Domácí sestava (gramofon, blu-ray přehrávač, zesilovač, reprobedny)

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
domacisestava
Kontaktovat uživatele:

Domácí sestava (gramofon, blu-ray přehrávač, zesilovač, reprobedny)

Příspěvek od domacisestava »

Zdravím,

uvažuji o koupi domácí sestavy – pro přehrávání vinyl. desek, přehrávání filmů DVD/Blu-Ray, event. přehrávání CD.

Upřednostňovala bych provedení v bílé/stříbrné/zlaté barvě. Černá pro elektroniku není má oblíbená, i když je mi jasné, že za jinou barvu si připlatím.

Cenové rozpětí 30 000 – 40 000 Kč

1) Je reálné pořídit nějakou sestavu, nelpím úplně na profi sestavě, ale zároveň nechci úplný základ. Dá se vše komplet pořídit do této ceny alespoň v „nějaké“ kvalitě?

Jelikož jsem v tomto úplný nevzdělanec, budu mít pár pro vás ostatní jistě „základních dotazů“, snad se tu ale najde někdo, kdo se slituje a objasní mi to.

Zhruba jsem se tak dívala, co budu potřebovat, jedná se mi o to, abych mohla přehrávat LP desky, mohla si pustit CD oblíbené kapely nebo přehrát oblíbený film ať už na BL/DVD a vychází mi, že budu potřebovat zhruba toto:
- Gramofon
- Blu-Ray přehrávač/DVD přehrávač
- Zesilovač
- Reprobedny

1) Je to co do počtu komponentů vše co budu potřebovat, nebo jsem na něco zapomněla?
2) Přehrávač Blu-Ray by měl vyřešit přehrávání Blu-Ray, DVD a měl mi zároveň sloužit i jako CD přehrávač, je to tak? Co je lepší – BL nebo DVD?
3) Půjde vše mnou výše zmíněné propojit skrze jeden zesilovač a bude to fungovat společně?
4) Dále bych se ráda zeptala, jelikož to opravdu není má parketa, mohl by mi někdo vysvětlit, k čemu vůbec je zesilovač, ne ke všem přístrojům je potřeba, ne?
5) Blu-Ray přehrávač nelze zapojit rovnou do reprobeden? Případně proč? Jaký by to mělo/nemělo vliv? Proč je k němu zapotřebí zvlášť zesilovač?
6) Proč vůbec k celé té sestavě budu potřebovat další věc zvlášť, jakožto zesilovač?
7) Co se týče gramofonů, některé se nabízejí s předzesilovačem nebo zesilovačem, jaký je rozdíl mezi předzesilovačem a zesilovačem?

Gramofon

Na internetu diskuzí moc není. Jediné co jsem zjistila, nebrat gramofon do 5 000 Kč – šunt. Jaký byste doporučovali? Jedná se o „domácí poslech, ne profi využití. Přesto bych nerada úplné „škrabátko na desky“. Je i pro domácí sféru, mimo profi gramofony nějaký, který desky neničí? Samozřejmě prý rýpaly – vím, že každá jehla víceméně desku trochu ničí, ale jde mi o to, že u některého gramofonu je jedno, jestli desku přehrajete 10x nebo 100x. Co všechno by měl takový gramofon pro domácí použití mít (aby to nebyl úplný šunt) a na co si dát pozor? Cenové rozpětí do 10.000 Kč. Budu ráda přímo za odkazy.
Doma mám starý gramofon Tesla HC-16, ale musel by se nechat servisovat. Nefunkční konektor pro bedny, aj. (kdyby měl někdo zájem, za symbolickou částku přenechám). Neuváženě jsem si koupila „levnou náhradu“ kterou budu samozřejmě vracet – GoGEN MSG262BTU, nebo co si o tom myslíte?
https://www.alza.cz/gogen-msg-262-btu-d ... .htm#popis

