Jakou MM přenosku?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Jakou MM přenosku?

Příspěvek od efičák »

Swenik, ....?!?

:shock: :roll: ;)

dobré cédéčko a máš klid.

Prodej NC-440.

Kup si nový gramofon s instalovanou Ortofon 2M Red.
A zapoj do Phono box

http://www.hifinazory.cz/clanky/Gramofo ... Rowing.pdf

Obrázek

Phono 2 je vynikající v MM. Právě ta 2M Red by byla to pravé.

swenik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swenik »

Asi si nějak nerozumíme.. :(

Nastavení přítlaku od Rowinga jsem četl, to chápu. Zároveň vím, že se zatím neorientuji ve všem a některé mé otázky mohou vyznít směšně, ale copak píši tak nesrozumitelně? Zkrátka mám gramofon nějakým (výše popsaným) způsobem nastavený, řekl bych že hraje pěkně, ale mě jako začátečníka zajímá, jestli se z něj dá dostat ještě víc, aniž bych kupoval něco nové. Jestli se dá něco nastavit jinak? Jedná se o konkrétní přenosku (o které nemám žádné údaje a nezbývá než věřit těm z tohoto vlákna) a konkrétní gramofon. Vše jsem tu popsal, protože se bojím, abych něco neudělal špatně. Není to pro mě levná záležitost, tak se raději ujišťuji, jestli vše, co dělám nebo plánuji udělat (viz ten přítlak pouze 2g), nemůže přenosce či gramofonu uškodit. Zajímá mě to a nechci se toho gramce zbavovat, když už by teď měl být v pořádku.. Navíc na čem jiném se něčemu přiučit než na staré dobré Tesle? :)

Myslel jsem, že od toho tady tyto fóra jsou. Kdybych uvažoval o CD, pořídil bych si CD.. :|

swenik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swenik »

Ale díky za odkaz. Já věděl, že jsem o té šabloně už četl a že to byl tenhle odkaz.. ;)

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Gramofon Tesla NC-440 je starší stroj.
Má své mouchy dané konstrukcí a opotřebením.
Umožňuje poslech sbírky LP s uspokojením.
Díky dobrému nastavení, vhodné gramofonové přenosce a k ní vhodnému přenoskovému předzesilovači, dokáže zatopit nejednomu cédéčku do 15t.
Ano Sweni, naučíš se s ním zacházet.
Vliv azimutu, (headschel je mrška)
vliv podložky (originál guma s kružnicemi tvaru V, je nejlepší),
vliv nastavení antiskatingu,
a tlaku na hrot.
Poznáš, zda máš hudební sluch a nahradíš jimi stroboskop.

Píšeš, že je osazen přenoskou s nápisem PU-C-1H

Tato :
Obrázek

PU-C-1H je klika, pasuje výborně na Phono box 2, protože má výstupní napětí 2,2 mV.
Tím ji můžeme zapojit do Phono boxu 2 s navoleným MM zesílením.
Přesně totéž, používám doma, jako záložní gramofon. Stejná přenoska je použita i v mém náhradním záložním gramofonu, Tesla 6000Q. Zvuk přenosky je velmi dynamický a čistý.
Také cena není zanedbatelná a převyšuje aukrovou cenu Tesly NC-440 a 6000Q.
Převyšuje běžné magneto-dynamické (MM) přenosky jako, Music Hall tracker, Ortofon OM5e, a v mých gramofonech i stejně drahou Goldring-1012 s hrotem Fritz Gyger 70.
Ketos Pro-Ject přenosku krásně popisuje: http://www.ketos.eu/index.php?option=co ... temid=8325
MC přenoska = pohyblivá cívka
HO = vysoké výstupní napětí, vhodné pro phono MM. (opak LO = low otput, nízké výstupní napětí)
Podrobnosti v článku Rowinga.
MM vs. MC v článku p. Nývlta.
http://www.hifi-voice.com/teorie/mm-versus-mc.html

