Elektrické bubny - kombo vs domácí stereo
Elektrické bubny - kombo vs domácí stereo
Vrtá mi hlavou tahle věc. Před měsícem jsem si koupil el. bubny Roland. Nejdřív jsem hrál se sluchátky, pak si ještě koupil kombo Roland. V obchodě mi řekli, že nemám el bubny poslouchat přes domácí zesilovač a reproduktory, protože reproduktory by nemusely zvládnout tu nálož - omlouvám se, nevím co přesně to je, dynamika nebo něco.
Chápu, že basové kytary, elektrické kytary, el. bicí atd. jsou jaksi živé, dynamické nástroje a dává mi smysl, že pouštět je přes běžné reproduktory asi není teda dobrý nápad.
Co se ale stane, když vezmu USB kabel, z modulu bicích kabel připojím do počítače a svoje elektrické bicí si nahraju v nějakém základním nahrávacím programu. Asi všichni souhlasí, že taková nahrávka bude pro moje domácí reproduktory neškodná - a to i když ji budu pouštět slušně nahlas.
Jiný příklad - na youtube si pustím video, kde někdo předvádí moje elektrické bubny, stejný model. Já si tohle video pustím celkem nahlas přes svůj domácí zesilovač a reproduktory. Opět asi nikdo nebude tvrdit, že taková nahrávka bude pro moje reproduktory problém.
Potřeboval bych teda zjistit, jakým způsobem lze docílit stejného efektu, aniž bych musel svoje elektrické bubny nahrávat a pouštět z PC. Prosím neptejte se mne, proč toho chci docílit, to je na dlouho, ale musí na to být nějaká rozumná a objektivní odpověď. V podstatě bych potřeboval, aby mi z komba nebo do sluchátek lezl stejný výsledek, jako leze z té nahrávky, kterou jsem pořídil na PC nebo když pouštím youtube video, kde někdo hraje na tytéž bicí, tudíž pokud bych teoreticky chtěl bicí připojit k domácímu stereu, to by s tím nemělo nejmenší problém.
Chápu, že basové kytary, elektrické kytary, el. bicí atd. jsou jaksi živé, dynamické nástroje a dává mi smysl, že pouštět je přes běžné reproduktory asi není teda dobrý nápad.
Co se ale stane, když vezmu USB kabel, z modulu bicích kabel připojím do počítače a svoje elektrické bicí si nahraju v nějakém základním nahrávacím programu. Asi všichni souhlasí, že taková nahrávka bude pro moje domácí reproduktory neškodná - a to i když ji budu pouštět slušně nahlas.
Jiný příklad - na youtube si pustím video, kde někdo předvádí moje elektrické bubny, stejný model. Já si tohle video pustím celkem nahlas přes svůj domácí zesilovač a reproduktory. Opět asi nikdo nebude tvrdit, že taková nahrávka bude pro moje reproduktory problém.
Potřeboval bych teda zjistit, jakým způsobem lze docílit stejného efektu, aniž bych musel svoje elektrické bubny nahrávat a pouštět z PC. Prosím neptejte se mne, proč toho chci docílit, to je na dlouho, ale musí na to být nějaká rozumná a objektivní odpověď. V podstatě bych potřeboval, aby mi z komba nebo do sluchátek lezl stejný výsledek, jako leze z té nahrávky, kterou jsem pořídil na PC nebo když pouštím youtube video, kde někdo hraje na tytéž bicí, tudíž pokud bych teoreticky chtěl bicí připojit k domácímu stereu, to by s tím nemělo nejmenší problém.
Re: Elektrické bubny - kombo vs domácí stereo
chod skor na nejake muzikantske forum.
Ok, asi jde o nějakou kompresi - nahrávka není nikdy syrový neupravený záznam. Je fakt, že hifisti asi nemusí řešit kompresi a podobný věci, ale myslel jsem si, že tomu někdo tady bude rozumět. Pořád nějak nemůžu pochopit, proč kvalitní reproduktory nezničí kvalitní nahrávka Mahlerovy symfonie, kde je dynamika jako blázen a v některých pasážích do toho žestě perou jako o život, dá se to přehrávat určitě na hlasitost kolem 100 dB, ale jedno kopnutí do basovýho bubnu elektrických bicích zničí reproduktor. Přitom tam nejde o větší hlasitost než u přehrávaní heavy metalu nebo symfonie. Takže co je ta věc, která ten reproduktor zničí, když to není příliš decibelů?
Ja tomu zhodou okolnosti trochu rozumiem - a preto ti radim chod na muzikantske/profi forum.
