přenechám). Neuváženě jsem si koupila „levnou náhradu“ kterou budu samozřejmě vracet – GoGEN MSG262BTU, nebo co si o tom myslíte? https://www.alza.cz/gogen-msg-262-btu-d ... .htm#popis
1) Gramofony, co jsem zjistila, se nabízejí buď a) samostatně, b) s předzesilovačem, c) zesilovačem a nebo i rovnou s reprobednami, jaký je v tom rozdíl?
2) Gramofon bez zesilovače – je vždy potřeba ještě externí zesilovač? Nehrál by pouze s reprobednami?
3) Gramofon se zesilovačem – je potřeba i externí zesilovač, nebo není třeba, případně se to nerozlišuje?
4) Je lepší koupit si gramofon přímo se zesilovači v sobě a připojit pouze reprobedny, nebo si koupit „holý“ gramofon a zesilovač a reprobedny dokoupit samostatně zvlášť?
5) Gramofon řemínkový vx. přímý náhon, rozdíly
6) Gramofon a jehly – rozdíly, případně výměna, zvládně člověk sám doma?
7) Kvalitní gramofony poznáme tak, že se prodávají zároveň s deskou, kterou nastavujete technickou stránku – mýtus nebo ne?
8) Je dobré brát automatiku nebo manual (sjíždění jehly, ukončení po přehrání desky, aj.)
Blu-Ray přehrávač/DVD přehrávač
Dle některých zbytečnost a Blu-Ray nemá budoucnost, obecně je málo filmů a většina lidí na internetu doporučuje klasickou mechaniku DVD. I kdybych v BLu-Ray mechanice měla mít jen jeden film, tak mi to za to stojí, protože v současnosti nemám ani DVD mechaniku a do jednoho z toho tedy investovat stejně musím. Cenové rozpětí do 10.000 Kč. Budu ráda přímo za odkazy.
1) Upřednostňujete BL nebo DVD mechaniku a proč?
2) Eventuálně který BL/DVD byste doporučili? (dle toho co upřednostňujete)
Zesilovač
Cenové rozpětí do 10.000 Kč. Budu ráda přímo za odkazy.
1) Jaký vybrat zesilovač, aby „zvládl“ gramofon, Blu-Ray přehrávač a reprobedny?
2) Dělí se nějak podle počtu vstupů?
Reprobedny
K celé té domácí sestavě jsem vymyslela dvě větší stojaté reprobedny po stranách televize a pak nějaké dvě menší bedýnky dozadu, kvůli prostorovému zvuku (hurba,film). Cenové rozpětí do 10.000 Kč. Budu ráda přímo za odkazy.
1) Jaké dva hlavní reproduktory byste doporučili
2) Jaké vedlejší reproduktory byste doporučili?
3) Pro domácí sestavu (gramofon, CD přehrávač, Blu-ray), kolik reprobeden byste volili a v jakém sestavení? (jedná se o klasický panelákový byt-obývák)
Nehodlám si kupovat sestavu kompletně najednou, chtěla bych začít gramofonem a vším, co k němu potřebuji. O celé sestavě píšu proto, kdybyste mi něco doporučili, aby bylo vzato v úvahu i možné napojení a spolupráce v dané sestavě. Pro ty, co by chtěli jen poučovat a rýpat – nechce si své komentáře a ušetřete čas mně i sobě. Ostatním samozřejmě děkuji