Jak poznat prohozené stereo na hudebním nosiči?
Jak poznat prohozené stereo na hudebním nosiči?
Pořizuji si různé edice jednotlivých nahrávek a občas zaznamenám, že existují tatáž alba s prohozeným levým a pravým kanálem na různých CD nebo LP. Příčinu neřeším, je to lidská chyba na hranici ledabylosti, ale potřebuji radu. Existuje nějaký způsob, jak spolehlivě odlišit, co je správně? Jak identifikovat, který kanál byl při mixu správně vlevo, a který vpravo?
Poslední takový výsledek se podařil při reedici debutu Marsyas. Edice z roku 1994 (Reflex Records) má kanály naopak, než současná 2019. Také různé supraphonské edice mají přehozené kanály:
Například skladba - Postavím si dům z obilí
- kytara začíná vlevo
https://www.supraphonline.cz/album/1783 ... ckId=26521
- kytara začíná vpravo
https://www.supraphonline.cz/album/4540 ... Id=4751564
Zatím se řídím čistě pocitově, protože u jedné varianty mám většinou pocit, jakoby ke mně muzikanti stály zády, a u druhé ne. Ale to nepovažuji za úplně spolehlivé rozlišení.
Poslední takový výsledek se podařil při reedici debutu Marsyas. Edice z roku 1994 (Reflex Records) má kanály naopak, než současná 2019. Také různé supraphonské edice mají přehozené kanály:
Například skladba - Postavím si dům z obilí
- kytara začíná vlevo
https://www.supraphonline.cz/album/1783 ... ckId=26521
- kytara začíná vpravo
https://www.supraphonline.cz/album/4540 ... Id=4751564
Zatím se řídím čistě pocitově, protože u jedné varianty mám většinou pocit, jakoby ke mně muzikanti stály zády, a u druhé ne. Ale to nepovažuji za úplně spolehlivé rozlišení.
Re: Jak poznat prohozené stereo na hudebním nosiči?
Keďže tvrdo preferuješ prvé vydania, je to snáď jasné. Správne je úplne prvé originálne vydanie. Aj keby na ňom hralo naopak všetko.
Pravda, mylně jsem předpokládal, že se k tématu vyjádří pouze jedinci, co mají nějaké znalosti a chápou psaný text. V tomto případě se o nikoho takového zjevně nejedná, naopak, jde toliko o názornou ukázku mentální omezenosti. Děkuji, i tací jsou mezi námi.
Příště něco k věci, prosím.
Příště něco k věci, prosím.
Ešte raz, nerieš prehodené kanály, prvé vydanie musí byť správne, tak to umelci zamýšľali, výnimky neexistujú. To sú tvoje slová opakované neustále.
Takže ještě jednou.
Bez technických znalostí a bez schopností pochopit psaný text, jak opakovaně předvádíš, nemá smysl, aby ses k tématu vyjadřoval. Píšeš o mně nesmysly a nepravdy, které si z nějakého nekalého záměru vymýšlíš. Najdi si jiné téma k ventilaci svých psychických problémů, prosím.
Bez technických znalostí a bez schopností pochopit psaný text, jak opakovaně předvádíš, nemá smysl, aby ses k tématu vyjadřoval. Píšeš o mně nesmysly a nepravdy, které si z nějakého nekalého záměru vymýšlíš. Najdi si jiné téma k ventilaci svých psychických problémů, prosím.
Nie, milý Antony, toto téma je v poriadku, vyhovuje mi. Peskoval si tu členov, že posluchom čohokoľvek okrem prvého originálneho vydania ničia hudbu a zabíjajú myšlienku autora. Stoj si za tým. Prečítaj si po sebe Tvoje príspevky vo vlákne o remasteroch na tomto fóre, a možno pochopíš, ako si sa pekne odkopal.
Pokud neexistují žádné záznamy/informace o nahrávání (např. fotky z dané události apod.), možná bych při pochybnostech kontaktoval přímo výrobce/vydavatele (s reklamací), či další zodpovědné za výsledné album, ať se vyjádří.