Ono hlavne neni reproduktor ako reproduktor, vacsina repro rozhodne Mahlerovu symfoniu na 100dB neda a tie co daju, tak tie jedno kopnutie kopaku neznici.
Ono hlavne neni reproduktor ako reproduktor, vacsina repro rozhodne Mahlerovu symfoniu na 100dB neda a tie co daju, tak tie jedno kopnutie kopaku neznici.
OK. Stačilo by mi jedno uvětou, co je ta veličina, co může zničit reproduktor, když to nejsou decibely. Ptal jsem se el bubeníků, ale nejsou schopni to vysvětlit, mluví o peaks a limitech a kompresi, transient a jako je typické na forech, každý tvrdí něco jinýho. Musí to jít vysvětlit jednou větou, ne?
No jasně, pokud kopák pošimráš a pak ho zadupneš co to jde, pak tam může být i tisícinásobný rozdíl v hlasitosti a to opravdu pobere málokteré repro. Důležité je začínat s gainem nízko a kalibrovat výstup z repro právě na to největší kopnutí, nic jinýho na tom není. Pak do toho můžeš mydlit jak chceš, ale víc než sis na začátku stanovil, do repro nepustíš. To je asi tak v kostce celé. S nahrávkami bych syrový výstup z nástroje neporovnával, tam pokaždé nějaká komprese dynamiky je, i když zrovna u klasiky nejméně.
RedBaron, tak to je nejlogičtější, nejjednodušší a nejjasnější vysvětlení problému. Teď teda není možný to jednoduše řešit nějakým limiterem, který se umístí mezi modul bicích a reproduktory? Tím pádem by tam mělo dojít k jednoduchému a zásadnímu omezení a výsledek by měl být podobně safe jako nahrávka na spotify. Jde to teda nějak jednoduše řešit pomocí hardware limiteru? Dík moc za vysvětlení.
Nejlépe je to řešit právě kalibrací na ten nejhlasitější zvuk, který nástroj umí do repro poslat. Když ten bude v hlasitosti pro reprosoustavu únosné, tak už se nemůže nic stát. Tak jednoduché to je.
No jo, ale kde to jako nakalibrovat, nemám vůbec ponětí, jaký kompresor nebo limiter bych měl koupit a co tam nastavit už vůbec ne.
A není to ještě primitivnější a prostě vzít jednoduše něco, co měří dB, změřit hlasitost v dB, co půjde z repráků, hrát na basovej buben, lidově řečeno kopák, a zkontrolovat maximální hodnotu v decibelech. Když bude řekněme 80 dB, i když budu hrát jak o život, tak logicky bych měl mít jistotu, že reprák nedostane šok z nenadálý mnohonásobný dávky hlasitosti, ne? Samozřejmě není nic jednoduššího než upravit hlasitost bicích v modulu, tam si můžu nastavit jakou hlasitost chci.
A jen otázka pod čarou - co je na reproduktoru v kombu pro bicí tak úžasnýho, že je imunní vůči takovým dynamickým šokům?
A jen otázka pod čarou - co je na reproduktoru v kombu pro bicí tak úžasnýho, že je imunní vůči takovým dynamickým šokům?
Jebat do toho jako smyslů zbavený a přitom pomalu zvyšovat hlasitost až tam kam je to pro repro fyzicky únosné. Když je to profi cajk, na 90% je tam vestavěný limiter který to stejně ohlídá.
Nevím přesně co řešíš a co chceš vyřešit. Z logiky věci: tak proč si k tomu nakoupíš adekvátní repro, jako např. Roland PM-200, který je k tomu určený.
Pokud to nějakým způsobem chceš "nacpat" do domácí hifi sestavy ( netuším co vlastníš ), tak je to riziko, že v případě malých beden, notabene "špačkobudek" ten špaček Ti uletí i s tím repráčkem. Můžeš udělat test na kvalitní klasické hudbě, jako např. Čajky 1812, tam je nahrán autentický výstřel z kanónu a hned budeš vědět. Moje bedny to jakž, takž zvládnou a hraju to z SACD TELARC, P+C 2001 a je to zaznamenáno v pure DSD ( SACD-60541 ).
Další možnost je "bubnové" CD Charly Antolini - Knock Out 2000, ale i tam je na obalu varování před výrazným zesílením. Tak můžeš zkoušet.
Pokud to nějakým způsobem chceš "nacpat" do domácí hifi sestavy ( netuším co vlastníš ), tak je to riziko, že v případě malých beden, notabene "špačkobudek" ten špaček Ti uletí i s tím repráčkem. Můžeš udělat test na kvalitní klasické hudbě, jako např. Čajky 1812, tam je nahrán autentický výstřel z kanónu a hned budeš vědět. Moje bedny to jakž, takž zvládnou a hraju to z SACD TELARC, P+C 2001 a je to zaznamenáno v pure DSD ( SACD-60541 ).
