Jak opravit ... ?
Jak opravit ... ?
Zdravím v diskusi, mám jednu otázku. Jde opravit gramofon, u kterého drhne talíř pro desku, takže se nemůže točit? Abych to upřesnil, jde o to, že mám možnost jeden takový gramofon za nízkou cenu koupit, ale mám strach, aby mě pak případná oprava nevyšla mnohem dráž.. Děkuji za odpověď.
Re: Jak opravit ... ?
O jaký typ gramofonu jde?
Pokud je to starší TESLA, tak to z velkou pravděpodobností neopravíš.
Tyto staré talíře (i subtalíře) zub času a výkyvy teplot neopravitelně deformují.
Pokud je to starší TESLA, tak to z velkou pravděpodobností neopravíš.
Tyto staré talíře (i subtalíře) zub času a výkyvy teplot neopravitelně deformují.
Díky, je to stará Tesla, bohužel zrovna NC440, o které jsem zatím četl samou chválu, takže bych ji bral všemi deseti. Ale asi máš pravdu, ptal jsem se teď na to ještě jednoho známého a rovněž mi naznačil, že by to nebyla žádná sranda, nemluvě o tom, že se podobné komponenty i těžko shání.. Tak nezbývá než doufat, že se časem zase něco zajímavého objeví. NC 440 nebo 450 se asi neshání moc lehce, s tím zřejmě musím počítat a být trpělivý.
Mám tady Thorens TD321 s ramenem SME 3009 II a přenskou Goldring Eroica GX. Má to i Mitchell přítlačný klamp a druhé ramínko na odstranění statického náboje. Na tomto kompletu bylo nahráno celkem 2 hodiny a tudíž přenoska je jak nová. O ceně jen ramene nemá cenu diskutovat(Stačí si projít ebay) a jen přenoska stála přes 12 tisíc. Jsem ochoten to celé někomu přenechat za 10 tisíc korun českých.
Zní to lákavě, ale je to trošičku mimo mou cenovou relaci. Ještě studuji, tak proto sháním něco levnějšího, něco jako starou Teslu.. 

swenik
Nehaž flintu do žita, Tesla NC 440 je ve své cenové dobré gramo. Pokud Ti ji prodají za rozumnou cenu, vyplatí se koupit a dát dopořádku. Zvláště pro studenta, který má málo peněz, ale dost času a zvídavosti, to může být racionální řešení. Navíc - co se na její repasi naučíš, ušetří Ti hodně peněz a slepých cest při koupi dalších gramofonů.
Teď hlavně zjisti konkrétní problém - jestli je zborcený talíř, subtalíř, nebo obojí. Vše se dá za rozumné peníze sehnat, nebo udělat. Pokud umíš pájet, lze navíc 440-ku snadno výrazně vylepšit (náhrada původního trafa za externí, vytlumení základny, předrátování raménka a jeho vývodů). Hrát se dá i s designem. Stačí si projít podobná témata zde, na Slovanetu nebo na starých hifinázorech (dnes hifipasion).
Samozřejmě - pokud si nechceš hrát, ale koupit a rovnou hrát, nech to být a kup něco funkčního. Tesla NC 440, 450 a 500 se na Aukru prodává pravidelně.
Nehaž flintu do žita, Tesla NC 440 je ve své cenové dobré gramo. Pokud Ti ji prodají za rozumnou cenu, vyplatí se koupit a dát dopořádku. Zvláště pro studenta, který má málo peněz, ale dost času a zvídavosti, to může být racionální řešení. Navíc - co se na její repasi naučíš, ušetří Ti hodně peněz a slepých cest při koupi dalších gramofonů.
Teď hlavně zjisti konkrétní problém - jestli je zborcený talíř, subtalíř, nebo obojí. Vše se dá za rozumné peníze sehnat, nebo udělat. Pokud umíš pájet, lze navíc 440-ku snadno výrazně vylepšit (náhrada původního trafa za externí, vytlumení základny, předrátování raménka a jeho vývodů). Hrát se dá i s designem. Stačí si projít podobná témata zde, na Slovanetu nebo na starých hifinázorech (dnes hifipasion).
Samozřejmě - pokud si nechceš hrát, ale koupit a rovnou hrát, nech to být a kup něco funkčního. Tesla NC 440, 450 a 500 se na Aukru prodává pravidelně.
zkusit poptat zde:
díly na gramofony Tesla, přenosky řady VM, subtalíře, talíře, kryty, návody ( okopírované ), řemínky ( kromě čtvercového průřezu - NC 450, 452 ) atd. Vše nové ze zásob někdejší Tesly Litovel. ( neověřeno, náhodný kontakt z netu) ahoj.
simamilan@centrum.cz
díly na gramofony Tesla, přenosky řady VM, subtalíře, talíře, kryty, návody ( okopírované ), řemínky ( kromě čtvercového průřezu - NC 450, 452 ) atd. Vše nové ze zásob někdejší Tesly Litovel. ( neověřeno, náhodný kontakt z netu) ahoj.
simamilan@centrum.cz
Děkuji Tobě i Křečkovi. Velmi mile mě překvapila ochota lidí zdejší komunity, s tím už se člověk málokdy setká..
A jsem rád, že jsem se sem zaregistroval. Jsem teprve na začátku té dlouhé cesty a problémů bude jistě ještě spousta.. Rozhodnutí sbírat desky ve mě dlouhou dobu zrálo, ale teprve až když jsem jednu od přítelkyně dostal k posledním Vánocům, nabralo to konkrétních obrysů. Bohužel ta aukce na poškozenou Teslu 440 byla zrušena, takže z toho sešlo. Ale budu to dál sledovat, snad se něco dostupného namane. Nejhorší je, že si zatím ty desky nemám na čem přehrát.
Zvažoval jsem, že si koupím něco za pár korun, ale když jsem tak četl o kvalitě těch starých gramofonů, rozhodl jsem se, že asi raději počkám na nějaký ten lepší. Ačkoliv kdybyste náhodou někdo měl typ na gramec za pár korun, který mi ty mé desky nepoškodí, budu vděčný.. Protože když jsem si to tak počítal, tak i ta stará dobrá Tesla440/450/500 se všemi úpravami a solidní přenoskou vyjde na nějakých pět tisíc, což už je pro mě docela vysoká částka.. V každém případě děkuji za rady a případná doporučení.

