Je 240 V OK?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Pamela
Příspěvky: 167
Registrován: 09 lis 2009 11:52
Kontaktovat uživatele:

Je 240 V OK?

Příspěvek od Pamela »

Zdravím zdejší odborníky. Proběhlo přesídlení a v novém příbytku mi po připojení indikuje
síťový filtr napětí 240 V. V minulém obydlí indikoval kolísavě 220-230V. Jelikož hodnota ukazující
240V už svítí oranžově, ptám se není li někde něco špatně. 240V svítí pořád, nekolísá.
Ještě bych dodal že staré bydlení byly staré hliníkové rozvody, zde by měly být nové měděné.
Známý elektrikář sice říkal že moc dobré to není, ale vzhledem k toleranci 10% je to v normě.
Má 240V nějaká negativa na spotřebiče??? Dík za osvětlení.

Jarda69
Příspěvky: 1253
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Je 240 V OK?

Příspěvek od Jarda69 »

Pokud byla trafa motaná na 220V bez rezervy v sycení, tak by se mohla hřát. Pokud byly další součástky navržené bez rezerv, tak můžou odejít.
Pokud by to byla nějaká drahá technika a ta trafa by se hřála, tak si nech vyrobit trafo 240/220V
Budeš to mít i jako filtr.

Uživatelský avatar
fox
Příspěvky: 2092
Registrován: 07 črc 2008 10:03
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Je 240 V OK?

Příspěvek od fox »

Já jsem to kdysi konzultoval s odborníkem na elektro a ten mě ubezpečil, že digitální měřáky většinou neměří přesně a většinou ukazuji více. Přesnější měření je prý analogovým voltmetrem. Taky by mě zajímalo, kde je pravda. Mi to ukazuje též 240 V.
Michell Gyrodec/Orbe,SME V,Lyra Delos,RCM,step up trafo MgBeran,Esoteric DV60,Stream box RS,Music First Audio,Audia Flight 100 MK4, Red Wine Audio,Tannoy Turnberry GR+ST100,Acoustic Revive,WBT ...

Uživatelský avatar
lechos
Příspěvky: 4097
Registrován: 09 pro 2008 08:34
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Je 240 V OK?

Příspěvek od lechos »

Některé aparáty mají voltage select a odbočka (poloha) na síťovém trafu AC240V tam je...přístupná po sundání krytů nebo na zadním panelu ale není to pravidlo...
unikátem jsou BTV s rozsahem napájení 150-260V jako nic ale tam je jiný zdroj
jo u nás je kolem 235V měřeno ručkovým analogem PU120 multi digimetr nemám
Naposledy upravil(a) lechos dne 05 led 2016 13:36, celkem upraveno 1 x.

Jarda69
Příspěvky: 1253
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Je 240 V OK?

Příspěvek od Jarda69 »

Pokud je to měřák od normální firmy, tak měří ve výrobcem udávané toleranci. Levné měřáky můžou kecat u malých střídavých napětí, ale u 240V bych jim asi taky věřil.
I kdyby kecaly o 2V, tak to na věci moc nemění. Asi největší problém by byly ty transformátory. Občas se hřály i na 220V. Výrobce ušetřil.

Pamela
Příspěvky: 167
Registrován: 09 lis 2009 11:52
Kontaktovat uživatele:

Re: Je 240 V OK?

Příspěvek od Pamela »

Ještě bych to drobátko upřesnil. Ničím jsem napětí neměřil, jen mi filtr ukazuje oproti
minulému bydlišti kde indikoval 220/230V , tak tady ukazuje 240V. Berme to jakože je údaj
přesný, neřešme konstrukci přístrojů, to je dané. Je to dnes normální ??? Případně existuje
nějaký "stabilizátor napětí" na 230V ??? Čemu vyšší napětí v síti vadí/škodí a jak moc??? Různé varianty síťových praček za desetitisíce teď nemám na mysli.

Uživatelský avatar
fox
Příspěvky: 2092
Registrován: 07 črc 2008 10:03
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Je 240 V OK?

