Jsem audiofil?
Jsem audiofil?
Původně jsem se tu ptal na problém věrné reprodukce přírodních zvuků, ale narazil jsem na reakce typu, že si z lidí dělám srandu.
Proto bych si nejdřív rád ujasnil, jestli jsem vůbec audiofil, konkrétně, jestli moje aparatura je dost dobrá pro audiofila. Pokud jste v nějaké jiné lize, tak se omlouvám a jdu hledat jinam.
Takže moje aparatura je - reproduktory Epos M12, zesilovač NAD 302, subwoofer Velodyne CHT. Vše zakoupenou v High End Audio Studio v Belgické v Praze. Gramofon je mimo mísu, to uznávám, to je Sony PS LX 1 z 80. let
Ještě než se teda budeme bavit, co je to audiofil, prosím, schvalte tuhle aparaturu a pak se můžeme bavit dál.
Proto bych si nejdřív rád ujasnil, jestli jsem vůbec audiofil, konkrétně, jestli moje aparatura je dost dobrá pro audiofila. Pokud jste v nějaké jiné lize, tak se omlouvám a jdu hledat jinam.
Takže moje aparatura je - reproduktory Epos M12, zesilovač NAD 302, subwoofer Velodyne CHT. Vše zakoupenou v High End Audio Studio v Belgické v Praze. Gramofon je mimo mísu, to uznávám, to je Sony PS LX 1 z 80. let
Ještě než se teda budeme bavit, co je to audiofil, prosím, schvalte tuhle aparaturu a pak se můžeme bavit dál.
Re: Jsem audiofil?
Smarja, co chces schvalovat. Mas to, co mas. Jsi-li spokojen nebo ani nechces dale utracet, je to jen tva vec. Do toho ti nema kdo kecat. Dulezite je, zda ti to, co mas prinasi dostatecnou radost a poteseni z poslechu hudby. Jestli ne, pak vitej na ceste audiofilni nervozy a nekonecneho hledani konecneho reseni....
Audiofil je člověk, pro kterého je kvalita reprodukované hudby důležitá.
A v této rovině to nemá nic společného s tím, kolik jsi za svůj aparát dal ani jaký ten aparát je.
Jistým snobismem autorů některých příspěvků bych se netrápil... nicméně, realita trhu je taková, že audiofilové představují jen malou část zákazníků v audio segmentu a tudíž je zboží pro nás drahé. Když něco hraje dobře, nechá si za to výrobce/prodejce dobře zaplatit, aby se mu to vůbec oplatilo dělat.
A v této rovině to nemá nic společného s tím, kolik jsi za svůj aparát dal ani jaký ten aparát je.
Jistým snobismem autorů některých příspěvků bych se netrápil... nicméně, realita trhu je taková, že audiofilové představují jen malou část zákazníků v audio segmentu a tudíž je zboží pro nás drahé. Když něco hraje dobře, nechá si za to výrobce/prodejce dobře zaplatit, aby se mu to vůbec oplatilo dělat.
Tak fajn, já jen, že mě tu někdo podezíral ze spamu a z toho, že si dělám z lidí tady prdel. Chápu, že nejsem vyloženě posedlej kvalitou aparatury, ale odmítám používat aparaturu, která mi kazí radost z hudby.
Další otázka je - dnes jsem zjistil, že neslyším rozdíl mezi toutéž nahrávkou v podobě mp3 320 kb/s a z vinylu. Zajímalo by mě, jestli mě to už diskvalifikuje z vážné debaty o kvalitě audia. Hledal jsem na netu a seriozní komentáře na to téma byly, že kvalitní mp3 (320 KB/s) nelze běžně rozeznat od WAW, což je v podstatě stejný problém jako schopnost rozeznat kvalitní mp3 od nahrávky na CD, s tím, že CD zhruba odpovídá kvalitě WAW. Z toho mi vyplývá, že poslech hudby v kvalitě mp3 (320 kb/s) ze mě taky nedělá magora, který si tu dělá z lidí srandu.