Když Ortofon doporučí přítlak 2,5g, je to správně a přenoska je pak lineární.
Když to slyšíš lépe na 2 a méně gramech, je to správně, protože hudba nemá štvát.
Pan Burdych ti to naladí : http://www.hifi-voice.com/teorie/jak-na ... mofon.html

Život je krátký na nudné Hi-Fi. (Thomas Sillesen)

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Ortofon má podobnou MC HO v nabídce.
Ortofon MC 1 Turbo

Obrázek

Doporučená zátěž je normálních 47 kOhm. To Phono 2 přesně má.
Turbo uvádí doporučenou kapacitu 500 pF.
Ta se u Phono 2 nastavuje délkou kabelu.
U dobrých phono kabelů, dosahuje 50 pF na 1m. Nejlépe je si nechat celou signálovou cestu změřit a zvolit délku, jež se nám bude nejvíce líbí.

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

Luboši já nevim nad čím tady furt spekuluješ prostě ti to gramo hraje jak má. Přítlak by měl být nastaven v rozumných mezích. Záleží na tom jak to slyšíš ty.
Ale věř že 30 let stará TESLA i když osazená MC vložkou za 3500kč což je cena která převyšuje samotný gramofon který se dá pořídit za 1600kč není prostě žádný zázrak. Jak píše efičák má svá omezení. Já jsem s analogem skončil jenom proto že jsem si toto uvědomi a gramofon který bych chtěl by vyšel na slušnou palbu.
Takže to neřeš a užívej hudby a nebo ho prodej a kup si CD je s ním mín "starostí". Analog je hold trochu více o penězích. Třeba výborný CD player je
Cambridge Audio Azur c340 dá se pořídit už za 6500kč a hraje opravdu špičkově sám jsem si jej chtěl koupit,za tu cenu není co řešit. Ale dobrý analog s přenoskou předzeslovačem a kabely za 6500kč v novém nepořídíš.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Mike vidíme to stejně.
Ale také pro mně platí, že cesta je cíl. Mě znervózňuje, že je Swenik úplně stejný, jako já.
Sweniků, pohrej si a piš, co slyšíš, co posloucháš, na čem posloucháš v čem posloucháš.
Začneme pokojem. Tleskneš-li, ozve se důvěrný třepot z koupelny a WC?
Je tu potřeba tlustého koberce.

Obrázek

Na stěnu patří knihovna plná akusticky vynikajících knih. K dostání v dobrých antikvariátech po korunce kus.
A pro sbírku rockových LP je tu Expedit. K dostání v nejmenovaném skandinávském obchodním domě.

Obrázek

Na stěny nezasklené obrazy, nejlépe z tlumícího materiálu.
Včera jsem trápil Patmanna slepým testem signálových kabelů Cardas, vs. Straihtwire.
Zvítězil rám potažený plátnem a tenkým molitanem, který i přes tenkou řídkou hmotu, pomohl basům a vytáhl zpěváky dopředu. :P
Náklad byl pod 1000 Kč, což je 3 x méně, než nákup lepšího signálového kabelu.
Originál, akceptovaný ženou, stojí více, ale estetický přínos je nesrovnatelně vyšší, než pláténko na dřevěném rámu.

ObrázekObrázekObrázek

Bedny a zesilovač pořeš v představení člena Sweníka. Rádi pomůžeme.
Zajímá mně Tvé phono.
Tady je!

[img]http://www.soundstage2.com/avtour2 ... .jpg[/img]

Toto je ideální na takové domácí poslouchání. :-)

http://www.fredsoundofmusic.com/sumiko% ... stereo.jpg

Mám ho rád, je příjemný. K Suprafonkám akorát. Zkontroluj si přepínač MM-MC. Zvol MM.
Délkou kabelu z gramofonu měníš zátěž přenosce Pick it 1H.
To má také vliv na charakter zvuku.

Přítlak na hrot. Označ si tedy zvážené a nastavené 2 g.
Pusť nejlepší nahrávku, jakou vlastníš a poslouchej.
Pak buď vrať na rysku 2g, nebo nechej v nejhezčí hodnotě.

