Kvalitné magnetofónové pásky

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
dado1812
Kontaktovat uživatele:

Re: Kvalitné magnetofónové pásky

Příspěvek od dado1812 »

gotzilák píše:Koupil jsem si magnetofon Akai GX 625 REvOX A77 IV rady. Oba jsou čtyřstopé a co se týče pásku,kam směřoval dotaz,kupoval jsem si pásky na Aukru,věechny možné,než jsem zjistil,že jedny z nejlepších jsou Maxell. Já používam 25-120 na 18 cm kotoučích,mají 740 m a 35 jen 540m. Mám kamaráda,který má všechny Tesly CM130, CM160 a magnetofony řady B od 13 do 15. Nahrával jsem na ně s reVoxem a co mohu říct, Tesly nestojí za nic. Nakonec jsem použil Akai 4000 MKII za 2000kč ,který nahrával daleko lepší, než slavné Tesly. Pokud máš Teslu CM 130 a jsi s ní spokojen,tak bych Ti doporučil nahrávat na Maxell,kde kolega psal,že nešpiní na rodíl od Basf,které jsem vyhodil,protože tak moc špinily páskovou dráhu, že koš byl pro ně vysvobozením. Samozřejmě záleží,kde byly pásky uloženy,ale jak jsem psal Maxell-ky nešpiní, dobré jsou i SCOTCH. Jinak přeji pěkný poslech analogové hudby,protože si myslím, že je lepší než slavný digitál. Měj se hezky.
Ďakujem za radu :) no ja ako vyznávač značky Tesla mi prídu magnetofóny od B73 a vyššie celkom slušné. Je pravda, že Akai alebo Revox je už o niečom inom, ale Tesla je Tesla a takýto Revox by bol premňa až zbytočný luxus :D

palipol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palipol »

dado1812 píše:Ďakujem za radu :) no ja ako vyznávač značky Tesla mi prídu magnetofóny od B73 a vyššie celkom slušné. Je pravda, že Akai alebo Revox je už o niečom inom, ale Tesla je Tesla a takýto Revox by bol pre mňa až zbytočný luxus :D
Tesla je kus histórie Československa a dôvody prečo ju - aj mladí ľudia - oprášili a používajú sú rôzne - retronostalgia, štúdium minulosti, spomienky na niekoho, na niečo...
V tomto štádiu potrieb a poznania nepotrebuješ riešiť Revoxy - tie určite prídu v budúcnosti, ale na Teslu si vždy spomenieš ako niečo, s čím si začínal a posunieš ho ďalšej generácii, alebo ho len tak postaviš na nejaké čestné miesto.

Fidas
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od Fidas »

Jak si ještě pamatuji, nové a poslední teslácké přístroje nehrály s Maxelkou zase tak špatně .. ale brzy bylo potřeba nastavovat, hlavně brzdy ... jinak hrozil "bandsalát" :-)
Jako poslední teslácký stroj jsem měl B115 a měl jsem tu mašinku rád ...

dado1812
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dado1812 »

no tie posledné typy B73, 113, 115, 116, CM130 a 160 boli v podstate to isté, neskôr sa tam montovali hlavy s dlhšou životnosťou a vylepšovali sa brzdy a elektronika :) ja na moje CM160 nedám dopustiť, akurát nieje v provozu lebo čaká na opravu a kompletné prečistenie :) no vidím, že Maxellky tu chválite viacerí, tak sa budem asi uberať k tejto značke. Mimochodom počul som aj o značke Orwo, a niekto už písal, že je to skôr brúska hláv :D máte niekto skúsenosti ?

gotzilák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gotzilák »

dado1812. Víš já jsem už poměrně starý člověk a jsem rád.že někdo se zaobírá kazetovýámi magnetofony,protože na tomhle foru jsou jen gramofony.Jak jsem psal můj kamarád je sběratel magnetofonů,má snad všechny Tesly. Má jich as 15 kusů. Víš jsou to jen jednomotorové magnetofony s gumičkami,které mu je opravář neustále opravuje,prostě jsou méně kvalitní,ale byla to česká výroba v té době i když stály dost peněz nebylo to tak hrozné jak Akai a reVox. Natáčel jsem kamarádovi na Tesly,měl jsem jich doma 4 ks a byly to CM130 nenahrával, CM160 špatná natáčecý hlava, B113 neukazoval levý kanál a B115 špatná přehrávací hlava.Všechny magnetofony musely jít na opravu. A ještě jsou na jen na pásky 18cm. Prostě tam odcházejí gumičky a magnetofony jsou skoro stejné a mají hlavy,které málo vydrží,v dnešní době je asi víc šetřit a koupit si třímotorový magnetofon,vždyť ani Philips
není tak drahý, a na třímotorovém magnetofonu nemáš problémy s gumičkamy,jak na Tesle a jsou spolehlivější.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Cívkáče Tesla (B73, B113 a odvozené) nebyly z nejhorších akorát měly skluz cca 10 let za vyspělou cizinou když komerční trh ovládly audio kazety.
Až na ten design, takový strohý, polovojenský řekl bych. Třímotorový Tesla B135 se již sériově nerealizoval a skončil ve fázi prototypu, to se už zde probíralo
opakovat se nebudu. Fotku mám a zveřejním pokud bude zájem.

liboraudiotechnika
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od liboraudiotechnika »

CM130/160 je elektricky slušný magneťák, který po seřízení na daný pásek!!! (takže seřídit na Maxell, ne že to bude seřízené na emgeton a nahrávat budete Maxellky) dává stejné zvukové výsledky jako základní řada Sony, Philips, Akai apod. Bohužel není u Tesly příliš dlouhá časová stabilita nastavení mechaniky - zejména brzd.