Další otázka je - dnes jsem zjistil, že neslyším rozdíl mezi toutéž nahrávkou v podobě mp3 320 kb/s a z vinylu. Zajímalo by mě, jestli mě to už diskvalifikuje z vážné debaty o kvalitě audia. Hledal jsem na netu a seriozní komentáře na to téma byly, že kvalitní mp3 (320 KB/s) nelze běžně rozeznat od WAW, což je v podstatě stejný problém jako schopnost rozeznat kvalitní mp3 od nahrávky na CD, s tím, že CD zhruba odpovídá kvalitě WAW. Z toho mi vyplývá, že poslech hudby v kvalitě mp3 (320 kb/s) ze mě taky nedělá magora, který si tu dělá z lidí srandu.
Neřeš,nepřepínej a poslouchej a nevisírej!!!!!
Pokud bys poslouchal uplne stejne vydani skladby, za uplne stejnych podminek(hlasitost) a nekdo druhy by ti zdroj prepinal, pak si troufnu napsat, ze 90% populace rozdil mezi mp3 a cd nepozna. Proto je tento format tak celosvetove, dnes hlavne pro stream, rozsiren. Jednoduse staci. Kdo hleda maximum dosazitelneho, hleda jinde. Je to veci priorit a take schopnosti lidského organismu. Rozdily mezi formaty lze udajne lepe vysledovat pri poslechu mluveného slova.
Co když ti tvou aparaturu neschválíme, půjdeš na nákup..., nepůjdeš! Takže poslouchej co máš doma a pokud nehodláš upgradovat, těš se z toho co ti hraje doma. Možná moc hledáš, zkoumáš a zcela zbytečně.
Jasne ze nie si audiofil.
Tvoj prvy prispevok nebol o tom ake si mas kupit kable. To sa pozna. Ale nie je vsetko stratene. Mozes to dobehnut, ked zacnes pocut rozdiel medzi dvoma routermi.
Tvoj prvy prispevok nebol o tom ake si mas kupit kable. To sa pozna. Ale nie je vsetko stratene. Mozes to dobehnut, ked zacnes pocut rozdiel medzi dvoma routermi.
Spíš pokud si začne myslet, že ten rozdíl mezi routery opravdu slyší.
FS
"Audiofil je člověk, pro kterého je kvalita reprodukované hudby důležitá."
Skvělá věta, pravdivá a výstižná. Snad jen bych upravil na "...kvalita reprodukce hudby..."
Víc bych neřešil..
"Audiofil je člověk, pro kterého je kvalita reprodukované hudby důležitá."
Skvělá věta, pravdivá a výstižná. Snad jen bych upravil na "...kvalita reprodukce hudby..."
Víc bych neřešil..
chtěl jsem se nejdřív ujistit, že máme stejnou základní zkušenost - to znamená ta moje aparatura je dostatečně kvalitní, aby mě tu někdo bral vážně, to je první podmínka, druhá podmínka je, že moje neschopnost rozeznat mp3 od vinylu neznamená, že jsem pro zdejší komunitu mimo mísu
obě podmínky splněny, můžeme jet dál - tohle vlákno jsem nezakládal proto, abych zjistil, jestli jsem audiofil, ale jestli se tu dá s někým seriozně bavit
Audiophiles' became one of the most bizarre cults of the previous century. Claiming to be gifted with golden ears, audiophiles can hear electrons traveling in wires, and have the ability to channel thought into crystals to ward off evil harmonics. Cloaking themselves in mystical terms unrelated to music and physics, they can be heard chanting model numbers and superlatives. This delusional mix of paranoia and marketing hype, where descriptions attain to greater meaning than the described, exists in all areas of society.
Toto je jeden pohlad na vec, s ktorym asi aj dost suhlasim.
Na druhej strane, aspon pre mna, je ponorit sa do hudby jeden z najvacsich relaxov a inspiracii. A na to treba jednak - PRIMERANU aparaturu a podmienky a po druhe aj relativne dost vedomosti a skusenosti. Obidvoje sa da zariadit, ale nic nepadne samo zadarmo z neba.
