NAS server + Denon AVR 4500

Dotazy a žádosti o radu co nakoupit, vylepšit, změnit ve vašich sestavách, ...
Arny
Kontaktovat uživatele:

NAS server + Denon AVR 4500

Příspěvek od Arny »

Zdravím a prosím touto cestou o radu nebo názor.

Chci mít AV receiver a knihovnu video/audio mimo obývák, vše bude stát v racku, v "technické místnosti". Video a audio by mělo být ideálně na (nějakém) NAS serveru, o zvuk se bude starat (asi nejspíš) Denon 4500 kde jak jsem pochopil jde ovládání přes aplikaci vzdáleně.

Ještě z toho není nic realizovaného a proto se ptám:
- má někdo zkušenosti?
- jaký NAS server lze doporučit?
- jsou lepší sestavy?
- případně problémy?

Díky moc za každou informaci.
AS

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Re: NAS server + Denon AVR 4500

Příspěvek od Dark side of the moon »

Kombinaci Denon AVR 4500 + NAS Zyxel používám asi rok a vše je naprosto bez problémů. Oba komponenty jsou zapojeny v 1G domácí síti složené ze standardních komponent (kabely, modem, zásuvky).
Ovládání je přes aplikaci od Denonu HEOS. Ta samozřejmě umožňuje i streamování (Spotify, Tidal, ...).
Existují i jen dvoukanálové přístroje (opět Denon nebo Marantz, NAD,...).
Receiver by asi bylo vhodné umístit přímo v poslechové místnosti, ne kvůli ovládání (HEOS funguje přes Wi-Fi jak z Androidu tak z iOS Apple), ale kvůli délce kabelů k reproduktorům.

Arny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arny »

Děkuji moc za info.
Podnět ohledně kabelů chápu - nicméně jsem už pryč od "pure sound", stačí mi mp3 atd. Takže kabely již natažené, i když delší (10 m). Ale asi pořád ještě lepší než bezdrátově, nebo?

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

To asi ano, pokud to nejsou nějaké "tkaničky".
Na mp3 je toho AVR 4500 skoro škoda (i když je to "jen" AVR), umí i standardní a Hi-Res bezztrátové formáty (FLAC, DSD). Cenově se od těch mp3 moc neliší, zvukově jasně rozpoznatelné.
To AVR má na rozdíl od většiny stereo komponentů i aktuální verzi automatické kalibrace Audyssey, doporučuji vyzkoušet. Ale to jen tak pod čarou.
Ať to hraje.

Arny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arny »

Díky moc za informace :-). S tím mp3 samozřejmě souhlasím, až bude NAS tak soubory budou v jiném formátu, alespoň od ted'.
Díky.

FS
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od FS »

@Arny: Když už ses do toho pustil, doporučuji zapojit před streamer "nakrátko" switch jako je to naznačeno na prvním obrázku v tomto odkazu:
https://www.the-ear.net/how-to/make-you ... ystem-sing
Spousta lidí se tomu směje, na první pohled to moc smysl nedává, já však rozdíl zaznamenal - různé switche, různé výsledky - doporučuji dát na ten switch nějaké lepší napájení a zkoušet. Zaznamenal jsem i rozdíly s různými ethernetovými kabely.
Už tady (anebo na vedlejším fóru) podobné diskuse běžely - někteří mají dobrou zkušenost se zapojením streameru přímo do NAS. Já to nezkoušel, ale kdybych si měl teď koupit nový NAS, tak bych šel po nějakém se zdvojeným LAN portem a vyzkoušel, zda se to projeví na kvalitě zvuku.

malabar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od malabar »

@Arny Ten NAS bys asi mel vedet jak velkej, kolik disku, jejich kvalitu a jestli je budes honit v RAID nebo jen JBOD. Znacka je na diskuzi (za me QNAP nebo Synology) a taky podle toho, co od nej chces.

