Koax nebo optika?

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Davidus
Kontaktovat uživatele:

Koax nebo optika?

Příspěvek od Davidus »

V nejbližší době budu u sebe dělat nějaké předělávky a PC, které používám jako jeden ze zdrojů hudby bude na opačné místnosti než je aparatura. Čím ho propojit do DAC? Vychází mi to kolem šesti metrů, rozhodně ne víc než deset. Stačí na to koaxiál nebo mám shánět optický kabel? Když už mi někdo napíšete, že ten nebo ten, tak by mě zajímalo proč zrovna tento. V PC mám ESI Jili@. Díky za rady.

topinka
Kontaktovat uživatele:

Re: Koax nebo optika?

Příspěvek od topinka »

Čus já osobně jsem pro optiku ! A důvod ? Optika nevede žádný proud tak u ní nehrozí žádné rušení , ale nesmíš ji zlomit . :D

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

Na tuhle dalku asi neni na vyber ... Ja to chci zkusit obracene - htpc u zesiku a na druhou stranu mistnosti k monitoru vytahnu DVI kabel (koukal jsem, ze jsou i 10m, tak snad to neni problemovy)

marasten
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marasten »

Ahoj, taky bych to řešil optikou kůli rušení.
Má to i další výhodu, ten optickej kabel bude mít nejspíš menší průměr, tak ho lepši schováš.

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

6 m nic není. Jednoznačně koaxiál. Měl jsem 15 m přes celý byt a bylo to zvukově mnohem lepší než optika. Galvanicky to je odděleno v Julii. Vůbec se toho neboj. Na optiku se vykašli a radši na ni zapomeň jako já ;)

MilanTuma
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MilanTuma »

Na tu délku cca 6-10 metrů doporučuji koax. Přesně jak píše noaid. Používal jsem 7 metrů měděného Beldenu H125C00 (55pF na metr) a naprosto v pohodě. Optiku jsem nikdy raděj ani nepoužíval. Prej to je na zvuku opravdu znát, nemohu to potvrdit, ale na zahraničních fórech to povětšinou tak potvrzují.

Davidus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Davidus »

Díky za reakce. Zůstanu u koaxu. Někde jsem se i dočetl, že do asi 10 metrů není problém ho používat. Je jedno, jaký použiju nebo mám shánět nějaký lepší?

noaid
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noaid »

Samozřejmě ne ty nejlevnější pod 10 Kč/m. Kvalitnější 75 ohm anténní koax v nějaké elektro prodejně, kde je výběr, s co nejlepším stíněním, ideálně Alu+měděný oplet, nebo co nejhustší měděný oplet. Pokud máš možnost výběru podle katalogu, tak ten s co nejmenším útlumem na vysokých kmitočtech a menší kapacitou.
Ty lepší koaxy stojí tak 11-25 Kč/m. Ale popravdě to není zas tak háklivé na kvalitu jako analogové kabely. Nevíme, jak kvalitní dac máš, ale v podstatě vyhoví jakýkoliv anténní koax.

Davidus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Davidus »

Díky, něco už bych měl vybraný. Jako DAC zatím používám zesilovač Akai AM-55 (respektive DAC v něm obsažený), dokud nepořídím něco lepšího. (S ohledem na to lepší vybírám kabel)

Asket
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Asket »

no ja osobne bych koax vyhodil a byl u optiky...

pokud mas moznost zapujceni optiky coz 10neni problem, pac jej mam take vyveden z notasu....
....a neni drahy viz odkaz 350kc (pripade notasu potrebujes toslink prikoupit - takova spicka 3,5mm)
a rozdily v hudbe ?
Sto a jedna.
A to jsem mam jeste Cambridge Audio 700... ver po vyzkouseni zjistis, ze Tvuj zesik byl degradovan, Tve usi byli obelhavany, pac rozdil je dost slysitelny v celem spektru....a to nemusis byt hifista aby jsi to poznal.
Ted C.Audia jsou vyvedeny pouze na starej Marantz ... zpet do analogu bych nesel.

THresil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od THresil »

Asket píše:no ja osobne bych koax vyhodil a byl u optiky...

pokud mas moznost zapujceni optiky coz 10neni problem, pac jej mam take vyveden z notasu....
....a neni drahy viz odkaz 350kc (pripade notasu potrebujes toslink prikoupit - takova spicka 3,5mm)
a rozdily v hudbe ?
Sto a jedna.
A to jsem mam jeste Cambridge Audio 700... ver po vyzkouseni zjistis, ze Tvuj zesik byl degradovan, Tve usi byli obelhavany, pac rozdil je dost slysitelny v celem spektru....a to nemusis byt hifista aby jsi to poznal.
Ted C.Audia jsou vyvedeny pouze na starej Marantz ... zpet do analogu bych nesel.
A nemyslíš, že je to třeba tím jak je ten zesilovač/zařízení obvodově řešeno?
Pokud má použity kvalitní D/A převodníky, tak kvalita tam určitě bude, ale pokud tam budou převodníky, které mají například zoufalé strmosti, tak to asi nebude to pravé ořechové ;)...

Asket
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Asket »

poslechni a uvidis... u me analogove to je sice pekny.... ale prepnu si to na optiku tak i hluchej slysi velky rozdil...
vis pokud mas kvalitni zesik, lampac, tak pouze staci jen neco co cte zdroj a o zbytek se postara prave dany zesik...

tudiz doba kdy je nutnost mit kvalitni krabici cd a dvd je ta-tam s analogem kabelem, ktery 50% degraduje zesik...
nebo se ti zda logicky z digitalu (cd placky) to vyvalit na analog (na signal kabel) pak zase do digitalu (zesik) a pak opet na analog na repro ?
ach ty silene ztraty... to uz lepsi original grabnout na mp3 a pak z mp3 udelat opet hudebni cd a pak teprve poslouchat.... to je uplne same co s analogem....
ale neco jineho je LP a lampac (to je uz vec jina....)

dnes je doba kdy vetsina veci se vali pres Xtremer, notas apod. propojene optikou... a ver, ze tam je silena detailnost...

THresil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od THresil »

Já se nehádám, jen říkám, co tu kvalitu také může omezovat... *palec*

bh69
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od bh69 »

asket - nejak jsem tvuj prispevek asi nepochopil ... Tady byla rec o koaxialnim kabelu pro SPDIF, takze jaky ztratovy prevod na analog mas na mysli ? A jaky prevod zpatky na digital v zesilovaci ?

THresil
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od THresil »

Asi se do toho zamotal, chtěl nejspíš vyzdvednout možnosti digitálu nebo spíš poukázat na to, proč byl digitál zaveden a že by teoreticky měl být pro přenos signálu "lepší"... Záleží to na mnoha parametrech/jevech, které se vyskytují v daném prostředí, samozřejmě na zařízeních, kabeláži a já nevim na čem všem, prostě těch věcí je milion, ale zas na druhou stranu, kdybys byl schopen všechny "neduhy" nějakým způsobem odfiltrovat, tak by jsi možná zjistil, že v tom zas až taký rozdíl pro lidské ucho nebude, přece jen jsme omezeni v možnostech sluchu, tak jako ve všem. Takže do nekonečna vylepšovat stejnak nemá cenu, když to nebudeme schopni rozlišit nebo toho bude chopno jen pár jedinců.
Stejnak řekněme si upřímně kolik z nás tady má bedny, které jsou schopny věrně reprodukovat NF pásmo... Konkrétně mám teď na mysli Nautilusy nebo možné ekvivalenty, pokud se vůbec najdou... ;)

Odpovědět