1) Gramofony, co jsem zjistila, se nabízejí buď a) samostatně, b) s předzesilovačem, c) zesilovačem a nebo i rovnou s reprobednami, jaký je v tom rozdíl?
2) Gramofon bez zesilovače – je vždy potřeba ještě externí zesilovač? Nehrál by pouze s reprobednami?
3) Gramofon se zesilovačem – je potřeba i externí zesilovač, nebo není třeba, případně se to nerozlišuje?
4) Je lepší koupit si gramofon přímo se zesilovači v sobě a připojit pouze reprobedny, nebo si koupit „holý“ gramofon a zesilovač a reprobedny dokoupit samostatně zvlášť?
5) Gramofon řemínkový vx. přímý náhon, rozdíly
6) Gramofon a jehly – rozdíly, případně výměna, zvládně člověk sám doma?
7) Kvalitní gramofony poznáme tak, že se prodávají zároveň s deskou, kterou nastavujete technickou stránku – mýtus nebo ne?
8) Je dobré brát automatiku nebo manual (sjíždění jehly, ukončení po přehrání desky, aj.)

Blu-Ray přehrávač/DVD přehrávač

Dle některých zbytečnost a Blu-Ray nemá budoucnost, obecně je málo filmů a většina lidí na internetu doporučuje klasickou mechaniku DVD. I kdybych v BLu-Ray mechanice měla mít jen jeden film, tak mi to za to stojí, protože v současnosti nemám ani DVD mechaniku a do jednoho z toho tedy investovat stejně musím. Cenové rozpětí do 10.000 Kč. Budu ráda přímo za odkazy.
1) Upřednostňujete BL nebo DVD mechaniku a proč?
2) Eventuálně který BL/DVD byste doporučili? (dle toho co upřednostňujete)

Zesilovač

Cenové rozpětí do 10.000 Kč. Budu ráda přímo za odkazy.
1) Jaký vybrat zesilovač, aby „zvládl“ gramofon, Blu-Ray přehrávač a reprobedny?
2) Dělí se nějak podle počtu vstupů?

Reprobedny

K celé té domácí sestavě jsem vymyslela dvě větší stojaté reprobedny po stranách televize a pak nějaké dvě menší bedýnky dozadu, kvůli prostorovému zvuku (hurba,film). Cenové rozpětí do 10.000 Kč. Budu ráda přímo za odkazy.
1) Jaké dva hlavní reproduktory byste doporučili
2) Jaké vedlejší reproduktory byste doporučili?
3) Pro domácí sestavu (gramofon, CD přehrávač, Blu-ray), kolik reprobeden byste volili a v jakém sestavení? (jedná se o klasický panelákový byt-obývák)

Nehodlám si kupovat sestavu kompletně najednou, chtěla bych začít gramofonem a vším, co k němu potřebuji. O celé sestavě píšu proto, kdybyste mi něco doporučili, aby bylo vzato v úvahu i možné napojení a spolupráce v dané sestavě. Pro ty, co by chtěli jen poučovat a rýpat – nechce si své komentáře a ušetřete čas mně i sobě. Ostatním samozřejmě děkuji :-)

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Re: Domácí sestava (gramofon, blu-ray přehrávač, zesilovač, reprobedny)

Příspěvek od Bazi 36 »

Pokud chces prostorový zvuk(píšeš 4 bedýnky),musíš vybírat ne stereo zesilovač,ale AVR receiver,bohatě postačí konfigurace 5.1. Do nej napojíš bluray prehrávač a vyberes pocet repro. K tem ctyrem jeste urcite centr(dialogy) a popripade subwoofer z důvodu basové složky(není nezbytne nutno). Na toto bude 40.000 tak tak. Levnejsi variantou by bylo sledování filmů ve stereo. Tedy stereo zesilovač a dve prední reprosoustavy,coz lze opet doplnit o subwoofer. Pri teto variante by mozna jeste na gramec zbylo.

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Jeste dodam,ze existuji aktivní reprosoustavy(nepotrebujes zvlašť stereo zesilovač),do kterých lze zapojit jak bluray tak gramofon. To by byla zrejme nejlevnejsi varianta. Pokud ti bude stacit stereo,nikoliv multikanál.

domacisestava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od domacisestava »

Mohla bych někoho poprosit o zodpovězení mých dotazů? Ptala jsem se na více fórech a nikdo mi zatím nebyl schopný odpovědět. Budu ráda, když mi v tom někdo pomůže udělat jasno.

