Jakou přenosku pro Tesla NC 500

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
CaveDweller
Kontaktovat uživatele:

Jakou přenosku pro Tesla NC 500

Příspěvek od CaveDweller »

Dobrý den kolegové,

jelikož se mi bude příští týden překáblíkovávat raménko u mé hýčkané Tesly NC 500 a to tak, že káblíky půjdou přímo Van den Hul D501 zakončeným CINCH + Actidamp MK IV + Zesilovač Onkyo A-8650 + repro QLN 601 MKII, chci se zeptat, jestli bude mít nějaký vliv, když upgraduju přenosku Ortofon OMB5E na něco lepšího.

Viděl bych to na kategorii tak do 1500 Kč. Lze se zvukově vůbec někam posunout?

Díky předem za rady a doporučení.

tom
Kontaktovat uživatele:

Re: Jakou přenosku pro Tesla NC 500

Příspěvek od tom »

Hoj,
pětka je slušná přenoska ale v analogu je vždy, se někam posunout, Lubor ti
jistě dokáže poradit i ve volbě adekvátní přenosky. *thumbs up*

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Co takhle Benzku. Cena je sice 5t., ale možná by to stálo za to.
V časopise Audio byla hodnocena nejlépe v konkurenci takových přenosek jako Denon DL-304 a Dynavector 10X5. V Česku se prodává o tři tisíce levněji než v zahraničí.
http://www.highend.cz/productpages/benz ... c-gold.gif

CaveDweller
Kontaktovat uživatele:

Zdravím pánové,

díky za odpovědi.

Co se týká té Benzky, nepochybuji o tom, že je to skvělá přenoska, ale je opravdu přes můj rozpočet. Také si myslím, že by o dost lépe vynikla na nějakém novém gramci, třeba na Debutu, ale nechci se hádat.

Myslíte, že byl slyšet rozdíl například kdybych tu OMB5E vyměnil za Sumiko Oyster za 1400 Kč nebo třeba za Ortofon 2M red která je za 2000 Kč (to bych ještě zkousnul) a nebo jáká by byla OMB10, byl by to nějaký posun?

Důležité: Budu přehrávat starší desky, vetšinou zahraniční labely, orginální pressingy, nejsem příznivcem nákupu nových desek. Tohle bych asi taky měl zahrnout do výběru nové přenosky.

Díky

samoT
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od samoT »

Co Audiotechnika AT95? Já měl AT91 a nebyla špatná.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

I na staré desky je potřeba kvalitnější přenosku, protože kvalita jejich nahrávky bývá často lepší, než u nových desek. Kvalitní přenosky taky méně snímají praskot a šum.
Já bych si nechal OM5 a šetřil bych. Vždyť i dva tisíce je slušná částka, tak proč je vyhazovat z okna.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Teď mě ještě napadlo. Co tak zkusit Regu. Jsou to výborné přenosky za pár korun. Myslím, že zastoupení bude mít Pavel Diok- Studio Panský Dvůr v Ostravě. Zkus se ho zeptat.

pacient
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od pacient »

Musí být nová?
Já provozuji k velké spokojenosti, na vytuněné NC450, Audio Technicu AT12s s hrotem Shibata. Podívej se po Ebayi. Je to přesně to co preferuješ, výborný hrot, který je jako doma i v poničených drážkách.
Staré přenosky AT, systém Dual Moving Magnet, jsou skvělé! Zejména AT 15s je považována za dosud nepřekonanou MM přenosku.
Myslím, že by sis takto mohl užít za nemnoho peněz spoustu muziky :)

CaveDweller
Kontaktovat uživatele:

Ahoj,

tu Audiotechnicu AT12s s hrotem Shibata jsem našel na ebay za 140 USD + 45 usd pošta (což je teda dost). V jakých cenových relacích se tyto přenosky pohybují, nestojí to moc?

Jinak se tedy oplatí si připlatit za přenosku i když se jedná o starší gramo? Chápejte, nechci aby mi pak nějakým způsobem tu přenosku brzdilo, když to bude slabší článek řetězce.

fox
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od fox »

Vždy začínej u zdroje. Špatnou přenosku žádný gramofon nezachrání. Ten tvůj není zas tak špatný. Až poznáš, co to je analog, věř, že starý gramec vyměníš dřív, než dojde životnost přenosce.

ozzy8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ozzy8 »

Pred niekoľkými rokmi mi naši obchodníci tvrdili, že keď dám do tela prenosky Ortofon z rady OM hrot s chvejkou vyššieho modelu, tak zvuk bude zhodný so zvukom originálneho vyššieho modelu. Príklad: máš OMB 5 a kúpiš novú chvejku z OM 20, tak výsledný zvuk bude ako z OM 20. Nestihol som to odskúšať, gramo NC 470, v ktorej som mal OMB 5, som predal a kúpil o niečo lepšie.
Iný typ: výborný zvuk mali prenosky Grado predávané pre Pro-Ject pod názvami PJ-2 a PJ-4. Možno sa dajú ešte niekde kúpiť.

