nebo tohle: Velmi kvalitní vintage gramo s dobrou přenoskou, v tom to případě Ortofon 2M Black u JVC
a Ortofon 2M Bronze u Kenwoodu a jsem velmi spokojen.
Všem moc děkuji
Myslel jsem si to nějak takto. Jsem rád,že už vím i přenosku.
Koupím Pro-Ject Debut Carbon Esprit bez přenosky a dokoupím Bronzku,nebo se podívám,jestli neprodávají už Pro-Ject Debut Carbon Esprit s Bronzem a tudíž bych učetřil možná za poštovné,nebo v kompletu je vždy levnější, mi přijde
Moc děkuji a ozvu se jak jsem s "radou" spokojen
po dlouhém rozmýšlení jsem se rozhodl pro koupi nového gramofonu a nahrazení Tesly nzc 130. Po přečtení několika diskuzí mi v hlavě nějvíce utkvěly dva modely od Pro-ject Debut Carbon Esprit DC a 1Xpression III Comfort.
Chtěl jsem Vás požádat o radu, který byste mi doporučili, jestli cena hraje zásadní roli v kvalitě mezi těmito dvěmi modely, popřípadě jestli mám do výběru zařadit ještě nějaký jiný model.
Cenou bych se chtěl vejít kolem 15t, jelikož počítám s koupí předzesilovače nejpíšše Phono Box S. Gramofon bude sloužit pro poslech převážně rockového žánru.
Xpression má proti Debut Carbon navíc elektronické přepínání otáček 33 a 45 včetně možnosti 78RPM při přehození řemínku na dvoustupňové kladce. Dále má koncové vypínání (zvedání ramene na konci desky). Tohle všechno považuji za zbytečnosti. Jediná opravdová výhoda proti Debutu je lepší rameno a lepší nožky.
Osobně bych před nimi dal přednost gramofonu 1Xpression Carbon. Ještě lepší rameno a lepší talíř.
ještě ceníkové ceny :
Debut Carbon Esprit včetně 2M Red - 449,- Euro
1Xpression III Comfort včetně 2M Red - 599,- Euro
1Xpression Carbon bez přenosky - 599,- Euro
ani tento gramofon (Carbon) neunikl mému zájmu. Jen už je na mě trochu dražší, chtěl jsem se vejít spolu s předzesilovačem do 20t, což v případě Phono Boxu S za cca 4000, dělá rozpočet na gramofon kolem 16t.
I tak nad touto volbou ještě popřemýšlím. Všiml jsem si, že má ocelový talíř (popřípadě hliníkový), někde jsem četl, že akrylátový talíř je lepší, jako naprostého laika, bych chtěl slyšet i další názor např. výhody nevýhody.
1xpression Carbon má ocelový talíř s anti-rezonanční úpravou tlumící hmotou. Talíř je ve vysokém lesku, což podle mne vypadá báječně, ale může to být problém při použití MC přenosky.
1Xpression Carbon Classic má hliníkový talíř, což je úplně nejlepší volba, ale to už jsme u 800 Euro.
Akrylové talíře mají svou zvukovou signaturu. Myslím, že není nad hliník
Ze střední kategorie mohu doporučit také RPM 1 a 1,3 Genie i Carbon s odděleným motorem, kdy je minimalizován vliv motoru. Ještě je vhodné minimalizovat vliv elektrostaické el. sbíracím štětečkem připojeným na zem, ale záleží, jak moc to máš doma elektrizovatelné. U mě to je slyšet v tichých pasážích. Jinak jak bylo řečeno největší vliv má
1) přenoska dobře nastavená, a kterou daný gramofon musí "unést", seřízení má velkiký vliv
2) předzesilovač + Phono kabel
3) typ gramofonu (ramínko přímé či "S", mat. a váha talíře, ložisko, řemínek, motor)
4) ještě přidám - umístění gramofonu na samostatnou poličku (typu Wallmount It). Asi nejblbější umístění je nahoru na poskládanou věž, kde sebere vibrace traf i kročeje z podlahy.
5) a samozřejmě LP - tj. kvalitní nová LP, či opravdu zachovalá. Rozhodně bych rovnou zapomněl na LP broušená na MK /diamantovým hrotem/. Ze staré česko-slovenské produkce nutno pečlivě vybírat.
Zkrátka se jedná o mechanický sběr zvukového záznamu, takže minimalizace nežádoucích vibrací je nezbytné. K tomu je dobré mít možnost použít Subsonic Filter na PRE, to "některým" nahrávkám pomůže.
3*) Fšechny gramofony ProJect jsou hodně povedené. Některé pak výborné a několik vynikající (cena za nový napoví). Je super, že už od základních modelů je u modelů kladen důraz na kvalitní mechanické provedení (proti "plastové" a "elektrizované" konkurenci).
A ještě bych zapomněl na krycí dekl, přehrávaní nejlépe bez něj (pokud je odnímatelný) nebo se sklopeným víkem na plastové dorazy.