Kvalitné magnetofónové pásky

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
palipol
Kontaktovat uživatele:

Re: Kvalitné magnetofónové pásky

Příspěvek od palipol »

S499_1023 píše: Jinak odpor k pásům DP25LHD byl už spíše takový ten předsudek vyplývající ze zkušenosti, tou dobou už ve Filmových laboratořích pochopili, že rozumný pásek se jim vyrobit nepovede a pásek DP25LHD vznikal navíjením dovezeného materiálu BASF na emgetoňácké cívky. Nikdy jsem se u LHD (na rozdíl od LH a LN) nesetkal ani se špiněním ani s dropováním.
Zaujímalo by ma, aký (dovezený) materiál od BASF-u bol použitý na výrobu Emgeton DP 25LHD. Ak máš na mysli hotovú metráž, tak ani štandard BASF DP 26LH, ani "profi" BASF SuperFerro DPR 26LH to nie je.

oldap
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od oldap »

Pro:"dado1812" Ahoj,já bych Ti doporučoval také trochu teorie.Například přečíst si knížku "Magnetofon,jeho provoz a využití"od:V.Kadlec-D.Tjunikov-D.Žofrák,(mám doma)a nebo něco podobného,pro snadné pochopení magnetického záznamu na pásek....atd.

dado1812
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dado1812 »

vďaka za všetky rady, mám v tom už ako taký prehľaď :) mimochodom oldap, presne túto knižku mám u deda a zatiaľ som si ju len tak listoval, no bude viac času, bude viac čítania a skúseností :) ja si myslím, že CM160-tka je celkom solídny vstup do sveta magnetofónov. Po čase sa možno obzriem po niečom inom, mal som možnosť si vyskúšať Studery v Slovenskom rozhlase a bolo to o niečom inom , no pri každodennom použivaní u mňa zatiaľ zbytočnosť... Tesly by som aj rád zbieral a venoval im svoj čas, ale nemám nejaké šťastie, pretože v mojom okolí a rodine už takéto veci sú dávno povyhadzované a zatiaľ všetko čo mám (okrem gramca a zosíku) som si kupoval. V Česku je toho hodně a veľa, a aj za dobré ceny, často sa aj niečo nájde. Tu málokedy alebo skôr vôbec

oldap
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od oldap »

Já mám mg.Tesla B113,který má ručičkové měřáky a koncové zesilovače.Protože jsem také laboroval s používáním různých druhů pásků,tak jsem si tam přidal přepínač,kterým si mohu volit dva druhy předmagnetizačních proudů.Tak jsem si,při nahrávání vybral to,co daný pásek ptřeboval,aby zaznamenal z výšek a basů co nejvíce.Kalibroval jsem si také měřáky,abych při nahrávání dostal maximum na pásek,ale nepřebudil.To by byla pak nahrávka zkreslená.Dále jsem si koupil nové hlavy,záznamovou a přehrávací a sám vyměnil.Toto ustavování je velice náročné na kolmost štěrbin a výšku celé hlavy,která určuje přesné polohy jednotlivých stop na pásku.Potom bylo laborování kolem tahu pásku regulovaného páskovými brzdami.A vůbec největší problém se tu jevilo velice složité a komplikované vedení pásku kolem hlav.Stačí se podívat na některý prof.magnetofon a srvnat.Zmiňuju se tu o tom proto,že tvoje CM 160 má asi jen změnu v indikátorech a nemá koncové stupně.(tyto mám doma také náhradní + motor...)Mám tu jeden odkaz,který možná znáš:http://starestroje.blog.cz/0803/tesla-cm160.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Je to možné takto upravit, cívkáče Sony řady TC měly dvojpolohový šaltr volby předmagnetizace normal a special LH tape či nějak tak, ještě lepší je potenciometr plynulého řízení bias fine podobný jak u kazetových decků ale to se předmagnetizace nastaví nedefinovatelným způsobem. Je to prostor k laborování a experimentům.

S499_1023
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od S499_1023 »

palipol: Myslím, že okrem zmieňovaných materiálov BASF vyrábal aj kopu OEM materiálov. Inak štandardný BASF "LH" pod značkou BASF prekonal tolko zásadných zmien...

oldap
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od oldap »

Každý výrobce magnetofonů nastavuje svoje stroje na nějaký druh pásků.Tyto doporučované pásky obvykle uvádí při prodeji jako informaci pro uživatele. Je nutné si uvědomit,že použitím "lepšího"pásku nemusíme zrovna docílit kvalitnějšího záznamu,pokud tomu neodpovídá nastavení předmagnetizace. Já mám Stereo Cassette Deck RS-BX626,3HEAD.Na ovládacím panelu je knoflík s označením BIAS ADJUST s volbou + a - .Při samotném nahrávání,kdy je ve funkci záznamová hlava si přepnu na poslech z hlavy přehrávací.Tak lze opakovaně přepínat a kontrolovat originální nahrávku s nahrávkou už na pásku.(je tu zpoždění nekolik milisekund podle vzdálenosti hlav od sebe a podle rychlosti posuvu pásku).Takto si také otáčením BIAS dostavím přesně to,co daný pásek potřebuje.Tento způsob je zatím nepřekonaný a naprosto spolehlivý....omlovám se,pokud se v něčem mýlím.Rád se přiučím.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Jo, u kazet to spňovalo účel poáč na trhu byly desítky jakostí materiálů různých značek a vlastnosti...ještě lepší mašiny měly interní kalibrační oscilátor 400 Hz a 10 000 Hz k detailní úpravě podmínek záznamu.