1) Je reálné pořídit nějakou sestavu, nelpím úplně na profi sestavě, ale zároveň nechci úplný základ. Dá se vše komplet pořídit do této ceny cca 40 000 Kč alespoň v „nějaké“ kvalitě?
2) Je to co do počtu komponentů vše co budu potřebovat, nebo jsem na něco zapomněla? (gramofon, zesilovač, blu-ray přehrávač, reprobedny)
3) Přehrávač Blu-Ray by měl vyřešit přehrávání Blu-Ray, DVD a měl mi zároveň sloužit i jako CD přehrávač, je to tak? Co je lepší – BL nebo DVD?
4) Půjde vše mnou výše zmíněné propojit skrze jeden zesilovač a bude to fungovat společně?
5) Dále bych se ráda zeptala, jelikož to opravdu není má parketa, mohl by mi někdo vysvětlit, k čemu vůbec je zesilovač, ne ke všem přístrojům je potřeba, ne?
6) Blu-Ray přehrávač nelze zapojit rovnou do reprobeden? Případně proč? Jaký by to mělo/nemělo vliv? Proč je k němu zapotřebí zvlášť zesilovač?
7) Proč vůbec k celé té sestavě budu potřebovat další věc zvlášť, jakožto zesilovač?
8) Co se týče gramofonů, některé se nabízejí s předzesilovačem nebo zesilovačem, jaký je rozdíl mezi předzesilovačem a zesilovačem?
9) Gramofony, co jsem zjistila, se nabízejí buď a) samostatně, b) s předzesilovačem, c) zesilovačem a nebo i rovnou s reprobednami, jaký je v tom rozdíl?
10) Gramofon bez zesilovače – je vždy potřeba ještě externí zesilovač? Nehrál by pouze s reprobednami?
11) Gramofon se zesilovačem – je potřeba i externí zesilovač, nebo není třeba, případně se to nerozlišuje?
12 )Je lepší koupit si gramofon přímo se zesilovači v sobě a připojit pouze reprobedny, nebo si koupit „holý“ gramofon a zesilovač a reprobedny dokoupit samostatně zvlášť?
13) Gramofon řemínkový vx. přímý náhon, rozdíly
14) Gramofon a jehly – rozdíly, případně výměna, zvládně člověk sám doma?
15) Kvalitní gramofony poznáme tak, že se prodávají zároveň s deskou, kterou nastavujete technickou stránku – mýtus nebo ne?
16) Je dobré brát automatiku nebo manual (sjíždění jehly, ukončení po přehrání desky, aj.)
17) Upřednostňujete BL nebo DVD mechaniku a proč?
18) Eventuálně který BL/DVD byste doporučili? (dle toho co upřednostňujete)
19) Jaký vybrat zesilovač, aby „zvládl“ gramofon, Blu-Ray přehrávač a reprobedny?
20) Dělí se zesilovače nějak podle počtu vstupů?
21) Jaké dva hlavní reproduktory byste doporučili?
22) Jaké vedlejší reproduktory byste doporučili?
23) Pro domácí sestavu (gramofon, CD přehrávač, Blu-ray), kolik reprobeden byste volili a v jakém sestavení? (jedná se o klasický panelákový byt-obývák)

dadaft
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od dadaft »

Vyhledej v DatArtu sympatického prodavače...

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

jestli nemas uz ted rozsahlou sbirku LP tak s poslechem LP s timto rozpoctem ani nezacinej a koukni se po moznostech streamovani

Bazi 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bazi 36 »

Myslim si,ze na par tech dotazů jiz bylo odpovezeno,ale od zakladu nekoho poucit o principu elektroniky pres klavesnici? Chtelo by to asi trochu guglit,neboli zadat klicova slova do vyhledavace a hodně si počíst.

