Jakou MM přenosku?
Jakou MM přenosku?
Přemýšlím o upgradu přenosky na mojí Tesla NC 440,je tam ted nějáká Pro-Ject vložka s číslem PU-C-1H. Vinyly mě nějak chytly za srdce a tak jsem si říkal co by můj gramofon asi dokázal s lepší přenoskou samosřejmě MM. Mám dva kandidáty Ortofon 2M red a Sumiko Black Pearl. Zajímá mě jak drahá přenoska se ještě zvukově projeví na mém gramofon a jestli už ty dražší modely nejsou zbytečný luxus. Myslím že tyto přenosky špatné nebudou. Děkuji za radu
Zdraví Michal
Zdraví Michal
Re: Jakou MM přenosku?
Nedávno jsem na podobných gramofonech (NC-450) měnil původní přenosky (Tesla VM, Shure) za přenosku Ortofon Alfa. V obou případech jsem byl mile překvapen výrazným zlepšením. A to přitom Alfa patří do levnější cenové skupiny.
Pokud ale budeš dávat kvalitní přenosku ve třídě Ortofon 2M, stálo by za to předělat trafo (dát ho externě). Osobně bych dal pryč i tu kovovou rezonující vanu pod gramofonem a nahradil ji stabilnějším podstavcem (silné lamino, beton, apd.). Sám jsem to zkoušel a je to slyšet. Vyplatí zkontrolovat i kvalitu pružných segmentů uložení motorku.
Čím kvalitnější přenoska, tím větší citlivost na uvedené ruchy a pazvuky.
Pokud ale budeš dávat kvalitní přenosku ve třídě Ortofon 2M, stálo by za to předělat trafo (dát ho externě). Osobně bych dal pryč i tu kovovou rezonující vanu pod gramofonem a nahradil ji stabilnějším podstavcem (silné lamino, beton, apd.). Sám jsem to zkoušel a je to slyšet. Vyplatí zkontrolovat i kvalitu pružných segmentů uložení motorku.
Čím kvalitnější přenoska, tím větší citlivost na uvedené ruchy a pazvuky.
Mike
Mám teď taky PU-C-1 na stejném raménku, jde o low output MC Ortofon Tango,upravenou pro ProJect, kterou jsem právě nahradil Sumiko Black Pearl. Tango ji bez problémů zvukově přehraje, přestože jde o levnou MC přenosku.. Záměnu bych ještě zvážil..
Mám teď taky PU-C-1 na stejném raménku, jde o low output MC Ortofon Tango,upravenou pro ProJect, kterou jsem právě nahradil Sumiko Black Pearl. Tango ji bez problémů zvukově přehraje, přestože jde o levnou MC přenosku.. Záměnu bych ještě zvážil..
Miku,
porovnával jsem tu tvoji s ortofon OM30SE a ta tvoje je jedoznačně lepší - detaily ve středech,podání prostoru, detail.
porovnával jsem tu tvoji s ortofon OM30SE a ta tvoje je jedoznačně lepší - detaily ve středech,podání prostoru, detail.
Já se jen ptám
Vidím že ta přenoska kterou právě mám asi nebude tak špatná jak jsem si myslel.
křeček
Gramo jsem pořádně vytunil včetně zdroje a kabeláže.
zdeny
Vím že jsi je porovnával ale podle mě to vázlo na předzesilovači ale to určitě sám víš. Už víš do čeho půjdeš? Asi to bude MC systém ale phono a přenoska jsem zvědavej
křeček
Gramo jsem pořádně vytunil včetně zdroje a kabeláže.
zdeny
Vím že jsi je porovnával ale podle mě to vázlo na předzesilovači ale to určitě sám víš. Už víš do čeho půjdeš? Asi to bude MC systém ale phono a přenoska jsem zvědavej
Mike, Tomíček :
Nemá ta Vaše přenoska cosi společného s nedávno někde Efičákem zmiňovanou přenoskou Pro-ject Pick-It (snad to moc nekomolím
)? Mohu poprosit o fotku, popř. další technické parametry? Na webu jsem tradičně nic nenašel (stejně jako u O.Alfa). Díky.
Nemá ta Vaše přenoska cosi společného s nedávno někde Efičákem zmiňovanou přenoskou Pro-ject Pick-It (snad to moc nekomolím
Mike: uvažuji na Bryston BP1.5 - teď je jedne na ebay, ale pravda, cena se mi zdá poněkud vyšší:-) Na tom předzesu je sympatické to, že má již vestavěné step-up transformátory pro LO-MC. O zvuk bych tsrach neměl, bude to typický Bryston, jejich filozofie bude shodná i pro MC/MM preampy a mě to docela sedí, i když, pravda, trochu "tepla" bych uvítal.
křeček
Je to vložka Ortofon Tango MC LO akorát s nálepkou Project specifikace zde:
http://www.needledoctor.com/core/media/ ... 9d01eb969e
Netušil jsem co za klenot se skrývá v mém gramci.... Ted si akorát koupim várku nových 180g vinylů.
Zdraví Michal
Je to vložka Ortofon Tango MC LO akorát s nálepkou Project specifikace zde:
http://www.needledoctor.com/core/media/ ... 9d01eb969e
Netušil jsem co za klenot se skrývá v mém gramci.... Ted si akorát koupim várku nových 180g vinylů.
Zdraví Michal
Koukám, že je tu řeč o mém současném gramofonu s přenoskou PU-C-1H. Chtěl jsem se optat, odkud se ví, že je to zmiňovaná Ortofon Tango, a především, jestli pro ni platí předepsaných 2,5 gramů? Jestli třeba pod Pro-Jectem nemá jinou váhu a není třeba menšího přítlaku? Těch 2,5 g se mi zdá docela hodně. Právě to řeším, stále poslouchám a mám pocit, že když posunu na své NC 440 závažíčko o jeden dílek dozadu, hudba je taková prokreslenější. Ale zase při delším poslechu mi to začíná vadit, takže nevím. Vůbec se nemohu rozhodnout, v kterém zářezu závažíčko nechat..

