jaký kroucený reprokabel?
jaký kroucený reprokabel?
experimenty jsem zjistil, že kroucený dvojžilový kabel 4-5mm2 nejlépe vyhoví mé současné elektronice i bednám. teď používám rozřízlou a zkroucenou dvojlinku od prosonů.
do budoucna by to chtělo lepší řešení.
co vím, jsou oehlbachy twin mix one a two. moc tenký a moc hrubý.
víte o jiných?
jaký byste doporučili?
do budoucna by to chtělo lepší řešení.
co vím, jsou oehlbachy twin mix one a two. moc tenký a moc hrubý.
víte o jiných?
jaký byste doporučili?
Re: jaký kroucený reprokabel?
Kabely SUPRA Jenving Technology řady RONDO a LINC jsou kroucené a navíc stíněné. Kroucení kabelů omezuje výrazně rušení svého okolí. Průřezy 2,5mm a 4.0mm.
Řada Rondo se dělá navíc v bi-wire verzi, tedy 4x4mm a 4x2,5mm.
Řada Rondo se dělá navíc v bi-wire verzi, tedy 4x4mm a 4x2,5mm.
díky za tip.
kroucení taky (a hlavně), pokud vím, snižuje indukčnost, čili přeslechy, čili je to míň rozmázlé a zlepšuje se lokalizace nástrojů v prostoru. to je o.k. problém mám s tím stíněním. už brzy sice dorazí zesák, který to zvládne, ale obecně jsem odpůrce stínění. velice zeslabuje signál. ale mrknu na to.
jediný typ kabelu, který jsem nezkoušel, jsou tzv. ploché podkobercáky, např. supra ply. mohl by si pro představu udělat rychlé srovnání např. klasická dvoulinka, kroucený, pletený a plochý kabel?
nebo takhle:
když řeknu: jako signální kabel používám pletený kimber k. PBJ. ten v žádném případě nechci měnit. když použiju pletený reprokabel stejného výrobce, je zvuk na můj vkus příliš zahlcen detaily na úkor celku, hudbě navíc chybí řekl bych hutnost, vzájemné pojivo, které jí drží pohromadě. na druhou stranu dobrá velikost či mohutnost jednotlivých nástrojů. dvojlinka malých průřezů nestojí za nic, uspokojivých je až tak 2x8mm2. jenže to už je všechno strašně rozmazané a v mlze. basy gumové, ovšem skvělá provázanost a ucházející barva nástrojů. kroucených 2x 4-5mm2 dodává hutnost aniž by výrazněji snižovalo přesnost lokalizace. nejlepší kompromis. co by v tomhle vidění nabídl plochý kabel?
kroucení taky (a hlavně), pokud vím, snižuje indukčnost, čili přeslechy, čili je to míň rozmázlé a zlepšuje se lokalizace nástrojů v prostoru. to je o.k. problém mám s tím stíněním. už brzy sice dorazí zesák, který to zvládne, ale obecně jsem odpůrce stínění. velice zeslabuje signál. ale mrknu na to.
jediný typ kabelu, který jsem nezkoušel, jsou tzv. ploché podkobercáky, např. supra ply. mohl by si pro představu udělat rychlé srovnání např. klasická dvoulinka, kroucený, pletený a plochý kabel?
nebo takhle:
když řeknu: jako signální kabel používám pletený kimber k. PBJ. ten v žádném případě nechci měnit. když použiju pletený reprokabel stejného výrobce, je zvuk na můj vkus příliš zahlcen detaily na úkor celku, hudbě navíc chybí řekl bych hutnost, vzájemné pojivo, které jí drží pohromadě. na druhou stranu dobrá velikost či mohutnost jednotlivých nástrojů. dvojlinka malých průřezů nestojí za nic, uspokojivých je až tak 2x8mm2. jenže to už je všechno strašně rozmazané a v mlze. basy gumové, ovšem skvělá provázanost a ucházející barva nástrojů. kroucených 2x 4-5mm2 dodává hutnost aniž by výrazněji snižovalo přesnost lokalizace. nejlepší kompromis. co by v tomhle vidění nabídl plochý kabel?