Proč CM130/160? Protože byly použity lepší součástky než v B11x (hlavně kondíky apod.) B73 je obvodově zastaralá a zejména v nahrávání nedosahuje kvality CM...

Co se týče celé řady Tesla-asi 15 kusů - to snad není ani celá řada B5 :-) To jich pán moc nemá :-) Já jich mám necelých 30 a myslím, že nejsem ani v polovině :D

liboraudiotechnika
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od liboraudiotechnika »

Nemám, vždyť píšu, že nemám ani půlku. Většinu toho co mám je na mých stránkách.

palipol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palipol »

dado1812 píše:no tie posledné typy B73, 113, 115, 116, CM130 a 160 boli v podstate to isté, neskôr sa tam montovali hlavy s dlhšou životnosťou a vylepšovali sa brzdy a elektronika :) ja na moje CM160 nedám dopustiť, akurát nieje v provozu lebo čaká na opravu a kompletné prečistenie :) no vidím, že Maxellky tu chválite viacerí, tak sa budem asi uberať k tejto značke. Mimochodom počul som aj o značke Orwo, a niekto už písal, že je to skôr brúska hláv :D máte niekto skúsenosti ?
Predpokladám, že potrebuješ viac rady k prevádzke CM 160tky ako odhováranie a rady, aby si si kúpil to "čokoľvek len nie TESLU". Už tým, že si si dal do podpisu znak TESLA predpokladám, že ťa zaujíma práve táto značka - je jedno z akých dôvodov.

Takže venujme sa TESLE CM 160 - ako píšu ostatní, vyžaduje častejšie dostavovanie a sledovanie mechaniky, hlavne ťahu pásu, ale to neznamená, že sa v ňom budeš hrabať obdeň...Ak si technicky nadaný, prejdeš a zdiagnostikuješ si ju časom aj sám - na začiatok by som to prenechal skúsenému, ale s tvojou aktívnou účasťou.

ORWO pásy pre amatérske využitie neboli nikdy dobré, posledné produkované typy DP 121 (25 mikrónov,LN - Low Noise) - tvrdá nosná podložka (pravdepodobne PVC...ale nie som si istý), abrazívna a nestála aktívna vrstva, citlivé na prebudenie, šum, generovali statickú elektrinu...a ani TP 131 (18 mikrónov, LH - Low Noise High Output) neboli žiaden zázrak - a to nehovorím o pásoch ORWO ešte zo 60tych rokov – vhodných maximálne na základné aplikácie. Momentálne však mám doma na skúšku 50mikrónový štúdiový pás ORWO 106 a som celkovou kvalitou i zvukom milo prekvapený.
V každom prípade ORWO a TESLA CM 160 nie.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

ORWO byl sice šmirglpás ale méně špínící než Emgeton tak si vyber, člověče. Nosily se z Polska pod bundou za bolšána poáč kontráši v tom viděli ideologickou diverzi a krádež tajných dat na pásku nebo v podobě písniček Black Sabbath a Kiss :lol:
https://www.google.cz/search?q=orwo&tbm ... 00&bih=710

palipol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palipol »

lechos píše:ORWO byl sice šmirglpás ale méně špínící než Emgeton tak si vyber, člověče. Nosily se z Polska pod bundou za bolšána poáč kontráši v tom viděli ideologickou diverzi a krádež tajných dat na pásku nebo v podobě písniček Black Sabbath a Kiss :lol:
https://www.google.cz/search?q=orwo&tbm ... 00&bih=710
Špiní, nešpiní, podstatný bol obsah...a keď si náhodou k pásu vytiahol do školy aj toto:

Obrázek

tak si bol naozajstný hrdina a odbojár :shock: *bravo*.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Jo, Destroyer...Casablanca 1975, kde ty loňské sněhy jsou.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

Lechos to trošku míchá jak pejsek s kočičkou dort. ORWO byly německé pásy (východoněmecký pohrobek Agfy, ORiginal WOlfen) a byly zcela úděsné. Nešpinily jako MG-tón ale hrály ještě o třídu hůř. Z Polska se pašovaly Stilony, což byla velmi solidní licenční Agfa.
Jianka odpor k pásům DP25LHD byl už spíše takový ten předsudek vyplývající ze zkušenosti, tou dobou už ve Filmových laboratořích pochopili, že rozumný pásek se jim vyrobit nepovede a pásek DP25LHD vznikal navíjením dovezeného materiálu BASF na emgetoňácké cívky. Nikdy jsem se u LHD (na rozdíl od LH a LN) nesetkal ani se špiněním ani s dropováním.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Co je Stilon Chemitex lic. Agfa Gevaert to vím...a ORWO byly dostupné jenom v Polsku, samozřejmě v NDR ale tam jsem nejezdil. U nás jsem tuhle značku v obchodě nikdy nepotkal, to jenom pro pořádek. ORWO nehrály nejhůř na Tesla B400 a Unitra M 2403 SD, nic jiného jsem neměl.

Odpovědět