Chlape odemě jsi měl ten gramofon nastavený správně. Dej závažíčko tam kde bylo původně at je přítklak optimální. Dle mě ho máš ted moc velký a to nebude dobré ani pro drážku samotného LP. Přenoska je to velmi dobrá.
To já vím, že to bylo dobře. Rád bych, jenže když jsem tehdy musel dát opravit tu páčku u raménka, raménkem se pohlo a muselo se to pak celé přenastavit. Teď, když bylo gramo v odborné péči, nechal jsem ho seřídit přesněji dle speciální přenoskové váhy (údajně na 2 gramy). A je mi to právě divné, protože u Ortofon Tango se udává 2,5 g, ale já bych řekl, že by tam mohlo být klidně i méně, než jsou současné 2 gramy. Jak to tedy je? Když dám závažíčko do drážky co nejdále od přenosky, je raménko správně v rovnovážné poloze. To jsem zkoušel. A pak každý dílek znamená skutečně v jiném tématu zmiňovaných 0,5 g??? Moc se mi to nezdá, protože jsem na čtvrtém zářezu, což by bylo dokonce 1,5 gramu od rovnovážné polohy...

Název vlákna je MM. Pro NC-440 mám rád Ortofon Alpha. Zapojením do Phono Boxu SE2, dostaneme vynikající, energický jednopásmový zvuk, v duchu neutrality, ale analogové spojitosti.
Dotáhnout ložiska ramene je povinné.
MC o 0,5 mV je otázka pro phono. Na Tube Boxu 2, byl milý prokreslený střed, jak to umí triody Elektro Harmonix.
Přišlo mi to velmi jemné a příjemné, vůbec ne jako Salsa a Samba. Jo Tango má více zasmušilosti a citové romantiky. To Dánové umí.
Mám tu silnou Pick it 1H. 2,2 mV. Oproti dobrým MM přenoskám vyniká rozlišením basového prostoru tam, kde rytmika bicích a jejich kopáku, prolíná s výborným baskytaristou. Dodržení přítlaku na hrot 2,5g, je nutné, méně je zvýrazněním pásma středů, zvuk ztrácí spojitost.
eficak:
Já vím, že je v názvu vlákna MM, ale píše se tu přímo o mé přenosce, takže jsem myslel, že by mi někdo mohl poskytnout nějaké informace, o kterých mám stále pocit, že mi unikají. Jednak bych potřeboval potvrdit, že dle všech hodnot se jedná skutečně o Ortofon Tango (hlavně tedy zda platí ten přítlak 2,5 g?), a jednak by mě zajímalo to nastavování přítlaku u NC 440, jak jsem psal výše (kolik gramů je čtvrtý zářez, když na prvním je raménko v rovnovážné poloze?). Další věc, co mne zaujala, je tvrzení spousty lidí, že si to nastavují raději podle svého ucha než nějakých předepsaných hodnot. Ale na to už jsou asi potřeba jisté "hifi" zkušenosti a slušná "hifi" sestava, že?