Další možnost je "bubnové" CD Charly Antolini - Knock Out 2000, ale i tam je na obalu varování před výrazným zesílením. Tak můžeš zkoušet.
Kombo mas, tak hraj na kombo. Vies si tam pripojit aj externy zdroj [na normalnych] ze budes hrat do nejakeho youtubu alebo CDckaruinin píše: ↑08 bře 2024 11:01A není to ještě primitivnější a prostě vzít jednoduše něco, co měří dB, změřit hlasitost v dB, co půjde z repráků, hrát na basovej buben, lidově řečeno kopák, a zkontrolovat maximální hodnotu v decibelech. Když bude řekněme 80 dB, i když budu hrát jak o život, tak logicky bych měl mít jistotu, že reprák nedostane šok z nenadálý mnohonásobný dávky hlasitosti, ne? Samozřejmě není nic jednoduššího než upravit hlasitost bicích v modulu, tam si můžu nastavit jakou hlasitost chci.
ALebo teda napis jasne ako problem riesis tym, ze budes hrat cez stereo.
SPL meter - nie - ten ti nic nepovie - nezmeria ti peak a to je problem. Rozdiel medzi a) peakom a RMS je problem c.1 a b) rozdilel medzi normalnym zakladnym groovom a potom napr. nejakym breakom moze byt kludne aj 30dB len to tak zahuci
a hlavne - problem neni kopak ako taky, ale hlavne snare a cinely - ovela skor odpalis tweeter ako woofer. no a hlvne si pozri rozdiel medzi stereom a kombom - mas tam 10-12 palcovy woofer na zaciatok.
Konktretne s ROlandom ti neporadim - ale myslim, ze by si mal vediet nastavit kompresiu uz priamo v tych bicich, a to by malo eliminovat vleku cast problemu.
Ale este raz - hraj ako milion inych muzikantov na kombo, nevymyslaj hranate koleso
Mám k tomu kombo Roland PM 100. Já chápu, že nedává smysl, co řeším. Když to řeknu, dostanu milion nevyžádanách rad, proto jsem to nechtěl zmiňovat. OK, jde o moje uši. Mám problém s hlukem, v podstatě cokoliv nad 80 dB je pro mě strašnej kravál. Když jsem si pořídil elektrický bicí a hrál do sluchátek na takovou hlasitost, jak jsem zvyklej poslouchat hudbu, tak mi nepřipadalo nic špatně. Pak jsem si koupil Roland PM 100 a zase hrál na rozumnou hlasitost. Po několika dnech mi začalo chrastit v pravým uchu. Pokaždý, když jsem uhodil paličkou do bubnu, na normální hlasitost, zachrastilo mi v uchu. Nejvíc při hraní na hi hat. Zkoušel jsem nahlas pouštět zvuk hi hat z nahrávek ne netu přes moje hifi bedny a naprosto nic mi to s uchem neudělá, i když to dám víc nahlas než z toho rolandu. Z rolandu mi okamžitě zachrastí v uchu. Hlasitostí to evidentně není. Něco z toho komba nebo i sluchátek leze, co na nahrávkách prostě není. Nějaký agresivní frekvence nebo vlny, který normálně na nahrávkách nejsou. Prostě bych rád limitoval vše, co je nad rámec běžný nahrávky, protože s tou nikdy moje uši problém neměly. No je to přece logický - v tom uchu zachrastí, protože tam musí bejt nějaká větší síla než z běžných reproduktorů nebo nahrávek. I když to bude na dB stejná hlasitost, z komba jde něco , co ten bubínek zasáhne víc agresivně a proto ho víc rozhejbe.Oldear píše: ↑08 bře 2024 13:31Nevím přesně co řešíš a co chceš vyřešit. Z logiky věci: tak proč si k tomu nakoupíš adekvátní repro, jako např. Roland PM-200, který je k tomu určený.
urcite chod k lekarovi - nie je to normalne.
ale vyskusaj hrat s tymto - https://www.loopearplugs.com/pages/earp ... eYQAvD_BwE
no a ked to nepmoze - tak potom, bohuzial bubnovanie nebude pre teba.
ja chodim dost na koncerty- tiez som hakkivy na hluk a tie stuple mi velmi pomahaju.
ale vyskusaj hrat s tymto - https://www.loopearplugs.com/pages/earp ... eYQAvD_BwE
no a ked to nepmoze - tak potom, bohuzial bubnovanie nebude pre teba.
ja chodim dost na koncerty- tiez som hakkivy na hluk a tie stuple mi velmi pomahaju.