HiFi stolík so sklenenými policami

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
demians
Kontaktovat uživatele:

HiFi stolík so sklenenými policami

Příspěvek od demians »

Zdravím, kúpil som HiFi stolík zn. Norstone Square, ktorého konštrukcia je takpovediac vcelku robustná, celková hmotnosť stolíka je 80 kg, police sú z temperovaného skla o hrúbke 1,9 cm, každé poschodie je samostatné, uložené na hrotoch. Keďže teraz čítam na fóre rôzne názory ohľadne materiálov políc pod audio komponenty a ich vplyv na zvuk, zaujímalo by ma, či je ešte možné nejakým spôsobom vylepšiť sklenené police môjho stolíka. Materiály ako žula, mramor, nerez, masív, MDF, sklo...všetky sú svojim spôsobom špecifické a prejavujú sa na zvuku či už pozitívne, alebo negatívne...problémové bude podľa toho, čo na fóre čítam sklo, žula a pod.
Jedna sklenená polica na mojom stolíku je bezmála 2 cm brubá, s hmotnosťou cca 18 kg, ale aj tak je tu riziko rezonancií pomerne vysoké. Napadlo ma eleminovať tento jav podložením každého prístroja, buď MDF doskou, alebo antirezonančnými Ceraballmi :? . Viem, že je tu mnoho skúsených hifistov, ktorí už kadečo v tomto smere vyskúšali, veľmi by som ocenil ich radu, ktorá by môj problém pomohla vyriešiť. Vopred ďakujem za názory :) ....(viem, túto dilemu som mal riešiť ešte predtým, než som uvedený stolík plánoval kúpiť :oops: )
Přílohy
_vyr_3113121.jpg

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: HiFi stolík so sklenenými policami

Příspěvek od lechos »

jsem názoru že vliv materiálu polic na výsledný zvuk sestvy bude nepatrný nebo žádný
chápej, hraje jenom bedna a ta je jinde, vzdálená
Přílohy
hifi stojan.jpg

demians
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od demians »

áno, hraje iba bedňa, avšak pri vyššej hlasitosti dochádza k rezonanciám všetkých materiálov v miestnosti, teda aj k rezonanciám políc v HiFi stolíku, ktoré sa následne prenášajú do skrine prístroja a môžu zvuk negatívne ovplyvniť...aj keď je to možno len minimálny vplyv....azda ani nemá význam niečo vylepšovať, ale človek nikdy nevie :)

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Při vyšších hlasitostech by ti nepomohlo ani zavěšení přístrojů ve vzduchu. Rezonovaly by samy o sobě.
Můžeš se tím bavit, zkoušet, ale slyšitelný vliv na zvuk, který uslyšíš z reprobeden, to nebude mít žádný.
"Ortodoxní" budou tvrdit, že ano. To jsou však pouze jejich pocity.
Mužeš si to vyzkoušet sám přímo při poslechu, zvedat , pokládat .... a nic se měnit nebude.
Jak vidíš, firmy ,které tyto stojany vyrábějí profesionálně, neřeší zda sklo nebo něco jiného.
Vytvoří návrh a podle něj stojan vyrobí, ať už je z čehokoli.
Pokud by ti z principu sklo vadilo, vyhodil jsi peníze zbytečně.

demians
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od demians »

Ďakujem za názor, v podstate to bude asi tak ako píšeš... Pri vybere stolíka mi sklo nevadilo, oslovil ma dizajn a rubustnosť stolíka, jeho hmotnosť, stabilita... Ako som už poznamenal v prvom príspevku, dilemu riešim neskoro, problematiku som si mal naštudovať pred kúpou stolíka... Ale aj tak ešte verím, že sa ozve niekto "ortodoxný" 🙂

Kocmeister
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Kocmeister »

Asi takhle, to co dal na foto Lechos, bych si do seriozní sestavy nedal, ale to co sis koupil ty, tomu bych i věřil. Opravdu velmi vysoká hmotnost a tím i stabilita. Snad by vibrace přístrojů na takhle tlustym skle nemusely být nijak brutální, ale kdoví, hrát si a experimentovat s různejma deskama a nožičkama, jak píšeš, můžeš vždycky. A odrazy, roztrhávání stereobáze apod. to je druhá věc, ano to prý bývá problém, ale já k tomu nic nemám. Od začátku jsem se velký rackům vyhýbal.
kabelguru.cz

demians
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od demians »