No a tvoj specialny pripad - ako prve cvicenie v hifizme - zavri oci a pocuvaj ROZDIEL medzi vynilom a MP3 [o rozlisitelnosti MP3 vs CD vs HIrez sa mozme bavit inokedy] -ale osobne si myslim, ze toto by mal pocut skutocne kazdy. Nic v zlom - ked ani pri snahe nerozlisis co ti ide z gramofonu oproti MP3, tak asi fakt by si si mal najst ine hobby a muziku si uzivat len tak - z radia, v aute, z boomboxu na chate, na tom nie je nic zle alebo z tvojej aktualnej zostavy.
Ked sa ti trasu ruky, tiez z teba nebude hodinar.
Toto je jeden pohlad na vec, s ktorym asi aj dost suhlasim.
Na druhej strane, aspon pre mna, je ponorit sa do hudby jeden z najvacsich relaxov a inspiracii. A na to treba jednak - PRIMERANU aparaturu a podmienky a po druhe aj relativne dost vedomosti a skusenosti. Obidvoje sa da zariadit, ale nic nepadne samo zadarmo z neba.
No a tvoj specialny pripad - ako prve cvicenie v hifizme - zavri oci a pocuvaj ROZDIEL medzi vynilom a MP3 [o rozlisitelnosti MP3 vs CD vs HIrez sa mozme bavit inokedy] -ale osobne si myslim, ze toto by mal pocut skutocne kazdy. Nic v zlom - ked ani pri snahe nerozlisis co ti ide z gramofonu oproti MP3, tak asi fakt by si si mal najst ine hobby a muziku si uzivat len tak - z radia, v aute, z boomboxu na chate, na tom nie je nic zle alebo z tvojej aktualnej zostavy.
Ked sa ti trasu ruky, tiez z teba nebude hodinar.
Vidim, ze rad beries veci vedecky a strukturovane- toto je vyborna stranka
https://www.audiocheck.net/blindtests_index.php
https://www.audiocheck.net/blindtests_index.php
ruinin: já to mám takhle, investoval jsem během roku cca 70 tisíc do nové sestavy a jsem maximálně spokojený. Někdo za to koupí jenom kabely. Mám to, na co mám. Neexistují u mě jiné formáty, než zakoupený FLAC a pouze originální CD, více udělat nemohu, abych měl doma zvuk, který vnímám. Jsem opravdu spokojený. Mohu být jednoznačně spokojenější, ale to je mimo mé finance, takže nehledám problémy, užívám si. Dělej to také. Jestli jsem audiofil, nevím, jsem Pavel a to mi stačí. Do odbornějších diskusí se nehrnu a učím se.
Fidji99
Pro většinu zdejších členů by bylo přínosem, přečíst si nejen odkazovaný odstavec, ale celé stránky Lenard Audio Institute. Je tam mnoho poučného, při čemž základem je fyzika a platí její zákonitosti, bez ohledu na šamanství typu potírání konektorů česnekem a zaříkávání za úplňku, využití různých podložek a pod., ale na straně druhé i zjištění, že z "ho*na se bič neuplete a kvalita a věrnost reprodukce hudby má svoji cenu.
Nevím, zda jsem audiofil ( cudně jsem si to myslel ), ale hlavně jsem posluchač ( nikoliv posunovač ) a Hifi je pro mně jen prostředkem k zajištění co nejvěrnější reprodukce hudby v domácích podmínkách.
Ať se daří všem.
Pro většinu zdejších členů by bylo přínosem, přečíst si nejen odkazovaný odstavec, ale celé stránky Lenard Audio Institute. Je tam mnoho poučného, při čemž základem je fyzika a platí její zákonitosti, bez ohledu na šamanství typu potírání konektorů česnekem a zaříkávání za úplňku, využití různých podložek a pod., ale na straně druhé i zjištění, že z "ho*na se bič neuplete a kvalita a věrnost reprodukce hudby má svoji cenu.
Nevím, zda jsem audiofil ( cudně jsem si to myslel ), ale hlavně jsem posluchač ( nikoliv posunovač ) a Hifi je pro mně jen prostředkem k zajištění co nejvěrnější reprodukce hudby v domácích podmínkách.
Ať se daří všem.