HiFi stolík so sklenenými policami
HiFi stolík so sklenenými policami
Zdravím, kúpil som HiFi stolík zn. Norstone Square, ktorého konštrukcia je takpovediac vcelku robustná, celková hmotnosť stolíka je 80 kg, police sú z temperovaného skla o hrúbke 1,9 cm, každé poschodie je samostatné, uložené na hrotoch. Keďže teraz čítam na fóre rôzne názory ohľadne materiálov políc pod audio komponenty a ich vplyv na zvuk, zaujímalo by ma, či je ešte možné nejakým spôsobom vylepšiť sklenené police môjho stolíka. Materiály ako žula, mramor, nerez, masív, MDF, sklo...všetky sú svojim spôsobom špecifické a prejavujú sa na zvuku či už pozitívne, alebo negatívne...problémové bude podľa toho, čo na fóre čítam sklo, žula a pod.
Jedna sklenená polica na mojom stolíku je bezmála 2 cm brubá, s hmotnosťou cca 18 kg, ale aj tak je tu riziko rezonancií pomerne vysoké. Napadlo ma eleminovať tento jav podložením každého prístroja, buď MDF doskou, alebo antirezonančnými Ceraballmi . Viem, že je tu mnoho skúsených hifistov, ktorí už kadečo v tomto smere vyskúšali, veľmi by som ocenil ich radu, ktorá by môj problém pomohla vyriešiť. Vopred ďakujem za názory ....(viem, túto dilemu som mal riešiť ešte predtým, než som uvedený stolík plánoval kúpiť )
Jedna sklenená polica na mojom stolíku je bezmála 2 cm brubá, s hmotnosťou cca 18 kg, ale aj tak je tu riziko rezonancií pomerne vysoké. Napadlo ma eleminovať tento jav podložením každého prístroja, buď MDF doskou, alebo antirezonančnými Ceraballmi . Viem, že je tu mnoho skúsených hifistov, ktorí už kadečo v tomto smere vyskúšali, veľmi by som ocenil ich radu, ktorá by môj problém pomohla vyriešiť. Vopred ďakujem za názory ....(viem, túto dilemu som mal riešiť ešte predtým, než som uvedený stolík plánoval kúpiť )
- Přílohy
-
Re: HiFi stolík so sklenenými policami
jsem názoru že vliv materiálu polic na výsledný zvuk sestvy bude nepatrný nebo žádný
chápej, hraje jenom bedna a ta je jinde, vzdálená
chápej, hraje jenom bedna a ta je jinde, vzdálená
- Přílohy
-
áno, hraje iba bedňa, avšak pri vyššej hlasitosti dochádza k rezonanciám všetkých materiálov v miestnosti, teda aj k rezonanciám políc v HiFi stolíku, ktoré sa následne prenášajú do skrine prístroja a môžu zvuk negatívne ovplyvniť...aj keď je to možno len minimálny vplyv....azda ani nemá význam niečo vylepšovať, ale človek nikdy nevie
Při vyšších hlasitostech by ti nepomohlo ani zavěšení přístrojů ve vzduchu. Rezonovaly by samy o sobě.
Můžeš se tím bavit, zkoušet, ale slyšitelný vliv na zvuk, který uslyšíš z reprobeden, to nebude mít žádný.
"Ortodoxní" budou tvrdit, že ano. To jsou však pouze jejich pocity.
Mužeš si to vyzkoušet sám přímo při poslechu, zvedat , pokládat .... a nic se měnit nebude.
Jak vidíš, firmy ,které tyto stojany vyrábějí profesionálně, neřeší zda sklo nebo něco jiného.
Vytvoří návrh a podle něj stojan vyrobí, ať už je z čehokoli.
Pokud by ti z principu sklo vadilo, vyhodil jsi peníze zbytečně.
Můžeš se tím bavit, zkoušet, ale slyšitelný vliv na zvuk, který uslyšíš z reprobeden, to nebude mít žádný.
