Koax nebo optika?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Asket
Kontaktovat uživatele:

Re: Koax nebo optika?

Příspěvek od Asket »

bh69 promin, ale nejak jsem si nevsiml nebo prehlidl, ze by byla rec o SPDIF....
Pokud teda je vystup pouze analog, tak bohuzel - vybrat pouze to co vyslo v testech Sterea apod.casaku ci na netu...
Ale pokud je moznost digi tak bych sel do digi propojeni..... jenze Davidus psal o propojeni analogem nebo optikou v 1.prispevku...
A optika je nula nebo jedna (svetlo ci tma) tudiz zadny ztraty.... kdezto koax je uz ovlivnen mnoha vlastnostmi a okolim....

THresil... take se nehadam. Jen mi prijde nesmyslne zbytecne ztraty premenou signalu...
Kdo se zamotal tak znova a sleduje signal toho nesmyslneho prechodu:
Z digitalu(cd medium v PC) PREMENA na analog (kabelaz koax) a pak do DAC nebo do zesiku PREMENA na digital a opet PREMENA na analog vystup na repro...
Nebo kdyz muze byt od sameho zacatku to tahat digitalne (optikou) a na konci to proste pouze jen ze zesiku analogove do beden....
probehne premena 1x s optikou a 3x s koaxem.... kde jsou vetsi ztraty ?

Dale koax ma ruzne ruseni v baraku, dale jeho konstrukce, material apod.... a aby si mohl koupit spickovou kvalitu, ktera bude take ztratova.... zaplati majlant a za optiku vyvali poze 350kc/10m a je beztrat...

Nebo uvaha, ze vse co stoji majlant je super ? Proc asi ve Stereu aj. casopisech nedavaji recenzi na optiku, ale jen na analog..., protoze vyrobci kabelu potrebuji mit trzbu a nepotrebuji, aby jim nejaka optika za 350kc porazila kabel za xxxxxtisic protoze optika pojede bezztratove dokud se nepozkodi...

Dalsi uvaha... co nejvernejsi reprodukce ?? Mno sami vime, ze zkresleni je uz u mikrofonu ve studiu... a konci v repru nasich hifi...
A ted je otazkou jak minimalizovat co nejvice ztraty, aby to bylo vernejsi..... nebo to prehrat tak, aby to bylo nejprijemnejsi....-analogem
Coz je tezka volba, pac lampac jak sami vime prehraje to nadherne prijemne s hrejivou barvou.... kdezto digital se snazi o tu presnost.... Mno a kdyz se nekdo snazi propojit na DAC tak asi jde o presnost prednesu. Tudiz dle toho bych volil i kabelaz.
Bud budu vrazet tisice za kabely a hledat prijemny zvuk analogu. Nebo udelat kompromis digitalne to vest do DACu a pak lampacem tuto presnost nadherne zjemnit. Nebo plne digitalne to zpresnit danou nahravku z pc...
Co se tyce beden... bohuzel musime se spokojit s tim co mame.... , ale nezapominejte, ze utlumena mistnost udela fakt hodne zmeny, nez reprobedna ci kabel (myslen kvalitni).

doufam, ze jste se nezamotali... dle me je to srozumitelne.
Osobne hledam kompromisy... mit doma lampac tak z toho pc to narvu optikou do DACu a pote na lampac.... jenze vetsina ten lampac nema.

Dalsi vec na pc nemate vystup optiky ? Tak kupte si prevodnik ten strcte do USB a pak valite optikou pres prevodnik (zde jste limitovani kodekama a prehravacem v pc)..... tezko radit, kdyz koukate jak utratit statisice, kdyz se da bunckat hudbu za levno (je treba myslet nove a jinak).
Napsano v klidu, doufam, ze se nekteri neurazili, pac nekteri jsou rozhorceni mymi nazory... pritom je problem na me strane, ze se spatne vyjadruji k pochopeni na strane druhe.

