Jdu na věc.Fidji99 píše: ↑19 lis 2022 08:13Vidim, ze rad beries veci vedecky a strukturovane- toto je vyborna stranka
https://www.audiocheck.net/blindtests_index.php
Jsem audiofil?
Re: Jsem audiofil?
Takže mírná ztráta sluchu ve vyšších frekvencích. Slyším až 12 000 Hz, rozlišuju do 10 000 Hz. Rozlišuju dost bezpečně 8 a 16 bitů. Rozlišuju rozdíl v hlasitosti jeden decibel. Některý testy jsem nepochopil.
Nic si z toho nedelej, pustil jsem si test na notasu a zacalo mi zretelne piskani od 17 000Hz, presto nepoznam rozdil pokud prehodim UTP/STP kabel a jini to maji presne naopak. Hlavni je radost z poslechu a ne skatulkovani .
Asi tak
Neslo o ziadnu "skusku do tajneho spolocenstva" ani nic. Len je vzdy dobre poznat svoje limity, lebo v konecnom dosledku vzdy je najslabsim clankom zostavy ten posledny a to je priestor medzi usami.
Eposy konkretne nepoznam, ale je to vyzera to na klasicku anglicku bednu so 6.5 palcovym stredobasom z polypropylenu.
https://www.whathifi.com/epos/m12i/revi ... s'%20hands.
Speedy, dynamic and solid sound
And if you value a speedy, dynamic and implacably solid sound, you'll live with M12is too.
They're happiest out in a little free space, and when suitably positioned,
Tu sa pise, ze im pomoze volny priestor [ako vacsine repro] - neviem ako ich mas postavene/ake je tvoje posluchove miesto - ale je pravdepodobne, ze ked si sa tomu vobec nevenoval doteraz, tak ze potencial toho co uz mas doma vobec nevyuzivas. Skus si nastudovat trochu teorie, aj na tomto fore sa nieco najde - a mozes zacat - vytiahni do priestoru, natacaj, vyskusaj si aky e rozdiel vo zvuku, ked si oprety o kreslo oproti tomu, ked sa naklonis a si o pol metra vpredu atd.
Nie je zle si najst zopar skladieb, ktore budu tvoja "referencia" - poznas ich, as ich rad a vies identifikovat rozdiel v nejakej specialnej veci, na ktoru sa sustredis - vysky, basy, podanie priestoru, sykavky atd To moze byt hocico - ja vzdy som dost prekvapeny, ked ku mne niekto dorazi a vysvitne, ze jeho referencna skladba je nieco, o com som ani len netusil, ze vobec existuje.
Napriklad u mna sa ludia cuduju, ked im pustim Billie Eilish - Ilomilo - ale to je len na to, aby vedeli, ako funguju tie uplne najnizsie frekvencie, lebo tam to je dost pocut.
Mně nastavovali umístění reproduktorů experti z toho high end studia, kde jsem epos koupil. Pak jsem se přestěhoval a nastavil jsem si to tady stejně. Na zemi mám tlusý koberec, mám závěs přes celý okno, muyslím, že tu je slušná akustika, na posteli permanentně lůžkoviny...
Jenže co audiofil, to zřejmě názor. Expert mi nastavil repro tak, že směřujou směrem k mýmu obličeji. Včera jsem někde četl, že pokud tyto konkrétní speakery nastavíme přímo směrem k obličeji, budou zbytečně jasný, agresivně jasný, a maj se teda nastavit rovně do prostoru, ne směrem k posluchači.
Jenže co audiofil, to zřejmě názor. Expert mi nastavil repro tak, že směřujou směrem k mýmu obličeji. Včera jsem někde četl, že pokud tyto konkrétní speakery nastavíme přímo směrem k obličeji, budou zbytečně jasný, agresivně jasný, a maj se teda nastavit rovně do prostoru, ne směrem k posluchači.
Jsi jen to na co se cejtíš, žádná norma to nespecifikuje
Celkem zajímavé shrnutí problematiky formátů.
Tak mě tady jeden kolega v soukromé zprávě trpělivě vysvětlil, že moje aparatura není high end, i když se prodává v high end obchodě. Tak nějak jsem dospěl k závěru, že existujou tři základní úrovně aparatury. Shit, audio a high end. Moje patří do tý střední kategorie. Když nepočítám ten naprosto obyčejnej sony gramofon.
Jo a opravil jsem svůj test porovnání gramofon vs mp3, tatáž nahrávka, i když vysvětlujete, že to není stejnej master, ale je to tentýž umělecký výkon. Tak zvuk z pc mp3 je jasnější, ale nevím, jestli to je dobře nebo špatně. Spíš mám pocit, že je to zbytečně světlý, až bych řekl, že tón klavíru nebo trubky je ve výsledku takový tenčí než z gramofonu.
Tentýž umělecký výkon vydaný na různých nosičích, v různých masterech a remasterech, má často diametrálně odlišný zvuk. Porovnáním lze zjistit, jakým způsobem a jak moc. A taky, který ti víc vyhovuje.
Rozhodně ale srovnáním zvuku z gramofonu a mp3 neporovnáš formáty. To spíše možnosti a vlastnosti média, analogové a digitální větve, analogového a digitálního masteringu.
Odpověď na otázku "jestli to je dobře nebo špatně", je velmi snadná. Dobře je pro tebe to, co se ti víc líbí.
Rozhodně ale srovnáním zvuku z gramofonu a mp3 neporovnáš formáty. To spíše možnosti a vlastnosti média, analogové a digitální větve, analogového a digitálního masteringu.
Odpověď na otázku "jestli to je dobře nebo špatně", je velmi snadná. Dobře je pro tebe to, co se ti víc líbí.
MP3 je provizorium pro seznámení s deskou, skupinou...před koupí LP nebo CD
jakost není dramaticky snížená, sám mám Iron Maiden, ZZtop a Runaways komplet
ve formátu MP3 trvale každá na jediném disku a stačí to k poslechu
PS. vzpomeňte na audio kazety CC 70.let, dolby se důsledně vypínalo
zkresluje muziku, užírá vejšky a kdeco, těch bludů bylo víc, měl jsem
a vždy používal. (jen k dolby S jsem to nedotáhl, přišel samet 1989
a CD v nebývalé nabídce, nákupní zájezdy a tak)
jakost není dramaticky snížená, sám mám Iron Maiden, ZZtop a Runaways komplet
ve formátu MP3 trvale každá na jediném disku a stačí to k poslechu
PS. vzpomeňte na audio kazety CC 70.let, dolby se důsledně vypínalo
zkresluje muziku, užírá vejšky a kdeco, těch bludů bylo víc, měl jsem
a vždy používal. (jen k dolby S jsem to nedotáhl, přišel samet 1989
a CD v nebývalé nabídce, nákupní zájezdy a tak)
To je dobrá připomínka, že takhle nejde porovnávat mp3 a vinyl.Antony píše: ↑21 lis 2022 11:48Tentýž umělecký výkon vydaný na různých nosičích, v různých masterech a remasterech, má často diametrálně odlišný zvuk. Porovnáním lze zjistit, jakým způsobem a jak moc. A taky, který ti víc vyhovuje.