Nic nevíš, jen lžeš a trollíš. Zlovolného trolla krmit nebudu.mumu píše: ↑18 bře 2020 12:01Nie, milý Antony, toto téma je v poriadku, vyhovuje mi. Peskoval si tu členov, že posluchom čohokoľvek okrem prvého originálneho vydania ničia hudbu a zabíjajú myšlienku autora. Stoj si za tým. Prečítaj si po sebe Tvoje príspevky vo vlákne o remasteroch na tomto fóre, a možno pochopíš, ako si sa pekne odkopal.
V předchozí kauze Meditace jsem oslovil Supraphon (useknuté intro, ze sterea mono, atd.). Odpovědí je dlouhé mlčení a pak mlžení "my nic, tak jsme to už dostali". K vlastnímu problému se nevyjadřují. Navíc, některá jiná vydavatelství, kde jsem prohození kanálů objevil, již dávno neexistují, není koho oslovit.
Jde mi v první řadě o technickou zjistitelnost, například jako se dá analýzou akustického spektra odhalit mp3 převedené do jakože lossless.
- PítrsPraha
- Kontaktovat uživatele:
- Vybavení
Zajímavé téma i problém . Ale bohužel nevím, jak pomoci. Udržuj pls informovanost.
Mumu zcela nepochopil.
Mumu zcela nepochopil.
Ale mumu pochopil, good luck
Kdysi jsem viděl seznam alb (CD atd.), kde kromě běžných údajů (např. DR) byl i sloupec pro korektnost sterea (OK/přehozeno), ale vůbec si nemůžu vzpomenout, kdy a kde to bylo, jestli online, nebo soukromý seznam, česky nebo v jiném jazyce... Jestli si vzpomenu, tak napíšu, ale mám v tom úplnou mlhu, je to už asi hodně dávno. Jen vím, že tam těch alb bylo docela hodně, někdo to nebral na lehkou váhu.Antony píše: ↑18 bře 2020 13:25V předchozí kauze Meditace jsem oslovil Supraphon (useknuté intro, ze sterea mono, atd.). Odpovědí je dlouhé mlčení a pak mlžení "my nic, tak jsme to už dostali". K vlastnímu problému se nevyjadřují. Navíc, některá jiná vydavatelství, kde jsem prohození kanálů objevil, již dávno neexistují, není koho oslovit.
Jde mi v první řadě o technickou zjistitelnost, například jako se dá analýzou akustického spektra odhalit mp3 převedené do jakože lossless.
Díky za reakci. Jednak jsem chtěl upozornit na existenci tohoto problému, protože jsem se zatím nedočetl, že by jej někdo zaznamenal. Jednak bych rád našel řešení.PítrsPraha píše: ↑18 bře 2020 14:09Zajímavé téma i problém . Ale bohužel nevím, jak pomoci. Udržuj pls informovanost.
Mumu zcela nepochopil.
Správně je to nepochybně zaznamenáno na masteru, ale k tomu se obyčejný smrtelník pro ověření nedostane. Každé následné vydání, ať už na LP, CD, či jiné, je jen o tom, že se někdo mohl (ale nemusel) splést. Chybu pak další vydavatel při reedici A) rutinně zopakuje, B) vyrobí svoji vlastní, C) chybu napraví. Ale jak to poznat, když máš v ruce dvě média s přehozeným stereem. Jedině srovnáváním. Nebo? A o tom je tohle vlákno.
Aktualizovat budu..
hřebík:
To je dobrá zpráva, že aspoň někdo... Pokusím se sepsat svůj seznam těchto obskuritek.
To je dobrá zpráva, že aspoň někdo... Pokusím se sepsat svůj seznam těchto obskuritek.
Ono se o tom i dost diskutuje, namátkou třeba (zmiňují tam i pár konkrétních alb):
https://forums.stevehoffman.tv/threads/ ... ct.363149/
Ale pamatuju si na diskuse jinde a někde jsem pak právě objevil i ten seznam. Bohužel si stále nevzpomínám.
https://forums.stevehoffman.tv/threads/ ... ct.363149/
Ale pamatuju si na diskuse jinde a někde jsem pak právě objevil i ten seznam. Bohužel si stále nevzpomínám.