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Asket píše:jenze Davidus psal o propojeni analogem nebo optikou v 1.prispevku...
A optika je nula nebo jedna (svetlo ci tma) tudiz zadny ztraty.... kdezto koax je uz ovlivnen mnoha vlastnostmi a okolim....
porad to motas ... koax o kterem byla od zacatku rec je taky digital, zadny analog ... SPDIF se prenasi bud optickym nebo koaxialnim kabelem, ale porad jsou to stejny jednicky a nuly

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

tak zrovna tohohle prevodniku bych se docela bal - spojuje nevyhody synchronniho USB prenosu, levne optiky ... Kdyzuz tak neco jako asynchronni m2tech hiface s internima hodinama

THresil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od THresil »

Taky se mně zdá že to Asket motá...
Navíc u digitálu neni světlo nebo tma:-)
Podíval ses někdy do toho optického kabelu, jak svítí-svítí pořád...??? Je jedno jakou pustíš písničku nebo jaký tam pošleš signál, prostě svítí a okem nepoznáš rozdíl, to bys musel být Superman...
Když si vezmeš, že vzorkuješ třeba 44.1kHz, tak tam ty změny v tom paprsku asi těžko okem poznáš...

PS: To svítí/nesvítí je z wikipedie a to bylo pouze pro názornost, aby si čtenář uvědomil jaký je rozdíl mezi úrovněmi 1 a 0 a aby přiblížili princip fungování...

Asket
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Asket »

ps to vim ze bych musel mit brutalni chip v hlave ohledne pozorovani optiky...coz je logicke, ze danou rychlost to clovek proste neda.... a jevi se mu to, ze to sviti porad.
mno u me je vetsinou koaxem vedeno analogove tudiz jsem nejak ani nepripoustel ze by jim nekdo tahal 1a0... dale vetsinou koukam take po cene, trvanlivosti apod...

k te lepsi optice.... bych rad znal rozdil mezi tim a onou "levnou optikou" v dane hudbe... dle me to prijde na stejno pokud to je na danou vzdalenost.... jo kdyby to nekdo tahal kilometr tak nereknu - tak tam by se to uvazit o rozdilech. Pac kdyz to pustim z notasu nebo z cd prehravace nepoznavam rozdil zmen.

Funkyboss
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Funkyboss »

Mám od počítače natažený 10m digitální koax Profigold do předzesilovače H/K a zvuk je naprosto bez problémů (žádné rušení apod.). Ač je kabel poměrně tlustý (cca 1cm), tak se mi pohodlně vešel za lištu mezi parketama a zdí. Navíc je také poměrně dost ohebný. S optikou na delší vzdálenosti zkušenost nemám, určitě je mechanicky náchylnější na různé ohýbání, kroucení atd.

THresil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od THresil »

Funkyboss píše:Mám od počítače natažený 10m digitální koax Profigold do předzesilovače H/K a zvuk je naprosto bez problémů (žádné rušení apod.). Ač je kabel poměrně tlustý (cca 1cm), tak se mi pohodlně vešel za lištu mezi parketama a zdí. Navíc je také poměrně dost ohebný. S optikou na delší vzdálenosti zkušenost nemám, určitě je mechanicky náchylnější na různé ohýbání, kroucení atd.
To je o tom vůbec nepochybuj... *palec*

mmachtri
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmachtri »

bh69 píše:Na tuhle dalku asi neni na vyber ... Ja to chci zkusit obracene - htpc u zesiku a na druhou stranu mistnosti k monitoru vytahnu DVI kabel (koukal jsem, ze jsou i 10m, tak snad to neni problemovy)
My v práci běžně používáme i 20m a není s tím problém. Jen to chce mít kabely kvalitní. Na delší vzdálenosti se pak používají kabely se zesilovačem u "přijímače" signálu (cca 50-100m) a u nejdelších >100m už používáme DVI na optice.

Tím jsem chtěl říct, že se 10m bát vůbec nemusíš ;-)

Odpovědět