"Ortodoxní" budou tvrdit, že ano. To jsou však pouze jejich pocity.
Mužeš si to vyzkoušet sám přímo při poslechu, zvedat , pokládat .... a nic se měnit nebude.
Jak vidíš, firmy ,které tyto stojany vyrábějí profesionálně, neřeší zda sklo nebo něco jiného.
Vytvoří návrh a podle něj stojan vyrobí, ať už je z čehokoli.
Pokud by ti z principu sklo vadilo, vyhodil jsi peníze zbytečně.
Ďakujem za názor, v podstate to bude asi tak ako píšeš... Pri vybere stolíka mi sklo nevadilo, oslovil ma dizajn a rubustnosť stolíka, jeho hmotnosť, stabilita... Ako som už poznamenal v prvom príspevku, dilemu riešim neskoro, problematiku som si mal naštudovať pred kúpou stolíka... Ale aj tak ešte verím, že sa ozve niekto "ortodoxný"
-
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Asi takhle, to co dal na foto Lechos, bych si do seriozní sestavy nedal, ale to co sis koupil ty, tomu bych i věřil. Opravdu velmi vysoká hmotnost a tím i stabilita. Snad by vibrace přístrojů na takhle tlustym skle nemusely být nijak brutální, ale kdoví, hrát si a experimentovat s různejma deskama a nožičkama, jak píšeš, můžeš vždycky. A odrazy, roztrhávání stereobáze apod. to je druhá věc, ano to prý bývá problém, ale já k tomu nic nemám. Od začátku jsem se velký rackům vyhýbal.
kabelguru.cz
Moja audio zostava ma hmotnosť cca 90 kg, teda so stolíkom spolu 170 kg, stabilita je tu myslím už celkom zabezpečená... Presne ako píšeš, vždy sa dá pohrať a vyskúšať rôzne vylepsenia... Môj dotaz smeroval k niekomu, kto podobný problém už riešil a ma nejaké skúsenosti
Rezonance pristroju zpusobenou vnejsimi vlivy muzes resit "podlozenim" celeho stojanu (tzn, ze nemusis utracet za nekolik sad) treba sadou od IsoAcoustics.
Jenže tím podložením stojanu bys teoreticky pouze odclonil vibrace z podlahy. Těla přístrojů budou rezonovat nadále.
Proti mikro rezonancím je nejlepší pevnost/tuhost konstrukce a její co nevyšší hmotnost.
Pokud bych to měl u tohoto stojanu řešit, podložky pro jednotlivé přístroje bych zvolil útlumové/pohlcující (asi pryž) a dodatečnou zátěží na jednotlivé komponenty.
Ovšem, muselo by to nějak esteticky vypadat....
Jinak, tloušťka těch skel je dostatečná a na poklep určitě nezvoní.
Dokonce se z podobných vyrábějí i reprobedny za nemalé peníze.
Proti mikro rezonancím je nejlepší pevnost/tuhost konstrukce a její co nevyšší hmotnost.
Pokud bych to měl u tohoto stojanu řešit, podložky pro jednotlivé přístroje bych zvolil útlumové/pohlcující (asi pryž) a dodatečnou zátěží na jednotlivé komponenty.
Ovšem, muselo by to nějak esteticky vypadat....
Jinak, tloušťka těch skel je dostatečná a na poklep určitě nezvoní.
Dokonce se z podobných vyrábějí i reprobedny za nemalé peníze.
Taky mám Norstone , předtím jsem měl masivní dřevěný stolek a žádný rozdíl jsem nezaznamenal, záleží taky v jaké místnosti ho máš. Když na něm budeš mít aparáty s nějakou váhou tak to bude ok.
Ďakujem za Vaše rady a postrehy, možno sa ešte pohrám s Ceraballmi, alebo podobnými vylepšovátkami, veď o tom je tá naša záľuba, pre niekoho blbosť, pre iného zábava
Demians,
Neviem aky mas zvysok zostavy, ci sa bavime o posluchovke alebo o obyvacke, ake mas moznosti umiestnenia atd.