Za 5 tisíc bych si osobně koupil nový gramofon - třeba Pro-ject RPM-1. To už je (díky oddělenému motoru, slušnému ložisku a přímo řemínkem poháněnému talíři) o něčem jiném.
Funkční 450-440ku koupíš na Aukru za cca 2-3 tisíce, jedna tam teď zrovna je. Máš-li štěstí, sežene se i levněji. Pro tuto třídu zcela dostačující MM přenoska Ortofon Alfa stojí cca 800,- Kč. Otázkou je phono (gramofonový předzesilovač). Nemáš-li ho zabudovaný ve svém integrovaném zesilovači (oldýs goldýs ho často měli), počítej i s tímto nákladem. Kabely bych zde neřešil, ale kolegové mohou mít jiný názor
...
Jsi-li z Jižních Čech (nebo poblíž), mohu Ti na pár týdnů půjčit NC-450. Leží mi smutně ve skříni a čeká na jaro, na renovaci. Původní majitel/barbar ji zprznil stříbřenkou na kamna, původní krásná dýha mu asi neladila do sestavy
. Až bude venku teplo, chci ji udělat nový kabát. Jinak je plně fukční, dokonce má ještě původní výstupní kabel s DIN konektorem! Ten samozřejmě lze snadno předělat na cinche. Přenosky mám zachovalé původní Tesla VM, při správném vyvážení a kontrole hrotu deskám neublíží.
Více Ti na jaře poradí zkušení severomoravští medvědi (Renown, Efičak, Tomíček, Rowing, Peer a spol.). Teď nejspíš ještě spí tvrdým zimním spánkem
.
Funkční 450-440ku koupíš na Aukru za cca 2-3 tisíce, jedna tam teď zrovna je. Máš-li štěstí, sežene se i levněji. Pro tuto třídu zcela dostačující MM přenoska Ortofon Alfa stojí cca 800,- Kč. Otázkou je phono (gramofonový předzesilovač). Nemáš-li ho zabudovaný ve svém integrovaném zesilovači (oldýs goldýs ho často měli), počítej i s tímto nákladem. Kabely bych zde neřešil, ale kolegové mohou mít jiný názor

Jsi-li z Jižních Čech (nebo poblíž), mohu Ti na pár týdnů půjčit NC-450. Leží mi smutně ve skříni a čeká na jaro, na renovaci. Původní majitel/barbar ji zprznil stříbřenkou na kamna, původní krásná dýha mu asi neladila do sestavy

Více Ti na jaře poradí zkušení severomoravští medvědi (Renown, Efičak, Tomíček, Rowing, Peer a spol.). Teď nejspíš ještě spí tvrdým zimním spánkem

Křeček
Já Ti dám spící medvědy, makáme, abychom měli na aparáty !
swenik
NC 450 vřele doporučuji, dá se pěkně upravit a dlouho Ti bude stačit. Stejně jako hlodavec mám postavený nový gramec a také mi leží ve skříni upravená NC470 vč. zánovní přenosky OM5E. Prodám levně, pokud by Ti stačila, ale dobrý kup starší NC440, 450 bude asi lepší. Odkud jsi? Když tak SZ.
Přechod na analog Ti přeji a věřím, že Tě chytne a budeš spokojen..
Já Ti dám spící medvědy, makáme, abychom měli na aparáty !