Já vím, že je v názvu vlákna MM, ale píše se tu přímo o mé přenosce, takže jsem myslel, že by mi někdo mohl poskytnout nějaké informace, o kterých mám stále pocit, že mi unikají. Jednak bych potřeboval potvrdit, že dle všech hodnot se jedná skutečně o Ortofon Tango (hlavně tedy zda platí ten přítlak 2,5 g?), a jednak by mě zajímalo to nastavování přítlaku u NC 440, jak jsem psal výše (kolik gramů je čtvrtý zářez, když na prvním je raménko v rovnovážné poloze?). Další věc, co mne zaujala, je tvrzení spousty lidí, že si to nastavují raději podle svého ucha než nějakých předepsaných hodnot. Ale na to už jsou asi potřeba jisté "hifi" zkušenosti a slušná "hifi" sestava, že?
Není to Tango. Je to tango v rouchu "projektím".swenik píše:eficak:
Dáni vyvinuli a dodali nejvhodnější přenosku pro uhlíkové ramínka P-J.
Když dánští inženýři píší 2,5g, myslí to upřímně.
Nalaď si podle svého vkusu s panem Burdychem.
http://www.hifi-voice.com/teorie/jak-na ... mofon.html
Tango je nejlevnější MC LO přenoska řady Dance.
Cituji Ketos a chválím je, za vynikající web o analogu.
"Ortofon MC Tango:

Výstupné napätie 0,5mV,
presluch kanálov 23dB,
rozsah 20-25000Hz,
rozsah snímania >65µm,
poddajnosť 12µm/mN, eliptický hrot,
odporúčaný prítlak 2,5g (25mN),
odporúčaná záťaž >20ohmov,
telo prenosky z Norylu,
hmotnosť 4,1g"
Srovněj si s popisem Pick it o nízkém výstupu na Ketos Pro-Ject.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"MC prenoska, Pro-Ject Pick it MC-1:
Frekvenčný rozsah 20-25.000Hz,
presluch kanálov 23dB/1kHz,
výstupné napätie 0,5mV,
odporúčaná resistancia záťaže >20 ohms/MC-vstup,
poddajnosť 12µm/mN,
eliptický hrot,
odporúčaný prítlak 25mN,
váha 10g ."
Moje kuchařka:
kup si váhu :

nastav přítlak přesně 2,5g
snímací úhel dle Rowingovy šablony tištěné 1:1.
zkontroluj správnost kanálů a fázi (červený a černý kabel do přenosky) bubínek zleva doprava a zpředu dozadu
zahraj alespoň 30 hodin na rozchození gumového okruží chvějky
zapoj do Pro-Ject Tube Box II. black
Paráda.

Tak Pick It je asi zase trochu jiná přenoska, navíc HO, ne? Jsem zatím laik, takže netuším, jaký rozdíl je mezi LO a HO v praxi, ale něco mi říká (že by cena?
), že HO je asi něčím lepší. Jinak Tube Box II vypadá velmi pěkně, ale prozatím mi musí vystačit Pro-Ject Phono Box MK II. Gramo by mělo být teď seřízené dobře, chtěl jsem se pouze ujistit ohledně přítlaku. Minulý týden byl nastaven dle váhy na necelé 2 gramy a hraje to podle mne dobře. 2,5 gramu se mi zdá už docela hodně. Ale předpokládám, že by stačilo posunout závažíčko o jednu drážku a mám to tam, takže to možná ještě zkusím. Ovšem nechci jehlu ani desky zbytečně zatěžovat, jak tady psal Mike.. Když mi to bude znít lépe na těch dvou gramech, tak snad nebude vadit, když to tak nechám, ne?
Jinak díky za recept. Snad jen malá otázečka. Kde tu Rowingovu šablonu sehnat a jak se s ní pracuje?