Moje zkušenosti jako začínajícího gramofonisty (gramo mám 2 roky) jsou v porovnání s některými zdejšími doopravdy zkušenými kolegy malé. Ale za sebe bych řekl, že pokud otázka stojí tak, že dodatečných 5000 Kč bys rád využil k tomu, aby ses zvukově přiblížil vstříc tebou preferovanému zvuku, tak největší vliv a přínos bude mít volba vhodné přenosky. Na druhém místě (a podle mého názoru s docela velkým odstupem) lze zvuk ovlivnit předzesilovačem (který je u tebe již daný) a až daleko vzadu je volba jiného gramce - pokud mluvíme o 5000 Kč.
Nechci ti tlačit jen to, co sám mám, na druhou stranu jedině to umím jakž takž objektivně posoudit. K Debutu jsem asi rok měl 2M Red, pak jsem ji vyměnil za 2M Bronze. Zvukově se to projevilo přesně směrem, který popisuješ: trochu ubylo basů co se týká objemu, jdou ale hloubš, jsou přesnější a údernější, lépe sedí na zadku. Středy získaly větší razanci a dynamiku. Přibylo výšek, které se zároveň vyčistily a rozjasnily, zlepšily se sykavky. Otevřel se prostor a celkově je zvuk dynamičtější, otevřenější, jasnější a "víc to břinká"

.
Výsledkem je sice cenově nevyvážená sestava (gramo za shodnou cenu jako přenoska a k tomu levňounký preamp), ale beru to celé jako postupný proces a rozhodně mám v plánu jít výš jak s gramcem tak preampem. A tu Bronzku tedy beru jako takovou ochutnávku z vyšší ligy

, předkrm, než kuchař uvaří hlavní chod.