Pošli fotečky a více o tobě.

swenik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swenik »

eficak:

Zdravím,

moc se omlouvám, vím, že by se slušelo nejdříve se řádně představit a pak tady teprve bombardovat ostatní otázkami.. :oops: Ale na sekci "Kdo je kdo" to v mém případě zatím není. Sweník je v současnosti pouze zvídavý student, který začal od letošního roku sbírat LP a nechtěně tak načichl k hi-fi. :D *headbang* Ovšem ne ve smyslu, že bych začal utrácet tuny peněz za sestavu a trpěl všemi zde popisovanou "hifineurózou". Na to zatím skutečně nejsou finance a řekl bych že ještě dlouho nebudou. Spíše se to u mne projevuje v přílišné pečlivosti o v únoru od Mika zakoupenou Teslu NC 440 s phonem a snaze dopídit se co nejdříve co nevíce informací o deskách i gramofonech (zejména těch 30 let starých..). Přičemž ty problémy, co jsem zde musel zatím řešit (ulomená páčka, znovunastavení gramce, rozbitý potenciometr), místo aby mé nadšení pro analog uhasily, tak právě naopak, jako by přivedly ještě více kyslíku k mé zvědavosti a zájmu o poslech desek. Důvod, proč jsem se tedy zatím nepředstavoval, je prostý. Bydlím v Praze na koleji a mé podmínky pro poslech bych tu prozatím raději vůbec nezmiňoval, protože bych to od všech hifistů okamžitě schytal.. :) :oops: Avšak i přes tyto nuzné improvizované podmínky poznám, že mé gramo hraje v různých nastaveních odlišně! A i přes ně chci vnímat co nejlepší možný zvuk! To jen tak na okraj pro vysvětlení existence mé maličkosti na tomto fóru. :)

Nuže zpátky k mému gramu: ;)

Kromě náchylnosti talířů ke zborcení nebo chytání brumu se tu zatím o nedostatcích NC 440 nic moc nepsalo. Obojí se mě naštěstí netýká. Talíř je velmi zdravý, raménko je předrátované a napájení je díky Mikově skvělé práci uloženo externě. *thumbs up* Psalo se tu převážně o kladech raménka P1101 a snadné možnosti "vytunění" tohoto stroje. Takže o mouchách v konstrukci a opotřebení asi moc nevím a budu rád, když mi k tomu třeba ještě ty nebo někdo jiný něco napíšete. :roll:

Azimut a antiskating by měly být v pohodě.
Jako podložku mám tu gumu, na ní nějaký korek a navrchu všemi tolik chválená kůže..
Tlak na hrot právě řeším, asi to zůstane na těch dvou gramech. Jen pro jistotu: Pan servisman už mi to říkal, ale ještě jednou se raději zeptám. Posun závažíčka o jeden zářez by prý mělo odpovídat asi 0,5 gramu. Je to tak?

Hudební sluch už se u mne začal projevovat díky té poruše potenciometru. Napínal jsem své slechy až nepřirozeně a zaznamenal tak změny rychlosti, které tam často ani nebyly.. :D Řekl bych, že jsem na dobré cestě. :)

Jinak jestli jsem konečně správně pochopil, tak má přenoska s označením PU-C-1H je vlastně ta Pro-Ject Pick it MC-1, kterážto je MC HO a já ji stále kvůli Ortofon Tango mylně pokládal za MC LO. Proto taky je phono nastavené na MM, což jsem si ověřil až dnes. Mimochodem ještěže jsem si toho nevšiml dřív. Pravděpodobně bych se to snažil přepnout do polohy MC a to by asi nedělalo dobrotu..