PavelDosko
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

Příspěvek od PavelDosko »

se Synology neslapnes vedle, pocopitelne alespon dvoudiskovy

Arny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arny »

Pánové díky :-) Ohledně NAS - bude to Synology, do racku, 4 disky. Viděl jsem, že to má aplikace na streaming vila a hudby, tak jsem si myslel, že chybu asi neudělám.

malabar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od malabar »

Jeste me tak napadlo (promin, nevim jak jsi na tom s IT); dneska nasy jedou pres 100Mbps, takze cela sit na Giga (i kabely!),
mozna by bylo dobry mit UPS. A jestli se rozhodnes pro RAID razeni disku, dobra ficura je Hot Swap.

Arny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arny »

Ještě jednou zdravím a mám ještě jednu otázku: všude (i v návodu od Denonu) se mluví o audio když jde o streamovani. Ja chci ale i video tahat z NAS. Jde to? Jak to uvidím-HEOS je přece pro audio?

Díky za info.

Arny

anton12345
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od anton12345 »

Video predsa nebudes prehravat na samotnom AVR, to predsa budes tahat z NAS-u do sietoveho video prehravaca alebo TV, pripadne PC, podla toho, cim chces prehravat video.

Arny
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Arny »

Ahoj, tak tedy napr. pres mobil (iOS) pres airplay na projektor? Mam tam ten AVR který přehrava do projektoru, tedy zadní smart tv nebo pod. Problem je aktuálně ten, ze mam EMtec movie cube na AVR ale ten EMtec nemá webové rozhraní. Cela sestava je mimo obývák v technické místnosti. Co asi jde je mit video v iCloudu ale to je trochu mimo.

Dark side of the moon
Kontaktovat uživatele:
Vybavení

HEOS je opravdu jen pro audio, video je nutné z NAS spouštět přes TV (nebo jiný video přehrávač) a zvuk pak z TV do AVR (po HDMI).

pershing003
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pershing003 »

Zdar vespolek
FS píše:
11 čer 2020 17:09
@Arny: Když už ses do toho pustil, doporučuji zapojit před streamer "nakrátko" switch jako je to naznačeno na prvním obrázku v tomto odkazu:
https://www.the-ear.net/how-to/make-you ... ystem-sing
Spousta lidí se tomu směje, na první pohled to moc smysl nedává, já však rozdíl zaznamenal - různé switche, různé výsledky - doporučuji dát na ten switch nějaké lepší napájení a zkoušet. Zaznamenal jsem i rozdíly s různými ethernetovými kabely.
Už tady (anebo na vedlejším fóru) podobné diskuse běžely - někteří mají dobrou zkušenost se zapojením streameru přímo do NAS. Já to nezkoušel, ale kdybych si měl teď koupit nový NAS, tak bych šel po nějakém se zdvojeným LAN portem a vyzkoušel, zda se to projeví na kvalitě zvuku.
obrazek s oddelenim streameru od routeru v podstate rika, ze ten router je domaci krabka s mizernym switchem na LANove casti. Switche mohou mit ruzne vysledky v zavislosti na svem zatizeni a konstrukci.
Celkově je dobré (nezávisle na tom, jestli pripojuju streamer, NAS a cokoliv dalsiho navic jeste k internetu pres router) si uvedomit jak site pracuji a nevytvaret nesmyslna propojeni. To pak vede ke ztrátám paketů, nutnosti retransmise a následně i možnému ovlivnění zvuku.
Osobně bych doporučil použít kvalitní switch, který umí rychle obsloužit víc požadavků (pozná se podle velikosti switchovací matice a kapacity vyrovnávací paměti ve specifikacích) a do něj připojit vše ostatní. Přehrávání audia, například s datovým tokem 320kb/s zvládne i 100Mb síť propustit bez problémů.
NASy, které mají více síťových připojení, se většinou konfigurují jako fileover nebo jako binding (tedy zvyšující propustnost) - tady to musí ale umět i ten switch, jinak to tak taky fungovat nebude.

Petr

Odpovědět