Promiň, ale Tvoje tvrzení o tom, že stínění zeslabuje signál je naprostý nesmysl!! Takovou blbost jsem neslyšel pěkných pár let, FAKT!
a zkoušel sis to ověřit v praxi?
víš, já to zkoušel. na metrový 2,5mm2 kabel bylo stínění opletem odhadem 3-5kg - jako by byl v silné měděné trubce. ze signálu nezbylo skoro nic.
proto slabé zesáky na stíněných kabelech ztrácí kontrolu.
i když připustím, že jsem někde udělal chybu, tak stínění nepotřebuju. nemám v poslechovce televizi ani video ani dálkové ovladače čehokoliv ani amatérskou rádiostanici ani obloukovou pec. jen cd, zesák a bedny...
víš, já to zkoušel. na metrový 2,5mm2 kabel bylo stínění opletem odhadem 3-5kg - jako by byl v silné měděné trubce. ze signálu nezbylo skoro nic.
proto slabé zesáky na stíněných kabelech ztrácí kontrolu.
i když připustím, že jsem někde udělal chybu, tak stínění nepotřebuju. nemám v poslechovce televizi ani video ani dálkové ovladače čehokoliv ani amatérskou rádiostanici ani obloukovou pec. jen cd, zesák a bedny...
co ty ploché kabely? jak se projeví?
To, že při standardní konstrukci stínění u kabelu " NEŽERE" žádný signál, jsem si ověřil během mé dlouholeté praxe několika setkrát a ani by mě taková věc nikdy nenapadla. To prostě nepřipadá v úvahu. Pokud jsi měl kabel se stíněním, které vážilo řádově kilogramy, tak to je buď skvělej for, nebo nějaká úžasná DIY konstrukce!!! Samozřejmě nebrat!! Kroucený kabel je vždy odolnější proti rušení než klasická konstrukce tkzv. DVOJLINKA. To vlastní stínění je vhodné tam, kde je hodně vnějšího rušení a delší běhy kabeláže. Ovšem u propojovacích kabelů by mělo být pravidlem./ zapojení XLR je prostě TOP /. Kdo máte možnost zapojení symetrických kabelů s konektory XLR u svých strojků, neváhejte ani minutu. Toto zapojení nemá problémy s rušením.
Da da ft.
O žraní signálu už napsal Svensound a není co k tomu dodat.
To že máš v poslechovce "pouze" cd,zes a bedny neznamená,že by jsi měl na stínění všeho zanevřít.
Stačí si vzít zkoušečku kabeláže co mají elektrikáři,která pípá a svítí po přiložení ke kabelu,když je v něm veden proud dle intenzity zatížení.A pak přiložit při tom samém propojení komponentů se stíněnou kabeláží.
To uvidíš jasně,to není voodoo ale zcela neoddiskutovatelný fakt.Jde o nejen šíření se rušení do kabelů ,ale hlavně o vyzařování vně a tím ovlivňování dalších komponent.
Jak píše Svensound,čím více propojení,čím více souběžného a křížícího se vedení,tím více a lépe stínit.
O žraní signálu už napsal Svensound a není co k tomu dodat.
To že máš v poslechovce "pouze" cd,zes a bedny neznamená,že by jsi měl na stínění všeho zanevřít.
Stačí si vzít zkoušečku kabeláže co mají elektrikáři,která pípá a svítí po přiložení ke kabelu,když je v něm veden proud dle intenzity zatížení.A pak přiložit při tom samém propojení komponentů se stíněnou kabeláží.
To uvidíš jasně,to není voodoo ale zcela neoddiskutovatelný fakt.Jde o nejen šíření se rušení do kabelů ,ale hlavně o vyzařování vně a tím ovlivňování dalších komponent.
Jak píše Svensound,čím více propojení,čím více souběžného a křížícího se vedení,tím více a lépe stínit.
mám na stole časopis
stereo-hifi-tuning 2/08.
má cca 200 stran.
někde jsem tam něco o vlivu stínění na zvuk kabelu četl. fakt. zrovna v mnichově, na hotelu.
jelikož elektrice nehovím, moc jsem tomu nevěnoval pozornost.
nebýt pytla, ani nevím, že je stínění tak důležité.
takže dadaft není jediný!
svensound
mohu poslat po js nebo pytlovi.
někde to tam najdeš. jsem líný to hledat.
stereo-hifi-tuning 2/08.