Moja audio zostava ma hmotnosť cca 90 kg, teda so stolíkom spolu 170 kg, stabilita je tu myslím už celkom zabezpečená... Presne ako píšeš, vždy sa dá pohrať a vyskúšať rôzne vylepsenia... Môj dotaz smeroval k niekomu, kto podobný problém už riešil a ma nejaké skúsenosti

malabar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od malabar »

Rezonance pristroju zpusobenou vnejsimi vlivy muzes resit "podlozenim" celeho stojanu (tzn, ze nemusis utracet za nekolik sad) treba sadou od IsoAcoustics.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Jenže tím podložením stojanu bys teoreticky pouze odclonil vibrace z podlahy. Těla přístrojů budou rezonovat nadále.
Proti mikro rezonancím je nejlepší pevnost/tuhost konstrukce a její co nevyšší hmotnost.
Pokud bych to měl u tohoto stojanu řešit, podložky pro jednotlivé přístroje bych zvolil útlumové/pohlcující (asi pryž) a dodatečnou zátěží na jednotlivé komponenty.
Ovšem, muselo by to nějak esteticky vypadat....
Jinak, tloušťka těch skel je dostatečná a na poklep určitě nezvoní.
Dokonce se z podobných vyrábějí i reprobedny za nemalé peníze.

Sidonius
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidonius »

Taky mám Norstone , předtím jsem měl masivní dřevěný stolek a žádný rozdíl jsem nezaznamenal, záleží taky v jaké místnosti ho máš. Když na něm budeš mít aparáty s nějakou váhou tak to bude ok.

demians
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od demians »

Ďakujem za Vaše rady a postrehy, možno sa ešte pohrám s Ceraballmi, alebo podobnými vylepšovátkami, veď o tom je tá naša záľuba, pre niekoho blbosť, pre iného zábava ;)

Fidji99
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidji99 »

Demians,
Neviem aky mas zvysok zostavy, ci sa bavime o posluchovke alebo o obyvacke, ake mas moznosti umiestnenia atd.
Presiel som si asi troma rackmi (vymena skor kvoli vizualu a funkcnosti, nie kvoli vplyvu na zvuk), posledny bol od spectralu- a vyzeral na pohlad tak isto ako tvoj.
To s tou rezonanciou skla - to je tak trosku mytus- aby si zvukom rozrezonoval 2cm hrubu platnu nevelkych rozmerov- predpokladam ze by ti skorej vypadli dvere s pantov. Ak mas v posluchovke plavajucu podlahu, tak by som zameral pozornost tym smerom.

Co ale na zvuk zasadny vplyv ma, tak to je umiestnenie racku- moja skusenost - takyto vysoky rack medzi repro, vacsinou velmi zle. K tomu doladit akustiku 75 palcovou telkou medzi repro a sme doma. Ak mozes, daj ho na bok miestnosti, aby si mal priestor medzi repro volny.

Okolo rezonancii je celkovo strasne vela balastu na nete, nicomu neublizi pouzivat hlavu a sedliacky rozum.

Ramones
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ramones »

Konečně pár normálních lidí *thumbs up*

demians
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od demians »

Fidji99,
mám samostatnú posluchovku, všetko má svoje miesto a umiestniť stolík bokom od zostavy by som nevedel ani len teoreticky, takže musí byť všetko tak ako to je. Akustiku na stenách mám poriešenú panelmi zn. Vicoustic a plávajúcu podlahu iba čiastočne zakrytú hustým kobercom, reprokáble podložené, ostáva už len umiestniť niečo účinné pod prístroje. Tie sú dostatočne ťažké, aby sa s robustným stolíkom tvárili stabilne. Ak by mi nebola po kúpe stolíka vznesená kritika ohľadne skla ako takého, tak to ani neriešim.

irotam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od irotam »

*palec* Stolík (pořádný stůl) jsi pořídil perfektní. A vibrací se neboj. Měl jsem takový vyrobený už někdy v roce 89 a skla jsem měl pouze 15mm a nic nerezonovalo. Dal jsem si s tím tenkrát hodně práce, ale to co vidím na tvém obrázku je perfektní zpracování.

Odpovědět