Renown
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Renown »

Byly to Project K4 a K6. Už se nedělají a nedají se ani nikde sehnat.
Co se týká jehly a samotného systému, není to tak úplně pravda.
Například u současných Ortofon 2M, což jsou následovnící řady OM je to tak, že 2M Red a 2M Blue mají stejný systém, ale 2M Bronze a 2M Black mají jiný a lepší systém, i když jehly jsou vzájemně záměnné

efičák
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od efičák »

Je to 20 let, co Heinz Lichtenegger nakoupil od SEVu první manuální gramofon, Tesla NC 500.
Zakladatel vlastní třídy gramofonů Debut, vládne svému segmentu úspěšně, takže ten kousek, co máš, je legenda.

Pokud nemáš za prioritu klasickou hudbu, doporučuju Ortofon Alpha.
Její hrot nepatří k nejtišším, lupance jdou cítit.
Předností je dynamika, bezvadné podání basů a jejich napojení vzhledem k celku.
Takové Princovo funky, nebo Rock je Alphou této přenosky.
S dynamickým phonem, jakým je například PBSE2, to šlape.

U nás nesehnatelná Ortofon Master White - Red s tímtéž tělíčkem jako Ortofon Alpha, je v Německu považován za etalon kvality své cenové třídy.

Při seřizování kamarádova NC 500, jsem použil příjemnou Music Hall Tracker a zvuk se mi líbil.
Ta jde koupit na aukru. http://aukro.cz/magnetodynamicka-prenos ... ml#gallery
Jde o klasickou Nagaoku, hrot je průměrný eliptický, přenoska není náchylná na brum, nezkresluje a rozumí si s každým phonem.
Předností jsou velmi hezky podané středy a příjemné hladké výšky. Celá se dobře poslouchá.
Dynamika odpovídá možnostem přenosek do tisícovky.

Pro-Ject K-4 a K-6, jsou Gradem upravené Prestige Silver a Prestige Gold, pro uhlíkové ramínka P-J. Mají zvýšenou hmotnost. Výroba ukončena.
Nevýhodou je náchylnost na snímání el. rušení a zkreslení konce LP při jen nepatrné odchylky seřízení přenosky. Nerady opotřebené a znečištěné LP. Dají to hodně najevo.
Hrají velmi hezky, náhradní hrot jde koupit běžně u Grado.
Její zvuk je líbezný, s Tube boxem II. mě poslech pohltil a uchvátil. Ale první MC HO přenoska mi ukázala možnosti dražších přenosek, především v dynamice a pevnosti basů.
Sumiko Blue Point no.2, smazala okouzlení sladkými středy Grada a od té doby vím, že tuhle značku budu mít na svém piedestalu.

Ortofon OM5e, je klasická přenoska a bylo k ní řečeno vše.
Měl jsem jí rád, líbila sem mi klasická hudba.
Jasně že každý z nás, chce jít dál a použít lepší hrot, se nabízí.
Já si koupil Ortofon 78, pro šelakové desky.

Pro NC 500 bych zkusil OMB10, tělíčka jsou identická.
Prodalo se jich dost a možná nějaký seženeš.
Určitě je u zastoupení značky.

Zda se dá použít tělíčko z OMB5e, pro hrot OM30, OM40 nevím.
Hrot OM-30, stojí 3375 Kč. Je použit dobrý Nude Fine Line, stejný jako u 2M Bronze.
OM40 má Fritz Gyger 70.
Ten jsem měl na Goldring 1012, ale jiná značka, jiný motor.

Audiotechnica 91 a 95. Výborné přenosky.
AT 91 je podobná Music Hall Trackeru.

Moje Ortofon 2M Bronze ještě není rozehraná. Už teď je znát lepší motor a materiál cívky, postříbřený drátek.
Hrot Nude Fine Line, je z těch lepších, praskot a šum je dobře potlačený.
Kombinace s PBSE2 je velmi zdařilá. Co se Sumikem EVOIII. píská a syčí, to s 2M Bronze hraje dynamicky, čistě zřetelně.

Možností je mnoho, modelů a značek je velký výběr, snad ještě někdo z kolegáčků přispěje s dalšími zkušenostmi.
Nebo není toho příliš moc? :twisted:

ozzy8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ozzy8 »

Renown+Efičák: Vďaka za opravu typu prenosky PJ a za doplnenie popisu.

CaveDweller
Kontaktovat uživatele:

Velmi děkuji za vyčerpávající odpovědi, radost číst *palec*

Ano, možností je mnoho, skoro nad všemi přenoskami co jste tu sepsali jsem uvažoval.

Nicméně, už je na cestě z USA stařičká přenoska Audio Technica AT-12S s hrotem Shibata (nikdy nepoužitá) takže kostky byly vrženy *thumbs up*
Tímto děkuji pacientovi za tip. Něco jsem si o ní zjistil tak by to nemuselo být úplně špatné.

Jakmile bude prolomena její zahřívací doba, dám vědět jak se mi jeví, pokud nebudu spokojen, budu hledat dál.

Ještě jednou díky.

Odpovědět