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Dinosaurjr »

Milá domácisestavo, krásných žen je zde na foru velice málo, tak VÍTEJ (mezi ultimativními nadšenci, nesmiřitelnými klávesobijci a egoisty). Mile rád Ti poradím HiFi požadovanou sestavu nižší střední kategorie a za dostupné finance převážně v bílé (resp. nečerné) barvě. K dispozici jsou obvykle i světlé dřevěné odstíny, což je výborně použitelné k bílým stěnám. Zde přikládám návrh HiFi sestavy aneb z čeho lze vybírat:

Set komponentů v krásném odstínu champagne https://www.salonydenon.cz/cs/MM/Vyrobk ... _DNP-800NE
Regálové retro https://eshop.xavian.cz/dolce-musica/bon-bonus--bila/
Sloupové repro https://eshop.xavian.cz/dolce-musica/deliziosa--bila/

Gramofon - no to je extrémně široká otázka... Tak alespoň něco dostupného:
oddělený motor, S-kové ramínko, parádní konstrukce, viz. bílá barva, jen přenoska je 2MRed (bezvadná dynamika)
http://www.aq.cz/obchod/project-rpm-lin ... -red-2241/
ale za bílou přenosku by jsi se nedoplatila, nestačil by ani celý tvůj rozpočet (ani 2x)...

+ Phono Pre - Pro-Ject to chce alespoň od 2500 Kč, radějí však o dost více, základní modely např.:
http://www.aq.cz/obchod/gramofonove-pre ... -box-1371/
http://www.aq.cz/obchod/gramofonove-pre ... ox-s-1372/
+ Cover It http://www.aq.cz/obchod/prislusenstvi-c ... rbon-2591/
nebo si nech vyrobit levněji ve sklenářstí na vybraný gramofon
+ Ikea Kallax - police na LP desky různých velikostí od (2x1) 2x2 až po 5x5
https://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/60324520/
+ kartáč pro odmetání prachu z LP desek
http://www.aq.cz/obchod/prislusenstvi-c ... sh-1-2045/
+ kabely

A jak to bude hrát pro normálního člověka? Jupíí, FAJN! Přeji SUPER poslech!! *2thumbsup*

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Hezky jsi to sestavil, jenze rozpocet je polovicni ..

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

No checht nebo xixixi. Když se občas vydám na nákupy, tak to vždy přešvihnu. Gramofon nelze zahrnou do rozpočtu, protože ten byl a je vždycky nákladný a výrazně jím zamává...

lubin
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lubin »

23 dotazů (odpovědí) po klávesnici...připojuji se k Bazimu a Dadaft odpovědi. Nebo napiš odkud jsi, třeba někdo z fora se zastaví osobně a vysvětlí ti to. Odpovědi na Tvoje otázky by byly na mnoho stran a v podstatě možná i zbytečné (v dobrém slova smyslu).
Za zmíněné peníze jde postavit základní sestava, ale spíše stereo. V tomto rozpočtu Ti udělá více radosti, než za stejné peníze "kino", tedy např.4-5 bedýnek na prostorový zvuk...

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Dinosaurjr píše:
26 úno 2019 21:02
No checht nebo xixixi. Když se občas vydám na nákupy, tak to vždy přešvihnu. Gramofon nelze zahrnou do rozpočtu, protože ten byl a je vždycky nákladný a výrazně jím zamává...
no vsak jsem uz vyse psal ze jestli nema sbirku LP tak s timto rozpoctem se snad vic orientovat na streaming (ona asi ani sbirka jinych nosicu nebude kdyz je dotaz jaky prehravac na jake formaty doporucime)

Dinosaurjr
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Normální člověk na začátku žádnou kolekci LP desek k dispozici nemá (až na výjimky, lidi, kteří ji např. dostali). Začínal jsem s pár LP deskami, co jsem našel doma, a které jsem si kdysi koupil. Z nich však zůstalo k poslechu jen pár, a pak jsem si postupně přikupoval další. Teď po pár letech nashromáždil sbírku (no přesněji sebranku) zhruba asi 77 ks na super poslech. Což není mnoho, ale zase mě to baví a poslouchám je rád.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

OK, pokud nekdo chce vse za X korun a nema nosice tak neni pripraveny na to, ze nosice budou stat nasobne vice nez X za sestavu...

Odpovědět