Příspěvek od fox »

Já používám filtr Monster Cable HTS2600. Kontrolka mi taky ukazuje 240 V. Když jsem to ověřoval digitálním voltmetrem, bylo napětí v rozmezí cca 235-240 V. Z počátku mě to taky vyvádělo z míry, ale postupem času jsem to začal ignorovat. Když nehraji, tak to raději na jističi vypínám.
Možná je to tím, že mám trafo rozvodnu za barákem.
Michell Gyrodec/Orbe,SME V,Lyra Delos,RCM,step up trafo MgBeran,Esoteric DV60,Stream box RS,Music First Audio,Audia Flight 100 MK4, Red Wine Audio,Tannoy Turnberry GR+ST100,Acoustic Revive,WBT ...

S499_1023
Příspěvky: 1366
Registrován: 21 říj 2008 18:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Je 240 V OK?

Příspěvek od S499_1023 »

Povolená tolerance napětí je +/- 10%, t. j. 207 V - 253 V, za bolševika to bylo 220 V +/- 10%, t. j. 198 V - 242 V, t. j. i historické přístroje by měly snášet 240 V bez protestů. Mnoho vintage přístrojů má volič síťového napětí, tam si můžou zabezpečováci navoli 240 V aby měli jistotu.

Uživatelský avatar
Karel1
Příspěvky: 289
Registrován: 05 led 2015 13:24
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Je 240 V OK?

Příspěvek od Karel1 »

Nejsem odborník, mohl by se někdo vyjádřit?
http://orgo-net.blogspot.cz/2012/02/fin ... trebu.html

Je to sice staršího data, ale opravdu zajímavé.

blesk666
Příspěvky: 398
Registrován: 03 dub 2013 16:57
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Je 240 V OK?

Příspěvek od blesk666 »

pokial viem hodnota v sieti uz dlhsie nie je 220V ale 230V. Aj spotrebice by mali byt na tuto hodnotu stavane (novsie) Cize hodnota 240 je sice vyssia ale myslim ze v tolerancii este

Uživatelský avatar
drfish
Příspěvky: 1359
Registrován: 17 pro 2012 17:16
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Je 240 V OK?

Příspěvek od drfish »

Mám dnes 238 V.

sekal
Příspěvky: 1460
Registrován: 11 bře 2010 14:30

Re: Je 240 V OK?

Příspěvek od sekal »

V bytě mám aktuálně okolo 233 V, což je téměř ideál. (Měřeno true RMS multimetrem). Ten mírně konspirační článek v odkazu výše je vcelku irelevantní (kromě jiného) vzhledem k ceně elektřiny za kWh. Daleko závažnější je výskyt vf rušení a zkreslení vyššími harmonickými v síti.

Pamela
Příspěvky: 167
Registrován: 09 lis 2009 11:52
Kontaktovat uživatele:

Re: Je 240 V OK?

Příspěvek od Pamela »

No a navíc jsem si všiml že mi "bzučí" koncák :D :D :D
Elektriku tady asi dodává "nějakej dobrej oddíl" :D :D :D
Možná je to ale spíš k pláči.

Jarda69
Příspěvky: 1253
Registrován: 24 kvě 2015 21:39
Kontaktovat uživatele:

Re: Je 240 V OK?

Příspěvek od Jarda69 »

"bzučí" v bednách nebo v zesilovači ? Pokud v zesilovači, tak to může být to trafo, jak jsem psal.

Uživatelský avatar
lechos
Příspěvky: 4097
Registrován: 09 pro 2008 08:34
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: Je 240 V OK?

Příspěvek od lechos »

Kolik je teda v 3-fázový síti ? Dříve 380V nyní jsem si všiml že u elektromotorů vyšších výkonů
je na štítku uvedeno 400V tož ako ? Nedhulí to starší motor čerpadla, cirkuli, frézky či kompresoru ?

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: code, Majestic-12 [Bot] a 1 host