swenik
NC 450 vřele doporučuji, dá se pěkně upravit a dlouho Ti bude stačit. Stejně jako hlodavec mám postavený nový gramec a také mi leží ve skříni upravená NC470 vč. zánovní přenosky OM5E. Prodám levně, pokud by Ti stačila, ale dobrý kup starší NC440, 450 bude asi lepší. Odkud jsi? Když tak SZ.
Přechod na analog Ti přeji a věřím, že Tě chytne a budeš spokojen..
Tak nakonec mám Teslu NC 440, ale včera se mi stala nepříjemná věc. Ulomila se mi páčka u zvedáčku raménka. Funguje to samozřejmě i bez toho, jen se s tím musí točit, případně se nemusí zvedáček ani používat, ale hrozně mi to vadí. Asi jsem až příliš velký "puntičkář", takže se ptám, co s tím? Napadlo mě zkusit to tam přilepit, ale to by asi nevydrželo na dlouho, navíc při mé šikovnosti bych měl určitě celý gramec od vteřinového lepidla.. Takže mě zajímá, jestli jde sehnat jen tu páčku a nějak to vyměnit? Nebo bych kvůli tomu musel měnit celé raménko? To doufám ne, protože ten gramofon je skvěle seřízený od zdejších odborníků a nerad bych s něčím hýbal..
Takže prosím Vás někoho o radu, protože s analogem jsem začal teprve nedávno a jsem zatím všemi těmi technickými věcmi nedotčený..
Dalo by se říct, že jsem zatím pouze konzument. 

Sweníku, já bych našel kutila s dobře vybavenou garáží a ještě lépe strojaře, co by se podíval zvedáčku na kloub v práci.

Líbil se mi k ní Pro-Ject Phono Box SE II.
Tahle kombinace na basech zaskočila i cd za 60t.
Charakter podporuje rock, pop, jazz.
Vrchní pásmo je spíše neutrální.
Přenoska je velmi povedená a dynamická na svou cenu a odpovídá přiměřené investici do NC-440.
Vždyť za přenosku Tesla chtějí 600 Kč. Rozsah 30Hz-16kHz je na to, co je na LP málo.
Pokud Sweník rád klasiku, operu a zpěv, je výborná Music Hall Tracker od Goldring.
Vteřinové lepidlo?
Headschel ramínka 1101 má mírnou vůli. Zdálo se mi, že bych vylepšil tuhost ramínka spojením napevno.
Nevylepšil. Objevila se nějaká rezonance na středech, asi od hluku pohonu.
Úprava byla vratná a hraje to opět velmi dobře.

Líbil se mi k ní Pro-Ject Phono Box SE II.
Tahle kombinace na basech zaskočila i cd za 60t.
Charakter podporuje rock, pop, jazz.
Vrchní pásmo je spíše neutrální.
Přenoska je velmi povedená a dynamická na svou cenu a odpovídá přiměřené investici do NC-440.
Vždyť za přenosku Tesla chtějí 600 Kč. Rozsah 30Hz-16kHz je na to, co je na LP málo.
Pokud Sweník rád klasiku, operu a zpěv, je výborná Music Hall Tracker od Goldring.
Vteřinové lepidlo?
Headschel ramínka 1101 má mírnou vůli. Zdálo se mi, že bych vylepšil tuhost ramínka spojením napevno.
Nevylepšil. Objevila se nějaká rezonance na středech, asi od hluku pohonu.
Úprava byla vratná a hraje to opět velmi dobře.
Díky za radu.
Sweník rád téměř všechno, zatím sbírá stará bazarová LP, převážně rock. Ovšem to neznamená, že by se chtěl vyhýbat klasice nebo jazzu.
Gramec je osazen MC vložkou Ortofon Tango s logem firmy Pro-Ject PU-C-1H a mému laickému začátečnickému uchu to zní zatím velmi libě..
Ale to poloviční vyřazení zvedáčku(spouštět lze, ale zvedat musím postaru..) mě dost trápí, protože tuhle část rituálu jsem měl skoro nejradši..
No nevím, jestli se mi povede někoho sehnat v Praze. Nějaké cestování teď nepřichází v úvahu a kontakty zatím nemám žádné..
Kdyby někdo takový v Praze byl, klidně nechť se mi ozve..
Jinak vteřinové lepidlo asi raději zkoušet nebudu, to si ten stroj nezaslouží..

talíře, subtalíře, plexi kryty, řemínky a přenosky (nové) pro gramofony Tesla Litovel zkus poptát zde:
simamilan@ centrum.cz
neověřeno, nevyzkoušeno. náhodilý kontakt z netu. ahoj.
simamilan@ centrum.cz
neověřeno, nevyzkoušeno. náhodilý kontakt z netu. ahoj.
Díky moc, zkusím napsat a dám vědět..