Presiel som si asi troma rackmi (vymena skor kvoli vizualu a funkcnosti, nie kvoli vplyvu na zvuk), posledny bol od spectralu- a vyzeral na pohlad tak isto ako tvoj.
To s tou rezonanciou skla - to je tak trosku mytus- aby si zvukom rozrezonoval 2cm hrubu platnu nevelkych rozmerov- predpokladam ze by ti skorej vypadli dvere s pantov. Ak mas v posluchovke plavajucu podlahu, tak by som zameral pozornost tym smerom.
Co ale na zvuk zasadny vplyv ma, tak to je umiestnenie racku- moja skusenost - takyto vysoky rack medzi repro, vacsinou velmi zle. K tomu doladit akustiku 75 palcovou telkou medzi repro a sme doma. Ak mozes, daj ho na bok miestnosti, aby si mal priestor medzi repro volny.
Okolo rezonancii je celkovo strasne vela balastu na nete, nicomu neublizi pouzivat hlavu a sedliacky rozum.
Neviem aky mas zvysok zostavy, ci sa bavime o posluchovke alebo o obyvacke, ake mas moznosti umiestnenia atd.
Presiel som si asi troma rackmi (vymena skor kvoli vizualu a funkcnosti, nie kvoli vplyvu na zvuk), posledny bol od spectralu- a vyzeral na pohlad tak isto ako tvoj.
To s tou rezonanciou skla - to je tak trosku mytus- aby si zvukom rozrezonoval 2cm hrubu platnu nevelkych rozmerov- predpokladam ze by ti skorej vypadli dvere s pantov. Ak mas v posluchovke plavajucu podlahu, tak by som zameral pozornost tym smerom.
Co ale na zvuk zasadny vplyv ma, tak to je umiestnenie racku- moja skusenost - takyto vysoky rack medzi repro, vacsinou velmi zle. K tomu doladit akustiku 75 palcovou telkou medzi repro a sme doma. Ak mozes, daj ho na bok miestnosti, aby si mal priestor medzi repro volny.
Okolo rezonancii je celkovo strasne vela balastu na nete, nicomu neublizi pouzivat hlavu a sedliacky rozum.
Konečně pár normálních lidí
Fidji99,
mám samostatnú posluchovku, všetko má svoje miesto a umiestniť stolík bokom od zostavy by som nevedel ani len teoreticky, takže musí byť všetko tak ako to je. Akustiku na stenách mám poriešenú panelmi zn. Vicoustic a plávajúcu podlahu iba čiastočne zakrytú hustým kobercom, reprokáble podložené, ostáva už len umiestniť niečo účinné pod prístroje. Tie sú dostatočne ťažké, aby sa s robustným stolíkom tvárili stabilne. Ak by mi nebola po kúpe stolíka vznesená kritika ohľadne skla ako takého, tak to ani neriešim.
mám samostatnú posluchovku, všetko má svoje miesto a umiestniť stolík bokom od zostavy by som nevedel ani len teoreticky, takže musí byť všetko tak ako to je. Akustiku na stenách mám poriešenú panelmi zn. Vicoustic a plávajúcu podlahu iba čiastočne zakrytú hustým kobercom, reprokáble podložené, ostáva už len umiestniť niečo účinné pod prístroje. Tie sú dostatočne ťažké, aby sa s robustným stolíkom tvárili stabilne. Ak by mi nebola po kúpe stolíka vznesená kritika ohľadne skla ako takého, tak to ani neriešim.
Stolík (pořádný stůl) jsi pořídil perfektní. A vibrací se neboj. Měl jsem takový vyrobený už někdy v roce 89 a skla jsem měl pouze 15mm a nic nerezonovalo. Dal jsem si s tím tenkrát hodně práce, ale to co vidím na tvém obrázku je perfektní zpracování.