K té délce kabelu: Získal jsem to již upravené. Kabely by měly být VDH a jsou dlouhé asi 1,5 metru, což tedy nevím, zda je vyhovující. Ale myslím, že v mých podmínkách to asi těžko rozeznám, že? :D

Moc se mi líbí tvůj pojem "záložní gramofon". Takže Tesla 6000Q je vlastně "záložní gramofon záložního gramofonu"? *2thumbsup* Myslím a doufám, že v budoucnu má Tesla NC 440 rovněž zaujme pozici "záložního gramofonu".. ;) Ale zatím je pro mne číslo jedna, takže to s námi asi budete muset zde na fóru ještě nějaký ten pátek vydržet.
:oops:

Závěrem jen doplním, že poslouchám převážně starší rock (Pink Floyd, Yes, konečně Genesis, Peter Gabriel, Queen, Supertramp......), starší hitovky (Beatles, Mammas and Pappas, Chicago, Simon and Garfunkel, Roy Orbison..), mladší hitovky (Alphaville, Whitesnake, Asia..), československou muziku (Schelinger, Nohavica, Elán, Wabi Daněk, Pražský Výběr, Mňága a Žďorp, Tři sestry, Petr Skoumal, doufám že brzy Collegium Musicum a Varga...), Harryho Belafonte, Louise Armstronga a brzy si plánuji rozšířit obzor o další jazz a klasiku (nízké ceny už mě přiměly začít shromažďovat první české velikány :) ... ).

Díky za rady a (snad ne úplně) ztracený čas.. *klanimse*

(ne)člen Swenik

Mike:

Taky díky, většinu už jsem vyjádřil nahoře. CD mi zatím nic neříká, takže budu i nadále pokoušet analog. A jinak jsme snad domluvení, určitě se ještě ozvu, když už náhodou spolu nebudeme řešit nějaké prkotiny tady na fóru.. ;) Chtěl jsem napsat, že slibuji, že se budu snažit hudbu víc užívat než ji řešit, ale však víš, jak to je.. :)

Pardon za tu plachtu, ale stručněji to nešlo.. :oops:

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

efičák

Tě chválím konečně někdo kdo také řeší akustiku alespon základnim přijatelným způsobem. Takže *thumbs up*

swenik

Luboši neboj se situace se časem zlepší. Vím jak to vypadalo do nedávna u mě. Je fajn že si užíváš muziky a časem nějákou tu levnou aparaturku klidně postavíme. Jsi ke mě zván jak jsem ti říkal už předtím takže toho můžeme spoustu probrat u muziky. Časem si něco určitě pořídíš.

swenik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swenik »

Tak o tom žádná! *palec* Jsem na ten poslech u tebe zvědavý. Jen se teď musím chvíli zase potrápit se školou a pak se snad domluvíme. V Hradci pracuje jeden můj bývalý spolužák, takže možná bych to pak mohl nějak spojit. Snad to nějak do Vánoc zvládnu.. ;)

Křeček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Křeček »

swenik píše: ...Jako podložku mám tu gumu, na ní nějaký korek a navrchu všemi tolik chválená kůže...
Ty máš opravdu na talíři současně originál gumu + korkovou podložku + koženou podložku?
To není rozumné, měníš tím úhel VTA (raménko by mělo být rovnoběžné s plochou desky). Tedy pokud jsi nedal nějakou podložku i pod základnu raménka, což jde u P1101 docela komplikovaně. Navíc tím pod deskou vytváříš zvláštní "polštář" s těžko definovatelnými vlastnostmi.

Jinak Tvou cestu postupného zkoumání a vylepšování starší NC 440 velice chválím. Zvláště pro nemajetného studenta je to skvělý způsob, jak se něco o gramofonu naučit. Když nic jiného, až jednou budeš mít dost peněz na kvalitnější stroj, nebudeš tak snadná kořist prodejců :) .

PS : ad záváží - ano jeden zářez = 0,5 g. Mohu Ti poslat návod na NC 450, má stejné raménko a jeho nastavení je tam dobře popsáno.