má cca 200 stran.
někde jsem tam něco o vlivu stínění na zvuk kabelu četl. fakt. zrovna v mnichově, na hotelu.
jelikož elektrice nehovím, moc jsem tomu nevěnoval pozornost.
nebýt pytla, ani nevím, že je stínění tak důležité.
takže dadaft není jediný!
svensound
mohu poslat po js nebo pytlovi.
někde to tam najdeš. jsem líný to hledat.
jak sis to několika setkrát ověřoval, když tě to během tvé dlouholeté praxe ani nenapadlosvensound píše:To, že při standardní konstrukci stínění u kabelu " NEŽERE" žádný signál, jsem si ověřil během mé dlouholeté praxe několika setkrát a ani by mě taková věc nikdy nenapadla.

samozřejmě, že to byla diy konstrukce - a nebylo to klasické stínění (i když si myslím, že by to dopadlo stejně), ale opravdu jakási pletená trubka, nikam nezapojená. prostě kabel procházel pěti kily mědi. dokud to člověk nevyhrotí, nevidí jasně, co se děje...svensound píše:Pokud jsi měl kabel se stíněním, které vážilo řádově kilogramy, tak to je buď skvělej for, nebo nějaká úžasná DIY konstrukce!!!
jistě! ale kabeláž (když si dám záležet) vedu mimoběžně a pletený signální je vůči příchozímu rušení hodně odolný a vyzařovat nemá co, kroucený reprokabel díky konstrukci nic moc nevyzařuje, a přijímat má co leda od napájecích kabelů z filtru. když odstíním tyhle, žádné další stínění (utlumení) nepotřebuju, ne?boxer píše:Jde o nejen šíření se rušení do kabelů ,ale hlavně o vyzařování vně a tím ovlivňování dalších komponent.
Dobře, napíši to tedy jinak.
Stínění u kabelů SUPRA NEŽERE žádný signál. Mám verze stíněné i nestíněné od stejných modelů, takže úbytek signálu by bylo velmi jednoduché zaregistrovat.
Hlavně bych nesrovnával v tomto případě stínění vyrobené firmou a nějaký nesmyslný, těžký oplet vyrobený evidentně neodborně. K tomuto tématu se prosím již vyjadřovat nebudu. Neslyšel jsem obdobu Tvého tvrzení nikdy a od nikoho. Stínění má naštěstí vliv pouze na úroveň RUŠENÍ. HOWGH!!
Stínění u kabelů SUPRA NEŽERE žádný signál. Mám verze stíněné i nestíněné od stejných modelů, takže úbytek signálu by bylo velmi jednoduché zaregistrovat.
Hlavně bych nesrovnával v tomto případě stínění vyrobené firmou a nějaký nesmyslný, těžký oplet vyrobený evidentně neodborně. K tomuto tématu se prosím již vyjadřovat nebudu. Neslyšel jsem obdobu Tvého tvrzení nikdy a od nikoho. Stínění má naštěstí vliv pouze na úroveň RUŠENÍ. HOWGH!!
No ale pokud proženeš kabel nějakou tlustou trubkou z mědi a nepřipojenou,tak to není stínění.
Jinak tě osobně nebudu o stínění toho čeho přesvědčovat,když máš jasno.

Jinak tě osobně nebudu o stínění toho čeho přesvědčovat,když máš jasno.

svensound
fajn, čert vem stínění. já chtěl hlavně vědět, čím se liší plochý kabel (supra ply) od krocených a pletených, neboli jaký by byl charakter zvuku při spolupráci pleteného signálu a plochého silového. jestli se to dá nějak zobecnit...
fajn, čert vem stínění. já chtěl hlavně vědět, čím se liší plochý kabel (supra ply) od krocených a pletených, neboli jaký by byl charakter zvuku při spolupráci pleteného signálu a plochého silového. jestli se to dá nějak zobecnit...
nemám jasno - udělal jsem prostě experiment s popsaným výsledkem. možná jsem někde něco nepohlídal, když to nikdy nikdo nikde nijak nezmiňuje. nevím. čistě empirická záležitost, žádná teoretická konstrukce.boxer píše: Jinak tě osobně nebudu o stínění toho čeho přesvědčovat,když máš jasno.