palipol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palipol »

oldap píše:....Každý výrobce magnetofonů nastavuje svoje stroje na nějaký druh pásků....Na ovládacím panelu je knoflík s označením BIAS ADJUST s volbou + a - .Při samotném nahrávání, kdy je ve funkci záznamová hlava si přepnu na poslech z hlavy přehrávací. Tak lze opakovaně přepínat a kontrolovat originální nahrávku s nahrávkou už na pásku....takto si také otáčením BIAS dostavím přesně to,co daný pásek potřebuje.Tento způsob je zatím nepřekonaný a naprosto spolehlivý....omlovám se,pokud se v něčem mýlím.Rád se přiučím.
Každý pás je iný - dokonca aj rovnakého značenia, ale inej výrobnej série - ako píše S 499....
Kalibrácia prístroja na pás podľa ucha porovnaním záznamu "pred" a "za" pásom je len približná a neposkytuje seriózne výsledky - teda - ak na nich zakladáme. Nie je to iba o frekvenčnej charakteristike (výšky mi pekne cinkajú...) ale aj o skreslení, ktoré ucho nevníma, alebo vníma, ale nevie ho "zaradiť". Meranie ho však zaradí presne.

fiftyfiftyok
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fiftyfiftyok »

S499_1023 píše:Lechos to trošku míchá jak pejsek s kočičkou dort. ORWO byly německé pásy (východoněmecký pohrobek Agfy, ORiginal WOlfen) a byly zcela úděsné. Nešpinily jako MG-tón ale hrály ještě o třídu hůř. Z Polska se pašovaly Stilony, což byla velmi solidní licenční Agfa.
Jianka odpor k pásům DP25LHD byl už spíše takový ten předsudek vyplývající ze zkušenosti, tou dobou už ve Filmových laboratořích pochopili, že rozumný pásek se jim vyrobit nepovede a pásek DP25LHD vznikal navíjením dovezeného materiálu BASF na emgetoňácké cívky. Nikdy jsem se u LHD (na rozdíl od LH a LN) nesetkal ani se špiněním ani s dropováním.
Můžu potvrdit,pásky Emgeton DP 25 Lhd jsou vynikající,nejvíce mám Maxellek a právě těchhle DP 25 Lhd.

nstar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nstar »

Ja len, že tie 700m pásy môžu poukázať na nedostatky v mechanike, istejšie sú podľa mňa 540m...a ak bol magnetofón nastavený napríklad na obyčajnú pásku nemusí byť ten Maxell ideálny. Ja mám vynikajúce výsledky na Basf DP 26.
Najlepšie bude asi vyskúšať, ktorý bude sedieť tebe a nevhodné predať ďalej. Veľa zdaru.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Ještě tu máme pásy RMG int. všechny Φ cívek vč. poloprofi alu a metráže, technologie Basf. Dřív zasílali vzorky zdarma k odskoušení na vlastní mašině.
http://www.vintageaudio.cz/prodej/zazna ... lusenstvi/

palipol
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palipol »

lechos píše:Ještě tu máme pásy RMG int. všechny Φ cívek vč. poloprofi alu a metráže, technologie Basf. Dřív zasílali vzorky zdarma k odskoušení na vlastní mašině.
http://www.vintageaudio.cz/prodej/zazna ... lusenstvi/
Výroba u RMGi je od apríla 2012 ukončená, tak neviem, či sú u vintage.cz vôbec na sklade. Ak áno, ceny sú tu značne prestrelené a kto chce budovať fonotéku na 50 mikrónových pásoch od nuly, mal by si to poriadne skalkulovať. Cca 900KČ SM911 na stredovke a v ekopacku za 34 minút muziky (760m/38 cm/s) to už chce seriózne finančné zázemie - a to nehovorím o tomto médiu na Alu cievke a kvalitnej krabici (1700KČ)...Výrobnú technológiu RMGi vraj kúpili Francúzi. To len ako (fuck)tická poznámka.

lechos
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od lechos »

Dnešní situaci kolem výroby RMG int. neznám a co se cen týče, zvažte že za oněch časů špulka maxell DP 25-120 LN nebo UD 730m, podpultovka, jak taky jinak, stávala 205 Kčs (přesně tolik co Emgeton) a to vše při průměrném platu cca 2500 Kčs brutto/měs. takže relace příjmů a nákladů vcelku vyvážená, zjednodušeně. Kdo chce ať má vytahanou žvejdu Basf z bazaru, 20x smazanou, je to jeho volba.

Odpovědět