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Křeček píše:
swenik píše: ...Jako podložku mám tu gumu, na ní nějaký korek a navrchu všemi tolik chválená kůže...
Ty máš opravdu na talíři současně originál gumu + korkovou podložku + koženou podložku?
To není rozumné, měníš tím úhel VTA (raménko by mělo být rovnoběžné s plochou desky). Tedy pokud jsi nedal nějakou podložku i pod základnu raménka, což jde u P1101 docela komplikovaně. Navíc tím pod deskou vytváříš zvláštní "polštář" s těžko definovatelnými vlastnostmi.

Jinak Tvou cestu postupného zkoumání a vylepšování starší NC 440 velice chválím. Zvláště pro nemajetného studenta je to skvělý způsob, jak se něco o gramofonu naučit. Když nic jiného, až jednou budeš mít dost peněz na kvalitnější stroj, nebudeš tak snadná kořist prodejců :) .

PS : ad záváží - ano jeden zářez = 0,5 g. Mohu Ti poslat návod na NC 450, má stejné raménko a jeho nastavení je tam dobře popsáno.
Výborně Křečku, já se odpovědi na něco co nevím, vyhýbám. A než přiznat, že nevím, raději zamlžím. ;)
Nevím, zda je na headschelu ouško na prst. Nevím, jak těžké jsou šroubky s maticemi, popřípadě silikonovou podložkou. Je tam SME téměř přesné usazení přenosky bez možnosti posouvání. Ale úplně přesné to není. Nespoléhám na návod, posouvání po zářezech. Mýlím se Křečíčku?
Já se s prototypem naučil určitě víc, než s poloautomatickým továrním modelem.
Ramínko Tesla 1101 je inspirováno světově oceněným SME 3009. Ale není pouhou kopií. Paradoxně může dosáhnout menšího zkreslení, než nový gramofon s krátkým, 8,6cc ramínkem. NC-440 má ramínko skoro 10cc, jako RPM-10.
Dám ti nabídku osvěty analogu. Staň se fundovaným členem analogového klubu. Najdi nejvhodnější přenosky se správnou hmotností a poddajností chvějky, vzhledem k rezonančnímu kmitočtu a efektivní hmotnosti Tesly 1101. . . Píši Ti to proto, že automatická tabulka z internetu zmizela a já to spočítat neumím. *fnuk*
VTA má Rowing výborně vysvětlený. Sweníku vezmi pravítko a změř vzdálenost talíř s LP-ramínko u headschelu a pak co nejblíže k ložiskům ramínka, např. trojúhelníkovým pravítkem.

swenik
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swenik »

Co jsem se koukal, VTA by mělo být v snad pořádku. Raménko je rovnoběžně s deskou. Pokud se nepletu, jde totiž posunout nahoru. Jinak ten korek je opravdu tenoučký a kůže taky, tak snad to není takový "polštář".. :)

Snad se nebude Mike zlobit, ale použiji ještě odkaz na jeho inzerát, tam jsou fotky. Mimochodem ty fotky jsou zřejmě starší, teď už svítí na stroboskop dioda..

http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi ... =24&t=2082

Jinak návod na NC 440 jsem si nedávno stahoval, pouze ho mám v jiném laptopu..

Ale kdybyste náhodou měli ještě něco zajímavého, můj email je: swen@centrum.cz

Mike
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike »

V pohodě proč bych se zlobil. Ano je to ještě stará fotka tobě už jsem tam dal zelenou led diodu. ;) Cena za kterou jsem ho nechal byla výborná,hlavně že ti dobře slouží. Odhledně podložek bych to něják zvlášt nedramatizoval.

Křeček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Křeček »

swenik
Omlouvám se za dezinformaci :oops: .
Nepleteš se, raménko Tesla P1101 se dá opravdu v rozmezí cca 5 mm výškově nastavit. U paty raménka je šroubek a červík, po jichž povolení lze výškově doladit. U mého raménka byl tento spoj hodně zatuhlý, měl jsem za to, že je natvrdo. Když jsem nechal přes noc působil kapku GTéčka, povolilo to.

Odpovědět